PREUSMERITEV SEKUND

NOVI DS 5: UTELEŠENJE ZNAMKE DS

Avantgardni stil, dinamično obnašanje vozila na cesti, elegantno in skrbno izdelane podrobnosti ter vrhunska tehnologija, novi DS 5 vsebuje vse atribute današnjih in prihodnjih vozil DS. Admiralska ladja znamke DS pooseblja identiteto blagovne znamke ter se ponaša z novim prednjim delom in drugimi nadgradnjami, značilnimi za DS.

Od vertikalno umeščene in izklesane okrasne maske z logotipom DS na sredini do ksenonskih žarometov Full LED, pa od zaslona na dotik zadnje generacije do zmogljivih motorjev, … Vse to so številne novosti, s katerimi se lahko pohvali novi DS 5 poleg mnogih drugih značilnosti, po katerih je zaslovel, kot so izjemna oblika karoserije, nadstandardni zunanji in notranji dizajn (prefinjenost do najmanjše podrobnosti in voznikovo mesto, zasnovano kot pilotska kabina).

Od Evrope vse do Kitajske je DS 5 zaznamoval nazore vsakega izmed nas. Novi DS 5 postavlja merila še višje s prenovljenim prednjim delom, avantgardnim stilom, elegantno in skrbno izdelanimi podrobnostmi, dinamično in brezskrbno lego na cesti, obnašanjem vozila na ravni znamke DS in vrhunsko tehnologijo v prid dizajnu in storitvam. Skratka, vozilo z magnetno privlačnostjo!

Model bo svetu premierno predstavljen na avtomobilskem salonu v Ženevi 2015, tržiti pa ga bomo pričeli junija 2015 v Evropi.

 «Novi DS 5 je več kot zgolj novo vozilo. To je DS, s katerim bo lansirana celotna identiteta naše znamke. 60 let po prvotnem modelu DS novi DS 5 nosi v sebi celoten genetski zapis vozila DS, predvsem pa nam bo omogočil izpolniti naš cilj: ponovno se zavihteti med francoske znamke višjega razreda!» Yves Bonnefont, generalni direktor znamke DS.

NOV PREDNJI DEL ZA NOVO ZNAMKO

«DS 5, ki bi ga lahko poimenovali tudi konceptno vozilo v voznem stanju, je edinstvena kreacija z izrazito in hkrati hipnotično stilsko zasnovo. Pri novem DS 5 smo hoteli ohraniti prednostne in izrazito prepoznavne lastnosti vozila DS 5 in hkrati še bolj izpostaviti stilske zapovedi znamke DS. Najboljši dokaz tega se seveda nahaja na prednjem delu!» Thierry Metroz, direktor oblikovanja DS.

Vezni člen vsakega vozila "premium" je njegov prednji del! Prednji del novega DS 5 nudi še več statusa in značaja z vertikalno umeščeno okrasno masko, ki ponosno nosi logotip DS – DS Wings, s čimer spominja na prvotno vozilo DS –, in nove žaromete.

Da ta prednji del ne uide nobenemu pogledu, ima šest kotna okrasna maska DS Wings edinstven, izklesan in grafičen dizajn. Njena obroba iz kromanega materiala, ki poudarja eleganco celote, se razteza v dva svetlobna kraka v notranjosti žarometov.

Tako kot DS 3 in DS 3 Cabrio se tudi novi DS 5 ponaša s prenovljenim svetlobnim podpisom znamke prek novih žarometov, ki prvi na svetu združujejo tehnologiji diod LED in ksenonskih luči ter nove gibljive smerne kazalce. Žarometi, ki so obdelani kot dragi kamni, občutno prispevajo k podobi prednjega dela, s tem da zagotavljajo kakovostno osvetlitev in predvsem dokazujejo eleganco in skrb za najmanjše podrobnosti znamke DS! Prvič so bili predstavljeni lani julija za vozilo DS 3, odslej pa bodo krasili prednji del vseh vozil DS.

AVANTGARDNI DIZAJN

Nov prednji del - okrasna maska, žarometi in bočne odprtine za dovod zraka - gre z roko v roki z avantgardnim stilom vozila. Obliko karoserije novega DS 5 je moč prepoznati v množici drugih tako s prednjega ali zadnjega dela kot tudi s profila.

S profila pa en del pritegne čisto vse poglede in zaznamuje stil zunanjosti: kromirana usločena letev, ki se razteza od konice žarometa vse do prednjih stekel.

Od zadaj pa ima novi DS 5 še bolj mogočno postavo zaradi izjemno širokih kolotekov. Njegovo postavo dodatno poudarja še dvojno ustje izpušne cevi, ki je integrirano v zadnji odbijač. K impozantnemu videzu zadnjega dela pa nenazadnje prispeva tudi šest vodnikov, ki poskrbijo za svetlobni podpis.

