PREUSMERITEV SEKUND

Premierna predstavitev C5 X

Citroën nam danes premierno predstavlja svoj najnovejši paradni model C5 X, ki bo s svojimi izvirnimi linijami, v katerih se prepletata petvratna limuzina in karavan in ki izhajajo iz najpristnejše tradicije velikih Citroënov, vnesel svež veter v segment velikih limuzin.

 

C5 X JE NAJBOLJ NAPREDEN IZRAZ FILOZOFIJE ZNAMKE CITROËN: DRZNOST IN INOVACIJE ZA BREZSKRBNE IZKUŠNJE V VOŽNJI

 

  • Po svoji stilski zasnovi je C5 X popolno utelešenje filozofije znamke Citroën. Izvirni C5 X spaja eleganco petvratne limuzine, dinamičnost karavana in privzdignjeni položaj športno terenskega vozila.
  • C5 X ponuja zares brezskrbne občutke v vožnji po zaslugi ultimativne stopnje udobja, ki ga zagotavlja program Citroën Advanced Comfort® s potniškim prostorom na ravni pravega lounge salona, temu pa se pridružujejo še sedeži Advanced Comfort in aktivno vzmetenje Citroën Advanced Comfort.
  • C5 X je opremljen z modernimi tehnologijami, ki poenostavijo bivanje v vozilu, kot je na primer razširjeni zaslon v višini oči, pa tudi s sistemi za pomoč pri vožnji, ki uvajajo pol samodejno vožnjo in povsem novi komunikacijski vmesnik na 12-palčnem zaslonu na dotik HD z glasovnim prepoznavanjem.

 

 

Citroën nam premierno predstavlja svoj najnovejši paradni model C5 X, ki bo s svojimi izvirnimi linijami, v katerih se prepletata petvratna limuzina in karavan in ki izhajajo iz najpristnejše tradicije velikih Citroënov, vnesel svež veter v segment velikih limuzin za dolga potovanja. Karoserijska različica novega žanra, ki je na voljo z bencinskim ali priključno hibridnim motorjem, odraža modernost, statusni simbol in inovacije, torej vse tisto, kar pričakujejo kupci tega avtomobilskega segmenta in seveda tudi kupci modelov SUV.

 

C5 X utira pot tudi novostim, saj bo premierno opremljen z aktivnim vzmetenjem Citroën Advanced Comfort, pri katerem dobimo še bolj pristen občutek vožnje na leteči preprogi, ki je neposredno povezan z zgodovino znamke Citroën. To je zares pravo povabilo na potovanje v notranjosti, ki je zasnovana v salonskem stilu zavoljo priznanih in udobnih sedežev Advanced Comfort in neprimerljive kakovosti bivanja zlasti v 2. vrsti sedežev. Prtljažni prostor s 545 litri prostornine in dovršeno končno obdelavo v celoti ugodi pričakovanjem ljubiteljev karavanov.
Priključno hibridna izvedenka pa z ë-udobjem, ki vsakodnevno ponuja možnost vožnje z električnim načinom pogona, zagotavlja še bolj brezskrbne občutke v notranjosti.

 

Za še več bivalnega udobja, ki ga občutimo v notranjosti, poskrbijo vrhunske tehnologije, ki poenostavijo uporabo vozila, kot na primer Head Up Display ali razširjeni prikazovalnik v višini oči in cela vrsta sistemov za pomoč pri vožnji. Slednji voznika razbremenijo psihičnih obremenitev, kot na primer Highway Driver Assist ali pa novi uporabniški vmesnik za komuniciranje in razvedrilo z 12-palčnim zaslonom na dotik visoke ločljivosti, funkcija za glasovno prepoznavanje in po meri nastavljivi prikaz s pomočjo vtičnikov, kot je zaslon na dotik.

 

«Z vozilom C5 X je Citroën ustvaril ambiciozno vozilo za dolga potovanja visokega razreda, ki se bo podalo na osvajalski pohod za strankami, ki se želijo vse bolj in bolj podati na odkrivanje sveta. Drzna in inovativna ponudba pooseblja zares celotno strokovno podkovano znanje znamke Citroën z vidika inovacij in dobrega počutja, ki je v tem primeru poneseno na raven umetnosti bivanja.»

 

EDINSTVENA OBLIKA KAROSERIJE, KI BO PREMEŠALA KARTE KLASIČNEGA SEGMENTA

 c5-x-news-reveal

C5 X bo v svojem pretežno tradicionalnem segmentu D na prvi pogled vzbudil začudenje in navdušenje. S svojo mogočno in edinstveno konceptno zasnovo na trgu bo C5 X povsem samoumevno zavzel položaj najnovejšega vozila visokega razreda znamke, ki ga je navdihnil koncept CXperience Concept, predstavljen na avtomobilskem salonu v Parizu leta 2016.

