PREUSMERITEV SEKUND
3Forms-3colors_625x400

NOVE OZNAČBE

3 OBLIKE, 3 BARVE

Oznaka goriva je enostavno vizualno orodje, s katerim lahko potrošnik takoj preveri, ali je določeno gorivo ustrezno za njegovo vozilo ali ne. To naredi tako, da primerja oznako na točilnem agregatu, s tisto na njegovem vozilu.
Simbol geometrijskega lika označuje tip goriva :
 • Bencinsko gorivo je označeno s krogom. Znotraj kroga pa je navedena označba tipa posameznega goriva
 • Dizelska goriva so označena s kvadratom
 • Plinasta goriva pa so označena z rombom.

 • NOVA IMENA GORIVA

  Nova imena in označitve goriva omogočajo uporabnikom avtomobila, da lažje prepoznajo tip goriva, ki je ustrezen za njihovo vozilo.

  BENCINS

  BENCINSKO GORIVO

  Vozite Citroëna z bencinskim motorjem ? Naziv /tip goriva za vaše vozilo se prične s črko E.  

  "E" je oznaka za "Etanol", številk poleg črke pa označuje maksimalno vsebnost etanola, ki ga lahko vsebuje gorivo. Gorivo, ki ga želimo natočiti se mora pri oznaki na točilnem mestu ujemati z oznako na vozilu. Zgornja oznaka "E5" tako pomeni, da gorivo lahko vsebuje do 5 % etanola, v primeru "E10" pa do 10 % etanola. 

  DEIZEL

  DIZELSKO GORIVO

  Če vozite vozilo na dizelski pogon, se imenovanje goriva prične z začetnico B, ki je oznaka za "biodizel", številka poleg črke B pa označuje maksimalno vsebnost biogoriva, ki ga lahko vsebuje gorivo. Gorivo, ki ga želimo natočiti se mora pri oznaki na točilnem mestu ujemati z oznako na vozilu.Zgornja oznaka "B7" tako pomeni, da gorivo lahko vsebuje do 7 % biodizla, v primeru "B10" pa do 10 % biodizla. Oznaka "B" torej vozniku pove, da lahko v vozilu uporablja dizelsko gorivo, ki vsebuje biodizel v obliki metilnega estra maščobnih kislin (kot FAME), če vsebnost tega ne presega količine označene v kvadratku.Kvadrat se uporablja tudi za označitev goriva "XTL", to je parafinsko dizelsko gorivo, izdelano iz obnovljivih ali fosilnih virov, s sintezo ali hidrogeniranjem dizelskega goriva, ki je po sestavi zelo podobno tradicionalnemu fosilnemu dizelskemu gorivu.

  PLIN

  PLINASTA GORIVA

  Imena plinastih goriv se v celoti razlikujejo: vodik dobi kratko ime H2 in vsa druga plinasta goriva uporabljajo angleške akronime.

  Informacija znotraj lika romba pomeni, da vozilo lahko uporablja ustrezno plinasto gorivo kot npr. vodik ("H2"), stisnjen naravni plin ("SNP" / ang. "CNG"), utekočinjen naravni plin ("UNP" / ang. "LNG"), ali utekočinjeni naftni plin ("UNP" / ang. "LPG").

  CITROËN IN NOVE OZNAČITVE GORIV

  tank goriva

  Oznake so vidne na novo proizvedenih vozilih v neposredni bližini nalivne odprtine/pokrova za polnjenje goriva.

  Informacija o kompatibilnosti določenega goriva za uporabo v vozilu bo poleg tega na razpolago tudi v navodilu za uporabo vozila.

  Top