PREUSMERITEV SEKUND

Med trajanjem pandemije zaradi covida-19 je seveda najbolje ostati doma. To seveda velja tudi za vožnjo z avtomobilom. Hkrati pa je seveda jasno, da je v določenih okoliščinah uporaba avtomobila neizogibna. Če morate tudi med trajanjem pandemije zaradi koronavirusa uporabljati svoj avtomobil, se je pametno poučiti, kako lahko njegovo notranjost čim bolj učinkovito očistite in razkužite, ne da bi pri tem poškodovali material.

Poleg osnovnih higienskih ukrepov in socialne osamitve, ne smemo pozabiti, da se virus širi na različne načine in na površinah lahko ostane dalj časa. Tako kot mi, so tudi avtomobili nosilci bakterij in okužb. Čeprav je na voljo veliko informacij o splošni higieni, je manj specifičnih informacij o tem, kako se lotiti razkuževanja avtomobila. Da bi preprečili širjenje koronavirusa, v nadaljevanju predstavljamo nekaj nasvetov za razkuževanje avtomobila.

Razkužite svoj avtomobil in preprečite širjenje koronavirusa. 

Novi koronavirus na plastiki obstal tudi do tri dni. Zato je pomembno, da poskušamo avto po vsaki vožnji razkužiti. Ob tem je priporočljivo, da uporabljate zaščitno masko in rokavice iz lateksa. Če le-teh nimate, pa si je treba roke vedno temeljito očistiti in razkužiti po vsaki uporabi vozila.  Pri uporabi rokavic je potrebno že uporabljene rokavice vedno sneti, preden ponovno sedete za volan, saj lahko virusi in bakterije na površini preživijo več ur. Za vse velja, da se ne dotikate oči, ust ali nosu, saj tako tvegamo možnost prenosa virusa.

NAJBOLJ POGOSTE KONTAKTNE POVRŠINE V VOZILU

covid_ciscenje

Minimalni stiki z drugimi osebami, predmeti in površinami so še vedno temeljno vodilo pri preprečevanju širjenja virusa. A če že morate uporabiti avtomobil, seveda brez določenih dotikov ne gre.

Priporočljivo je, da ste v avtomobilu sami. Pred vožnjo in po njej pa morate razkužiti notranjost avtomobila, da bi preprečili širitev virusa. 

vrata_covid
sedez
kljuci

Najbolj tvegane površine v avtomobilu so tiste, ki se jih najbolj pogosto dotikamo.

 • Ključi
 • Na zunanji strani: okviri in kljuke vrat in vrata prtljažnika
 • Kljuke na vratih in gumb za zagon motorja
 • Volan
 • Prestavna ročica
 • Ročica ročne zavore
 • Varnostni pas
 • Gumbi za nadzor radia oz. multimedijskega sistema
 • Klimatska naprava
 • Ročice za smerokaze, brisalce, luči in tempomat
 • Sredinska opora za roke
 • Stikala za nastavitev sedežev in stekel
 • Otroški sedeži

 

Vse, česar se na ali v avtomobilu dotaknemo!

Zato vsakokrat ko sedemo v avto, ga očistimo z razkužilnimi oziroma osvežilnimi robčki. Pri tem se izogibamo agresivnim alkoholnim raztopinam, ki lahko škodujejo usnju in drugim tkaninam.

blazinjenje nežno očistimo z uporabo mila in vode ali čistilom z majhno vsebnostjo alkohola, ki zmanjša učinek sušenja. Po čiščenju poskrbimo tudi za vlaženje z usnjenim balzamom.

 

V nobenem primeru pa ne smete uporabljati čistil, ki vsebujejo belilo ali peroksid, saj lahko ti dve snovi poškodujeta površino številnih materialov. Na zaslonih, ki so občutljivi za dotik, ni priporočljiva uporaba sredstev, ki vsebujejo amonijak.

ČISTILO LAHKO IZDELAMO SAMI


Pri čiščenju površin v vozilu se izogibajmo vodikovemu peroksidu in sredstvom, ki vsebujejo amonijak, saj lahko ta poškoduje površine. Prav tako se pri čiščenju zaslonov na dotik izogibajte čistilnim sredstvom, ki vsebujejo amonijak. Pri čiščenju vseh površin so najboljša izbira krpice z mikrovlakni, dezinfekcijske krpice ali osvežilni robčki. Če le teh nimamo pri roki, uporabimo doma narejeno milnico, ki ji za večjo učinkovitost dodamo soda bikarbono, kis in eterično olje za lepši vonj.

 

Preprost recept za univerzalno čistilo in razkužilo:

V toplo vodo dodamo naribano milo, ki ga mešamo dokler se ne stopi. Nastane milnica, ki ji preden zavre, dodamo soda bikarbono. Mešanico odstavimo, da se ohladi in ji nato dodamo alkoholni kis in po želji eterično olje. Soda bikarbona v čistilu deluje antiseptično, medtem ko alkoholni kis razmasti in doda sijaj površinam v avtomobilu. Doma pa se lahko lotimo tudi izdelovanja razkužila. Za 100 mililitrov potrebujemo sterilno stekleničko z razpršilcem, 96 % etanol, aloe vero ter eterično olje po želji. V stekleničko nalijemo etanol (96 ml), dodamo aloe vera gel (3 ml) in eterično olje (1 ml).

cistilo

PRIPRAVITE KOMPLET ZA SAMOZAŠČITO

Svetujemo, da za vaš avtomobil pripravite majhen komplet, ki bo vseboval razkužilo, vlažilne robčke, masko in rokavice. Ta bo tako vedno pri roki za varno pot z avtomobilom v času pandemije. Z robčki boste hitro obrisali površine avtomobila, ob obisku trgovine pa bodo za zaščito pred morebitno okužbo služili zaščitna maska, rokavice in razkužilo.

Kako postopati na bencinski črpalki?

crpalka

Med obiskom bencinske postaje je treba biti pozoren na več stvari, v prvi vrsti pa na uporabo točilne ročke za gorivo. Če je le mogoče, izberite avtomatsko točilno mesto, da med točenjem pridete v stik s čim manj ljudmi, saj lahko plačilo opravite kar pri točilni postaji. Z ročko se rokujte samo z uporabo plastičnih rokavic, ki so na voljo ob točilnem mestu. Če niste vajeni napolniti rezervoarja do vrha, tokrat naredite izjemo, da se vam bo treba v času razsajanja koronavirusa čim manjkrat vrniti na črpalko. Če za gorivo plačate na blagajni, uporabite brezstično metodo plačevanja, da ne pridete v neposreden stik s terminalom, po končanem opravilu pa si čim prej temeljito umijte roke in se dezinficirajte, pred tem pa se ne dotikajte obraza.

Morda se vam bodo nekateri zapisani ukrepi zdeli nekoliko pretirani, vendar se je potrebno zavedati, da je previdnost in skrb za zdravje, svoje lastno in drugih, v tem obdobju ključnega pomena za uspešno preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Le na ta način se bomo lahko čimprej vrnili v ustaljen ritem življenja.  Zmanjšajte fizični stik z drugimi na minimum, omejite svoje poti z avtomobilom le na nujne, redno in temeljito umivajte roke in v kar največji meri ostanite doma.

Top