 

    Edinstvena konceptna zasnova: moderna in inovativna oblika karoserije

 

Oblika karoserije vozila C5 X nemudoma opozori na svoje izrazne linije, vzdržljivo zasnovo in razkošen videz,           poleg tega pa zagotavlja tudi stabilno lego na cesti. Njena izrazna silhueta bo spreobrnila uveljavljene stilske zapovedi segmenta D, zlasti s prtljažnimi vrati, v katerih se prepletata petvratna limuzina in karavan, temu pa se pridružujejo še izjemno privlačni elementi SUV-ja. Pri tej povsem novi obliki karoserije je bila posebna pozornost posvečena aerodinamičnosti.

 

Dolg pokrov motornega prostora, tekoče in aerodinamične linije, visoke bočne linije in neprekinjena linija nad zadnjimi kolesi poskrbijo za prepoznavnost in dinamičnost vozila, poleg tega pa spominjajo tudi na različna vozila, ki so zaznamovala zgodovino vozil visokega razreda znamke Citroën. Njegova prtljažna vrata, ki prav tako sodijo med prepoznavne elemente velikih Citroënov, so priročna za uporabo in na ravni karavanov. Ponašajo se s široko in uporabno odprtino in nizkim nakladalnim pragom za enostavno in priročno vsakodnevno rabo.

 

    Privzdignjen položaj za boljši nadzor nad cestiščem

 

Njegov privzdignjen položaj zavoljo višjega podvozja kot pri klasični petvratni limuzini in kolesa velikega premera 720 mm z 19-palčnimi pnevmatikami Tall & Narrow, s katerimi je opremljena večina izvedenk, omogočajo vozniku višji položaj za vožnjo, ki ga zaradi večje varnosti in boljše vidljivosti visoko cenijo kupci vozil SUV.

 

Po zaslugi dolge medosne razdalje (2785 mm), ki je zagotovilo za izjemno bivalno udobje v zadnjem delu vozila, se C5 X ponaša z velikimi zunanjimi merami, saj v dolžino meri 4805 mm, v širino 1865 mm in v višino 1485 mm. Te vrednosti ga umeščajo v sredino segmenta D.

 

    Moderna in tehnološko napredna osvetlitev: videti in biti viden

 

C5 X je tako spredaj kot tudi zadaj pridobil nov svetlobni izraz znamke Citroën v obliki črke V, ki ga je vpeljal že novi C4. Tehnološko napredna osvetlitev, ki jo prepoznamo v množici drugih in nemudoma pripišemo znamki Citroën, zajema prednja žarometa na diode LED, ki so na voljo za vse izvedenke iz izbora. Tako podnevi kot ponoči dobro vidna osvetlitev izpostavi nadstandardno silhueto vozila C5 X.

 

«S svojo inovativno stilsko zasnovo, v kateri se prepletajo eleganca petvratne limuzine, dinamičnost karavana in samozavesten videz SUV-ja, C5 X pooseblja čisto vse elemente drznega Citroënovega stila. Njegova edinstvena morfologija, aerodinamične linije in moderen svetlobni izraz nakažejo, da gre za pravega Citroëna, ki ga na cesti nemudoma prepoznamo.»

 

POVABILO NA POTOVANJE V ABSOLUTNEM UDOBJU

 

Potniški prostor vozila C5 X je prežet s toplino, brezskrbnostjo in prostornostjo. Njegove razkošne površine vabijo na potovanje, nakazujejo na gostoljubje, izražajo edinstveno skrb za podrobnosti in ponujajo še nikoli videne praktične rešitve. Glavno besedo v gostoljubnem potniškem prostoru imata eleganca in udobje v povezavi z inovativno in diskretno tehnologijo, ki izhaja iz najpristnejše tradicije znamke Citroën.

 c5x_2    Salonski ambient vabi k dobremu počutju in spokojnosti

 

C5 X zvesto sledi filozofiji znamke Citroën glede individualizacije podobe, zato so zanj v ponudbi izvirne kombinacije notranjosti, s katerimi lahko potniški prostor uredimo po svojem okusu. Notranjost se spogleduje s toplimi materiali, prefinjeno usklajenimi kombinacijami in izjemnim občutkom za podrobnosti.

 

Sedeži Advanced Comfort vozila C5  X so z vidika udobja drugim za vzor, tako da se potniki počutijo kot v svoji dnevni sobi. Zavoljo posebnega oblazinjenja, podobnega mehkemu ležišču, so nadvse udobni na dotik. Za izjemno udobje telesa med vožnjo poskrbita sloj penaste gume visoke gostote in strukturirana pena večje debeline, zaradi česar se potniki tudi na najdaljših poteh počutijo spočiti.

