PREUSMERITEV SEKUND

NOVI DS 4 IN DS 4 CROSSBACK: NASKOK ZNAMKE DS NA RAZRED KOMPAKTNIH PREMIUM VOZIL

En model, dve karoserijski različici in novi prednji del. Edinstven slog temelji na identitetnih elementih, ki izražajo moč in simbolnost sloga vozila DS. Vedno več naprednih tehnologij, vedno večja prefinjenost tudi najmanjših podrobnosti … Novi vozili DS 4 in DS 4 Crossback sta rojeni.

Od njegovega prihoda na trg je bilo prodanih več kot 115.000 primerkov DS 4, z današnjim dnem pa dobiva nova krila v obliki novega vozila DS 4, živahne in postavne limuzine za kupce v iskanju močnih občutij in užitka pri vožnji ter nove karoserijske različice brez primere, DS 4 Crossback z videzom "prefinjenega pustolovca" in s povišanim podvozjem.

Dvojna ponudba je odgovor znamke DS na pričakovanja kupcev iz razreda kompaktnih razkošnih vozil. Gre za razred, ki se je s pojavom novih karoserijskih različic z močno osebnostjo obogatil.

Vozila crossover dandanes predstavljajo 30 % trga kompaktnih razkošnih limuzin. "DS, to je avantgardni duh. Pri DS 4 se ta duh odraža v naši ponudbi, ki zajema dve karoserijski različici: novo razkošno limuzino in povsem novo različico DS 4 Crossback, z videzom prefinjenega pustolovca. S takšnim dopolnjevanjem ponudbe znamka DS oznanja svojo težnjo in se kar najbolj približuje pričakovanjem svojih kupcev." Yves Bonnefont, generalni direktor znamke DS.

Mehke, dinamične in prefinjene linije, kromani elementi na karoseriji, zmogljivi in učinkoviti motorji … Novi DS 4 ima vse lastnosti razkošne limuzine, poleg tega pa v svojem razredu prinaša še osebno noto s ponudbo karoserije v dveh barvah / enotno streho. S prefinjeno in edinstveno notranjostjo, ki vedno omogoča oblikovanje po meri, se novi DS 4 predstavlja kot ponosen naslednik tradicij vozil DS, je odraz avantgarde, osebnosti, prefinjenosti in najnaprednejših tehnologij. Novi DS 4 je in tudi bo edinstvena ponudba, brez katere v razredu kompaktnih razkošnih vozil ne gre več.

DS 4 Crossback je najboljše vsestransko vozilo. Svoj status "prefinjenega pustolovca" utrjuje z večjo višino podvozja, velikimi črnimi kolesi in zlasti z okrasnimi profili blatnikov oziroma s strešnimi prtljažnimi drogovi.

Na ta način novi DS 4 in DS 4 Crossback do potankosti poosebljata vozila DS:

 • močno poudarjena identiteta zavoljo novega prednjega dela (maska DS Wings, ki je neposredno nastala iz konceptnega vozila Numéro 9 ter novi žarometi DS LED VISION),
 • napredna tehnologija s ponudbo povezljivosti DS CONNECT, vključno s protokolom CarPlay®, ki prihaja na trg z novima DS 4 in DS 4 Crossback,
 • zmogljivi motorji do 210 KM in z emisijami CO2 med 97 g/km in 138 g/km,
 • ter končno prefinjenost armaturne plošče in oblog vrat v napa usnju in sedeži iz polanilinskega usnja kakovosti "paščka zapestne ure", kar vse predstavlja edinstvene lastnosti znamke DS.

Svetovno premiero bosta ta modela doživela na Frankfurtskem salonu avtomobilov 2015, naprodaj pa bosta od novembra 2015 naprej za evropski trg.

