PREUSMERITEV SEKUND

Lappi naslednjo sezono pri Citroënu

Ekipa Citroën Total Abu Dhabi WRT, ki je želela v naslednji sezoni tekmovati z dvema vrhunskima posadkama, z navdušenjem uradno naznanja, da ji bosta v sezoni 2019 poleg Sébastiena Ogierja in Juliena Ingrassia pridružila tudi Esapekka Lappi in njegov sovoznik Janne Ferm.

Citroën Racing, ki zvesto sledi svoji tradiciji in zaupanje izkazuje mladim voznikom ter jih popelje vse do vrhunskih dosežkov, je sodelovanje sklenila z Esapekko Lappijem, najbolj perspektivnim mladim voznikom. 27-letni Finec se je v zadnjih sezonah izkazal kot potencialni bodoči prvak in ima glede na svoje ne tako bogate izkušnje že prepričljivo zbirko dosežkov (40 udeležb na svetovnem prvenstvu, od tega 19 za volanom dirkalnika WRC). Leta 2012 na reliju po Finski se je Esapekka prvič izkazal v svetovnem merilu, potem ko se kar dolgo časa ni uspel uveljaviti poleg dotičnega Sébastiena Ogierja, ki je tekmoval v isti kategoriji. Istega leta je v svoji domovini osvojil naslov prvaka, zatem pa začel nizati uspehe enega za drugim in leta 2014 postal še evropski prvak, v sezoni 2016 pa prvak v kategoriji WRC2. Od relija po Portugalski v sezoni 2017 in vstopa v kraljevsko kategorijo WRC nas Esapekka nenehno navdušuje z uspehi, tako da se je tudi on uveljavil kot "Flying Finn" oziroma se zapisal med leteče Fince, ki zaznamujejo zgodovino te discipline. Lansko leto je tako na svojem terenu osvojil svojo prvo zmago za volanom dirkalnika WRC in to na svoji šele četrti dirki v tej kategoriji. V letošnji sezoni je ponovno dokazal svoje odlične predispozicije, saj se je na čisto vseh podlagah izkazal kot zelo hiter in dosleden (3. mesto na Sardiniji, v Nemčiji in Veliki Britaniji). In to do te mere, da trenutno drži začasno četrto mesto na prvenstvu tik za tremi izjemnimi vozniki, ki se potegujejo za naziv svetovnega prvaka. To več kot dokazuje, da sta skupaj z Jannejem Fermom, njegovim sovoznikom od leta 2010 dalje, idealna dopolnitev za Sébastiena Ogierja in Juliena Ingrassia, ki ju je ekipa najavila kot svoja prva novinca. Dvojica Ogier-Lappi oziroma kombinacija izkušenj in mladosti se nedvomno ponaša z mogočno držo in bo od sezone 2019 dalje na vseh terenih stremela za zmago.

wrc

IZJAVE

 

Pierre Budar, direktor Citroën Racing

"V naslednji sezoni smo nameravali tekmovati z dvema izredno tekmovalnima posadkama in pridružitev Esapekke našemu moštvu je odlična novica! Naša znamka po svoji tradiciji vedno zaupa mladim voznikom in Esapekka ima nedvomno idealen profil. Je talentiran, odločen in prizadeven, zato bi se moral dobro dopolnjevati s Sébastienom. Seveda pa ima v sebi še kar precej rezerve za napredek in mi bomo poskrbeli, da bo imel zagotovljene najboljše možne pogoje za nadaljevanje svojega izjemnega vzpona."

 

Esapekka Lappi

"Seveda sem izjemno navdušen, da se bom pridružil tej ekipi in postal Sébastienov moštveni kolega. To je zame odlična priložnost, da bom lahko še napredoval. Lansko leto sem bil v stiku z Jarijem-Mattijem Latvalo, v letošnji sezoni z Ottom Tänakom in če se bom lahko zdaj učil od Seba, bom imel zagotovo v rokah vse prave adute, da bom lahko postal še boljši! Prepričan sem, da ima vozilo veliko potenciala, tako kot to velja tudi za ekipo, ki ima v tej disciplini dolgo zgodovino in veliko izkušenj. Na mojo odločitev, da se pridružim, je veliko vplivalo tudi dejstvo, da me je Pierre več kot očitno želel imeti v ekipi. To pa bo tudi zelo lep izziv, saj bomo poskušali zmagovati skupaj."

 

Top