PREUSMERITEV SEKUND

Citroën predstavlja ë-Berlingo Van

Citroën predstavlja ë-Berlingo Van, električno in povezljivo različico svojega lahkega gospodarskega vozila, ki bo v prodajne salone zapeljala v drugi polovici leta 2021.

 

Citroën Berlingo Van je kot vzornik na trgu malih furgonov priznan po svojih priročnih funkcijah in kot predhodnik številnih inovacij. Zdaj je pridobil še najboljšo električno tehnologijo, ki poklicnim uporabnikom zagotavlja še bolj brezskrbno vožnjo. Za vozilom ë-Jumpy, ki je prejel naziv "mednarodni dostavnik leta" in vozilom ë-Jumper, zdaj prihaja ë-Berlingo Van kot pomemben vezni člen v naši električni ofenzivi, ki vsem poklicnim uporabnikom ponuja konkreten odgovor na nove izzive mobilnosti.

ë-Berlingo Van ponuja ravno pravšnji odgovor na vsakodnevne potrebe poklicnih uporabnikov, katerim nudi obilo svobode med vožnjo po mestnih središčih, v katerih uveljavljajo vse več omejitev prometnega režima in tudi v primestnih in podeželskih predelih, saj lahko njegov doseg znaša vse do 275 km* (preizkusni postopek WLTP). ë-Berlingo Van ponuja vse prednosti električne vožnje in pri tem ohranja tudi čisto vse legendarne lastnosti vozila Berlingo, saj še vedno ponuja štiri različne konfiguracije karoserije, največ 4,4 m3 uporabne prostornine, do 800 kilogramov tovornih kapacitet in poleg tega še celotno modularnost kabine Extenso®.

 

ë-Berlingo Van se lahko poveže z aplikacijo MyCitroën, prek katere je možno daljinsko upravljati polnjenje baterije in z aplikacijo Free2Move Service, ki omogoča dostop do več kot 220.000 polnilnih postaj v Evropi. Poleg tega pa so zanj proti doplačilu na voljo tudi nove tehnologije, kot na primer prikazovalnik v višini oči, ki je premierno na voljo v tej kategoriji vozil ali pa instrumentna plošča z novim 10-palčnim digitalnim zaslonom visoke ločljivosti.

 

"Citroën Berlingo Van je kot vzornik na trgu malih furgonov priznan po svojih priročnih funkcijah in kot predhodnik številnih inovacij. Zdaj je pridobil še najboljšo električno tehnologijo, ki poklicnim uporabnikom zagotavlja še bolj brezskrbno vožnjo. ë-Berlingo Van lahko postane njihov idealni partner, s katerim bodo vsakodnevna opravila opravljali v brezhibnem udobju in pri tem uživali še v popolnoma svobodnem gibanju in nizkih stroških uporabe brez kakršnihkoli negativnih posledic na nosilnost in prostornino. Za vozilom ë-Jumpy, ki je prejel naziv "mednarodni dostavnik leta" in vozilom ë-Jumper zdaj prihaja ë-Berlingo Van kot pomemben vezni člen v naši električni ofenzivi, ki vsem poklicnim uporabnikom ponuja konkreten odgovor na nove izzive mobilnosti." Vincent Cobée - generalni direktor Citroën

 

*Vrednost v fazi homologacije.

01 Ë-BERLINGO VAN ZA VSAKODNEVNO BREZSKRBNO ELEKTRIČNO VOŽNJO

 

DOSEG ZA OPRAVLJANJE VSAKODNEVNIH OBVEZNOSTI

Podjetniki se lahko z litij-ionsko baterijo vozila ë-Berlingo Van odpravijo na do 275 kilometrov dolge poti, ne da bi morali baterijo napolniti. Obe karoserijski različici modela ë-Berlingo Van sta opremljeni s pogonskim sklopom konstrukcijske osnove e-CMP skupine PSA in imata enako kapaciteto baterije, s katero omogočata dovolj dosega za vsakodnevne poti večine uporabnikov tega avtomobilskega segmenta. Dejanski doseg je odvisen od stila vožnje, hitrosti, porabe opreme za udobje/dodatne opreme, zunanje temperature, števila potnikov/tovora in topografije.