TEHNOLOŠKO DOVRŠENI IZDELEK 

«DS 5 je od samega začetka nekoliko drugačna interpretacija vozila "premium". To vozilo je povsem drugačno od drugih, skorajda neprimerljivo! Jaz gledam nanj kot na združitev elegance in tehnologije. Dve ključni besedi, ki sta z novim DS 5 dobila svoj pravi pomen! Kajti kot je to pogosto za premium znamke, se spremembe skrivajo v podrobnostih!» Eric Apode, direktor produkta in razvoja pri znamki DS.

Voznikovo mesto tipa "cockpit"

Notranji ambient novega vozila DS 5 spominja na svet aeronavtike. To najbolje ponazarja ravno streha v obliki pilotske kabine (cockpit). Streha s tremi viri svetlobe ustvarja edinstven in svojstven svetlobni ambient, tako podnevi kot ponoči. Voznikovo mesto je zasnovano okoli voznika, tako da so vsa glavna upravljalna stikala združena na dveh sredinskih konzolah, eni na spodnjem delu in drugi na strehi, podobna pa so potisnim tipkam, vrtljivim gumbom in klecnim stikalom po zgledu aeronavtike.

Zaslon na dotik za preprosto ergonomsko zasnovo … in nove povezljive storitve

Vožnja z vrhunsko tehnologijo se nadaljuje z zaslonom na dotik v barvah, ki je prav tako na voljo za novo vozilo DS 5.

Nov sistem ponuja enostaven dostop do vseh funkcij vozila (od navigacije do glasbe) in omogoča bolj enostavno ergonomsko zasnovo potniškega prostora (na sredinski konzoli je na primer 12 gumbov manj).

Zaslon zadnje generacije omogoča tudi uporabo storitve New Mirror Screen, se pravi podvojitev prikaza s pametnega telefona za povsem varno uporabo aplikacij.

Za zagotovitev varnosti in brezskrbnosti je za novi DS 5 na voljo tudi ponudba DS Connect Box s paketom SOS & Assistance, to je napredni sistem, ki omogoča samodejni klic v sili in klic asistence na cesti z lokalizacijo vozila ter v primeru težav pošlje na kraj nezgode ustrezne intervencijske službe. Danes po evropskih cestah vozi že več kot 230.000 vozil DS, opremljenih s to funkcijo.

Za zagotovitev še več udobja in varnosti so odslej na voljo novi paketi:

  • paket Monitoring: virtualna servisna knjižica (samodejno spremljanje števila prevoženih kilometrov in opozorilo o predvidenih servisnih pregledih), eko vožnja (osebni nasveti na podlagi ugotovljenega stila vožnje) in poročilo o uporabi (s povzetkom uporabe vozila);
  • paket Mapping: lokalizacija vozila, prikaz opravljenih poti in informacije o uporabi vozila v primeru izposoje;
  • paket Tracking: geolokalizacija vozila v primeru kraje.

In nenazadnje je za novega DS 5 prvič na voljo mobilna aplikacija MyDS, združljiva s sistemom iOS/Androïd. Kaj omogoča ta aplikacija? Uporabnika spremlja na poti (pred, med in po vožnji) ter mu nudi intuitivne in inovativne storitve. S to aplikacijo ima uporabnik na voljo vse informacije o svojem vozilu in ponudbe, ki so na voljo za vsakega kupca vozila DS posebej.

Bogata oprema za varnost in udobje

Vzporedno s tem pri novem DS 5 nismo pozabili na vrhunsko opremo, ki je povečinoma na voljo od osnovne stopnje opreme dalje.

Že tako bogati ponudbi opreme, ki jo sestavljajo opozorilnik nenamerne menjave voznega pasu s kamero in samodejni preklop na dolge luči, smerni žarometi, ki v povezavi s funkcijo za statično osvetlitev ovinka optimalno izboljšajo osvetlitev, sistem za speljevanje v klanec, sistem za dinamični nadzor stabilnosti in inteligentni sistem za krmiljenje spodrsavanja pogonskih koles, kamera za pomoč pri vzvratni vožnji in prosojni zaslon za prikaz podatkov pridružil še sistem za nadzor mrtvega kota. Za vozilo je na voljo nič manj kot deset sistemov za varnost.