 

Vozilo C5 X je seveda opremljeno tudi z vzmetenjem Citroën Advanced Comfort, to je resnična ekskluzivnost znamke Citroën, ki poustvari učinek leteče preproge, značilen za legendarne Citroëne, in s pomočjo katere vozilo premaga vse ovire, od ležečih policajev in jarkov do hitrih zavojev in drugih neravnin na cesti. Priključno hibridna izvedenka C5 X pa zagotavlja še več nadzora z aktivnim vzmetenjem Citroën Advanced Comfort. S tremi razpoložljivimi načini sistem za nadzor vzmetenja poveča učinkovitost progresivnih hidravličnih omejevalnikov, tako da dodatno ublaži vzmetenje med fazami vožnje, ko vozilo preletava cestišče, in s tem ponuja še večjo učinkovitost zlasti v ovinkih.

 

Osrednja skrb znamke Citroën skozi celotno razvojno fazo vozila C5 X je bila kakovost bivanja. V prednjem delu je bivalni prostor zelo velik in odprt zavoljo udobnih sedežev in izčiščene armaturne plošče. Prostoren zadnji del vozila pa vabi k počitku in sprostitvi, ponuja izjemno veliko prostora za noge, udobne široke sedeže in veliko prostora nad glavami potnikov.

 

Za še več prostornosti poskrbi izjemno veliko svetlobe, ki v notranjost prodira skozi steklene površine, ki se razprostirajo vse naokoli vozila, vključno z zadnjimi vogalnimi stekli in veliko pomično panoramsko streho, skozi katero lahko svetlobo spustimo v notranjost, kadarkoli želimo.

 

Za še bolj sproščujoč občutek med potovanji je bila zvočna izolacija posebej dovršeno dodelana, o čemer pričajo zlasti prednja in zadnja zvočno izolirana večplastna stekla, ki zagotavljajo izjemno izolacijo pred motečimi hrupi iz okolice.

 

    Vsi aduti karavana: vsestranska uporabnost in praktičnost za vsak dan posebej

 

Praktičnost je bila pri oblikovni zasnovi modela C5 X proučena do potankosti. Da bi pritegnili zlasti evropske kupce, ki stremijo za vsestranskostjo, smo prtljažni prostor vozila C5 X zasnovali po zgledu karavanov, tako z vidika dimenzij kot tudi ekskluzivne končne obdelave: 545 litrov prostornine v prtljažniku, raven pod po preklopu zadnje sedežne klopi, s čimer se uporabna prostornina poveča na 1640 litrov, široka in funkcionalna odprtina vrat, nizek prag in ravne stene. Za lažje nakladanje prtljage poskrbi napenjalna pregrada prtljažnega prostora, ki je povezana z motoriziranimi vrati, ki imajo poleg tega tudi funkcijo za prostoročno upravljanje, tako da jih lahko odprete ali zaprete s polnimi rokami. V potniškem prostoru najdemo domiselno razporejena odlagalna mesta, ki imajo vrhunsko dodelano končno obdelavo, tako da lahko vanje odložimo, pospravimo ali skrijemo vse predmete za vsakodnevno rabo.

 

 ë-udobje priključnega hibrida: električni pogon na vsakodnevni bazi in pogon na notranje zgorevanje, kadar se za to izkaže potreba

 c5x_1

C5 X ponuja tudi ponudbo, primerno za vse vrste rabe, za vsakdanje življenje in za nepričakovane situacije, brez omejitev in za povsem svobodno rabo: priključni hibridni pogon. Hibridni pogon, ki razvije 225 konjskih moči, nudi užitke v neslišnem zagonu in vožnji brez niti najmanjšega grama emisij CO2, poleg tega pa tudi možnost vožnje s hitrostjo do 50 km/h v načinu ZEV. Doseg načina za električni pogon je prilagojen večini vsakodnevnih poti uporabnikov, in sicer do hitrosti 135 km/h. Tako bo lahko uporabnik vozil teden dni brez uporabe bencinskega motorja, opravil vse običajne poti in vozilo po potrebi napolnil pri sebi doma, v službi ali na javni polnilni postaji. Lahko pa se bo odpravil tudi na daljša potovanja ob koncu tedna ali med počitnicami brez kakršnihkoli skrbi glede polnjenja, saj nadzor prevzame umirjen in zmogljiv bencinski motor.