(1): vrednosti v fazi homologacije.

 

Za zagotovitev maksimalnega dosega pogonski sklop vozila ë-Berlingo Van generira energijo med fazami zaviranja ali upočasnjevanja vozila. Po vklopu gumba B na sredinski konzoli se sproži pospešeno generiranje energije. Baterija je nameščena pod sedeži in podom tovornega prostora vozila. Na ta način ne vpliva na uporabno prostornino. Zanjo velja garancija, ki traja 8 let ali 160.000 km (za 70 % kapacitete baterije po izteku garancijske dobe). Po kontrolnem pregledu pri 1 letu ali 20.000 km se izda certifikat o kapaciteti baterije, zatem pa po koncu vsakega vzdrževalnega servisnega pregleda na vsaki 2 leti ali 40.000 km.

 

 

UMIRJENA VOŽNJA V ELEKTRIČNEM NAČINU

V vozilu ë-Berlingo Van si lahko potniki med čisto vsako vožnjo privoščijo čas za sprostitev. Premikanje vozila je izjemno tekoče po zaslugi nemudoma razpoložljivega navora in linearnega pospeševanja brez prestavljanja. Električni pogonski sklop ne povzroča nobenega hrupa in vibracij. Vsaka vožnja je pravi sinonim mehkobe. Tem kakovostnim lastnostim se pridružuje še udobje v vožnji, za katerega so zaslužni visoko umeščeni sedeži, vzmetenje, ki zagotavlja natančno vodenje, blaženje in mehko krmiljenje ter premer obračalnega kroga, ki znaša 10,8 metra.

 

ë-Berlingo Van poganja električni motor, ki krmili pogon glede na izbrani način vožnje in vozne razmere. Po zaslugi 100 kW moči (136 KM) / 260 Nm doseže maksimalno hitrost 130 km/h ne glede na izbrani način vožnje. Voznik lahko razne načine vožnje izbere s posebnim stikalom na konzoli:

-           Normal – 80 kW/180 Nm: omogoča najboljše razmerje med dosegom in dinamičnimi zmogljivostmi.

-           Eco – 60 kW/190 Nm: omogoča optimalno porabo energije, tako da zniža zmogljivosti gretja in klimatske naprave, vendar brez izklopa oziroma omejitve navora motorja in moči.

-           Power - 100 kW/260 Nm: omogoča zmogljivost vozila za več užitkov v vožnji in zmogljivost v primeru maksimalne obremenitve.

 

TRAJANJE POLNJENJA PRILAGOJENO POKLICNI RABI

Izbirati je možno med tremi rešitvami za polnjenje, od klasične gospodinjske vtičnice vse do super hitre polnilnice, na kateri se baterija do 80 % napolni v 30 minutah. Poleg tega pa se lahko uporabnik odloči tudi za vtičnico Green’Up, na kateri je možno baterijo povečinoma napolniti ponoči, tako da je vozilo pripravljeno za uporabo naslednji delovni dan.

-           Za polnjenje na gospodinjskem priključku je potrebno uporabiti kabel načina 2 (v Franciji na voljo serijsko) za uporabo na domu, delovnem mestu ali parkirišču. Ta način polnjenja je primeren za klasično gospodinjsko vtičnico 8 A ali za zmogljivejšo vtičnico 16 A (enota + vtičnica Green’Up), pri čemer se polnjenje izvede v pol krajšem času, tako da je baterija 100-odstotno napolnjena v manj kot 15 urah, po 5 urah in pol polnjenja pa je z njo možno prevoziti 100 kilometrov.

-           Za hitro zasebno ali javno polnjenje je potrebno namestiti polnilno postajo WallBox z močjo od 3,7 do 22 kW in si priskrbeti kabel načina 3 (za doplačilo). Baterija se od 0 do 100 % napolni v 7 urah in pol (trifazni Wall Box 7,4 kW) ali v 5 urah (trifazni Wall Box 11kW).

