PREUSMERITEV SEKUND

CITROËN AIRCROSS

NOVO KONCEPTNO VOZILO CITROËN AIRCROSS: VABILO NA POTOVANJE V SLOGU CITROËNA

EDINSTVENA OSEBNOST: CITROËN Aircross je nekaj redno videnega med izvedenkami SUV po zaslugi vsesplošnega ravnovesja in izčiščenega dizajna, ki temu varnemu in gostoljubnemu športnemu terencu zagotavljata mogočno identiteto in odločno optimistično razpoloženje.

VISOKA STOPNJA UDOBJA ZA ŠE VEČ ENERGIJE: Potniški prostor omogoča nekoliko drugačno doživljanje poti po zaslugi modernega in svetlega, svežega in funkcionalnega interjerja, ki poskrbi za dobro počutje telesa in duha.

TEHNOLOŠKA INTELIGENCA ZA BREZSKRBNO MOBILNOST: Komuniciranje in izmenjava mnenj sta v tem povezljivem športnem terencu povsem enostavna po zaslugi izjemnih grafičnih vmesnikov s tehnologijo Hybrid Plug-In.

V času ko CITROËN proslavlja svoje 50-milijonto prodano vozilo od nastanka znamke pred 95. leti do danes, nam razkriva tudi novo konceptno vozilo izzivalnega, kreativnega in drznega videza. CITROËN s tem potrjuje svoje sposobnosti za izgradnjo pozicije, ki je:

 • MEDNARODNA: CITROEN AIRCROSS pooseblja znamkine ambicije na mednarodnem trgu in utrjuje njeno pozicijo, s čimer je začel že C4 Cactus s svojo obliko karoserije, namenjeno prodaji širom celega sveta.
 • DRUGAČNA: CITROËN AIRCROSS spreobrača uveljavljene zapovedi, hkrati pa spoštuje zlata pravila tržnega razreda športnih terencev (SUV). Njegov zunanji dizajn in notranji ambient prinašata moderen videz in edinstveno razpoloženje, saj sta zasnovana na glavnih produktnih in stilskih elementih vozila C4 Cactus. CITROËN s tem dokazuje, da je sposoben svojo identiteto uveljaviti v kateremkoli avtomobilskem razredu.

Zgodba se z vozilom C4 CACTUS še ni zaključila in to spretno dokazuje koncept CITROËN AIRCROSS:

 • EDINSTVENA DRŽA: CITROËN AIRCROSS je varen in gostoljuben športni terenec, ki združuje moč in pozitivno energijo. S svojo odločno optimistično držo ni čisto nič agresiven in izpostavlja: edinstveno, izčiščeno in optimistično osebnost po zaslugi vsesplošno uravnovešene oblike karoserije s poudarkom na horizontalnih linijah ter zasnovane na pretočnih in po sklopih razporejenih površinah, ki jih krasijo prepoznavni grafični elementi, kot so Alloy Bump ali Air Signs. Celoto dodatno poudari rdeče-oranžna barva karoserije, simbol energije in brezskrbnosti, ter inovativni materiali, ki nakazujejo na vzdržljivost; odizajn v prid funkcionalnosti in aerodinamičnosti.
 • VABILO NA POTOVANJE v potniškem prostoru, ki človeka nemudoma navda z občutkom VISOKEGA UDOBJA in mu VLIJE ENERGIJO. V notranjosti konceptnega vozila CITROËN AIRCROSS je vse usmerjeno v dobro počutje telesa in duha. Poleg fizičnega udobja, ki ga nudijo široki in udobni sedeži, pa ta občutek dodatno obogatijo na otip prijetni materiali ter kombinacija svetlih in živahnih barvnih odtenkov. Izčiščene linije na vseh površinah nakazujejo na prostornost, medtem ko geometrične oblike poustvarijo urejeno notranjost brez odvečnega materiala. Vse površine so estetsko dovršene in funkcionalne. CITROËN AIRCROSS povzema tematiko potovanja z zasnovo odlagalnih mest in uporabo pasov v sveži in moderni notranjosti, ki vabi na pot v družbi ostalih in v svojstvenem slogu.
 • TEHNOLOŠKA INTELIGENCA v prid uporabnosti, ki vsakemu posamezniku omogoča, da lahko sam izbira med skupno in individualno rabo. CITROËN AIRCROSS je opremljen z dvema 12-palčnima zaslonoma visoke ločljivosti, od katerih je eden premičen in ga lahko uporabljata oba potnika. Vsak sedež je opremljen z zvočnikom in mikrofonom za lažje komuniciranje med potniki. Tehnološko inteligenco dokazuje tudi hibridni pogonski sklop Plug-In, ki je hkrati učinkovit in visoko zmogljiv. Tehnologije, ki poskrbijo za sproščeno mobilnost in nove izkušnje med bivanjem v vozilu.

