PREUSMERITEV SEKUND

Citroën ë-Berlingo

Ë-BERLINGO: CITROËN PREDSTAVLJA ELEKTRIČNO IZVEDENKO SVOJEGA VSESTRANSKO UPORABNEGA PIONIRJA MED VOZILI ZA PROSTI ČAS, KI BO ZADOVOLJILA NAJNOVEJŠA PRIČAKOVANJA KUPCEV

  • Novi Citroën ë-Berlingo je zaradi svoje priročnosti in vsestranske uporabnosti idealni partner za ljubitelje aktivnega življenjskega sloga, ki bodo lahko med vsemi svojimi prostočasnimi dejavnostmi uživali v udobju njegovega električnega motorja.
  • Električna različica vozila Berlingo omogoča umirjeno in brezskrbno vožnjo z električnim motorjem, ki zagotavlja do 280 km* dosega (po preizkusnem postopku WLTP).
  • Ponuja čisto vse priročne funkcije, po katerih slovi Berlingo brez nobenih pomanjkljivosti glede na izvedenko z motorjem na notranje zgorevanje. S svojo prostorno notranjostjo, modularno razporeditvijo in praktičnostjo se prilagaja potrebam vsakega posameznika. ë-Berlingo je na voljo v dveh dolžinah in lahko prepelje do 7 potnikov. Ohranja enako prostorno notranjost, tri posamične zadnje sedeže, večfunkcijsko streho Modutop® in dvižno zadnje steklo.
  • Vožnja z vozilom ë-Berlingo je izjemno enostavna po zaslugi prosojnega zaslona za prikaz podatkov v višini oči in 10-palčnega digitalnega zaslona visoke ločljivosti, ki vozniku in ostalim potnikom prikazujeta vse potrebne informacije.

 

»Z elektrifikacijo vozila bomo izpolnili dva cilja: strankam bomo zagotovili dovolj dosega in enako praktičnost, da bodo lahko izvajali vse svoje raznolike dejavnosti. ë-Berlingo bo v njihov vsakdanjik vnesel še več brezskrbnosti po zaslugi tekoče in neslišne vožnje, omogočal pa jim bo tudi okolju prijazno vožnjo in nižje stroške za vozilo. Našteta pričakovanja so zelo pomembna za ta tip strank in strateškega pomena za ta avtomobilski segment, v katerem so prostorna vozila zelo omejena z vidika emisij CO2 in porabe goriva. Zelo smo ponosni, da je naš Berlingo kot stvaritelj segmenta vozil za prosti čas, danes eden izmed prvih, ki ponuja tovrstno alternativo.« Laurence Hansen, direktorica strategij in produktov Citroën

 

            *Vrednost v fazi homologacije.

 

Leta 1996 je Citroën ustanovil avtomobilski segment vozil za prosti čas, in s tem k sebi pritegnil številčno skupnost, ki je izjemno navezana na karakter, praktičnost in modularnost vozila Berlingo. Stranke, ki potrebujejo zelo veliko prostora visoko cenijo njegovo kompaktno zunanjost in prostorno notranjost. Zaradi tega prodajnega argumenta je Berlingo na svojem trgu še bolj privlačen, saj tovrstne ponudbe postajajo malo številčne. Prihod električne različice Berlingo predstavlja pomembno prelomnico. To je sodoben odgovor na okoljske izzive, ki zelo močno vplivajo na tovrstne oblike karoserije, in ki nagovarja kupce, ki so močno navezani na naravo, ki jim vpliv na okolje zelo veliko pomeni in ki želijo imeti čim nižje stroške. Rešitev, ki združuje prijetno s koristnim, je opremljena z najboljšo električno tehnologijo ter ponuja še bolj brezskrbno in tekočo vožnjo, poleg tega pa je ohranila čisto vse funkcionalnosti vozila Berlingo.

 

Ë-BERLINGO: ZA DOBRO POČUTJE IN SVOBODO GIBANJA

 

ŠE BOLJ TEKOČA VOŽNJA V ELEKTRIČNEM NAČINU

V vozilu ë-Berlingo si lahko potniki med čisto vsako vožnjo privoščijo čas za sprostitev. Zagon vozila je izjemno tekoč po zaslugi nemudoma razpoložljivega navora in linearnega pospeševanja brez prestavljanja. Električni pogonski sklop ne povzroča nobenega hrupa in vibracij. Te kakovostne lastnosti dopolnjujejo udobje v vožnji, ki ga zagotavljajo visoka sedežna mesta, mehak volan in premer obračalnega kroga, ki znaša 10,80 metra.

