PREUSMERITEV SEKUND

NOVI CITROËN BERLINGO: MODEREN, ENOSTAVEN IN DOMISELN

Prvi družinski enoprostorec CITROËN BERLINGO je vedno znal ponuditi moderen in praktičen odgovor na pričakovanja svojih kupcev. O njegovem uspehu priča 2,9 milijona prodanih vozil od leta 1996. CITROËN BERLINGO je avtomobil z močno osebnostjo, prostoren in uporaben. Je idealen partner v vseh situacijah: v izvedenki MULTISPACE je popoln avtomobil za družine, v gospodarski izvedenki pa za poklicne uporabnike.

Prvi družinski enoprostorec CITROËN BERLINGO je vedno znal ponuditi moderen in praktičen odgovor na pričakovanja svojih kupcev. O njegovem uspehu priča 2,9 milijona prodanih vozil od leta 1996. CITROËN BERLINGO je avtomobil z močno osebnostjo, prostoren in uporaben. Je idealen partner v vseh situacijah: v izvedenki MULTISPACE je popoln avtomobil za družine, v gospodarski izvedenki pa za poklicne uporabnike.

CITROËN BERLINGO, večkrat prenovljeni zgled v razredu družinskih enoprostorcev, se je posodobil. Združuje dizajn in uporabnost, udobje in robustnost, tehnologijo in preprostost.

Novi CITROËN BERLINGO, ki je bil javnosti predstavljen na ženevskem avtomobilskem salonu 2015, je obdržal vse svoje adute modularnosti, prostornosti, udobja in opreme, poleg tega pa je še:

 • moderen: prinaša izrazit dizajn z novim sprednjim delom, ki je poudarjen in izrazitejši, vendar ne agresiven. Ima nov odbijač z dnevnimi lučmi iz diod LED ter novo prednjo okrasno masko. Ponudbo zaokrožata tudi novi barvi karoserije, in sicer siva Acier in rjava Moka, ki poudarjata značaj vozila.
 • enostaven: dobro počutje po zaslugi CITROËNOVEGA znanja v prenovljenem okolju, ki med drugim prinaša novo oblazinjenje iz tkanin QUAD ali LIBERIA za personaliziran notranji ambient novega CITROËNA BERLINGA
 • domiseln: z inteligentnimi tehnološkimi sistemi, ki služijo uporabnosti, med drugim novim 7-palčnim zaslonom na dotik. Na njem so zbrane multimedijske funkcije in navigacija, omogoča pa tudi zrcaljenje pametnega telefona z aplikacijo Mirror Screen, da bo uporabnik lahko ves čas povezan z drugimi. Za bolj umirjeno in enostavnejšo vožnjo je novi BERLINGO opremljen tudi s tehnologijo za zaviranje v sili, poimenovano Active City Brake, s kamero za vzvratno vožnjo in pomočjo pri čelnem parkiranju. Z inteligentnimi tehnološkimi sistemi, kamor spadajo najsodobnejši in učinkoviti motorji, BERLINGO nudi vozno udobje in manjšo porabo goriva s tehnologijo dizelskih motorjev BlueHDi.

Novi CITROËN BERLINGO se prilagaja vsem vašim potrebam za preprostejši, udobnejši in bolj domiseln vsakdan. 

1. MODEREN

Robusten in prijeten novi CITROËN BERLINGO danes ponovno poudarja svoj izrazit in neagresiven značaj, tako v izvedenki MULTISPACE kot v gospodarski izvedenki. Njegov dizajn je bil spremenjen, odslej ima povsem prenovljen prednji del, ki mu daje moderen in dinamičen značaj, povsem skladen z duhom znamke CITROËN.

