PREUSMERITEV SEKUND

Pravkar ste uspešno opravili vozniški izpit. Čestitamo! Zdaj, ko je svet res vaš, lahko potujete kamor koli želite. Vendar pa se lahko to sliši kot zastrašujoča perspektiva in morda je vožnja po svoje bolj strašljiva kot ste si mislili prej. Brez skrbi, mnogi mladi vozniki so se počutili enako, in to je povsem normalno. Oglejte si naš nasvet za mlade voznike, da se boste znašli na poti in bili pripravljeni na nekatere nevšečnosti.

PRVIČ SAMI NA VOŽNJO

Verjetno se  počutite kar malo negotovi, saj dokler niste opravili vozniškega izpita niste nikoli bili sami v avtomobilu. Torej, da se navadite na vožnjo sami, sledite tem nasvetom:

 

  • Odpravite se na kratko pot v znani okolici, kjer poznate vse poti in ceste
  • Če ste nervozni, je morda bolje, če ugasnete radio ali ga utišate, da se boste lažje skoncentrirali
  • Na vožnjo se ne odpravite v prometnih “špicah” ali v temi
  • Splača se investirati v navigacijo, če vas skrbi, da se boste na daljših relacijah izgubili. V naših vozilih so na voljo navigacijski sistemi Citroën Connect Nav* ali opcija Mirror Screen*, ki vam omogoča preslikavo zemljevida z vašega telefona. Tako boste vedno vedeli, kam greste in kje se nahajate.
zacetnik1

Na kaj morate biti pozorni predno speljete?

C3zacetnik200x141

Zadnje, kar si želite, ko se prvič vozite sami, da bi bilo kaj narobe z vašim avtomobilom. Seveda je malo verjetno, vendar vas bo ena hitra kontrola pomirila.  Imate na primer dovolj goriva? Ste že kdaj napolnili avto z gorivom? Če ne, pojdite z nekom bolj izkušenim, ki vas lahko nauči kako se dotoči gorivo v rezervoar.

 

Ali sta nivo olja in vode zadostna? Zelo pomembno je, da veste, kako to preveriti. Vaš učitelj vožnje bi vas moral poučiti na vašem učnem avtomobilu, vendar se prepričajte, kako to preveriti na svojem avtomobilu, saj se lahko razlikuje od vozila do vozila. Prav tako morate preveriti, ali vaši žarometi in zavorne luči pravilno delujejo, tudi če vozite samo podnevi. Polomljena luč ali pregorela žarnica v luči bi vas lahko spravila v veliko težav.

 

Poleg preverjanja avtomobila ga tudi dobro spoznajte. Prilagodite vsa ogledala na prave položaje in poskrbite za to vsakič, ko se odpravite na pot! Kako je z vašim sedenjem in položajem sedeža? Ali lahko enostavno stopite do pedalov? Vzemite si nekaj časa, da bo vaš vozni položaj čim bolj udoben.

 

Prav tako je dobro poznati preverjanje tlaka v pnevmatikah. To počnite redno, vendar obvezno pred daljšo vožnjo ali če vozite v slabem vremenu. Mnogi naši modeli vozil so opremljeni z monitorjem tlaka v pnevmatikah, ki nenehno spremlja tlak v vseh štirih pnevmatikah in vas bo opozoril, če bodo prenizki.

Kaj iskati pri novem avtomobilu?

Po opravljenem vozniškem izpitu, je naslednja najbolj zanimiva naloga, izbira vašega novega avtomobila, morda celo prvega. Morda si želite avtomobil, s katerim boste naredili vtis na svoje prijatelje ? Ali pa potrebujete avtomobil, s katerim bo manevriranje po mestu enostavno in dovolj dinamično?
737x414_Citroen_C3_5.jpg

CITROËN C3

Prometni zamaški, gost promet, prometne konice, zamude, počasna vožnja ... Poznate to zgodbo?  S svojo moderno in kompaktno obliko karoserije navihanega videza je novi CITROËN C3 kot ukrojeni za vožnjo po mestu. Vožnja po ulicah in izvajanje manevrov v mestnem središču postaneta otročje lahka! Ste pripravljeni na spopad z izzivi urbane džungle?

c4c737x414

CITROËN C4 CACTUS

Citroën C4 Cactus bo v segment kompaktnih petvratnih limuzin vnesel veter svežine in izvirnosti.Opremljen z vzmetenjem s progresivnimi hidravličnimi omejevalniki (Progressive Hydraulic Cushions™) in sedeži Advanced Comfort, je ultra udobna kombilimuzina, ki zaradi svojih edinstvenih značajskih potez in udobja še vedno močno odstopa od tekmecev. 