Konceptno vozilo CITROËN AIRCROSS bo premierno na svetu predstavljeno na avtomobilskem salonu v Šanghaju. Ta nadvse simbolična odločitev je bila sprejeta zaradi pomembnosti kitajskega trga za CITROËN (25 % prodaje in največji trg znamke).

 1. CITROËN AIRCROSS, EDINSTVENA OSEBNOST MED IZVEDENKAMI SUV

 ŠPORTNI TERENEC PO ZGLEDU CITROËNA: INTENZIVEN IN OPTIMISTIČEN

Konceptno vozilo CITROËN AIRCROSS s svojim vsesplošnim ravnovesjem (4,58 m x 2,1 m x 1,80 m) hkrati nakazuje na zmogljivost in odločnost.

CITROËN AIRCROSS očara s pretočnimi in po sklopih razporejenimi površinami, ki poudarjajo nadzorovano grafično obliko in prefinjene oglate površine. Karoserija je videti kot lebdeča ploskev, ki povsem naravno sloni na kolesih velikih dimenzij s pnevmatikami (275/45 R 22), ki jih je ekskluzivno za CITROËN AIRCROSS zasnoval Continental. Pnevmatike vsebujejo masivne kocke iz gume z vzdolžnimi lamelami, katerih globoke zareze zagotavljajo visoko pogonsko moč tudi po najbolj zahtevnih terenih. Kolesa obdajajo grafična in modularna platišča, celota pa potrjuje terenske sposobnosti vozila CITROËN AIRCROSS.

Obdobje SUV-jev z ostro izraženimi linijami, ki so nagnjene k cesti, je končano. CITROËN AIRCROSS s svojimi bočnimi linijami, umeščenimi paralelno na cestišče, izraža samozavest brez kakršnekoli prevzetnosti in odpravlja vsako morebitno sled agresivnosti. To je novo področje izražanja za segment športnih terencev, v katerem sicer veljajo strogi standardi.

Prednji in zadnji odbijač z zglajenimi in homogenimi linijami sta glasnika CITROËNOVE identitete. Na prednjem delu najdemo izpostavljen logo dvojne puščice in svetlobni podpis v dveh etažah, ki je bil prvič predstavljen z vozilom C4 Picasso. Zadnje luči s 3D učinkom so tehnološko in grafično dovršene, krasi pa jih na sredini prekinjena obroba. Za CITROËNOV stil značilne elemente dopolnjujeta lebdeča streha in neprekinjena linija steklenih površin, ki dajeta vozilu CITROËN AIRCROSS horizontalno prepoznaven videz.

Odločno optimistično konceptno vozilo CITROEN AIRCROSS oddaja vedro in pozitivno energijo.

DIZAJN V PRID FUNKCIONALNOSTI

Karoserijo krasijo intenzivni grafični elementi z oblikovnimi dodatki, ki delujejo v prid funkcionalnosti.

 • Zaščita Alloy Bump

CITROËN je za konceptno vozilo CITROËN AIRCROSS ponovno izumil zaščite Airbump®, ki jih je premierno predstavil z vozilom C4 Cactus, zdaj pa jih je posebej prilagodil izvedenki SUV. Medtem ko zračni mehurčki Airbump® varujejo karoserijo pred manjšimi vsakdanjimi udarci, pa zaščite Alloy Bump kot vidna obloga ščitijo vozilo CITROËN AIRCROSS pred bočnimi trki. Zaščite Alloy Bump imajo alveolarno zgradbo z izjemno vpojno aluminijevo penasto gumo. Material, ki ga uporabljajo v svetu moto športa, hkrati zagotavlja zaščito, lahkost in estetski videz. Inovativna rešitev, ki je prilagojena potrebam tržnega razreda SUV.

