PREUSMERITEV SEKUND

RÉTROMOBILE 2018: 70-letnica 2CV

RÉTROMOBILE 2018: CITROËN PROSLAVLJA 70-LETNICO MODELA 2CV, 50-LETNICO MODELA MÉHARI IN SE PRIPRAVLJA NA SVOJO STOLETNICO …

Na salonu klasičnih avtomobilov Rétromobile 2018, ki bo potekal od 7. do 11. februarja v Parizu, bo Citroën počastil dva svoja legendarna modela: 2CV, ki je bil prvič predstavljen leta 1948 in slavi svojo 70-letnico ter Méhari, ki je bil lansiran leta 1968 in bo praznoval svojih 50 let. Znamka bo to priložnost izkoristila za predstavitev prednika modela 2CV oziroma prototipa, ki je izšel iz projekta "TPV" (Toute Petite Voiture ali čisto majhen avtomobil) iz leta 1939. Omenjeni dve obletnici bo zaznamovalo tudi nekaj nadvse izvirnih umetnin, kot sta dva velika kompleta posamičnih rezervnih delov, podobna modelčkom, ki jih radi sestavljajo otroci. Edina razlika je velikost, saj gre za povsem prave dele vozil 2CV in Méhari! Znamka pa poleg tega začenja tudi s pripravami na še eno legendarno obletnico, to je svojo 100-letnico, ki jo bo praznovala leta 2019!

 

Citroën vabi obiskovalce, da si na salonu Rétromobile 2018 (Paris Expo, Porte de Versailles), ki se bo odvijal od srede, 7. februarja do nedelje, 11. februarja (gala sprejem za novinarje bo v torek, 6. februarja ob 19. uri), ogledajo njegov razstavni prostor v paviljonu 1. Pridite na potovanje skozi čas in se v spominih vrnite v otroštvo. Vodeni obisk …

 

70 LET MODELA 2CV, LJUDSKE LEGENDE

Na avtomobilskem salonu v Parizu leta 1948 je bil Citroën 2CV predstavljen javnosti pred očmi francoskega predsednika Vincenta Auriola in je osupnil čisto vse prisotne. Nekateri so se posmehovali njegovi edinstveni karoserijski obliki, drugi pa so v njem prepoznali številne lastnosti, ki so primanjkovale toliko drugim takratnim modelom:  preprostost, lahkotnost, okretnost, udobje, vsestranska uporabnost …

Veliko število naročil, ki so prispela že v prvih dneh, je pričalo o tem, da sta znamka in njeni vizionarski oblikovalci dosegli nekaj velikega.

 
André Lefebvre, vodja Citroënovega študijsko-razvojnega oddelka je model 2CV opremil s celo zbirko tehnologij, ki so bile za tiste čase nekaj čisto posebnega: pogon na prednji kolesi, mehko vzmetenje z velikim hodom, dvovaljni motor z zračnim hlajenjem itd.

Citroën 2CV je kot ljudski avtomobil v najbolj plemenitem smislu besede postal pravi fenomen družbe. To je bilo vozilo kmetov in duhovnikov, pa tudi očetov in študentov. Ustvarilo si je izjemno 42-letno kariero, tekom katere je bilo prodanih več kot 5,1 milijona primerkov (vključno z malimi furgoni) vse do leta 1990. Še dandanes 2CV, ki mu v francoščini pravijo "Deuche", ostaja ikona avtomobilske zgodovine, za katero se zanimajo številni zbiratelji z vseh koncev sveta.

 

TPV, prednik vozila 2CV (1939)
Projekt TPV (Toute Petite Voiture ali čisto majhen avtomobil), ki je bil prednik modela 2CV, je nastal leta 1936. In to z namenom, da bi avtomobil postal skupna dobrina, ki bi bila uporabna pri delu v kmetijskem sektorju in dostopna delavskemu razredu, vse to v časih, ko so bili avtomobili še vedno smatrani za predmet razkošja. Za dosego tega je bilo treba združiti preprostost, preudarnost in domiselnost, vse to z enim samim ciljem: "Prevoz štirih oseb in petdeset kilogramov krompirja ali manjši sod pri najvišji hitrosti 60 km/h." Rezultat: prazen avtomobil je bil težak 370 kilogramov, njegovi stroški pa so znašali tretjino modela 11 CV. Imel je en sam žaromet, saj takratna zakonodaja ni predpisovala dveh žarometov!

Leta 1939 je bilo za avtomobilski salon v Parizu pripravljeno približno 250 pred serijskih modelov … Salon je bil zaradi izbruha vojne na žalost odpovedan. Vozila so namenoma uničili oziroma skrili. Do danes so se obdržali zgolj štirje, vključno z restavriranim modelom, ki bo razstavljen na salonu Rétromobile. Ostali trije so bili najdeni leta 1994 na nedostopnem podstrešju kmetije v bližini Citroënovega centra za testiranje v kraju Ferté-Vidame …

 

50 LET MODELA MÉHARI, NEKONFORMIST

Maj 1968. Medtem ko je ena celotna generacija človeštva zavzela ceste Pariza v iskanju več svoboščin, je Citroën javnosti predstavil model vozila, ki je prednjačil pred svojim časom. To je bil Méhari. Povsem netipičen kabriolet, zasnovan na konstrukcijski osnovi vozila Dyane 6, je bil na cestah tistega časa videti skoraj kot neznani vozeči predmet. Razlog za to je bil njegov osupljiv videz, svež, naraven in preprost, ki je spreobrnil tradicionalno prepričanje o kabrioletih. 

