PREUSMERITEV SEKUND

3 VPRAŠANJA ZA FREDERICA DUVERNIER-JA O AIRCROSSU

Na tri vprašanja odgovarja Frédéric Duvernier, odgovorni za konceptno vozilo CITROËN AIRCROSS

GALERIJA

1: Kako bi opisali dizajn konceptnega vozila CITROËN AIRCROSS?


FD: AIRCROSS s svojo odločno optimistično držo neomajno stopa po poti vozila C4 CACTUS, in s tem dokazuje novo pozicijo znamke CITROËN, tokrat v povsem drugačnem avtomobilskem razredu. AIRCROSS je med športnimi terenci vozilo z edinstveno osebnostjo. Posvetili smo se enostavnim oblikam, izbrali sveže in svetle barve ter poskrbeli za dobro počutje telesa in duha, s čimer smo želeli ovreči tradicionalne zapovedi, a hkrati s tem spoštovati zlata pravila avtomobilskega razreda.


2: Kaj je bil vaš vir navdiha pri tem konceptnem vozilu?


FD: Imeli smo več virov navdiha, ki segajo celo onstran meja sveta avtomobilizma. Stil znamke CITROËN se nagiba k vse večji enostavnosti. Naši oblikovalci najdejo veliko navdiha v trendih življenjskega sloga (kot je na primer športna obutev) in dizajnu pohištvenih elementov. Za notranjost koncepta AIRCROSS smo uporabili materiale iz sveta mode in potovalnih kovčkov. Sedeži v materialu, ki spominja na tkanino žlahtnega videza, in pasovi za oprijemalne ročice se spogledujejo s potovanji. Veliko pozornosti smo posvetili tudi uporabnosti: zaščite Alloy Bump imajo alveolarno zgradbo z izjemno vpojno aluminijevo penasto gumo, ki vozilo AIRCROSS ščitijo pred bočnimi trki; dodatki Air Signs in Air Curtains prispevajo k večji aerodinamičnosti vozila. Dizajn mora delovati v prid enostavni uporabi. Naše stranke se morajo v naših vozilih dobro počutiti!

3: Kako so ekipe oblikovalcev zasnovale svoje delo na tem konceptnem vozilu?


FD: Po prvotnem oblikovalskem načrtu smo imeli le eno zahtevo: vozilo je moralo dokazati isto miselnost, ki nam jo je uspelo zavzeti že z modelom C4 CACTUS. Pokazati je bilo treba, da C4 CACTUS ni bil poizkusni zajček. V sklopu tega projekta je bila dosežena skladnost med stilom zunanjosti in notranjosti, saj so ekipe delo opravljale skupaj že od prvih skic dalje. Na notranjih in zunanjih površinah najdemo podobne dele, tako so na primer vlečni priključki uporabljeni tudi na zadnji polici kot kaveljčki za pridržanje prtljage. Tehnološka oprema za potniški prostor, kot je uporabniški vmesnik, je bila integrirana že na samem začetku projekta, saj vpliva na dizajn notranjosti.

Top