-           Izjemno hitro polnjenje na javni polnilnici z močjo do 100 kW pa se lahko izvaja s kablom načina 4, ki je integriran v polnilno postajo. Baterijo s 50 kWh je tako možno napolniti do 80 % v 30 minutah. ë-Berlingo Van ima v svojem avtomobilskem segmentu najkrajši čas pospešenega polnjenja.

 

 

EKO SISTEM ZA BOLJ ENOSTAVNO ŽIVLJENJE Z ELEKTRIČNIM VOZILOM

ë-Berlingo Van ponuja funkcijo za časovno zamaknjeno polnjeno polnjenje v tistem delu dneva, ko je električna energija cenejša, in funkcijo za vnaprejšnje klimatiziranje, s katero je možno nastaviti temperaturo v potniškem prostoru, dokler je vozilo priključeno na električno omrežje, tako da se baterija med tem ne prazni.

 

Po zaslugi aplikacije My Citroën lahko uporabnik sproži polnjenje baterije na daljavo in pridobi informacijo o stanju napolnjenosti in dosegu vozila, na daljavo lahko krmili vnaprejšnje klimatiziranje potniškega prostora in s svojim pametnim telefonom, tabličnim računalnikom ali neposredno na zaslonu vozila nastavi časovno zamaknjeno polnjenje prek povezljive navigacije, v meniju "Energija". Ta postopek je možno izvesti za polnjenje na gospodinjskih priključkih (način 2) ali pa hitrih priključkih (način 3). Nastavitve časovno zamaknjenega polnjenja je možno spremeniti v kateremkoli trenutku.

 

Na voljo pa je še ena aplikacija, Free2Move, za enostavno polnjenje in parkiranje (v Franciji), saj je prek nje možno dostopiti do več kot 220.000 polnilnic ali sestaviti načrt najbolj primerne poti glede na doseg vozila in polnilne postaje, ki so na voljo na poti (vključno s premori za polnjenje, skupnim časom polnjenja, tipom polnilnice, načinom dostopa do postaje ....).

 

Ker želi Citroën za svoje stranke narediti nekaj več in jim stati ob strani, jim skupaj z vozilom ë-Berlingo Van daje na razpolago ponudbo za polnjenje po meri. V to rešitev so zajete naprave (standardni in zmogljivejši priključek Green'Up ali postaja WallBox) in montaža na domu ali delovnem mestu. Znamka Citroën je za vsako evropsko državo izbrala priporočenega partnerja; v Franciji je to ZEBorne. Omenjene rešitve so na voljo fizičnim osebam in poklicnim uporabnikom, kot tudi individualnim hišam in večstanovanjskim zgradbam.

 

 

POSEBNOSTI VOZILA Ë-BERLINGO VAN

ë-Berlingo Van je povsem svojstvena različica iz izbora vozil Berlingo, ki jo od drugih ločimo po monogramu « ë », simbolu za električni pogon, ki se nahaja pred imenom modela na zadnjih levih vratih in po loputi polnilnega priključka, ki se nahaja na mestu lopute za gorivo.

 

Tudi v notranjosti smo pomislili na vse, da bi bila uporaba novega Citroëna ë-Berlingo Van čim bolj enostavna. Na sredinski konzoli je umeščeno stikalo ë-Toggle za krmiljenje menjalnika s pomočjo funkcij Park, Rear, Neutral, Drive in Break, poleg njega pa še izbirni gumb za vklop enega od treh načinov vožnje: Eco, Normal in Power. V meniju 5-palčnega zaslona na dotik vozila ë-Berlingo Van najdemo rubriko "Energija", prek katere je možno dostopiti do posebnih električnih nastavitev vozila: pretok energije (ki prikazuje delovanje električnega pogonskega sklopa v realnem času, skupaj z vklopljenim načinom vožnje, električnim motorjem in stopnjo napolnjenosti pogonske baterije), statistični podatki o porabi goriva, vklop časovno zamaknjenega polnjenja ali vnaprejšnje klimatiziranje.