Vsi elementi (odbijač, prednja okrasna maska, okrasna letev, dnevne luči …) so skrbno dodelani in zaokrožajo homogen prednji del, ki je umirjen in moderen obenem. Močnejša osebnost se izraža z novim odbijačem, katerega napete linije obdajajo novo rešetko prednje okrasne maske. Prednja okrasna maska, širša in nižje nameščena, prednjemu delu daje strukturo in poudarja robustnost novega CITROËNOVEGA BERLINGA. Dnevne luči z diodami LED, ki so za doplačilo na voljo že od 2. stopnje opreme izvedenke MULTISPACE, so nižje umeščene in izražajo moč. Tudi prenovljen logotip dvojne puščice, močan prepoznavni znak CITROËNA, je umeščen med dva polna predela in njegova vodoravna linija sega vse do žarometov.

Odbijač novega CITROËNA BERLINGA je na voljo v štirih različicah sprednjega dela, ki lahko zadostijo vsem vrstam uporabe in izrazijo stopnjevanje opreme:

 • Stopnja opreme LIVE: enoten sprednji del za izvedenko MULSTISPACE in gospodarsko izvedenko, ki se zlasti osredotoča na robustnost in zaščito predelov, ki najpogosteje prestrežejo udarce. Nameščen ima odbijač iz črne plastične mase.
 • Stopnja opreme FEEL: sprednji del z odbijačem v barvi karoserije
 • Stopnja opreme SHINE: sprednji del z okrasno letvijo v barvi karoserije. Reliefno izdelani črni predeli, ki poudarjajo silhueto novega CITROËNA BERLINGA, obdajajo prepoznavni svetlobni podpis, ki ga oblikujejo dnevne luči z diodami LED in meglenke.
 • Stopnja opreme XTR: sprednji del, enak kot pri stopnji opreme SHINE, vendar opremljen z okrasno letvijo v črni barvi Onyx pod logotipom dvojne puščice ter z dodatnim spodnjim ščitnikom iz mase aluminijasto sive barve.

Novi CITROËN BERLINGO s sodobnim dizajnom je bogatejši tudi za dva nova barvna odtenka karoserije, sivo Acier in rjavo Moka.

2. ENOSTAVEN 

S svojimi velikimi merami (4,38 m dolžine (L1), 1,81 m širine (brez vzvratnih ogledal) in 2,73 m medosne razdalje novi CITROËN BERLINGO nudi rekordno kakovost bivanja in zgledno večnamenskost v razredu družinskih enoprostorcev:

Bivalnost: prostoren potniški prostor z izjemno veliko prostora v predelu kolen potnikov na zadnjih sedežih (24,5 cm) in velikim prtljažnikom s prostornino 675 litrov, ki se z zlaganjem zadnjih sedežev lahko poveča na 3000 litrov.

Večnamenskost in praktičnost: novi CITROËN BERLINGO je prijeten in praktičen. Nudi izjemno modularnost sedišč, saj ima zadaj tri posamične snemljive sedeže. Ima tudi veliko odlagalnega prostora, ki ga nudita Modutop ®, praktičen in svetel strop izvedenke BERLINGO MULTISPACE, ter snemljiva sredinska konzola. Uporabni in domiselni prostori, ki zapeljujejo, odkar so bili izumljeni, nudijo do 170 litrov prostora, odvisno od stopnje opreme.

     Avtomobil, ki je praktičen navznoter in navzven, ima številne zmagovalne kombinacije, s katerimi se prilagaja vsem vrstam uporabe: ena ali dvoje bočnih drsnih vrat, prtljažna vrata z dvižnim zadnjim steklom za lažji dostop do prtljažnika in odlagalnega prostora Modutop® brez odpiranja prtljažnih vrat ali asimetrična krilna prtljažna vrata, na primer za lažji prevoz dolgih predmetov.