 

Električni motor upravlja pogon glede na izbrani način vožnje in vozne razmere. Po zaslugi 100 kW moči (136 KM)/260 Nm doseže maksimalno hitrost 135 km/h ne glede na izbrani način vožnje. Razne načine je možno vklopiti z izbirnikom, ki se nahaja poleg posebnega stikala ë-Toggle:

-           Normal – 80 kW/210 Nm: omogoča najboljše razmerje med dosegom in dinamičnimi zmogljivostmi.

-           Eco – 60 kW/180 Nm: omogoča optimalno porabo energije, tako da zniža zmogljivosti gretja in klimatske naprave, vendar brez izklopa oziroma omejitve navora motorja in moči.

-           Power - 100 kW/260 Nm: omogoča zmogljivost vozila za več užitkov v vožnji in zmogljivost v primeru maksimalne obremenitve.

 

DOSEG, KI SPODBUJA SVOBODO GIBANJA

Kupci vozil za prosti čas imajo raznolike potrebe po mobilnosti, ki mora ustrezati njihovim številnim dejavnostim na krajših ali daljših poteh. ë-Berlingo je nekakšen kameleon, ki se od danes do jutri ustrezno prilagodi raznim potrebam. Na ta način svojim strankam omogoča dostopiti do mestnih središč, kjer veljajo omejitve prometnega režima, ponuja pa jim tudi možnost brezskrbne vožnje za široko področje dejavnosti. Glede na profil vožnje je možno z litij-ionsko baterijo z močjo 50 kWh vozila ë-Berlingo prevoziti do 280 km(1). ë-Berlingo je pridobil najboljšo električno tehnologijo in za obe karoserijski različici ponuja enak pogonski sklop in paket baterij.

*Vrednost v fazi homologacije.

 

Za zagotovitev maksimalnega dosega pogonski sklop vozila ë-Berlingo generira energijo med fazami zaviranja ali upočasnjevanja vozila. Po vklopu gumba B na sredinski konzoli se sproži pospešeno generiranje energije. Baterija je nameščena pod sedeži in v podu tovornega prostora vozila, tako da ne vpliva na prostornost notranjosti. Baterija shranjuje in dovaja potrebno energijo za delovanje električnega motorja, gretja in klimatske naprave. Na instrumentni plošči se prikazuje stopnja napolnjenosti baterije v obliki odstotkov, poleg tega pa je na voljo še spreminjajoča se svetlobna animacija. Zanjo velja garancija, ki traja 8 let ali 160.000 km (za 70 % kapacitete baterije po izteku garancijske dobe). Po kontrolnem pregledu pri 1 letu ali 20.000 km se izda certifikat o kapaciteti baterije, zatem pa po koncu vsakega vzdrževalnega servisnega pregleda na vsaki 2 leti ali 40.000 km.

 

ENOSTAVNO POLNJENJE IN NADZOROVANI STROŠKI

Kupci tovrstnega modela imajo povečinoma v lasti enodružinsko hišo in torej enostaven dostop do polnjenja. Na voljo so tri možnosti polnjenja. Vtičnica Green’Up, na kateri je možno baterijo povečinoma napolniti ponoči, tako da je vozilo pripravljeno za uporabo naslednji delovni dan.

-           Za polnjenje na gospodinjskem priključku je potrebno uporabiti kabel načina 2 (na voljo serijsko) za uporabo na domu, delovnem mestu ali parkirišču. Ta način polnjenja je primeren za klasično gospodinjsko vtičnico 8 A ali za zmogljivejšo vtičnico 16 A (enota + vtičnica Green’Up), pri čemer se polnjenje izvede v pol krajšem času, tako da je baterija 100-odstotno napolnjena v manj kot 15 urah.

-           Za hitro zasebno ali javno polnjenje je potrebno namestiti polnilno postajo WallBox z močjo od 3,7 do 22 kW in si priskrbeti kabel načina 3 (za doplačilo). Baterija se od 0 do 100 % napolni v 7 urah in pol (enofazni WallBox 7,4 kW) ali v 5 urah (trifazni WallBox 11kW).