 

Za doplačilo pa sta na voljo tudi po meri nastavljiva instrumentna plošča z 10-palčnim digitalnim prikazovalnikom visoke ločljivosti in prosojni zaslon v višini oči, ki je prava inovacija tega avtomobilskega segmenta. Zagotavljata optimalno kakovosten prikaz ter moderno in hitro posredovanje koristnih informacij za vožnjo in navigacijo.

 

02 VSE PREDNOSTI VOZILA BERLINGO VAN, POLEG TEGA PA ŠE ELEKTRIČNI POGON

 

Berlingo Van, ki je v segmentu malih furgonov že tri generacije za vzor svojim tekmecem in ki od nekdaj uvaja številne inovacije, s katerimi poteši pričakovanja svojega trga, je zdaj na voljo tudi v električni izvedenki. Ravno Berlingo Van je tisti, ki je prvi predstavil integrirano kabino, dizelski motor, tri zadnje sedeže, električno parkirno zavoro in nedavno še indikator preobremenitve, ki je na voljo pri tretji generaciji tega modela. Tega idealnega partnerja poklicnih uporabnikov so od leta 1996 po celem svetu proizvedli že v več kot 1,6 milijona primerkih.

 

NAJBOLJŠA KARAKTERISTIKE V AVTOMOBILSKEM SEGMENTU

Novi Citroën ë-Berlingo Van razpolaga z vsemi aduti arhitekturne zasnove izvedenke na notranje zgorevanje. To gospodarsko vozilo ponuja zmerne mere, hkrati pa tudi modularno razporeditev, ergonomsko zasnovo, prostorno notranjost, odlagalna mesta in optimizirane tovorne kapacitete, zaradi česar je lahko vaš idealni delovni partner.

 

ë-Berlingo Van lahko v svojem potniškem prostoru sprejme dva ali tri potnike in je na voljo v dveh različno velikih izvedenkah: M dolžine 4,40 metra in XL dolžine 4,75 metra. Najdemo ga v ponudbi dveh družin gospodarskih vozil: mali furgon v velikosti M in XL ter mali furgon s podaljšano kabino v velikosti XL. Zahvaljujoč 1,84 metra višine lahko to vozilo zapelje na vsa parkirišča.

 

Po zaslugi kompaktne zgradbe je izredno okreten in enostaven za krmiljenje, poleg tega pa ponuja zelo dolg tovorni prostor, saj je možno sovoznikov sedež v kabini Extenso® preklopiti in pridobiti do 3,09 metra dolžine pri velikosti M ter 3,44 metra dolžine pri velikosti XL.

Z 1,23 metra uporabne širine med blatniškima košema lahko ë-Berlingo Van prepelje dve evro paleti eno poleg druge. Njegova uporabna prostornina je povsem enaka kot pri izvedenki z motorjem z notranjim zgorevanjem in ponuja 3,3 m3 (XS brez kabine Extenso®) in do 4,4 m3 (XL s kabino Extenso®). Njegova dovoljena obremenitev, ki znaša 800 kg in dovoljena vlečna obremenitev, ki pri vseh izvedenkah sega vse do 750 kg, zadovoljita veliko večino potreb poklicnih uporabnikov tega avtomobilskega segmenta.

 

MODULARNOST IN ODLAGALNA MESTA

Električna izvedenka ponuja čisto enako modularnost in ista odlagalna mesta kot vozilo z motorjem z notranjim zgorevanjem. Opremljena je tudi s kabino Extenso®, to je Citroënova inovacija, ki ponuja tri prednje prave sedeže in širše sredinsko sedežno mesto ter izjemno modularnost, kar pomeni, da je glede na potrebe možno sedeže razporediti v najrazličnejše konfiguracije. Na ločevalni pregradi se nahaja loputa za prevoz dolgega tovora, ki ga še toliko lažje izvedemo po zaslugi preklopnega sovoznikovega sedeža. Sovoznikov sedež je možno celo odstraniti in na ta način pridobiti več prostora za prevoz tovora. Po preklopu naslonjala sredinskega sedeža pa se njegovo hrbtišče prelevi v pisalno mizico, vozilo pa postane prava pisarna na kolesih. V potniškem prostoru vozila ë-Berlingo Van je na voljo 113 litrov priročnih in ergonomsko oblikovanih odlagalnih mest, ki so razporejena po celem potniškem prostoru.

