PREUSMERITEV SEKUND

SPACETOURER 4X4 Ë KONCEPT

Citroën bo na ženevskem avtomobilskem salonu 2017 predstavil povsem novo konceptno vozilo: SpaceTourer 4X4 Ë Concept, avtomobilsko interpretacijo iz svoje kolekcije "Ë". Novi Citroën SpaceTourer ima oblikovalske poteze izdelkov Lifestyle "Ë", edinstvenega izbora sodobnih in tehničnih izdelkov, ki so bili prvič na ogled na zadnjem pariškem avtomobilskem salonu. To konceptno vozilo potrjuje edinstveno stanje duha znamke in prinaša vse adute serijske izvedenke. Ima nadgradnjo v pogon 4x4, zunanjo zaščitno opremo in grafične elemente ter edinstveno notranjost. Zaradi vsega tega je sodobno in praktično vozilo, usmerjeno v pustolovščine in dobro počutje. Namenjeno je vsem, ki želijo potovanja doživljati s stilom in sproščeno.

Citroën SpaceTourer je sodoben kombi, ki brezkompromisno združuje dizajn, večnamensko uporabo in udobje. Nekaj dni pred odprtjem ženevskega salona Citroën razkriva SpaceTourer 4X4 Ë Concept. Nova interpretacija vozila SpaceTourer, ki se predstavlja v sodobni izvedenki po navdihu kolekcije "Ë", predstavljene na Citroënovem razstavnem prostoru na pariškem avtomobilskem salonu. Izdelki Lifestyle so moderni in tehnični, izdelani v omejeni seriji in poimenovani s posebno črko iz samega imena znamke Citroën, črko "Ë".

 

SpaceTourer 4X4 Ë Concept, ki se ponaša z vsemi aduti serijske izvedenke, spremlja ljubitelje stila, dobrega počutja in sodobnih tehnologij po vseh terenih. Ima ekskluziven in eleganten dizajn, ki se po barvah in materialih sklada z istoimensko kolekcijo, ter poudarja prepoznavno oblikovanje in znanje znamke s področja udobja. Ima tudi štirikolesni pogon 4x4, ki so ga razvili v sodelovanju z družbo Automobiles Dangel.

 

 

 

GRAFIČEN IN ENERGIČEN DIZAJN

 

Estetsko Citroën SpaceTourer 4X4 Ë Concept prinaša subtilno dodelane barve in materiale, tako navzven kot navznoter, zaradi katerih ima zelo grafičen in energičen videz.

 

Koncept, ki povzema najboljše plati kombijev in športnih terenskih vozil, na prvem mestu poudarja svojo terensko naravo. SpaceTourer 4X4 Ë Concept ima posebne prednje in zadnje spodnje ščitnike ter strešne prtljažne drogove v videzu satiniranega aluminija. Prepoznaven je po logotipu "4X4" na zunanjih vzvratnih ogledalih in prtljažnih vratih ter ima pnevmatike s snežnimi verigami.

 

Njegove tekoče in neagresivne linije na prvi pogled nakazujejo na dinamičnost in uravnoteženost, a SpaceTourer 4X4 Ë Concept svoj originalni stil poudarja z izvirno barvo. Kot vizualni poudarek osebnosti ima SpaceTourer 4X4 Ë Concept tehnično izdelano belo barvo karoserije na sprednjem delu in prtljažniku.  Od strani in na pokrovu motornega prostora ima drzen motiv: kamuflažni vzorec v tehnični sivi barvi s samolepilnim trakom rdeče barve. Rdeča barva se pojavi tudi na kolesih z 19-palčnimi platišči v barvi temnega kroma.

 

Ti stilski elementi poudarjajo značaj tega robustnega in elegantnega kombija, ki je izdelan v več oblikah karoserije (XS, M in XL), da lahko ustreže potrebam sodobnih družin in hkrati poslovnih uporabnikov. SpaceTourer 4X4 Ë Concept je predstavljen v kompaktni in dinamični izvedenki XS, ki se osredotoča na uporabnost in večnamenskost. Ima kratko medosno razdaljo, zato je izvedenka XS vodilna v svojem segmentu z dolžino zgolj 4,60 m in višino zgolj 1,90 m. Čeprav je povišana, je izvedenka 4X4 by Dangel še vedno nižja od dveh metrov, zato je z njo mogoče dostopati do večine zaprtih parkirišč.