EN MODEL, DVE KAROSERIJSKI RAZLIČICI 

Ob svojem prihodu na trg leta 2011 je DS 4 kot edinstven izdelek dosegel prestižna naslova "Najlepši avto leta" ter "Najlepša notranjost" na Mednarodnem festivalu avtomobilov, kar želi tudi ostati z dvema različnima, a dopolnjujočima si različicama: novi DS 4, razkošna, dinamična in prefinjena limuzina, ter DS 4 Crossback, ki nastopa kot "prefinjen pustolovec" zavoljo 30 mm višjega podvozja, velikih črnih koles ter specifičnih pustolovskih karoserijskih elementov (okrasni elementi blatnikov, spojlerji in strešni prtljažni drogovi).

Novi DS 4: prefinjen in edinstven po oblikovanju po meri, slogu in dinamičnosti

Novi DS 4 ima edinstveno obliko, mehke izklesane in elegantne linije, kromani elementi na karoseriji (okrasna maska ter prednji in zadnji odbijač, bočne letve, obrobe stekel …). Z novo višino podvozja in stabilnejšo lego na cesti, k čemur še pripomorejo vsa široka kolesa na skrajnih štirih vogalih ter z izjemnim slogom (diamantna obdelava), ima novi DS 4 vse lastnosti razkošne limuzine in zagotavlja doživljanje močnih občutkov in užitke pri vožnji.

Značilnost vseh vozil DS je oblikovanje po meri. Slednje je prisotno že pri vozilu DS 3 in še bolj poudarjeno pri novem DS 4. Na voljo so streha in spojlerji v štirih barvah (črna perla nera, whisper, modra virtuel, oranžna tourmaline) ter možnost kombinacije z usklajenimi dekorativnimi dodatki: zunanja ogledala in okrasni kolesni pokrovi, kar daje novemu DS 4 lastno vizijo dvobarvne izvedbe. To za kupca pomeni nič manj kot 38 možnih kombinacij, od barve strehe do karoserije (štiri nove barve: modra encre, oranžna tourmaline, siva artense in rdeča rubis). Po zaslugi te edinstvene ponudbe v razredu kompaktnih razkošnih limuzin si lahko kupec kroji vozilo po svoji meri ter ga uskladi s svojo osebnostjo in slogom.

DS 4 Crossback: po duhu prefinjen pustolovec, večnamenski in izrazen

Po zasnovi in dizajnu večnamenski DS 4 je zasnovan za kupce v iskanju obljubljene pustolovščine skozi mesto in izven njega. To vozilo poudarja svoj status "prefinjenega pustolovca" skozi močne slogovne elemente: povišano podvozje za 30 mm, velika črna kolesa, okrasni elementi blatnikov, črn prednji del in spojlerji, specifični strešni prtljažni drogovi v sivi barvi, vidljivost navzgor zavoljo panoramskega vetrobranskega stekla (45°), črna zunanja ogledala, specifični pragovi vrat, preproge. Lesketajoče in izrazne barve (turmalinsko oranžna) vozila DS 4 Crossback vnašajo alternativo klasičnim limuzinam tega razreda.

AVANTGARDNI DIZAJN

 "DS označujejo predvsem oblika karoserije, edinstvena razmerja in izjemno močna osebnost. Naše izhodišče je široka in nizka oblika karoserije za novi DS 4 ter karoserijska različica prefinjenega pustolovca za DS 4 Crossback. S tema različnima izvedbama ostajamo zvesti lastnemu stremljenju: nuditi povsem novo in vznemirljivo izkušnjo." Thierry Metroz, direktor oblikovanja DS.

Prepoznaven prednji del z okrasno masko DS Wings in osvetlitvijo DS LED VISION

Za vozilom DS 5 zdaj novi DS 4 dobiva nov prednji del, ki navdih črpa iz konceptnega vozila Numéro 9.