Notranji ambient: pri udobju igra vlogo tudi obdelava notranjega okolja, da se bodo vsi potniki dobro počutili. S tem ciljem ima novi CITROËN BERLINGO nova oblazinjenja:

 • tkanino QUAD v sivi barvi Délice pri izvedenki MULTISPACE s stopnjo opreme FEEL namesto tkanine QUAD modre barve. Nov barvni odtenek, poudarjen s turkiznim prešivom, ki se odlično sklada z okrasno letvijo na armaturni plošči.
 • novo tkanino LIBERIA pri izvedenkah XTR in MULTISPACE s stopnjo opreme SHINE, okrašeno s prešivom oker barve za sodobnejšo in bolj grafično dodelavo.

V tem novem notranjem dekorju vozniško mesto ohranja svoje ergonomske odlike z uporabno armaturno ploščo, da bo vozniku vsaka pot v užitek. Prestavna ročica je vgrajena v armaturno ploščo, sedež je nastavljiv po višini, volan pa po višini in globini. Novi CITROËN BERLINGO je visok 1,80 m in ima veliko zastekljenih površin, kar 4,35 m2, za odlično vidljivost (veliko panoramsko vetrobransko steklo, bočna stekla in zadnja vogalna stekla) ter višji položaj za vožnjo.

Udobje vožnje: udobna vožnja ne glede na stanje vozišča po zaslugi prem tipa psevdo Macpherson, ki izhajajo iz avtomobila CITROËN C4 Picasso in so se doslej že dobro izkazale. Z njimi je krmiljenje novega BERLINGA natančno, vožnja pa vseeno zelo udobna.

Akustično udobje v vozilu, kjer sta ključni besedi tišina in umirjenost: zaradi dizajna zunanjih delov in njihovega skrbnega sestavljanja ima novi BERLINGO optimalno aerodinamiko in zelo nizko raven motečega hrupa (motor je obdan z zvočno izolacijo, pod ima zaščitno prevleko pred gramozom in potniški prostor številne blažilne elemente).

3. DOMISELN 

Inteligentni tehnološki sistemi, ki služijo bolj umirjeni vožnji

Za CITROËN BERLINGO so bili že doslej na voljo različni sistemi za lažjo vožnjo: pomoč pri vzvratnem parkiranju, omejevalnik hitrosti in tempomat, samodejni vklop luči (v paketu za boljšo vidljivost), pomoč pri speljevanju navkreber ter izpopolnjen sistem za preprečevanje spodrsavanja pogonskih koles Grip Control, ki optimizira vlečno moč prednjih koles v odvisnosti od tipa terena.

V letu 2015 se novi CITROËN BERLINGO ponaša še z novimi tehnologijami:

 • Active City Brake: to je sistem samodejnega zaviranja, ki pomaga preprečevati nalete pri nizki hitrosti vožnje. Lasersko zaznavalo kratkega dosega v zgornjem delu vetrobranskega stekla zaznava ovire, kot na primer vozilo, ki vozi v isto smer ali stoji pred vozilom. Do hitrosti 30 km/h prepozna potencialno tveganje in komunicira neposredno z računalnikom zavornega sistema, ne da bi voznik moral pritisniti zavorni pedal. Na ta način pomaga preprečiti trčenje ali omejiti njegove posledice, tako da zmanjša hitrost trčenja. Samodejno zaviranje lahko pomeni, da se vozilo povsem ustavi, če situacija to zahteva. V tem primeru sistem vozilo začasno zadrži na mestu (za približno 1,5 sekunde), da voznik lahko s pritiskom na zavorni pedal prevzame nadzor nad njim. Pred sproženjem samodejnega zaviranja in če zazna tvegano situacijo, sistem predhodno napolni hidravlični zavorni sistem in delno stisne zavorne ploščice, da doseže boljšo odzivnost (funkcija PREFILL; delovanje, ki poteka povsem brez voznikovih posegov).
 • Pomoč pri čelnem parkiranju dopolnjuje pomoč pri vzvratnem parkiranju, ki je bila na voljo že doslej. Sistema se med seboj dopolnjujeta in v vseh situacijah zelo olajšata manevre.
 • Kamera za vzvratno vožnjo: novi CITROËN BERLINGO je opremljen s kamero za vzvratno vožnjo, ki olajša vsakdanje parkiranje. Kamera zajema sliko za vozilom in jo pošilja na novi 7-palčni zaslon na dotik, čim voznik vključi vzvratno prestavo. Na zaslonu se izrišejo vidne oznake konca vozila in njegove smeri vožnje, kar olajša postopek.