 

Oznaka „Ë“, ki je neločljivo povezana z imenom in zgodovino znamke, je ravno tako uporabljena kot grafični detajl koncepta SpaceTourer 4X4 Ë Concept. Ta minimalistično oblikovana oznaka kovinsko sive barve je umeščena na zatemnjenem zadnjem vogalnem steklu. Na ta način poudarja veliko bočno zastekljeno površino in namiguje na velik, z naravno svetlobo oblit potniški prostor.

 

Ko odpremo drsna bočna vrata, SpaceTourer 4X4 Ë Concept razkrije prostorno notranjost v toplem ambientu, kjer je bil vsak element posebej dodelan. Izdelava po meri je vidna predvsem na armaturni plošči in oblazinjenju, za poudarek pa skrbi velika dvodelna zastekljena streha z dvema zastoroma. Modra, bela in rdeča barva se s svojo grafično podobo navezujejo na kolekcijo "Ë". Dodatki v obliki raznih tekstilnih obrob po vsem potniškem prostoru na fin način slavijo francosko dediščino in prinašajo novo estetiko. 

 

 

Skladno s programom Citroën Advanced Comfort®, ki je namenjen dobremu počutju telesa in duha, ponujajo sedeži vozila SpaceTourer 4X4 Ë Concept izjemno udobje sedenja in izvirno notranjo ureditev. Izvedenka XS, v kateri je prostora za do devet oseb, ima posebno konfiguracijo 2+2 z dvema posamičnima drsno pomičnima zadnjima sedežema z nasloni za roke. Koncept združuje udobje, praktičnost in estetiko ter ima edinstven videz ter kakovostno dvobarvno dodelavo. Sedeži so izdelani iz mehkih in toplih materialov. Zgornji del naslonjala in vzglavniki so tapecirani v belo usnje.  Preostali dve tretjini sedežev sta tapecirani s sivo patinasto alcantaro, ki ustvarja lep vizualni kontrast.

 

V istem duhu "Feel Good" in v skladu s sivo oblogo etuija za iPad "Ë", ki je na voljo v kolekciji, je armaturna plošča pred sovoznikom okrašena s patinasto sivo barvo, mehko na dotik. Na zgornjem delu je reliefno izdelan logotip Ë, ki opominja na pripadnost konceptnega vozila kolekciji, in dva jermena iz belega usnja. Jermeni, ki so bili prvič uporabljeni v vozilu C4 Cactus, se navezujejo na potovanja in izdelavo kovčkov. Ravno tako kot varnostni pasovi imajo obrobe s finimi detajli rdeče in modre barve, ki so značilni za kolekcijo "Ë".

 

Za poudarek na eleganci in prostornosti potniškega prostora je na spodnjem delu in po vsej dolžini armaturne plošče dodana letev v barvi aluminija, ki spominja na bluzo Ë in parko Ë, izdelani iz tehničnega materiala v sijajno sivi barvi.

 

POVABILO NA PROSTOČASNE DEJAVNOSTI IN PUSTOLOVŠČINE

 

S svojim robatim videzom in višjim podvozjem (+ 60 mm) v primerjavi s serijsko izvedenko se SpaceTourer 4X4 Ë Concept uveljavlja kot družba za intenzivno in nomadsko življenje, posvečeno prostočasnim dejavnostim.

 

Izdelan je za neomejene pustolovščine in opremljen z dizelskim motorjem BlueHDi 150 S&S s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom ter ne glede na okolje nudi terenske zmogljivosti in udobno vožnjo na najvišjem možnem nivoju. Za potrebe te intenzivne uporabe ima izklopni štirikolesni pogon. To nadgradnjo (ki je že na voljo po naročilu v mreži Citroën) zagotavlja partner Automobiles Dangel, francoski specialist za terenska vozila. Ta pogonski sistem, ki zagotavlja še več svobode, nudi zmogljivosti opreme 4X4, obenem pa zagotavlja lego na cesti, zmogljivosti in varnost, s katerimi se ponaša SpaceTourer. Terenska funkcija zagotavlja pogonsko moč v pogojih s slabšim oprijemom. Zapora gonila zadnje preme, ki se jo vključi z vrtljivim gumbom na instrumentni plošči, omogoča, da se vozilo reši iz še posebej težkih situacij. V tej konfiguraciji XS je nadgradnja 4X4 še učinkovitejša. Vozilu SpaceTourer nudi še boljšo zmogljivost premikanja po slabši podlagi.