Prednji del sestavljajo:

 • vertikalno umeščena maska, ki ponosno nosi logotip DS – okrasna maska DS Wings se spogleduje z osnovnim modelom DS. Je šestkotne oblike, ima edinstven, izklesan in grafičen dizajn. Njena obroba iz kromanega materiala, ki poudarja eleganco celote, se razteza v notranjost žarometov
 • in novi žarometi. Tako kot vozila DS 3 in DS 5, imajo novi DS 4 novi svetlobni podpis znamke, ki je dobil ime DS LED VISION. Žarometi tako združujejo LED in ksenonsko tehnologijo (35 W, smerni modul) z novimi pomičnimi LED smerokazi. Žarometi, ki so obdelani kot dragi kamni, občutno prispevajo k prepoznavnosti prednjega dela, s tem da zagotavljajo kakovostno osvetlitev (51 % večji svetlobni snop zasenčenih luči). Skupaj z LED meglenkami, ki imajo funkcijo cornering light, je na prednjem delu 84 LED modulov.

Kupec že na prvi pogled medsebojno loči vozilo DS 4 Crossback od novega DS 4: prednji odbijač je specifičen, spodnja letev in okrasni profil sta črna, kar poudari njegov videz "prefinjenega pustolovca", pri limuzini pa so ti elementi v barvi karoserije oziroma kromani.

Slog, ki je sočasno izjemen, eleganten, prefinjen …

V izklesani obliki novih DS 4, ki jo poudarjajo močne linije in grafični elementi, se zrcalijo vse stilistične lastnosti vozil DS.

Gledano s profila imata obe karoserijski različici naokoli bočnih stekel razpotegnjeno kromano linijo, nad katero se razteza streha napetih linij, ki ima na skrajnem delu nameščen spojler. Krepak in mišičast zadek je po slogu prefinjen in prepoznaven. Edinstveni slog izpopolnjujejo svetlobni vodniki, ki poudarjajo prednje in zadnje luči.

TEHNOLOŠKO DOVRŠEN IZDELEK

"Novi DS 4 in DS 4 Crossback združujeta najboljše od tehnologije znamke DS. Rezultati: dve vozili, dva nova modela DS z močno osebnostjo, s stopnjo opreme in končne obdelave, ki običajno pritiče višjim razredom, z učinkovitimi motorji – ki so vzor tako po zmogljivosti kot po porabi - ter najmodernejša ponudba glede povezljivosti. Karoserijska različica Crossback bo presenečala in zapeljevala, novi DS 4 pa bo prava alternativa tradicionalni izvedbi premium." Eric APODE, produktni in razvojni direktor znamke DS

Čedalje bolj povezano vozilo

Kot velika novost je DS 4 prvo vozilo DS (in celo prvo vozilo skupine PSA), ki ima protokol CarPlay®, ki je združljiv z najnovejšimi napravami Apple iPhone.

Po zaslugi novega 7-palčnega zaslona na dotik v barvah in najnovejših inovacij skupine PSA s področja uporabniških vmesnikov je vožnja z novim vozilom DS 4 vedno bolj visokotehnološka. Zaslon najnovejše generacije nudi olajšan dostop k vsem funkcijam vozila (12 gumbov manj na osrednji plošči), predvsem pa omogoča New Mirror Screen, torej podvojitev prikaza s pametnega telefona (Android in IOS) na zaslonu instrumentne plošče. Ker je po meri, lahko kupec kadarkoli in povsem varno uporabi določene lastne aplikacije. Kot primer naj navedemo, da je v vozilu DS možno pisati kratka sporočila z glasovnimi ukazi.

Vsi modeli DS so danes povezani, kar dokazuje, da so vozila DS nedvomno tehnološki izdelki.