-           Izjemno hitro polnjenje na javni polnilnici z močjo do 100 kW pa se lahko izvaja s kablom načina 4, ki je integriran v polnilno postajo. Baterijo s 50 kWh je tako možno napolniti do 80 % v 30 minutah. ë-Berlingo ima v svojem avtomobilskem segmentu najkrajši čas pospešenega polnjenja.

 

Vozila za prosti čas so praktična, vendar nimajo aerodinamične oblike karoserije. Elektrifikacija je zelo pomemben cilj tega avtomobilskega segmenta, saj si prizadeva zmanjšati okoljski vpliv in znižati stroške uporabe. To je pomemben kriterij za kupce, ki imajo pogosto omejene finančne zmožnosti. Ni menjave olja, filtra za trak, filtra za gorivo, olja za menjalnik itd. Stroški vzdrževanja so 30 % nižji od stroškov za motor z notranjim zgorevanjem, stroški za energijo pa so prav tako manjši: ë-Berlingo v povprečju potroši 18 kWh na 100 kilometrov, kar znese 3 €.

 

Poleg tega ë-Berlingo ponuja tudi funkcijo za časovno zamaknjeno polnjenje v tistem delu dneva, ko je električna energija cenejša, in funkcijo za vnaprejšnje klimatiziranje, s katero je možno nastaviti temperaturo v potniškem prostoru, ko je vozilo priključeno na električno omrežje, s čimer se v prvih kilometrih vožnje zagotovi nižjo porabo baterije.

 

UPORABNE STORITVE ZA BREZSKRBNO ŽIVLJENJE Z ELEKTRIČNIM POGONOM

Po zaslugi aplikacije My Citroën lahko uporabnik prek svojega pametnega telefona ali tabličnega računalnika na daljavo pridobi informacijo o stanju napolnjenosti in dosegu vozila, krmili vnaprejšnje klimatiziranje potniškega prostora in nastavi časovno zamaknjeno polnjenje. Do teh nastavitev je možno dostopiti tudi neposredno prek zaslona na dotik v vozilu, natančneje prek povezljive navigacije v meniju «Energija». Na voljo je za polnjenje na gospodinjskih vtičnicah (način 2) ali zmogljivejših vtičnicah (način 3) in ga je možno kadarkoli spremeniti.

 

Ker želi Citroën za svoje stranke narediti nekaj več in jim stati ob strani, jim skupaj z vozilom ë-Berlingo daje na razpolago ponudbo za polnjenje po meri. V to rešitev so zajete naprave (standardna in zmogljivejša vtičnica Green'Up ali postaja WallBox) in montaža na domu ali delovnem mestu. Za vsako evropsko državo smo izbrali priporočenega partnerja; v Franciji sta naša partnerja ZEBorne in Zeplug, ki ponujata rešitve za montažo, prilagojene vsakemu posameznemu primeru, bodisi za fizične osebe in poklicne uporabnike, primerne pa so tako za individualne hiše kot tudi večstanovanjske zgradbe.

 

OBLIKOVNA ZASNOVA: IZBIRA ENERGIJE, EDINSTVENI KARAKTER

Za zunanjost Citroën zagovarja strategijo, da mora imeti stranka možnost izbire vrste pogona glede na svoje potrebe. Vozilo ë-Berlingo prepoznamo po nekaj zunanjih simbolih električnega pogona: električni pogon simbolizira monogram «ë», ki je nameščen na okrasni maski s prenovljenim logotipom dvojne puščice in pred imenom modela na prtljažnih vratih, pa tudi posebni dekorativni dodatki «Anodised Blue» na odbijačih in bočnih zaščitah Airbump®. Loputa polnilnega priključka se nahaja na mestu lopute nalivne odprtine za gorivo.

 

Tudi v notranjosti smo pomislili na vse, da bi bila uporaba novega Citroëna ë-Berlingo čim bolj enostavna. Na sredinski konzoli je umeščeno stikalo ë-Toggle za krmiljenje menjalnika s pomočjo funkcij Park, Rear, Neutral, Drive in Break, poleg njega pa še izbirni gumb za vklop enega od treh načinov vožnje: Eco, Normal in Power.

