PREUSMERITEV SEKUND

TRIVALJNI TURBO MOTOR PURETECH IZBRAN ZA MOTOR LETA 2015

Letošnja 17. žirija priznanja "International Engine of the Year Awards", ki ga podeljuje britanska revija "Engine Technology International", je v sredo, 17. junija v Stuttgartu v Nemčiji, podelila nagrado za najboljši motor leta v kategoriji motorjev s prostornino od 1 do 1,4 litra trivaljnemu turbo motorju PureTech, ki ga je razvila skupina PSA Peugeot Citroën. 

S to nagrado je bila okronana uspešna turbokompresorska različica motorja, ki so ga proizvedli že v več kot 100.000 primerkih v proizvodnem obratu Française de Mécanique, ki se nahaja v Douvrinu (Pas-de-Calais).

Visoko zmogljiva družina trivaljnih motorjev PureTech se v primerjavi z motorji, ki jih je nadomestila, ponaša s povprečno 18 % nižjo porabo goriva in emisijami CO2. Obsega atmosferska motorja 1 l in 1,2 l, ki ju od leta 2012 proizvajajo v kraju Trémery (Moselle) v kapaciteti 640.000 motorjev na leto in 1,2-litrske turbo motorje, ki jih od leta 2014 proizvajajo v tovarni Française de Mécanique s kapaciteto 320.000 motorjev na leto.

Da bi zadovoljila povečanemu povpraševanju po turbo motorjih PureTech, s katerimi so opremljeni njeni najbolje prodajani modeli s srednjim nivojem opreme, je skupina PSA Peugeot Citroën v marcu 2015 na prireditvi, kateri je prisostvoval tudi predsednik republike Francije, François Hollande, najavila uvedbo povečanih kapacitet za proizvodnjo dodatnih 200.000 enot v proizvodnem obratu Trémery.

Z družino motorjev PureTech so opremljeni citroëni C1, C3, C3 Picasso, C4, C4 Cactus in C4 Picasso ter vozili DS 3 in DS 4.

Ob izročitvi nagrade je Christian Chapelle, direktor oddelka za pogonski agregat in podvozje, izjavil: "S 110,3 grami na kilometer skupina PSA nesporno zaseda vodilno mesto v Evropi na področju emisij CO2. S tem prestižnim nazivom, ki ga je prejel naš trivaljni turbo motor PureTech, je bilo nagrajeno strokovno znanje inženirjev skupine na področju bencinskih motorjev. To je zares lepo priznanje tehnološkega napredka skupine, ki nam ga je uspelo doseči na oddelku za raziskave in razvoj med našim nenehnim prizadevanjem za znižanje porabe goriva in emisij."

*Priznanje za mednarodni motor leta

**Tehnologija mednarodnega motorja

Top