 •  Aerodinamičnost zahvaljujoč dodatkom Air Signs in Air Curtains

Grafični dodatki poskrbijo tudi za še bolj aerodinamično obliko karoserije, katere površine so bile že tako ali tako natančno obdelane, da zagotavljajo optimalno aerodinamičnost in zračno upornost. Naprej velja omeniti kromane dodatke Air Sign, ki krasijo zadnje steklo in hkrati tvorijo tunel za prehod zraka. Tu pa so še odprtine za dovod zraka Air Curtains na prednjem delu. Skupaj z režami za prehod zraka na prednjih in zadnjih blatniških koših ter usločeno obliko zunanjih ogledal zagotavljajo vozilu CITROËN AIRCROSS vsesplošno aerodinamičnost in izpostavijo njegov dizajn.

 • Dodatki Air Signs izpostavijo 2. vrsto sedežev

Dodatki Air Signs opravljajo dve funkciji, saj prispevajo k aerodinamičnosti in poudarjajo pomembnost 2. vrste sedežev. Konceptno vozilo CITROËN AIRCROSS daje prednost potnikom in notranjemu ambientu. CITROËN AIRCROSS je SUV za skupno rabo.

IZRAZITE IN POZITIVNO NARAVNANE OBLOGE

Konceptno vozilo CITROËN AIRCROSS je odeto v intenzivno rdečkasto oranžno barvo karoserije, ki nakazuje na optimizem in odprtost duha. Barvni odtenek, ki nikogar ne pusti ravnodušnega, izpostavi linije koncepta CITROËN AIRCROSS. Barva karoserije se brezhibno ujema z notranjim ambientom vozila CITROËN AIRCROSS in izvrstno izpostavi neprekinjeno linijo med notranjimi in zunanjimi površinami.

Barvo poudarjajo masivni kovinski deli na podnožju zunanjih ogledal in okrasni maski pa tudi dodatki Air Signs in vlečni priključki. Z omenjenimi deli, ki imajo nadvse surov in avtentičen videz, je CITROËN AIRCROSS videti še bolj varen in vzdržljiv, hkrati pa potrjujejo njegovo pripadnost segmentu športnih terencev.

2. CITROËN AIRCROSS: VISOKA STOPNJA UDOBJA ZA ŠE VEČ ENERGIJE

Notranjost konceptnega vozila CITROËN AIRCROSS nemudoma nakazuje na visoko stopnjo udobja: potovanje postane trenutek za dobro počutje telesa in duha. CITROËN AIRCROSS pričara še nikoli doživete izkušnje, ki povsem odstopajo od tradicionalnih avtomobilskih zapovedi, saj nam nudi moderen potniški prostor, v katerem se dobro počutimo.

DOBRO POČUTJE DUHA

Izdelava udobnih vozil, to je eden izmed glavnih motivov znamke CITROËN, ki je v študiji AIRCROSS zaživel v vsej svoji razsežnosti, in to po zaslugi notranje arhitekturne zgradbe, kjer prevladujejo:

 • razkošne in odprte površine za uravnovešen in udoben prostor, ki pa je hkrati tudi izjemno funkcionalen zahvaljujoč domiselnim odlagalnim mestom. Tekoče oblike tvorijo kontrast s tehničnimi elementi po zgledu lebdeče in izčiščene armaturne plošče, na kateri sta izpostavljeni izključno dve stranski prezračevalni šobi in zaslona - edine vidne funkcije v sicer izčiščenemu potniškemu prostoru vozila CITROËN AIRCROSS;
 • enakomerna grafična obdelava na vseh površinah za prostornost in udobje. V konceptnem vozilu CITROËN AIRCROSS so sedeži izdelani v stilu zofe, ki je bila uvedena z vozilom C4 Cactus, vendar pa imajo nekoliko drugačno zasnovo, da ustrezajo segmentu SUV. Zaradi prisotnosti sredinske konzole za enakomerno grafično obdelavo poskrbijo neprekinjene grafične linije med vrati, sedeži in sredinsko konzolo ter oblazinjenje sedežev in sredinske konzole v belem usnju. Horizontalnost potniškega prostora daje občutek visoke stopnje udobja.