               

UPORABNE TEHNOLOGIJE ZA BREZSKRBEN VSAKDANJIK

SISTEMI ZA POMOČ PRI VOŽNJI IN IZVAJANJE MANEVROV

Best In Class - ë-Berlingo Van zajema 18 uporabnih tehnologij, ki poklicnim uporabnikom zagotavljajo varno in brezskrbno vožnjo med vsakodnevnimi opravili. Za še bolj enostavno vožnjo ë-Berlingo Van ponuja zlasti prostoročni dostop in zagon, barvni prosojni zaslon v višini oči (inovacija v segmentu), sistem za speljevanje v klanec, pomoč pri čelnem, vzvratnem in bočnem parkiranju, kamero za pomoč pri vzvratni vožnji, sistem Surround Rear Vision, samodejni preklop dolgih luči, električno parkirno zavoro ali indikator preobremenitve (inovacija v segmentu). Večjo varnost pa zagotavlja s sistemom za samodejno zaviranje v sili, aktivnim opozorilnikom nenamerne menjave voznega pasu, opozorilnikom na voznikovo nepozornost, opozorilnikom na nevarnost trka, sistemom za nadzor stabilnosti vlečne kljuke, sistemom Grip Control s pomočjo pri spustu po strmini (Hill Assist Descent), razširjenim sistemom za prepoznavanje prometnih znakov in priporočilo o omejitvi hitrosti in sistemom za nadzor mrtvega kota.

 

POVEZLJIVE STORITVE

Novi Citroën ë-Berlingo Van nudi tri povezljive ponudbe za varnost in udobje vsakega posameznika. Vse tri ponudbe izhajajo iz programa Citroën Advanced Comfort® in so bile razvite z namenom poenostavitve dostopa do povezljivih storitev, ki mora biti hiter in intuitiven.

 

CONNECT ASSIST

Novi Citroën ë-Berlingo Van zagotavlja varnost tako vozniku kot tudi ostalim potnikom z vgrajeno funkcijo Asistenca in SOS.

Samodejni klic ali ročni pritisk na gumb "Asistenca": po potrebi ta storitev omogoča vozniku vzpostaviti povezavo s specializiranim klicnim centrom. Connect Assist omogoča dostop do podatkov o vozilu, kot na primer o stanju napolnjenosti, dosegu, časovno zamaknjenem polnjenju, vnaprejšnjem klimatiziranju, lokaciji parkiranja, številu prevoženih kilometrov in naslednjem servisnem pregledu. Povezava in prikaz informacij potekata prek aplikacije My Citroën.

 

CONNECT NAV*

Prek navigacije Connect Nav z zaslonom na dotik, ki jo lahko upravljamo tudi z glasovnimi ukazi, lahko vzpostavimo povezavo z navigacijskim sistemom, telefonom in avtoradiem. Deluje v povezavi s povezljivimi storitvami. TomTom Traffic posreduje prometne informacije v realnem času in tako vedno najde najboljšo pot. Posreduje tudi lokacijo in cene bencinskih servisov in parkirišč, informacije o vremenski napovedi in poišče lokalne interesne točke.

(*sistem Connect NAV v Sloveniji deluje z omejenimi možnostmi)

CONNECT PLAY

Tehnologija Mirror Screen omogoča vozniku, da v povezavi s protokoloma Apple CarPlay™ in Android Auto vzpostavi povezavo s pametnim telefonom in podvoji prikaz vsebine z zaslona pametnega telefona na zaslonu na dotik vozila. Na ta način lahko dostopi do multimedijskih vsebin, neposredno in enostavno upravlja svoj pametni telefon in njegove aplikacije na zaslonu na dotik vozila.

 

Top