 

8-palčni zaslon na dotik vozila ë-Berlingo ima v svojem meniju novo rubriko «Energija», prek katere je možno dostopiti do posebnih električnih funkcij vozila, kot je na primer pretok energije (prikazuje delovanje električnega pogonskega sklopa v realnem času skupaj z izbranim načinom vožnje, električnim motorjem in stopnjo napolnjenosti pogonske baterije), statistiko porabe (kot na primer povprečna poraba na poti izražena v kWh/100 km), ali vklop časovno zamaknjenega polnjenja in vnaprejšnje klimatiziranje. Vozilo je opremljeno tudi z 10-palčno digitalno instrumentno ploščo visoke ločljivosti (serijsko od nivoja opreme Feel Pack dalje) za optimalno kakovost prikaza ter moderen in hiter prikaz koristnih informacij za pomoč pri vožnji in navigacijo. Za instrumentno ploščo si lahko voznik po svojem okusu nastavi osebno konfiguracijo zaslona in tako izpostavi navigacijo, informacije o pretoku energije ali sistem za pomoč pri vožnji.

 

Ë-BERLINGO: NADVSE PRIJETEN ČLAN DRUŽINE

ë-Berlingo kot vzornik segmenta vozil za prosti čas stavi na ključne adute in inovacije, s katerimi je zaslovelo že več generacij vozil pred njim. Model izhaja iz programa Citroën Advanced Comfort®, zato prednostno zagovarja prostornost v notranjosti, modularno razporeditev in osvetljenost, da potnikom ponuja obilo dobrega počutja, ne glede na to, ali jih je vozilu pet ali sedem.

 

DVE KAROSERIJSKI RAZLIČICI ZA MALE IN VELIKE DRUŽBE

Novi Citroën ë-Berlingo se lahko pohvali, da je njegova zasnova sledila istim adutom, ki so veljali tudi za izvedenko z motorjem z notranjim zgorevanjem. Ponuja namreč kompaktne dimenzije, ki omogočajo enostavno izvajanje manevrov. Vozilo lahko prepelje do sedem potnikov.

 

Stranka lahko izbira dolžino svojega vozila: na voljo sta kratka izvedenka M, ki v dolžino meri 4,40 metra in podaljšana izvedenka XL s 4,75 metra dolžine (35 cm večja medosna razdalja in previs zadaj). Obe izvedenki lahko neovirano dostopita do vseh parkirišč, saj v višino merita manj kot 1,90 metra.

 

MAKSIMALNO IZKORIŠČEN NOTRANJI PROSTOR ZA DOBRO POČUTJE

Vsi tisti, ki potrebujejo prostor za svoje dejavnosti ali prosti čas (ekskurzije, pustolovščine, dejavnosti na prostem …) potrebujejo prostor tudi v vozilu, ki ga vsakodnevno uporabljajo, za prevoz več potnikov, opreme za športne dejavnosti ali prtljage. V tem duhu smo zasnovali električno izvedenko našega vozila za prosti čas, saj želimo našim strankam zagotoviti tisto, kar jim je ljubo: domiselno vozilo s prvorazrednim bivalnim udobjem in vrhunsko funkcionalnostjo, da bo njihovo bivanje v vozilu preprosto in prijetno.

 

ENOSTAVEN DOSTOP V VOZILO

Enostaven dostop v notranjost vozila ë-Berlingo omogočajo dvoje širokih bočnih drsnih vrat z električno pomičnimi stekli, velika in priročna prtljažna vrata za natovarjanje in raztovarjanje težkih in velikih predmetov, kot je prtljaga in dodatno zatemnjeno zadnje dvižno steklo v kombinaciji s polico za prtljago, po zaslugi katere lahko v vozilo enostavno odložimo predmete ali jih iz njega vzamemo, ne da bi bilo treba odpreti prtljažni prostor ali kadar je za vozilom premalo prostora za odpiranje vrat.

 

PROSTORNOST V NOTRANJOSTI     

ë-Berlingo ponuja potnikom največ prostora v svojem avtomobilskem segmentu, tako da se bodo v notranjosti dobro počutili.

Izvedenka XL ponuja veliko potniško kabino, ki ima do 4000 litrov prostornine in 3,05 metra dolgo površino za nakladanje ter obilo prostora za noge. V prtljažniku je na voljo 2126 litrov prostornine.

