PREUSMERITEV SEKUND

WTCC SLOVAKIA RING: MONOPOL NAD ZMAGOVALNIM ODROM

Ekipa Citroën Total je imela monopol nad zmagovalnimi stopničkami obeh dirk FIA WTCC, ki sta se odvijali na dirkališču Slovakia Ring. Na prvi dirki je bil vrstni red enak kot na kvalifikacijah, tako da je Yvan Muller premagal Lópeza in Loeba. Loeb je v drugi dirki bliskovito startal ter dominiral pred Lópezom in Mullerjem. Na polovici sezone José María López še vedno zaseda mesto vodilnega v svetovnem prvenstvu. Citroën pa je medtem še nekoliko povečal svojo prednost na vrhu razvrstitve med konstruktorji.

Pod sončnim nebom in pred povsem zasedenimi tribunami so se trije dirkalniki Citroën C-Elysée WTCC razvrstili na čelu startne linije prve dirke. Ko so luči na semaforju ugasnile, je Yvan Muller maksimalno izkoristil svoj "pole position" in do prvega ovinka pripeljal pred ostalimi …

Sébastien Loeb in José María López pa sta bila tik za njim. Njuna dirkalnika sta bila drug ob drugem in Argentinec je komaj obdržal svojo prednost pred kolegom iz Alzacije.

Ma Qing Hua, ki je v kvalifikacijah prišel na sedmo mesto, se je po zapletu s skupino dirkalnikov znašel na repu skupine. Kitajec se je sicer nemudoma začel prebijati naprej, vendar je moral na koncu odstopiti od dirke, da so lahko njegovi mehaniki še pred začetkom druge dirke odkrili vzrok za njegove težave.

Yvan Muller pa je na prvem mestu še nekoliko povečal prednost pred svojima moštvenima kolegoma. Med vsemi enajstimi krogi je Sébastien Loeb zaostajal zgolj nekaj metrov za Lópezom in mu ni uspelo najti priložnosti za prehitevanje. Tako so trije dirkalniki Citroën C-Elysée WTCC prepeljali ciljno črto v tem vrstnem redu in Muller je osvojil že četrto zmago v sezoni!

Nekaj minut kasneje je bil start druge dirke. Kljub prizadevanjem ekipe je imel Ma Qing Hua znova težave s sklopko in tako je bil prisiljen oditi s Slovaške brez uvrstitve.
Sébastiena Loeba je s starta odstrelilo kot topovsko kroglo, tako da se je že do prvega ovinka prebil z osmega na drugo mesto! Devetkratnemu svetovnemu prvaku v reliju je bil tik za petami José María López. Dirkačema se je kmalu pridružil še Yvan Muller, ki se mu je uspelo otresti Huga Valenteja.

Loeb je uspel na začetku drugega kroga prehiteti Tarquinija. En krog pozneje sta enako storila tudi López in Muller in znova so bili na čelu trije Citroëni! José María López pa je moral nato zagnati vse svoje dirkaške sposobnosti, da mu je uspelo ubraniti napad zelo vztrajnega Yvana Mullerja. Spopad je bil zelo spektakularen in športen, vendar pa se vrstni red razvrstitve vse do kariraste zastavice ni več spremenil. Tokrat si je dirkalnik s številko 9 delil zmagovalne stopničke z dirkalnikoma 37 in 68.

Sébastien Loeb je s tem zabeležil svojo četrto zmago na dirkah FIA WTCC, po letošnjih zmagah v Marakešu in Termas de Río Hondo ter zmagi v sezoni 2014 prav tako na dirkališču Slovakia Ring.

Po koncu prve polovice sezone López še vedno vodi v skupni razvrstitvi svetovnega prvenstva in ima 30 točk prednosti pred Yvanom Mullerjem in 61 točk prednosti pred Sébastienom Loebom. Ma Qing Hua je padel na sedmo mesto skupne razvrstitve. Citroën si je z maksimalnim izkupičkom točk med tem koncem tedna uspel skupno priboriti že 529 točk, s čimer ima 163 točk prednosti pred drugo uvrščenim.

FOTOGALERIJA SLOVAKIA RING (19./21.6.2015)


KAJ SO POVEDALI


Carlos Tavares, generalni direktor PSA Peugeot Citroën: «Po izjemnih nastopih že v kvalifikacijah, nam je še z dvema trojnima zmagama uspelo zaključiti izjemno razburljiv konec tedna. Čestitke voznikom, ki jim je uspelo udejanjiti neutrudljiv napor vodstvenega kadra, inženirjev in mehanikov. Ekipa Citroën Racing je znova dokazala svoje sposobnosti, svojo tekmovalnost in močan ekipni duh. Ta ekipa je za zgled celotni skupini PSA in nas opominja, kaj naj počnemo vsak dan: napeti vse svoje sile, da bi dosegli tisto, česar nam doslej še ni uspelo. Za to si moramo prizadevati vsak dan, tako da delamo skupaj in si zaupamo.»