Kakšna pa je prednost Citroënovih avtomobilov?

CAC

Zato, ker porabite veliko časa v avtomobilu, si Citroën prizadeva, da bi svoje vožnje preživeli čim prijetnejše, po zaslugi velikodušne in prostorne notranjosti, udobne in funkcionalne brez pomanjkanja prostora za shranjevanje ...

Že od svoje ustanovitve leta 1919, je CITROËN v ospredju avtomobilskega udobja. Današnja obljuba ponazarja duh znamke Citroën "Be different, feel good" in pooseblja štiri glavne stebre inovativnega programa CITROËN ADVANCED COMFORT®: omejitev stresa, poenostavljena uporabnost in funkcionalnost vozila ter mentalna razbremenitev.

 

ZAVAROVANJE

Imate vozniški izpit. Izbrali ste si nov avto.

Kot morda že veste, mora biti vaš avtomobil zavarovan, če želite voziti zakonito. Tudi vaš prvi avto, ki ga želite voziti kot mladi voznik. Na slovenskem tržišču je kar nekaj ponudnikov zavarovanj avtomobila, ki ponujajo tudi zavarovanje za mladega voznika. Cenovne ponudbe pa so lahko med zavarovalnicami različne.

Zavarovanje mladih voznikov je namenjeno vsem, ki so vozniški izpit opravili pred manj kot tremi leti.

Poznamo več vrst avtomobilskih zavarovanj.

Avto. odgovornost (AO)

Avto. zavarovanje voznika (AO+)

Avtomobilski kasko (AK)

Avtomobilska asistenca

Zelena karta

597x400_NosClients_1.jpg

Avtomobilska odgovornost (AO): AO je obvezno zavarovanje, ki krije škodo, ki se nenamerno povzroči na drugem avtomobilu, objektu in stvareh ostalih udeležencev v prometu. Obenem krije škodo, ki jo zaradi telesnih poškodb utrpijo druge osebe.

F2M-Collaborateurs

Avtomobilsko zavarovanje voznika (AO plus): Če pri AO zavarovanju voznik, ki je nenamerno povzročil nesrečno, ni zavarovan, to 'pomanjkljivost' popravlja zavarovanje AO plus. Pri slednjem je do povračila škode upravičen tudi povzročitelj nesreče.

Teleservices Citroen

Avtomobilski kasko (AK):Zavarovanje avtomobilskega kaska krije večino škode, do katere nenamerno pride med vožnjo, v mirovanju ali na parkirišču, ob naravnih in elementarnih nesrečah ter tisto, ki je nastala zaradi dejanj tretjih oseb ali posebnih dogodkov. Zraven polnega kasko zavarovanja obstaja tudi možnost delnega avtomobilskega kaska.

(Splošni kasko obsega večino različnih kombinacij vendar je različen od ponudnika do ponudnika, npr. če je v zavarovanje vključena tudi kraja avtomobila ali ne. Pri delnem kasku lahko zavarovanec izbere kombinacijo, ki mu ustreza, vendar se tudi tukaj ponudba razlikuje od ponudnika do ponudnika - npr. vrednostno povračilo za kritje poškodb na parkirišču.)

ass200x141

Avtomobilska asistenca: Avtomobilska asistenca nudi brezplačno pomoč v primeru prometne nesreče in okvare vozila kjerkoli v Sloveniji in Evropi. Vsebina avtomobilske asistence je različna od zavarovalnice do zavarovalnice.

Će boste obtičali na cesti zaradi okvare ali prometne nesreče je Citroën Asistenca vedno pripravljena priskočiti na pomoč. 

24UR NA DAN, 7 DNI V TEDNU

080 22 99

 

ZELENAKARTA_200X141

Zelena karta: Zelena karta je potrdilo o sklenjenem obveznem zavarovanju avtomobilske odgovornosti. Vozniku omogoča potovanje v 44 držav z zavarovalnim kritjem, ki je najmanj enako kritju, določenem v obstoječi zakonodaji obiskane države.

Za v Sloveniji registrirana motorna vozila je obvezna predložitev zelene karte ob vstopu v naslednje države: Albanija (AL), Belorusija (BY), Bosna in Hercegovina (BIH), Črna gora (MNE), Iran (IR), Izrael (IL), Maroko (MA), Moldavija (MD), Rusija (RUS), Tunizija (TN), Turčija (TR) in Ukrajina (UA).