Kot velja za celotno paleto, bosta novi DS 4 in DS 4 Crossback imela na voljo ponudbo DS Connect Box, ki zajema:

 • Paket SOS & Assistance: napredni sistem, ki omogoča samodejni klic v sili in klic asistence na cesti z lokalizacijo vozila ter v primeru težav pošlje na kraj nezgode ustrezne intervencijske službe.
 • Paket Monitoring: virtualna servisna knjižica (samodejno spremljanje števila prevoženih kilometrov in opozorilo o predvidenih servisnih pregledih) in nasveti za eko vožnjo na podlagi tehničnih informacij, ki jih posreduje vozilo.
 • Paket Mapping: lokalizacija vozila, informacije prek e-pošte v primeru prihoda ali odhoda iz geografskega območja.
 • Paket Tracking: v primeru kraje se geografski položaj vozila samodejno posreduje varuhom reda in miru.

Bogata oprema za varnost in udobje

Poleg novih storitev povezljivosti (Mirrorlink in Carplay®) je tehnologija prisotna tudi pri ostali opremi v ponudbi za nove DS 4. Tako se poleg sistema nadzora mrtvega kota in opozorilnika nenamerne menjave voznega pasu, pojavita še kamera za pomoč pri vzvratni vožnji ter funkcija prostoročnega dostopa in zagona, kar zagotavlja še večje udobje in predvsem varnost. Poleg tega so tu še sedež z masažno funkcijo tako za voznika kot za sovoznika, kar je izjema v tem tržnem razredu, polanilinsko usnje kakovosti paščka zapestne ure za izdelavo sedežev, armaturna plošča, ki je v celoti obdana z napa usnjem … zaradi česar postane potovanje čisti užitek.

Novi DS 4, ki velja za dostojnega naslednika originalnega modela DS z vrtljivimi žarometi, ima smerne ksenonske žaromete, pomične LED smerokaze (edinstveno v tem razredu) in LED meglenke s funkcijo cornering light. Tako pri limuzini kot pri izvedenki Crossback bo večina teh elementov na voljo že od osnovne stopnje opreme dalje.

Vse bolj zmogljivi motorji

Novi DS 4 bo lansiran oktobra s šestimi turbo motorji, katerih emisije CO2 znašajo med 97 g/km in 138 g/km: trije bencinski motorji (od tega eden PureTech in dva THP) ter trije motorji BlueHDi. DS 4 Crossback bo imel na voljo štiri motorje: dva bencinska in dva dizelska.
 Ta paleta motorjev razvije večjo moč, ki zdaj znaša od 120 do 210 KM, večji navor, ki doseže razpon od 230 do 400 Nm, poraba goriva pa je občutno zmanjšana (od 3,7 do 5,9 l na 100 km). Rezultat: novi DS4 in DS 4 Crossback sta med najboljšimi v svojem razredu.

PureTech 130 S&S BVM6 

Družina PureTech (3-valjni bencinski motorji) – ki ji je bila letos junija podeljena mednarodna nagrada za motor leta – je bogatejša za različico, opremljeno s turbokompresorjem, to je PureTech 130 S&S. Ta novi pogonski agregat, ki hitro razvije visok navor ter udobno deluje v širokem razponu vrtljajev, nudi odzivnost in dinamiko.

Pri novih DS 4 to pomeni 96 kW moči (130 KM) pri 5500 vrt/min (ali + 9 % v primerjavi s predhodnim motorjem VTi 120); - največji navor v vrednosti 230 Nm (ali + 44 % v primerjavi z motorjem VTi 120 od 1750 vrt/min dalje namesto 4250 vrt/min).

Vzporedno, motor PureTech 130 S&S BVM6 omogoča zmanjšanje porabe goriva za 21 % in prav tolikšno zmanjšanje emisij CO2. Novi DS 4 in DS 4 Crossback PureTech 130 S&S BVM6 se ponašata s porabo 4,9 l/100 km in z deležem emisij CO2 112 g/km v kombinaciji s 16-palčnimi platišči.

Motor THP 165 S&S EAT6 

Novi DS 4 THP 165 S&S, ki je opremljen z novim samodejnim menjalnikom EAT6 najnovejše generacije (hitrejše prestavljanje, boljše vozno udobje, manj notranjega trenja), dosega zelo lepe zmogljivosti: porabo goriva od 5,5 l na 100 km (29-odstotno izboljšanje v primerjavi z motorjem THP 160), emisije CO2 pod 130 g/km, 240 Nm navora.