Vsestranski, praktičen in varčen Citroën Méhari je bil idealen spremljevalec za izlete na morje zahvaljujoč svoji domiselni karoseriji iz plastičnega materiala ABS, zaradi katerega je bilo vozilo lahko (525 kg) in odporno na prerjavenje, vse površine pa je bilo možno oprati kar curkom vode. Mali Citroën je bil nenavaden, a zaradi izjemne modularnosti in popularnih barv tudi zabaven in optimističen, tako da je nemudoma postal priljubljen.

 

Citroën Méhari je kot simbol svobode ter enostavnega in brezskrbnega življenja hitro postal družbeni fenomen. Zaslovel je tudi s precejšnjo filmsko kariero (nastopal je zlasti v priljubljeni seriji "Žandar", v kateri je igral Louis de Funès) in na cestah širom sveta (reli Liège-Dakar-Liège leta 1969, reli Pariz-Kabul-Pariz leta 1970 itd.).

Proizvajali so ga skoraj 20 let, vse do leta 1987 in v tem času prodali 145.000 vozil.

                                                                                                                                                           

 

DVE IZVIRNI UMETNINI, KI JU JE NAVDIHNILA NOSTALGIJA PO MODELIH 2CV IN MÉHARI!

Ker sta 2CV in Méhari pogosto povezana s spomini na otroštvo ene cele generacije ljudi, bomo tudi rojstni dan teh dveh avtomobilskih legend proslavili na umetniški način! Oba modela je kos za kosom ovekovečil Stéphane Gillot v dveh monumentalnih umetninah.

Gillot je umetnik in televizijski režiser, ki je že kot otrok strastno rad sestavljal modelčke. Danes se ukvarja z oživljanjem nostalgičnih industrijskih predmetov iz preteklosti, tako da jih razreže in sestavi v ploske mrežaste komplete s pomočjo strokovno usposobljenih kovinarjev. Ko take predmete razstavijo in položijo v ploske komplete, so videti kot popolnoma nov modelček, ki je bil pravkar vzet iz škatle, poln novih možnosti in novega življenja. Vse klasične makete so v manjšem merilu in izdelane iz novih delov, umetnine Stéphanea Gillota pa so v razmerju 1:1 in izdelane iz čisto pravih delov, torej prežete z zgodovinsko vrednostjo. Po tem načelu je Gillot oktobra lani v teatru Madeleine v Parizu na svoji razstavi predstavil 12 različnih izdelkov, ki so bili sestavljeni na ploskih mrežastih kompletih, od mopeda VéloSolex do mize Bonzini za namizni nogomet.

 

Na salonu Rétromobile bo Citroën ponosno predstavil vizionarski deli tega umetnika, to bosta legendarni Méhari in njegova najnovejša kreacija modela 2CV. Tako razstavljena in povečana modela bosta obiskovalce v spominih ponesla v njihovo otroštvo, tako kot vonj po Proustovih magdalencah!

Ekskluzivne fotografije o nastanku umetnin z vozilom 2CV si lahko prenesete z naše spletne strani na novinarje.

Umetnine Stéphanea Gillota najdete na spletni strani www.1on1.fr in na njegovem računu Facebook.

POPOTOVANJE SKOZI ČAS S ŠTEVILNIMI DRUGIMI MODELI!

Poleg omenjenih dveh modelov, ki slavita svojo obletnico, bo znamka Citroën s ponosom dokazala, da še ni izgubila svoje kreativnosti in vizije po avtomobilski svobodi prek svojega najnovejšega modela, to je kompaktni SUV Citroën C3 Aircross. Po zaslugi natečaja Citroënovih klubov zbirateljev pa bodo na salonu razstavljeni tudi drugi legendarni modeli znamke. Ob tej priložnosti bodo obiskovalci zares lahko potovali skozi čas, od tridesetih do sedemdesetih let prejšnjega stoletja!

 

LOGOTIP STOLETNICE CITROËNA JE ŽE ZNAN

Citroën bo salon klasičnih avtomobilov Rétromobile 2018 izkoristil tudi za vključitev Citroënovih klubov zbirateljev v priprave na 100-obletnico znamke, ki jo bo slavil tekom celotnega leta 2019. Znamka bo ob tej priložnosti razkrila tudi svoj logotip te obletnice. Večji del logotipa zavzema znak "Origins", ki je bil zasnovan junija 2016 ob otvoritvi virtualnega muzeja Citroën Origins in se ga od takrat uporablja za vse dejavnosti povezane z znamkino zgodovino, zlasti za trženje promocijskih izdelkov.

Logotip se spogleduje z zgodovino, saj poleg tega vsebuje še emblem dvojne puščice znotraj ovala, kakršnega je znamka uporabljala v svojih zgodnjih dneh leta 1919. Natanko tak znak je André Citroën uporabljal za svoje prvo podjetje, ki je proizvajalo zobnike, ki so imeli podoben vzorec puščic.

 

 

Tako kot v preteklih letih se bodo lahko obiskovalci tudi letos pogovorili s predstavniki klubov zbirateljev, ki bodo prisotni na tej prireditvi. Na voljo bo tudi trgovina, kjer bo možno kupiti znamkine promocijske izdelke.

Do začetka salona klasičnih avtomobilov Rétromobile pa si lahko najbolj legendarne modele iz znamkine zgodovine ogledate na spletnem mestu Citroën Origins: http://www.citroenorigins.si/sl 

 

Top