Inteligentni tehnološki sistemi, ki služijo enostavnejši uporabi

Novi CITROËN BERLINGO se je moderniziral in ima odslej vgrajene najsodobnejše tehnologije naše znamke za lažjo in udobnejšo uporabo, med drugim novi 7-palčni zaslon na dotik. Z njim je postala armaturna plošča enostavnejša in manj obložena. Zaslon v primerjavi s predhodno generacijo nudi več funkcij, in sicer:

 • nov navigacijski sistem na dotik za pregledovanje zemljevidov v ptičji perspektivi, prikaz omejevalnika hitrosti vozila, upoštevanje razmer v prometu in možnost izbire najvarčnejše poti za najmanjšo porabo goriva;
 • multimedijske funkcije (radio, pretakanje zvoka, priklop prenosnih naprav);
 • telefon (funkcija prostoročnega telefoniranja po povezavi Bluetooth, dostop do imenika in upravljanje dveh klicev);
 • nastavitve parametrov vozila; 

Ta novi zaslon na dotik po zaslugi tehnologije Mirror Screen omogoča tudi varno in vožnji prilagojeno uporabo aplikacij na pametnem telefonu in uporabo aplikacij zunanjih ponudnikov, kot so Coyote, spletne radijske postaje itd., po zaslugi kabelske povezave ali povezave Wi-Fi (na voljo že od novembra 2015).

Novi CITROËN BERLINGO ima tudi tehnologijo, ki omogoča uporabo funkcije prepoznavanja govora pametnega telefona za opravljanje telefonskih klicev, izbiranje in predvajanje glasbe, branje in sestavljanje besedilnih sporočil - vse to povsem varno, ne da bi izpustili cesto izpred oči. To funkcijo se vklopi z gumbom za glasovno upravljanje, s katerim je opremljeno vozniško mesto. Za njeno delovanje je potreben združljiv telefon, ki ima z vozilom vzpostavljeno povezavo Bluetooth.

Inteligentni tehnološki sistemi z varčnimi motorji

S prihodom novega CITROËNA BERLINGA je postala ponudba motorjev, ki je na voljo od začetka njegove prodaje, bogatejša še za družino dizelskih motorjev BlueHDi. To je nova generacija motorjev, ki jih CITROËN nudi od druge polovice leta 2013 in ki omogočajo drastično zmanjšanje emisij dušikovih oksidov (NOx) in emisij CO2 (do 4 %). Z motorji BlueHDi ima naša znamka tehnologijo, ki izpolnjuje bodoči standard Euro 6.

Različni dizelski motorji, s katerimi bo odslej opremljen novi CITROËN BERLINGO, dosegajo naslednjo porabo goriva in emisije CO2:

 • motor BlueHDi 75 BVM: 4,3 l/100 km in 113 g CO2
 • motor BlueHDi 100 BVM: 4,3 l/100 km in 113 g CO2
 • motor BlueHDi 100 S&S BVM: 4,1 l/100 km in 109 g CO2
 • motor BlueHDi 100 S&S ETG6: 4,2 l/100 km in 109 g CO2
 • motor BlueHDi 120 S&S BVM6: 4,3 l/100 km in 113 g CO2

Ti motorji so razviti na osnovi motorjev HDi Euro 5 in so bili optimizirani z dveh pomembnih vidikov: izboljšanje notranjega izkoristka motorja in zmanjšanje mehanskih izgub zaradi trenja.