Dobro počutje se izraža tudi vizualno prek svetlega in barvitega ambienta potniškega prostora, ki je usklajen z barvo karoserije. Dinamična in odločno moderna atmosfera, kjer belo usnje kontrastno dopolnjuje oranžno tkanino in usnje. Končna obdelava barv in materialov poskrbi za celovito atmosfero vozila CITROËN AIRCROSS.

DOBRO POČUTJE TELESA

Dobro počutje telesa konkretno zagotavljajo sedeži «King size». Sedežna naslonjala so odprta in udobna ter potnike kar vabijo, naj sedejo in vožnjo doživijo na nekoliko drugačen način. Za vsesplošno udoben občutek poskrbijo tudi veliki in obdajajoči vzglavniki. Sedeži so na zgornjem delu prekriti z materialom podobnim pletenini, ki je sicer topel in prijeten material. Nadvse tehnološko dovršena in futuristična 3D obdelava odseva «žlahtne» materiale, s čimer vsem pričara spomin na potovanja in je vir inspiracij CITROËNOVIH oblikovalcev. 

POTOVANJE KOT OSREDNJA TEMATIKA

Tematika, ki jo je predstavilo vozilo C4 Cactus, je bila prenesena tudi v koncept CITROËN AIRCROSS, ki se spogleduje s potovanji in potovalnimi kovčki.

Na tematiko potovalnih kovčkov spominja zasnova nadvse funkcionalnih odlagalnih mest, še posebej v sredinski konzoli. Slednja je kot značilen element tržnega razreda SUV v vozilu CITROËN AIRCROSS prevzela novo vlogo in odstopila prostor velikim, praktičnim in estetsko izpopolnjenim odlagalnim mestom. Domiselna odlagalna mesta najdemo tudi v ploščah vrat in na zgornjem delu armaturne plošče.

Tematiko potovanj ponazarjajo tudi pasovi, ki se uporabljajo kot oprijemalne ročice na kljukah za odpiranje vrat ali konzoli in so idealno primerni za športnega terenca. Priročni pasovi pa poskrbijo še za pridih grafike. Estetika bolj kot kdaj koli prej deluje v prid uporabnosti.

3. TEHNOLOŠKA INTELIGENCA ZA BREZSKRBNO MOBILNOST

IZBIRA MED SKUPNO IN INDIVIDUALNO RABO

Pri konceptu CITROËN AIRCROSS tehnologija deluje v prid uporabnosti. Hitro dostopno in prepoznavno tehnologijo lahko izkoristijo vsi po zaslugi:

 • digitalnih zaslonov z inovativno končno obdelavo: individualizacija grafičnega ozadja je CITROËNOVO področje. Poleg prosojnega zaslona za prikaz podatkov ima CITROËN AIRCROSS še dva 12-palčna panoramska zaslona visoke ločljivosti z zares neverjetnim in edinstvenim grafičnim ozadjem, ki izvira iz sveta mode in pohištva. Na zaslonih se prikazujejo bistvene informacije za vožnjo ter aplikacije za razvedrilo in zabavo z izjemno bogatim grafičnim ozadjem. Z notranjim ambientom usklajene iskrive barve, ki jih izpostavljajo kombinacije slikovnih točk, pa poskrbijo za topel digitalni ambient vozila CITROËN AIRCROSS. Drzni barvni odtenki, ki odločno odstopajo od tradicionalnih avtomobilskih zapovedi;
 • premičnega in motoriziranega zaslona: na vodilih nameščen zaslon je možno po želji drsno premakniti od enega do drugega potnika z enim samim gibom roke zahvaljujoč zaznavalu na konzoli. Potniki lahko pregledujejo informacije o poti, predvajajo film, izberejo glasbo ali poiščejo razstavo, ki si jo želijo ogledati. V ultra povezljivem vozilu so lahko poleg voznika tudi potniki akterji vožnje. Zaslona je možno združiti v enega za potrebe voznika, ki ga lahko upravlja prek ploščic na dotik na vsaki strani volana;
 • prostorskega zvoka za zares pravo zvočno udobje: vsi štirje sedeži so opremljeni z zvočnikom in mikrofonom, da lahko potniki lažje komunicirajo ali ravno nasprotno, da si privoščijo zasebnost. Zahvaljujoč tem zvočnim komoram lahko vsak izbere, s kom se bo pogovarjal, ne da bi pri tem oviral druge potnike, ki želijo počivati ali se sprostiti. Potovanje tako postane čas za mirovanje ali izmenjavo mnenj. Vsak se odloči sam!
 • interakcije z zunanjim svetom: v okvirih vrat na vsaki strani vozila CITROËN AIRCROSS sta nameščeni dve spletni kameri, s katerima lahko po želji naredimo posnetke na izletih in si izdelamo album potovanja, ki ga lahko delimo z drugimi prek družbenih omrežjih. Slike, ki jih posnameta spletni kameri, se predvajajo neposredno prek zaslonov v vozilu CITROËN AIRCROSS, lahko pa so nam tudi v pomoč pri zbiranju informacij o znamenitostih v bližnji okolici, do katerih nas nato pripelje navigacija. Potovanje tako postane čas za igro in deljenje informacij z drugimi.