Po zaslugi maksimalnega tlaka vbrizgavanja v vrednosti 200 bar in tehnologije Stop&Start (z ojačanim zaganjalnikom) ta motor razvije največjo moč 121 kW (165 KM CEE) pri 6000 vrt/min. Največji navor 240 Nm razvije pri 1400 vrt/min in ga zadrži vse do 4000 vrt/min, s čimer zagotavlja izjemno vozno udobje pri nizkih in srednje visokih vrtljajih motorja.

Motor THP 210 S&S BVM6 

Novi DS 4 bo prvo vozilo znamke DS, bi bo opremljeno z motorjem THP 210 S&S. Največja moč motorja je 155 kW (210 KM CEE) pri 6000 vrt/min. Največji navor 285 Nm razvije pri 1750 vrt/min in ga zadrži vse do 4000 vrt/min, s čimer zagotavlja izjemno vozno udobje pri nizkih in srednje visokih vrtljajih motorja. Poraba znaša 5, 9 l na 100 km in 138 g/km CO2.

Ta motor, ki je na voljo izključno za limuzino, se popolnoma ujema z njeno dinamično in prefinjeno obliko karoserije.

Med dizelskimi motorji pa je za ta izbor vozil na voljo zadnja generacija dizelskih motorjev, imenovana BlueHDi.

Slednja omogoča visoko stopnjo zmogljivosti in hkrati še posebej nizko porabo goriva in zmanjšane emisije CO2! Rezultati so bili doseženi zahvaljujoč veliko truda, ki je bil vložen v sam motor (boljši izkoristek, nova obloga Diamond Like Carbon, zmanjšanje mehanskih izgub, …) ter inovativni in učinkoviti izpušni liniji. Za inovativnost in edinstvenost te izpušne linije so zaslužne različne tehnologije, ki pri tem utečeno sodelujejo: modul za selektivno katalitično redukcijo (SCR), nameščen pred filtrom trdnih delcev z aditivom, je edini sistem za naknadno obdelavo izpušnih plinov, ki zmore zmanjšati emisije NOx za 90 % ter istočasno tudi emisije CO2 za 4 %.

BlueHDi 120 S&S BVM6 ali EAT6

V kombinaciji s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom ali s samodejnim menjalnikom najnovejše generacije EAT6, so njegove številke obetavne: 3,7 l/100 km in 97 g/km CO2 s šeststopenjskim ročnim menjalnikom (BVM6) ali 3,8 l/ 100 km in 99 g/km CO2 z menjalnikom EAT6, 300 Nm navora. Pri takšnih številkah sta novi DS 4 in DS 4 Crossback med svojimi tekmeci pravi vzor varčnosti.

BlueHDi 150 S&S BVM6

BlueHDi 150 S&S BVM6 ima za 50 Nm večji navor, 25 konjskih moči več in več kot 20 % nižje emisije CO2 ter porabo goriva (v primerjavi z motorjem HDi 135).

Rezultati: številke so zgovorne saj gre za 3,8 l porabe goriva na 100 km, 98 g/km emisij CO2 in 370 Nm navora. Po teh treh kriterijih je tako DS 4 Blue HDi 150 S&S BVM6 postavil zgled na področju zmogljivosti, navora in emisij CO2. Poleg tega ima od 20 do 70 Nm več navora od svojih glavnih tekmecev. Pripomniti velja, da bo ta motor na voljo izključno pri limuzinski izvedbi.