Yvan Muller: «Zelo sem zadovoljen s svojim izkupičkom na obeh dirkah. Na prvi dirki je bilo jasno, da bom imel z uspešnim startom zmago že skoraj zagotovljeno. Napadati sem začel že na prvem ovinku, da mi fantje iz ozadja ne bi prišli v zavetrje. Potem mi je uspelo z vožnjo nadzorovati obrabo pnevmatik, vendar pa sem moral biti zelo skoncentriran, saj Pechito in Seb nista bila daleč za mano. V drugi dirki pa smo vsi trije izjemno dobro startali in si že v prvih metrih priborili veliko položajev. Po nekaj ovinkih je bil pred nami še samo Gabriele Tarquini. Seb je izvrstno prevzel vodstvo … in midva sva mu sledila!»

Sébastien Loeb: «Presrečen sem, da mi je znova uspelo stopiti na najvišjo zmagovalno stopničko. Nazadnje mi je to uspelo v Argentini in od takrat je preteklo že kar nekaj mesecev! Med prvo dirko sem poskušal Pechita prisiliti, da bo storil napako, vendar nisem dobil priložnosti za prehitevanje. V drugi dirki pa je bil start ključnega pomena. Izkoristil sem prave priložnosti in nemudoma sem se znašel v spopadu s Tarquinijem. Dobro se je branil, vendar sem uspel najti prosto pot mimo njega. Poskušal sem pridobiti malce prednosti, medtem ko sta bila druga dva še za njim. Moj Citroën C-Elysée WTCC se je danes zares fantastično odrezal!»


José María López: «Čestitke mojima moštvenima kolegoma za zmago! Vesel sem, da sem se dvakrat uvrstil na zmagovalni oder, kar pomeni, da sem v skupni razvrstitvi prvenstva izgubil zgolj nekaj točk. Zavedam se, da bo boj vse do konca še zelo napet, pa vendarle je prvo mesto razvrstitve na polovici sezone zelo spodbudna novica in to s kar solidno prednostjo. Vsi se bomo še naprej gnali do skrajnosti, trdno delali in napredovali. Zelo navdušujoče je biti del take ekipe.»


Ma Qing Hua: «Zelo sem razočaran, ker sem moral Slovaško zapustiti brez ene same točke, še posebej potem, ko sem po kvalifikacijah upal na dobre rezultate. Žal pa sem imel na začetku obeh dirk težave s sklopko. Na srečo ne bo treba dolgo čakati na naslednjo preizkušnjo!»

 

RAZVRSTITVE


1. DIRKA


1. Yvan Muller (Citroën C-Elysée WTCC)
2. José María López (Citroën C-Elysée WTCC)
3. Sébastien Loeb (Citroën C-Elysée WTCC)
4. Rob Huff (Lada Vesta WTCC)
5. Hugo Valente (Chevrolet RML Cruze TC1)
6. Gabriele Tarquini (Honda Civic WTCC)
7. Tom Chilton (Chevrolet RML Cruze TC1)
8. Tiago Monteiro (Honda Civic WTCC)
9. Tom Coronel (Chevrolet RML Cruze TC1)
10. Nestor Girolami (Honda Civic WTCC)


Najhitrejši krog: Yvan Muller v 2’05’’748


2. DIRKA


1.    Sébastien Loeb (Citroën C-Elysée WTCC)
2.    José María López (Citroën C-Elysée WTCC)
3.    Yvan Muller (Citroën C-Elysée WTCC)
4.    Gabriele Tarquini (Honda Civic WTCC)
5.    Hugo Valente (Chevrolet RML Cruze TC1)
6.    Jaap van Lagen (Lada Vesta WTCC)
7.    Mehdi Bennani (Citroën C-Elysée WTCC)
8.    Norbert Michelisz (Honda Civic WTCC)
9.    Tiago Monteiro (Honda Civic WTCC)
10.    Tom Coronel (Chevrolet RML Cruze TC1)


Najhitrejši krog: Sébastien Loeb v 2’06’’620


SVETOVNO PRVENSTVO MED VOZNIKI
1.    José María López 239 točk
2.    Yvan Muller 209 točk
3.    Sébastien Loeb 178 točk
4.    Tiago Monteiro 108 točk
5.    Gabriele Tarquini 96 točk
6.    Norbert Michelisz 86 točk
7.    Ma Qing Hua 84 točk
11.     Mehdi Bennani 40 točk


SVETOVNO PRVENSTVO MED KONSTRUKTORJI
1.    Citroën 529 točk
2.    Honda 366 točk
3.    Lada 157 točk

Top