PREUSMERITEV SEKUND

Citroën v filmu "The French Dispatch"

V najnovejšem filmu Wesa Andersona, THE FRENCH DISPATCH, oživi več različnih zgodb iz zadnje številke ameriške revije, ki jo v 20. stoletju izdajajo v namišljenem francoskem mestu. O umetniškem sodelovanju z znamko Citroën pričata vozili Traction in Type H, ki ju skozi celoten film spremljamo v glavnih vlogah. Na ulicah tipičnega francoskega mesta lahko vidimo tudi druge Citroënove modele.

THE FRENCH DISPATCH je najnovejši film vizionarskega režiserja Wesa Andersona, ki je bil nominiran tudi za oskarja. Film prinaša izbor zgodb iz zadnje številke istoimenske ameriške revije, ki jo izdajajo v namišljenem francoskem mestu iz 20. stoletja. Zgodba se skozi več let odvija v namišljenem mestu Ennui-sur-Blasé, ki idealno ponazarja Francijo.

 

Wes Anderson: «Vizualno zasnovo filma, kostume, scene in vse drugo smo zasnovali na podlagi raziskav in dokumentiranih zapisov. Čeprav je večina stvari izmišljenih in vsebuje veliko fantazijskih elementov, pa vse temelji na preverjenih dejstvih.»

 

Umetniško sodelovanje z znamko Citroën je razvidno skozi celoten film. Pred začetkom snemanja je ekipa obiskala konservatorij znamke "Conservatoire Citroën", kar ji je odločilno pomagalo pri izbiri modelov Traction in Type H, ki so jih vpletli v scenarij. Na ulicah značilnega francoskega mesta lahko opazimo tudi druge Citroënove modele: 2 CV, Ami 6, DS in GS.

 

PREGON Z AVTOMOBILOM TRACTION V FORMATU STRIPA

Po smrti glavnega urednika ameriške visoko nakladne revije The French Dispatch, ki jo izdajajo v francoskem mestu Ennui-sur-Blasé, se celotna ekipa revije zbere, da bi zanj napisala osmrtnico. Njihovi spomini na izjemno priljubljenega šefa se prelijejo v štiri zgodbe, ki sestavljajo film, vključno z zgodbo "Zasebna obedovalnica policijskega komisarja". Ta del filma se tesno navezuje na vsebino francoskih policijskih dram iz 30., 40. in 50. let prejšnjega stoletja. V ključnem trenutku se živi kadri prelevijo v animacijo, ki spominja na francoske stripe in na mesto Angoulême, kjer je bil film posnet in ki velja za prestolnico stripov. Animacija prikazuje pregon z avtomobili, v katerem sodeluje tudi legendarni avtomobil tistega obdobja: Citroën Traction!

 

CITROËN IN KINEMATOGRAFIJA


Citroën je, kot popularna in več kot sto let stara znamka, že od nekdaj prisoten v kinematografiji in je z vsemi svojimi zgodovinskimi modeli posnel številne slavne scene. Seznam je dolg, zato navajamo zgolj nekaj tistih, ki veljajo za svetovno uspešnico: 2 CV 007 (Samo za tvoje oči, 1981) v specialni izvedenki, ki letos slavi 40. obletnico,

 

DS iz filma "Nazaj v prihodnost 2" (1989) in animirani film "Avtomobili 2" (2011), kjer se DS in 2 CV srečata in poljubita na obrežju Sene! V svojem filmu "Življenje pod vodo" (2004) se Wes Anderson dvakrat pokloni Citroënu: ko se ekipa profesorja Zissouja odpravi reševat talce v hotel Citroën in med vožnjo z rumenim Méharijem po otoku, kjer ima svoje poveljstvo.

 

Film The French Dispatch je komična drama in deseti film režiserja Wesa Andersona.

The French Dispatch je komična drama, ki spremlja skupino novinarjev v ameriški uredniški pisarni, odvija pa se v izmišljenem francoskem mestu v 20. stoletju.

Gre za dolgo pričakovani, že 10. film režiserja Wesa Andersona, ki je leta 2014 posnel Grand Budapest Hotel. Tudi ta film, ki je opisan kot "ljubezensko pismo novinarjem", sledi trem ločenim zgodbam. Bill Murray, Timothee Chalamet, Frances McDormand, Elisabeth Moss, Jeff Goldblum, Tilda Swinton, Owen Wilson in drugi so le nekateri izmed igralcev, ki nastopajo v filmu.

 

Informacije o filmu 

 

Searchlight Pictures in Indian Paintbrush

predstavljata American Empirical Picture režiserja Wesa Andersona.

 

  

Režija

WES ANDERSON

Scenarij

WES ANDERSON

Zgodba

WES ANDERSON & ROMAN COPPOLA & HUGO GUINNESS & JASON SCHWARTZMAN

Produkcija

WES ANDERSON, STEVEN RALES, JEREMY DAWSON

Igralska zasedba

BENICIO DEL TORO, FRANCES MCDORMAND, JEFFREY WRIGHT, ADRIEN BRODY, TILDA SWINTON, TIMOTHÉE CHALAMET, LÉA SEYDOUX, OWEN WILSON, MATHIEU AMALRIC, LYNA KHOUDRI, STEPHEN PARK, BILL MURRAY, LIEV SCHREIBER, ELISABETH MOSS, EDWARD NORTON, WILLEM DAFOE, LOIS SMITH, SAOIRSE RONAN, CHRISTOPH WALTZ, CÉCILE DE FRANCE, GUILLAUME GALLIENNE, JASON SCHWARTZMAN, TONY REVOLORI, RUPERT FRIEND, HENRY WINKLER, BOB BALABAN, HIPPOLYTE GIRARDOT, ANJELICA HUSTON

Glasba

ALEXANDRE DESPLAT

Direktor fotografije

ROBERT D. YEOMAN

Produkcijski oblikovalec

ADAM STOCKHAUSEN

Oblikovalka kostumov

MILENA CANONERO

V KINEMATOGRAFIH V  SLOVENIJI  PREDVIDENO 6.1.2022

Dolžina: 1:47.30

 

 

 

Top