BlueHDi 180 S&S EAT6

Še en dizelski motor: BlueHDi 180 S&S EAT6. Z novim 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom (EAT6) kupcem nudi visoko raven zmogljivosti in energetske učinkovitosti: 4,3 litre na 100 kilometrov; 113 g CO2 na km in 400 Nm navora. S skoraj 50 Nm več navora v primerjavi z njegovimi glavnimi tekmeci, je to najboljši navor v njegovi kategoriji, kar zagotavlja vozno udobje tako pri vozilu DS 4 kot tudi pri DS 4 Crossback!

ELEGANTNO IN SKRBNO IZDELANE PODROBNOSTI, KLJUČNE VREDNOTE ZNAMKE DS

Eleganca in skrbno izdelane podrobnosti sta ključni besedi znamke DS tako na zunanjih kot tudi notranjih površinah.

Novi DS 4 in DS 4 Crossback to v celoti potrjujeta.

Skrbno izdelane podrobnosti se odražajo v plemenitih materialih, uporabljeni na ekskluziven in edinstven način, kot na primer usnje za sedeže kakovosti paščka ročne ure.

Kot primer naj navedemo, da so za novo vozilo DS 4 na voljo tri vrste usnja, med drugimi še posebej napa usnje in polanilinsko usnje, ki sodi med najlepše vrste usnja na svetu, ki so pri avtomobilih le redko v uporabi. Skrbna izdelava podrobnosti je pri novih vozilih DS 4 privedena do skrajnosti s ponudbo integralnega usnja: armaturna plošča in plošče prednjih in zadnjih vrat so prekrite z ročno šivanim usnjem napa. Nanos oblazinjenja na armaturno ploščo je zaradi njenih konkavnih in konveksnih oblik izjemno kompleksen postopek, za katerega usnjar porabi osem ur ročnega dela.

Še en dokaz "francoskega prestiža znamke DS": dvobarvna ponudba za novega DS 4 (streha in karoserija).Gre za edinstveno ponudbo v tržnem razredu premium limuzin. Poseben postopek barvanja zahteva sodelovanje skupine ekspertnih ličarjev, ki ročno lakirajo novi DS 4 in mu dajejo osebno noto.

DINAMIČNA IN BREZSKRBNA LEGA NA CESTI 

Zaradi spremenjene višine vozila od tal je bilo treba pri obeh karoserijskih različicah opraviti specifične nastavitve podvozja in krmilnega mehanizma, kar je pripomoglo k še boljšim splošno priznanim voznim lastnostim vozila DS 4 z vidika razmerja med udobjem in lego na cesti.

Nižje težišče za novi DS 4 pomeni več okretnosti in stabilnejše podvozje. To vozilo tako zagotavlja povsem spokojno vožnjo ter užitke za volanom.
30 mm višje podvozje vozila DS 4 Crossback nudi višji položaj med vožnjo, kar zagotavlja boljši pregled nad cesto in premagovanje različnih razgibanih terenov.

Tehnologija Intelligent Traction Control, na voljo pri obeh karoserijskih različicah, je sistem pomoči pri vožnji, ki pri slabši oprijemljivosti optimizira nastavitve sistema proti zdrsu prednjih koles. S tem so zagotovljene boljše zmogljivosti pri "speljevanju", zlasti na zasneženih cestah, ter boljši pogon pri speljevanju iz ovinka.

Funkcija Intelligent Traction Control je posebej prilagojena vozilu DS 4 Crossback, saj poudarja njegov pustolovski duh z izboljšanjem sposobnosti vozila na cestiščih s slabšim oprijemom.

Nekaj številk

 • 115.000 prodanih primerkov vozila DS 4
 • 6 turbo motorjev ob prihodu novega DS 4 na trg, z emisijami med 97 in 138 g CO2/km
 • Dimenzije: dolžina 4,28 m, širina 1,81 m, višina 1,50 m za novi DS 4 in 1,54 m za DS 4 Crossback
 • Prostornina prtljažnika: več kot 370 litrov
 • 9 barv karoserije, od tega 4 nove in 38 barvnih kombinacij karoserije in strehe za novi DS 4
 • 84 diod LED na prednjem delu
Top