Seveda je v ospredju tudi udobje po zaslugi masažnih električnih sedežev s spominsko nastavitvijo položaja, prostoročni dostop in zagon vključno za zadnja vrata, ogrevana zunanja ogledala, samozatemnitveno notranje vzvratno ogledalo, ambientalna osvetlitev notranjosti in spremljevalna osvetlitev, samodejna klimatska naprava z dvopodročno regulacijo, sistem Hi-Fi DENON …

Od varnosti do udobja, novi DS 5 torej nudi vozniku in svojim potnikom storitve na visoki ravni.

Vse bolj zmogljivi motorji

Novi DS 5 je opremljen z najnovejšimi motorji skupine PSA. Čisto vsi motorji iz prodajne palete, od bencinskih do dizelskih, so zmogljivi (od 120 do 210 KM) in okolju prijazni (med 3,8 l/100 in 4,3 l/100 pri dizelskih različicah). Pri tem pa ne smemo pozabiti na hibridni motor 4x4 z emisijami CO2 v vrednosti 90 gramov na kilometer in s porabo 3,5 l/100 pri kombinirani vožnji. S temi rezultati se novi DS 5 umešča med najboljše primerke razreda Premium.

Od začetka prodaje dalje bo lahko kupec izbral enega izmed petih prožnih in dinamičnih motorjev, ki ustrezajo predpisu Euro 6 in katerih navor se razteza po širokem območju med 240 in 400 Nm. Tej ponudbi se bo ob koncu leta 2015 pridružil še motor z 210 KM: THP 210 S&S BVM6.

  • Motor THP 165 S&S EAT6

DS 5 THP 165 S&S, ki je opremljen s šeststopenjskim samodejnim menjalnikom zadnje generacije (hitrejše prestavljanje, boljše vozno udobje, manj notranjega trenja itd.), porabi pri kombinirani vožnji
5,9 l/100 km in dosega 135 gramov CO2 na kilometer, kar predstavlja 30 g/km ali 18 % prihranka (pri kombinirani vožnji in v primerjavi z motorjem THP 155 Euro 5).

Po zaslugi maksimalnega tlaka vbrizgavanja v vrednosti 200 bar in tehnologije Stop&Start (z ojačanim zaganjalnikom) ta motor razvije največjo moč 121 kW (165 KM CEE) pri 6000 vrt/min. Največji navor 240 Nm razvije pri 1400 vrt/min in ga zadrži vse do 4000 vrt/min, s čimer zagotavlja izjemno vozno udobje pri nizkih in srednje visokih vrtljajih motorja.

Med dizelskimi motorji pa je za novo vozilo DS 5 na voljo zadnja generacija dizelskih motorjev, imenovana BlueHDi.

Slednja omogoča visoko stopnjo zmogljivosti in hkrati še posebej nizko porabo goriva in zmanjšane emisije CO2! Rezultati so bili doseženi zahvaljujoč veliko truda, ki je bil vložen v sam motor (boljši izkoristek, nova obloga Diamond Like Carbon, zmanjšanje mehanskih izgub, …), ter inovativni in učinkoviti izpušni liniji.

Za inovativnost in edinstvenost te izpušne linije so zaslužne različne tehnologije, ki pri tem utečeno sodelujejo:
modul za selektivno katalitično redukcijo (SCR), nameščen pred filtrom trdnih delcev z aditivom, je edini sistem za naknadno obdelavo izpušnih plinov, ki zmore zmanjšati emisije NOx za 90 % ter istočasno tudi emisije CO2 za 4 %.

  • Motor BlueHDi 120 S&S BVM6

Motor BlueHDi 120 S&S BVM6 ne more biti nič drugega kot zmogljiv motor tako z vidika porabe goriva, emisij CO2 in tudi navora. Številke govorijo same za sebe: 3,8 l/ 100, 100 g/km CO2, 300 Nm navora. S temi rezultati je novi DS 5, ki je opremljen s tem motorjem, za zgled tekmecem avtomobilskega razreda D. V drugem polletju 2015 bo ta motor na voljo v kombinaciji s šeststopenjskim samodejnim menjalnikom. Učinkoviti užitki so zagotovljeni!

  • Motor BlueHDi 150 S&S BVM6

Še en motor, zaradi katerega je novi DS 5 drugim (z enakovrednim motorjem) za zgled v svojem tržnem razredu z vidika navora, porabe goriva in emisij, je BlueHDi 150. Dvolitrski motor HDi 150 porabi
4,4 l/100 km in dosega emisije CO2 103 g/km oziroma 22 gramov manj kot motor HDi 160. Največji navor, ki je v primerjavi s predhodno generacijo (HDi 160 Euro 5) višji, znaša 370 Nm pri 2000 vrt/min.