 

Citroën SpaceTourer 4X4 Ë Concept je idealen za družine in skupine prijateljev, ki želijo doživeti potep s stilom in brez skrbi. Nudi visok položaj za vožnjo, prijeten ambient in optimalno udobje. Zelo uporaben in udoben SpaceTourer ima olajšan dostop do prtljažnika po zaslugi zadnjega stekla z odpiranjem ter lažji dostop do sedežev po zaslugi drsnih bočnih vrat s prostoročnim upravljanjem. Ekskluzivna funkcija, ki omogoča odpiranje in zapiranje vrat s polnimi rokami in udobno sedanje v Citroën SpaceTourer 4X4 Ë Concept. Potnikom je na voljo 74 litrov odprtih odlagalnih mest (predal pri sovozniku) in zaprtih odlagalnih mest (predali v vratih), ki so domiselno razporejeni po potniškem prostoru, in dovolj prostora v prtljažniku za prevoz snežne deske, športnih rekvizitov za prostočasne dejavnosti ali drugih predmetov iz kolekcije "Ë". Ko je govora o prostoru za prtljago, lahko Citroën SpaceTourer 4X4 Ë Concept v tej konfiguraciji s 4 sedeži doseže do 2 m3.

 


UDOBJE IN SODOBNE TEHNOLOGIJE

 

Citroën SpaceTourer 4X4 Ë Concept je deležen razširjene mobilnosti in vsega Citroënovega znanja z vidika udobja vožnje ter praktičnosti, obenem pa je opremljen tudi z novimi tehnologijami za dobro počutje voznika in njegovih sopotnikov. Skladno s programom Citroën Advanced Comfort®, ki usmerja stilistično in tehnološko zasnovo, ima koncept številne kose opreme, ki služijo za večjo uporabnost in varnost vozila.

 

Citroën SpaceTourer 4X4 Ë Concept olajša življenje in ponuja telematiko nove generacije, ki zajema:

- povezan navigacijski sistem 3D CITROËN Connect Nav: z upravljanjem s prepoznavanjem govora ali prek 7-palčnega zaslona na dotik,

- Mirror Screen: omogoča uporabo aplikacij s pametnega telefona na 7-palčnem zaslonu na dotik.

 

Za bolj brezskrbno vožnjo ima Citroën SpaceTourer 4X4 Ë Concept v vidnem polju:

- projekcijski prikazovalnik: poskrbi, da vozniku ni treba odmakniti pogleda s ceste, saj se mu na prosojnem zaslonu v njegovem vidnem polju projicirajo vse bistvene informacije za vožnjo,

- Top Rear Vision: omogoča kameri na zadnjem delu vozila, da na zaslon na dotik pošilja sliko območja za vozilom v širini 180°, kot je vidno od zgoraj,

-sistem nadzora mrtvega kota: voznika opozarja na prisotnost vozila v mrtvem kotu.

 

Za še udobnejšo in varnejšo vožnjo za volanom vozila Citroën SpaceTourer 4X4 Ë Concept je na voljo še:

- omejevalnik hitrosti vozila, odčitavanje prometnih znakov in priporočilo o omejitvi hitrosti: vozniku v vsakem trenutku nudi informacijo o trenutno veljavni omejitvi hitrosti z možnostjo, da si to omejitev nastavi za svoj tempomat ali omejevalnik hitrosti,

- samodejni preklop med dolgimi in zasenčenimi lučmi: ponoči skrbi za preklapljanje med dolgimi in zasenčenimi lučmi v odvisnosti od prometa,

- opozorilnik na nenamerno menjavo prometnega pasu, ki voznika opozori, kadar vozilo zapelje čez talno črto brez vključenih smernih kazalcev.

 

Ostale tehnologije za varnost:

- Active Safety Brake: skrbi za zmanjšanje telesnih poškodb potnikov, saj zavira namesto voznika, 

- opozorilnik na nevarnost naleta: obvešča voznika o bližajoči nevarnosti trčenja, da lahko pravočasno ukrepa, 

- aktivni tempomat: omogoča vozniku, da vozilu prepusti prilagajanje hitrosti glede na hitrost vozila, ki vozi pred njim.

 

 

Obiščite nas na ženevskem avtomobilskem salonu na razstavnem prostoru znamke Citroën 7. in 8. marca med dnevi za novinarje ter spoznajte Citroën SpaceTourer 4X4 Ë Concept, ki drzno uteleša obljubo znamke: "Be Different, Feel Good".

 

 

 

Top