S SVOJIMI STRAHOVI SE SOOČITE ŽE OD ZAČETKA

Če ste v določenih razmerah nervozni, vzemite s seboj nekoga, ki mu zaupate, in se soočite s svojimi strahovi zaradi vožnje. Najpogostejši vzroki za strah so:
Vremenske nevšečnosti

Vremenske nevšečnosti

Z vožnjo po Sloveniji se je težko izogniti slabemu vremenu. Voziti se je treba v močnem dežju, snegu, megli in vetru, tako da je najbolje, da se že od samega začetka navadite nae vremenske nevšečnosti.  Vožnjo v slabih vremenskih pogojih vadite raje v domačem okolju ali okolju, ki ga dobro poznate, da vožnja ne bo zastrašujoča. 

Vožnja po avtocesti

Vožnja po avtocesti

Vožnja po avtocesti je sama po sebi spretnost, ki se je je koristno naučiti, če razmišljate o potovanju po Sloveniji in preko meja naše države. Najbolje je, da se čimprej seznanite s situacijami na avtocestah;  vključevanje na avtocesto, zastoji na avtocesti, vožnja skozi predore, ukrepanje v primeru prometne nesreče, predvsem ključna pa sta varnostna razdalja in spoštovanje omejitev hitrosti. 

mestnavoznja_200x141

Vožnja v mestu

Vožnja v prometnem mestu je lahko zastrašujoča. Toliko se dogaja: avtobusi, kolesarji, taksisti, pešci in sistemi za nadzor prometa. Naučite se ohraniti mirne živce in vadite mestno vožnjo z nekom, ki območje dobro pozna. Če ste resnično nervozni, ne vozite v prometnih “špicah” temveč v urah, ko je promet v mestu malo bolj umirjen.

Relacijska vožnja

V Sloveniji, ne boste vajeni vožnje na posebno dolgih razdaljah, zato je priporočljivo, da to povadite. Ne odpravite se kar naenkrat na štiri ali peturno vožnjo. Vadite tako, da postopoma podaljšujete relacijo in čas vožnje. Pa ne pozabite, na vsaki 2 uri je dobro narediti pavzo.

Na kaj morate še posebno biti pozorni med vožnjo?

Ko se prvič vozite sami, boste morda preobremenjeni z vsem, na kar morate biti pozorni na cesti. Medtem ko morate biti pozorni na prometne predpise, vas lahko zaskrbijo še druge stvari, še posebej, če se vozite na nepoznani lokaciji:

bus880x620.jpg

Avtobusne proge

Vozni pas s cestno označbo v rumeni barvi in napisom BUS ali TAXI je izključno namenjeno vožnji avtobusnih prevoznikov in taksistom in po tem voznem pasu ne smete voziti. Rumena neprekinjena črta prepoveduje ostalim vozilom, razen avtobusom, da bi zapeljali ali vozili po tem prometnem pasu.

kolo880x620

Kolesarske steze

V prometnih mestnih središčih se morate resnično zavedati kolesarjev. Vedno preverite svoja ogledala na križišču ali semaforju in se prepričajte, da kolesar ni v vašem “mrtvem kotu”. Kolesarske steze so v večini mestnih središč označene z rdečo barvo in simbolom kolesa. Sicer pa z belo črtkano črto in oznako. Kolesarji so nepredvidljivi, posebno v poletnih mesecih, ko lahko velikokrat privede do konfliktnih situacij.

mrtvikot880x620

Motoristi

Velik del vožnje v mestnih središčih pa predstavljajo tudi motorji in skuterji. Znani so v tem, da se vključujejo v promet dokaj nepredvideno, vijugajo med vozili in iščejo možnost, da se prerinejo v ospredje.  Redno preverjate ogledala, da motorist ni v vašem “mrtvem kotu" in se vedno zavedajte svoje okolice.

PARKIRANJE V MESTNIH SREDIŠČIH

Ulično parkiranje je lahko naporno in stresno, še posebej, če se vozite na novem območju. V mestnih sredičih je le malo mest, kjer je mogoče prosto parkirati, saj so zunanja parkirna mesta označena z različnimi barvami, vsaka pomeni določeno kategorijo parkirnega območja.

Parkirna mesta za povečini označena z belo črto, tako plačljiva kot neplačljiva, kar je tudi posebej označeno s prometnim znakom na območju parkiranja.

Označbe na parkirnih območjih, ki niso bele barve:
Parkirna mesta označena z modro barvo: to so območja kratkotrajnega parkiranja, ki še posebej označena s prometnimi znaki. Na teh območjih je parkiranje omejeno do 2 uri.

Parkirna mesta označena z zeleno barvo so namenjena parkiranju vozil na električni pogon ali s Plug-In-Hybrid sistemom.

Z rumeno barvo so označena mesta, na katerih je prepovedano parkiranje, in zaznamujejo mesta, rezervirana za določene namene (avtobustna postajališča, postajališča za taksije, parkirna mesta za invalide, itd.

parking_880x620
Top