PREUSMERITEV SEKUND

NASVET ZA DALJŠO NEUPORABO AVTOMOBILA

Pustiti avto doma pomeni, da vam ni treba skrbeti za parkiranje, gorivo in nepremišljene voznike na cesti. Če pa avtomobila ne uporabljate dlje časa, ima lahko nepravilno postopanje pri parkiranju vozila za dalj časa tudi posledice. Temu se je mogoče izogniti, če sledite pravilnim korakom. Tu je nekaj nasvetov, kako pravilno parkirati  svoj avtomobil za dalj časa, da vam ne bo potrebno že ob prvi uporabi poiskati pomoči servisa.

parking_1500x646

NEKAJ PRIPOROČIL ZA VOZILO, KI BO PARKIRANO DALJ ČASA

picto1

Če je možno, parkirajte v garaži oziroma pokritem prostoru ali uporabite zaščitno pregrinjalo. Barva na avtomobilu se lahko poškoduje, če je vozilo parkirano na prostem, zaradi prahu, umazanije in vlage. Da preprečite poškodbe, temeljito očistite zunanjost. Uporaba zaščitnega pregrinjala bo nudila popolno zaščito.

picto2

Preden vozilo za dalj časa parkiramo, ne aktiviramo parkirne zavore ampak morebitno premikanje vozila preprečimo na drug način (prva prestava, zagozde pod kolesi). Daljša aktivacija ročne zavore lahko povzroči, da se zavorne ploščice prilepijo na diske ali bobne.

picto3

Rezervoar za gorivo naj bo poln. Ena večjih težav, če avtomobil ne uporabljate, je rjavenje na notranji strani rezervoarja za gorivo. Najboljši način, da se temu izognete, je, da avtomobil do roba napolnite s kakovostnim bencinom in celo dodate nekaj dodatkov za gorivo. To bo preprečilo vlago, ki bo vstopila v rezervoar, in preprečilo rjavenje v rezervoarju za gorivo.

picto4

V primeru, da bo vozilo parkirano daljše časovno obdobje (npr. več mesecev) priporočamo, da odstranite akumulator in ga shranite v suhem in temnem prostoru s sobno temperaturo.

picto5

Tlak v pnevmatikah dvignemo na vrednost v skladišču (na primer 3,0 bar). Pred ponovno uporabo vozila pa tlak vrnemo na vrednosti, ki so napisane na nalepki na stebričku prednjih vrat vozila

picto6

Vozilo naj bo očiščeno (notranjost, zunanjost, pnevmatike in platišča, kolesni loki,…).

picto7

Ključavnice zaščitite z antikorozivnim sredstvom (npr. WD40). 

picto8

Vse nelakirane dele vozila (velja za vse kovinske dele, ki niso lakirani) lahko zaščitimo z antikorozivnim sredstvom (npr. WD40).

PREDNO SPELJEMO S PARKIRIŠČA

Ko se želimo po dolgem času ponovno odpraviti na vožnjo s svojim avtomobilom, ki dalj časa ni bilo uporabljeno in je bilo parkirano na domačem dvorišču, je prav tako pomembno, da preverimo stanje vozila. Da nas ne bi že na prvih prevoženih metrih pričakalo neprijetno presenečenje.

voznja

PRIPOROČILA PREDEN ZAŽENEMO DALJ ČASA PARKIRANO VOZILO

picto1

 Preverimo, da pod pokrovom motorja in v drugih odprtinah ni kakšnih živali.

picto2

Operite vozilo, da odstranite morebitno nabrano umazanijo (če ga niste že pred parkiranjem očistili in zaščitili pred umazanijo).

picto3

Vetrobransko steklo in metlice operemo s toplo blago milnico (obvezno preden prvič vključimo brisalnike). Enako storimo z zadnjim brisalnikom in steklom.

picto4

Preverimo nivo olja in ostalih tekočin.

picto5

Preverimo puščanje tekočin oziroma morebitne madeže pod vozilom.

picto6

Preverimo tlak v pnevmatikah.

picto7

Vozila ne zaženemo v zaprtem prostoru.

picto8

Pred speljevanjem, preverimo delovanje volana in zavor. Na rotorjih se je morda nabrala rja. V večini primerov se odstrani sama, potem ko se boste z vozilo peljali.

picto9

Preverimo delovanje svetlobnih naprav in smernih indikatorjev.

picto10

Preverimo morebiten obstoj napak in prižganih kontrolnih lučk.

picto11

Najprej vozimo zmerno toliko časa, da temperatura naraste na normalno obratovalno vrednost.

servis

V primeru težav z voznim stanjem avtomobila pokličite našo brezplačno številko CITROËN ASISTENCA 080 22 29

Priporočamo obisk pooblaščenega serviserja Citroën , kjer vam bodo vozilo strokovno pregledali, odpravili morebitne pomanjkljivosti in ga tako pripravili za varno vožnjo.

Top