ZDRUŽITEV UČINKOVITOSTI IN VISOKE ZMOGLJIVOSTI

Konceptno vozilo CITROËN AIRCROSS se ponaša s tehnologijo Hybrid Plug-In v kombinaciji z bencinskim motorjem. Hibridni pogonski sklop z možnostjo polnjenja ima električni motor nameščen v predelu zadnje preme. Drzna konfiguracija, ki idealno ustreza vozilu CITROËN AIRCROSS omogoča optimalno lego na cesti in pogonsko moč, hkrati pa zagotavlja izjemno nizko porabo goriva in nizke emisije škodljivih izpušnih plinov.

Pri CITROËNU AIRCROSS bencinski motor z notranjim zgorevanjem deluje v kombinaciji z električnim motorjem, ki je nameščen na zadnji premi vozila ter razvije 95 konjskih moči (70 kW) in 200 Nm navora. Električni motor napajajo litij-ionski akumulatorji, ki se v zgolj treh urah in pol napolnijo prek domače električne vtičnice (16 A). Deluje skupaj z bencinskim motorjem 1.6 THP, ki razvije 218 konjskih moči (160 kW) in 275 Nm navora.

Zahvaljujoč hibridni tehnologiji plug-in, CITROËN AIRCROSS prispeva k manjšemu onesnaževanju okolja. To velja predvsem pri mestni vožnji v načinu z nično stopnjo emisije (ZEV - Zero Emission Vehicule), ki omogoča prehod na izključno električni pogon na razdalji 50 km, in pa tudi pri vožnji po cestah, ki zahtevajo izmenična pospeševanja in zmanjševanja hitrosti, kjer hibridni pogon omogoča omejitev porabe goriva z delovanjem na obe vrsti energije. Pri vožnji po avtocesti prevzame nadzor motor z notranjim zgorevanjem, ki ponuja izvrstne zmogljivosti.

Pri tem pa niste prikrajšani za vozno udobje in užitke v vožnji. Pri močnem pritisku na pedal za plin in ob zahtevi za takojšnje povečanje navora posebna funkcija za kratkotrajno dodatno moč (« boost ») poveča navor tako, da združi navor motorja z notranjim zgorevanjem in električnim motorjem ter konceptnemu vozilu CITROËN AIRCROSS omogoča doseči vrhunske zmogljivosti (313 KM) brez povečanja porabe (1,7 l/100 km in 39 g/km CO2). Vozilo pospeši od 0 do 100 km/h v 4,5 sekundah.

TEHNIČNI PODATKI

Mere

Dolžina: 4,58 m

Širina: 2,1 m

Višina: 1,80 m

Medosna razdalja: 2,80 m

Hibridni pogonski sklop plug-in

Bencinski motor 1.6 THP: 218 konjskih moči (165 kW) / 275 Nm navora

Električni motor na zadnji premi: 95 konjskih moči / 200 Nm navora

Način ZEV: 50 km avtonomije

Poraba goriva in zmogljivosti

0 do 100 km/h: 4,5 sekund

Poraba goriva: 1,7 l/100 km pri kombinirani vožnji MVEG

Emisije CO2: 39 g/km

Podvozje

Pnevmatike CONTINENTAL: 275/45 R 22

 

Foto galerija Citroen Aircross

Top