  • Motor BlueHDi 180 S&S EAT6

Motor BlueHDi 180 zagotavlja zelo veliko udobja po zaslugi svoje moči (133 kW) in največjega navora (400 Nm pri 2000 vrt/min). Vgrajen ima nov turbokompresor s spremenljivo geometrijo in ima višji tlak kompresijskega polnjenja ter zgorevanja, kar omogoča, da ima DS 5 BlueHDi 180 za 20 KM več moči kot njegova predhodna generacija (HDi 160). Poleg tega je ta novi motor opremljen z izravnalnimi gredmi, ki skrbijo, da je tudi udobje z vidika zvoka in tresljajev takšno, kot se pričakuje pri tem cenovnem razredu vozil. Rezultat: DS 5 BlueHDi 180 S&S EAT6 združuje zmogljivost - z emisijami CO2 in porabo goriva med najboljšimi v tem tržnem razredu (110 g/km CO2 oziroma 44 g manj kot pri motorju HDi 160 s samodejnim menjalnikom in 4,3 l/100 km) - in vozno udobje (400 Nm navora).

  • Hibridna dizelska tehnologija Hybrid 4x4

Novi DS 5, s katerim je bila lansirana tudi hibridna dizelska tehnologija, bo vselej ponujal tudi ta pogonski sklop, ki združuje vozne zmogljivosti dizelskega motorja HDi in učinkovitost električnega pogona. Tehnologija Hybrid 4x4 zagotavlja energične občutke v vožnji (200 KM, štirikolesni pogon, vožnja po mestu z električnim pogonom, funkcija "boost" pri pospeševanju ), občutno zmanjšane emisije CO2 (90 g/km) in porabo goriva 3,5 l/100 km, ki se med mestno vožnjo spusti pod 3 l/100 km.

Hybrid 4x4 nudi vožnjo v več načinih. Z vrtljivim gumbom, ki se nahaja na srednji konzoli, lahko voznik izbira med štirimi načini delovanja: Auto, ZEV (nične emisije), štirikolesni pogon (prednji kolesi prek motorja z notranjim zgorevanjem in zadnji kolesi prek elektromotorja) in Sport (maksimalna uporaba elektromotorja poleg motorja z notranjim zgorevanjem).

ELEGANTNO IN SKRBNO IZDELANE PODROBNOSTI, KLJUČNE VREDNOTE ZNAMKE DS

Eleganca in skrbno izdelane podrobnosti sta ključni besedi znamke DS tako na zunanjih kot tudi notranjih površinah.

Blagovna znamka je v novo vozilo DS 5, svojo pravo poveljniško ladjo, vložila najboljše znanje in izkušnje. Vsaka najmanjša podrobnost je bila posebej pozorno izdelana! To dokazuje oznaka DS v predelu prednjih žarometov, zaradi katerih je prednji del čisto edinstvena kreacija.

Smisel za podrobnosti se pri znamki DS odraža tudi zaradi uporabe plemenitih materialov, kot so na primer aluminij na vratnih kljukah, kovina na glavi prestavne ročice ali usnje. Plemeniti materiali, uporabljeni na ekskluziven in edinstven način, kot na primer usnje za sedeže kakovosti paščka ročne ure. Novi DS 5 je poleg tega eno izmed redkih vozil, ki ponujajo možnost izbire med tremi vrstami usnja, med drugimi tudi polno zrnasto napa usnje in polanilinsko usnje, ki sodi med najlepše vrste usnja na svetu, ki so pri avtomobilih le redko v uporabi. Eno od petih prodanih vozil DS 5 je opremljeno z oblazinjenjem iz polanilinskega usnja.

Novi DS 5, novi dekorativni dodatki notranjosti! Tako so na voljo nove možnosti za oblikovanje notranjosti po meri s sedeži v dvobarvnem usnju napa kakovosti paščka ročne ure, v črni in modri barvi Saphir, in nov dekorativni dodatek iz kovine, ki ga krasi monogram DS na vratih in sredinski konzoli.

Že ob lansiranju vozila pa bo na voljo tudi nova barva karoserije: modra Encre, subtilna barva, ki še bolj izpostavi identiteto vozila in njegovo eleganco.

DINAMIČNA IN BREZSKRBNA LEGA NA CESTI

Vožnja z novim vozilom DS 5 je dinamična in brezskrbna. Podvozje je bilo od lansiranja deležno nadgradenj zaradi povečanja udobja. V ta namen so amortizerji opremljeni s tehnologijo PLV (Preloaded linear valve), to je progresivna tehnologija, ki omejuje nihanja in zagotavlja bolj linearen prenos sile v amortizerju. Vzporedno s tem pa je bil povečan prednji pristopni kot. Tako novi DS 5 še bolje absorbira napake na cestišču in bolj učinkovito preprečuje tresljaje zahvaljujoč zmanjšanju hrupov med udarci.

Top