 

MODULARNOST

ë-Berlingo je enako modularen kot pohištveni element, tako da ga lahko po želji preoblikujemo in omogoča obilo svobode pri vsakodnevni rabi: odvisno od izvedenke, lahko prevažamo 5 ali 7 oseb, po potrebi pa lahko sprostimo maksimalno prostora za prevoz težkih in prostornih predmetov.

 

V drugi vrsti sedežev so na voljo trije pravi individualni zadnji sedeži enake velikosti, ki potnikom ponujajo izjemno veliko prostora v predelu kolen (156 mm). Sedeže lahko preklopimo skupaj ali ločeno in tako povsem enostavno pridobimo želeno razporeditev notranjosti vse do ravnega poda.

 

Po preklopu sedeža prednjega sopotnika pridobimo povsem raven pod, nakladalna dolžina pa doseže 2,70 metra pri izvedenki M in kar 3,05 metra pri podaljšani izvedenki XL, ki je idealna za prevoz dolgih predmetov.

 

V tretji vrsti sedežev sta na voljo dva odstranljiva sedeža. Pri izvedenki XL sta nameščena na vodilih in ju je možno nastavljati po razponu 130 mm, tako da nudita možnost izbire med prostornino v prtljažniku ali prostorom za noge potnikov.

 

Polico za prtljago lahko namestimo v zgornji položaj ali v vmesni položaj za pregraditev prtljažnega prostora na več prekatov. Polica dopušča do 25 kg dovoljene obremenitve in je enostavno dostopna prek dvižnega zadnjega stekla. Priročno polico lahko pospravimo za sedeže v drugi vrsti (odvisno od izvedenke).

 

ODLAGALNA MESTA 

ë-Berlingo razpolaga z optimalno prostornino za odlaganje s 167 litri prostora v odlagalnih mestih in zelo veliko prostornino za prtljago: 775 litrov pri izvedenki M in 1050 litrov pri izvedenki XL (pri razporeditvi s 5 sedeži). Potniki lahko odlagalna mesta maksimalno izkoristijo, tako da jim prtljage ni treba odlagati k nogam in si s tem zagotovijo še več udobja. To je pravo funkcionalno "opremljeno stanovanje", v katerem se potniki dobro počutijo in kjer vsak predmet za vsakodnevno rabo enostavno najde svoje pravo mesto.

 

Med 26 razpoložljivimi odlagalnimi mesti je tudi Modutop®, to je nadvse domiselna posebnost našega vozila za prosti čas, ki ponuja kar 92 litrov prostornine v izjemno priročnih in enostavno dostopnih odlagalnih mestih. V odlagalna mesta pod stropom s prostornino 60 litrov lahko shranimo 10 kilogramov prtljage, do katere lahko dostopimo z zadnjih sedežev v 2. vrsti ali iz prtljažnega prostora prek dvižnega zadnjega stekla, na voljo pa je tudi prosojni lok s pregradami, ki se razteza po celotni dolžini stropa in ima prozorno končno obdelavo, tako da lahko potniki vidijo, kaj je v njem shranjeno.

 

 

SVETEL POTNIŠKI PROSTOR

V notranjosti vozila ë-Berlingo imajo potniki na voljo pravo seanso svetlobne terapije, tako da tudi na dolgih poteh čisto vsi ostanejo dobre volje. Velike steklene površine, ki dosežejo kar 6,40 m2, med katerimi sta tudi naprej pomaknjeno vetrobransko steklo in velika zastekljena panoramska streha, prepuščajo v notranjost obilo prijetne naravne svetlobe. Po potrebi je možno zastekljeno streho zastreti z električnim senčnikom. Za vožnjo ponoči pa je Citroën v vozilo ë-Berlingo vgradil individualne bralne lučke za udobje potnikov na zadnjih sedežih in ambientalno osvetlitev na odlagalnem loku, ki oddaja pritajeno svetlobo za topel ambient.

 

           

KORISTNE TEHNOLOGIJE ZA BREZSKRBNO POČUTJE

 

SISTEMI ZA POMOČ PRI VOŽNJI IN IZVAJANJE MANEVROV

ë-Berlingo zajema 18 uporabnih tehnologij, ki poklicnim uporabnikom zagotavljajo varno in brezskrbno vožnjo med vsakodnevnimi opravili.