 

Priključni hibrid C5 X predstavlja tehnološko napredno in moderno električno mobilnost za udobno in vsestransko rabo: mobilnost v razredu ë-udobja, pri kateri so potniki povsem izolirani od cestišča in zunanjega sveta, saj jih obdaja popolna tišina kot v zapredku ličinke in vsi moteči dražljaji iz zunanjosti so ustrezno ublaženi. Neslišno delovanje, tekoče speljevanje vozila, vozno udobje, mehkoba vzmetenja, mehka opora sedežev Advanced Comfort, odsotnost vibracij v notranjosti, ergonomska zasnova in enostavna uporaba uporabniških vmesnikov in namenske storitve, vse skupaj zagotavlja potnikom še več udobja v notranjosti. C5 X vabi na brezskrbno, umirjeno in pomirjujočo vožnjo.

 

 

TEHNOLOGIJE ZA DOBRO POČUTJE IN BREZSKRBNOST V POTNIŠKEM PROSTORU

 

C5 X je pridobil vrhunsko tehnologijo, s katero bo vožnja bolj brezskrbna, varna in tudi zabavna.

 

    Razširjeni Head Up Display: vse koristne informacije za vožnjo prikaže v voznikovem vidnem polju za manj psihičnih obremenitev

 

C5 X ponuja nadvse spektakularno in uporabno inovacijo, to je razširjeni Head Up Display oziroma sistem za prikaz podatkov v višini oči s projekcijo na vetrobransko steklo v barvah in velikih dimenzijah. To je prvi korak do razširjene resničnosti.

 

Virtualna tehnologija, ki je bila premierno predstavljena s konceptom 19_19 Concept, zagotavlja bolj sproščeno in umirjeno vožnjo. Vozniku ni več treba odmakniti pogleda s cestišča, če želi pridobiti informacije, ki jih išče.

 

    Okolje podobno tabličnim računalnikom z aplikacijo My Citroën Drive Plus

 

Z vozilom C5 X znamka Citroën uvaja povsem novi komunikacijski vmesnik, ki se osredotoča na povezljivost. Deluje v povezavi z 12-palčnim zaslonom na dotik visoke ločljivosti, s štirimi vtičnicami USB tipa C in površino za brezžično polnjenje pametnega telefona. Njegove informacije se sproti posodabljajo prek oblaka, pridobil pa je tudi funkcijo Mirror Screen, tako da uporabniku ni treba pametnega telefona priključiti. Uporabniški vmesnik je zasnovan kot tablica na dotik: individualizacija podobe, priljubljene nastavitve in prikaz po meri, vtičnici na uvodnem zaslonu. Sistem ponuja tudi funkcijo za glasovno prepoznavanje, ki je učinkovita in enostavna za uporabo. Deluje kot osebni asistent, ki razume vse, kar mu rečemo, odgovori na vprašanja in se odzove na ukaze po zgledu osebnega asistenta iz konceptnega vozila 19_19 Concept.

 

    Celovit izbor sistemov za pomoč pri vožnji za bolj varno in brezskrbno vožnjo

 

C5 X ponuja vrhunsko tehnologijo tudi na področju sistemov pomoči pri vožnji, saj za njihovo delovanje uporablja razno opremo, ki je nameščena vse naokoli vozila: radarski merilniki, kamere in zaznavala.

 

C5 X ponuja najnaprednejše sisteme, ki so danes na voljo s področja pol samodejne vožnje 2. stopnje, seveda ob upoštevanju veljavnih zakonskih določil: sistem Highway Driver Assist, ki združuje prilagodljivi tempomat s funkcijo Stop & Go in pomoč pri zadržanju na voznem pasu. Vozniku zatem ni več treba upravljati hitrosti oziroma smeri vožnje, saj nadzor nad tema dvema funkcijama prevzame vozilo.

 

Vsakodnevno bivanje v vozilu poenostavijo še številne druge naprave, kot na primer sistem za nadzor mrtvega kota z dolgim dometom, opozorilnik na prečni promet za vozilom (Rear Cross Traffic Alert), ki zazna nevarnost v neposredni bližini med vožnjo v vzvratni prestavi, Top 360 Vision, ki poenostavi izvajanje manevrov s prikazom okolice na zaslonu na dotik ali prostoročni dostop in zagon Proximity, ki vrata samodejno odklene in zaklene, ko se voznik vozilu približuje ali od njega oddaljuje.

 

Prodaja vozila C5 X, ki bo na voljo z bencinskim ali priključno hibridnim motorjem, bo predvideoma stekla konec leta 2021, v začetku 2022.

 

«Z vozilom C5 X smo želeli podati emotiven in hkrati tudi racionalen odgovor kupcem avtomobilskega segmenta D, ki stremijo za modernostjo, prefinjenostjo, udobjem in vsestransko uporabnostjo. S svojo edinstveno obliko karoserije, izjemnim udobjem, priključno hibridnim motorjem in inovacijami C5 X ponuja brezskrbnost in užitke v vožnji, ki izhajajo iz najpristnejše tradicije znamke Citroën.»

Laurence Hansen, direktorica strategije in produktov Citroën

Top