PREUSMERITEV SEKUND

Bencinski turbo motor PureTech prejel nagrado

Dne,  6.6.2018 je žirija 20. izdaje natečaja "International Engine of the Year Awards" v Stuttgartu že četrto leto zapored podelila nagrado za najboljši motor leta trivaljnemu bencinskemu turbo motorju Pure Tech 110 S&S in 130 S&S v kategoriji motorjev s prostornino od 1 do 1,4 litra.

Za družino trivaljnih bencinskih motorjev je skupina PSA predložila 210 patentov. Najnovejša generacija motorja PureTech je še bolj zmogljiva, bolj varčna z vidika porabe goriva in bolj učinkovita. Omogoča namreč:

  • v povprečju 4 % nižjo porabo goriva kot prejšnja generacija;
  • izboljšano odzivnost1 po zaslugi optimizacije turbokompresorja (20 % hitrejše zvišanje navora od 1500 vrt/min dalje);
  • 75 % znižanje emisij trdnih delcev po zaslugi filtra trdnih delcev bencinskega goriva (GPF2), ki ustreza faktorju skladnosti RDE3 1,5, ki bo po Evropski zakonodaji stopil v veljavo leta 2020, torej tri leta vnaprej;
  • bolj kompaktno zgradbo motorja, da se prilega novi konstrukcijski osnovi (CMP4) za mestna vozila, petvratne limuzine s srednjim nivojem opreme in kompaktnim SUV-jem.

Nova generacija motorja, ki je bila v letu 2017 lansirana skupaj z novim Peugeotom 308, se pravkar uvaja v vozila skupine PSA, in to za okoli sto različic v več kot 70 državah. Vsi motorji ustrezajo evropskemu standardu Euro 6.d-temp in kitajskemu standardu China 6b.

 

 

Trenutno proizvodnja trivaljnega motorja PureTech poteka v francoskih tovarnah (Française de Mécanique v Douvrinu, v regiji Pas de Calais in v kraju Trémery v regiji Moselle) in v eni kitajski tovarni (Xiang Yang). Potem ko so tovarne v Franciji v letu 2018 že podvojile svojo proizvodno  kapaciteto, bodo motor PureTech leta 2019 začeli proizvajati tudi v kraju Tychy na Poljskem, in leta 2020 še v kraju Szentgotthárd na Madžarskem.

 

 

Ob tej priložnosti je Alain Raposo, direktor pogonskih sistemov in podvozij pri skupini PSA, izjavil: "Z velikim ponosom sprejemamo to prestižno nagrado že četrto leto zapored. To je dokaz o sposobnosti naših razvojnih skupin. S tem motorjem je zdaj opremljena že večina naših vozil, saj je med našimi strankami požel velik uspeh. Ta nagrada je globalno priznanje za konkurenčnost in učinkovitost našega izbora bencinskih motorjev in zlasti našega trivaljnega motorja PureTech."

Top