Za enostavno vožnjo nam ë-Berlingo ponuja zlasti prostoročni dostop in zagon, barvni prosojni zaslon v višini oči (inovacija segmenta), sistem za speljevanje v klanec, pomoč pri čelnem, vzvratnem in bočnem parkiranju, kamero za pomoč pri vzvratni vožnji s funkcijo Top Rear Vision, samodejni preklop dolgih luči, električno parkirno zavoro, tempomat in omejevalnik hitrosti vozila in sistem Park Assist, ki samodejno zazna, ali je v bližini na razpolago dovolj veliko parkirno mesto, na katerem lahko varno parkiramo vozilo.

 

Večjo varnost pa zagotavlja z aktivnim sistemom za samodejno zaviranje v sili (Active Safety Brake), aktivnim opozorilnikom nenamerne menjave voznega pasu, opozorilnikom na voznikovo nepozornost, opozorilnikom na nevarnost trka, opozorilnikom za premor med vožnjo (Coffee Break Alert), sistemom za nadzor stabilnosti vlečne kljuke, sistemom Grip Control s pomočjo pri spustu po strmini (Hill Assist Descent), razširjenim sistemom za prepoznavanje prometnih znakov in priporočilo o omejitvi hitrosti in sistemom za nadzor mrtvega kota.

 

ŠTIRI POVEZLJIVE TEHNOLOGIJE

Novi Citroën ë-Berlingo nudi tri povezljive ponudbe za varnost in udobje vsakega posameznika. Vse tri ponudbe izhajajo iz programa Citroën Advanced Comfort® in so bile razvite z namenom poenostavitve dostopa do povezljivih storitev, ki mora biti hiter in intuitiven.

 

CONNECT ASSIST

Novi Citroën ë-Berlingo Van zagotavlja varnost tako vozniku kot tudi ostalim potnikom z vgrajeno funkcijo Asistenca in SOS.

Samodejni klic ali ročni pritisk na gumb "Asistenca": po potrebi ta storitev omogoča vozniku vzpostaviti povezavo s specializiranim klicnim centrom.

Connect Assist omogoča dostop do podatkov o vozilu, kot na primer o stanju napolnjenosti, dosegu, časovno zamaknjenem polnjenju, vnaprejšnjem klimatiziranju, lokaciji parkiranja, številu prevoženih kilometrov in naslednjem servisnem pregledu. Povezava in prikaz informacij potekata prek aplikacije My Citroën.

 

 

CONNECT NAV

Prek navigacije Connect Nav z zaslonom na dotik, ki jo lahko upravljamo tudi z glasovnimi ukazi, lahko vzpostavimo povezavo z navigacijskim sistemom, telefonom in avtoradiem. Deluje v povezavi s povezljivimi storitvami. TomTom Traffic posreduje prometne informacije v realnem času in tako vedno najde najboljšo pot. Posreduje tudi lokacijo in cene bencinskih servisov in parkirišč, informacije o vremenski napovedi in poišče lokalne interesne točke.

 

CONNECT PLAY

Tehnologija Mirror Screen omogoča vozniku, da v povezavi s protokoloma Apple CarPlay™ in Android Auto vzpostavi povezavo s pametnim telefonom in podvoji prikaz vsebine z zaslona pametnega telefona na zaslonu na dotik vozila. Na ta način lahko dostopi do multimedijskih vsebin, neposredno in enostavno upravlja svoj pametni telefon in njegove aplikacije na zaslonu na dotik vozila.

 

Citroën je že leta 1996 ustanovil segment vozil za prosti čas, še danes pa posodablja svojo ponudbo, ki jo je zdaj dopolnil z električno izvedenko vozila Berlingo, ki je svoj tržni uspeh požel zavoljo modularnega bivalnega prostora in nadstandardnih možnosti za prevoz in odlaganje prtljage. ë-Berlingo ima kot paradni konj znamke v pravem pomenu besede vse potrebno, da bo družine in skupine prijateljev spremljal na njihovih aktivnih vsakodnevnih poteh.

V prodajne salone bo zapeljal v drugi polovici leta 2021.

 

 

 

Top