Izpolnjujejo standard Euro 6 po zaslugi inovativnega izpušnega sistema, ki ga sestavljajo:

 • oksidacijski katalizator na izhodu iz motorja, ki odstranjuje produkte zgorevanja: ogljikovodike (HC) in ogljikov monoksid (CO),
 • modul za selektivno katalitično redukcijo (SCR oziroma Selective Catalytic Reduction), umeščen pred filtrom trdnih delcev, ki z vbrizgavanjem aditiva Adblue®* (mešanica vode in sečnine) pretvori do 90 % dušikovih oksidov (NOx) v vodno paro (H2O) in dušik (N2), ki sta neškodljiva,
 • filter trdnih delcev z aditivom, ki ga je skupina PSA Peugeot Citroën pred vsemi ostalimi prva predstavila v letu 2000, omogoča pa odstranjevanje do 99,9 % sajastih delcev.

Inovativna in edinstvena konstrukcija izpušnega sistema, v kateri utečeno sodelujejo različne tehnologije: katalizator SCR pred filtrom trdnih delcev z aditivom je edini sistem za naknadno obdelavo izpušnih plinov, ki zmore zmanjšati emisije NOx za 90 % ter istočasno tudi emisije CO2 za 4 %.

*Aditiv Adblue® je shranjen v 17-litrskem rezervoarju, ki je umeščen v zadnjem delu vozila. Ta količina zadostuje za 20.000 km. Rezervoar se polni skozi nalivno grlo, ki je nameščeno ob nalivnem grlu rezervoarja za gorivo.

NOVI CITROËN BERLINGO V GOSPODARSKI IZVEDENKI

CITROËN prinaša tudi odgovor za vse poklicne uporabnike, saj ponuja novi CITROËN BERLINGO tudi v gospodarski izvedenki: v celoviti ponudbi oblik karoserije, motorjev in opreme za vsak tip uporabe.

Novi CITROËN BERLINGO, ki je še vedno na voljo v dveh različnih dolžinah, L1 (do 3,7 m3) in L2 (do 4,1 m3), se ponaša s tovornim prostorom največje prostornine 4,1 m3, v katerega je mogoče natovoriti dve evro paleti. Po zaslugi premišljeno izdelanih vrat, kot so široka drsna bočna vrata ali asimetrična zadnja krilna vrata, ki se odprejo do 180°, je tudi enostaven in varen za uporabo.

S kabino Extenso s 3 sedeži in zložljivim sovoznikovim sedalom omogoča prevoz tovora, ki v dolžino meri do 3,25 m. Po drugi strani bo prav vsako orodje, prav vsak predmet našel svoje mesto, saj ima novi CITROËN BERLINGO lahko vgrajeno tudi strešno loputo ali pregradno steno s snemljivimi vratci.

Novi CITROËN BERLINGO, ki ima tudi v gospodarski izvedenki na razpolago vse sodobne in učinkovite tehnologije iz izvedenke MULTISPACE, je ravno tako še vedno na voljo z naslednjimi motorji Euro 5: z bencinskim motorjem VTi 95 BVM ter dizelskimi motorji HDi 75 BVM, e-HDi 75 BVM, HDi 90 BVM, e-HDi 90 ETG6 in HDi 115 BVM.

Ta izbor dopolnjuje še električna izvedenka novega CITROËNA BERLINGA, ki se ponovno uveljavlja kot zgled v skupini električnih malih furgonov. Za drugačno vožnjo po mestu in za varčevanje z dragocenim časom ima CITROËN BERLINGO ELECTRIC domet 170 km med dvema polnjenjema ter je opremljen z akumulatorjem, ki se samodejno polni med upočasnjevanjem in zaviranjem. Novi CITROËN BERLINGO, ki razvije 67 KM, nudi dobre pospeške in brez težav doseže 110 km/h, da se lahko nemoteno vključi v promet.

Top