Ogled vsebine
Nasvet za daljšo neuporabo vozila
NASVET ZA DALJŠO NEUPORABO AVTOMOBILA
Pustiti avto doma pomeni, da vam ni treba skrbeti za parkiranje, gorivo in nepremišljene voznike na cesti. Če pa avtomobila ne uporabljate dlje časa, ima lahko nepravilno postopanje pri parkiranju vozila za dalj časa tudi posledice.
NEKAJ PRIPOROČIL, ČE BO VOZILO PARKIRANO DALJ ČASA
Parkirajte v garaži oziroma pokritem prostoru
Če je možno, parkirajte v garaži oziroma pokritem prostoru ali uporabite zaščitno pregrinjalo. Barva na avtomobilu se lahko poškoduje, če je vozilo parkirano na prostem, zaradi prahu, umazanije in vlage. Da preprečite poškodbe, temeljito očistite zunanjost. Uporaba zaščitnega pregrinjala bo nudila popolno zaščito.
Ne aktivirajte parkirne zavore
Preden vozilo za dalj časa parkiramo, ne aktiviramo parkirne zavore ampak morebitno premikanje vozila preprečimo na drug način (prva prestava, zagozde pod kolesi). Daljša aktivacija ročne zavore lahko povzroči, da se zavorne ploščice prilepijo na diske ali bobne.
Rezervoar za gorivo naj bo poln
Rezervoar za gorivo naj bo poln. Ena večjih težav, če avtomobil ne uporabljate, je rjavenje na notranji strani rezervoarja za gorivo. Najboljši način, da se temu izognete, je, da avtomobil do roba napolnite s kakovostnim bencinom in celo dodate nekaj dodatkov za gorivo. To bo preprečilo vlago, ki bo vstopila v rezervoar, in preprečilo rjavenje v rezervoarju za gorivo.
Odstranite akumulator
V primeru, da bo vozilo parkirano daljše časovno obdobje (npr. več mesecev) priporočamo, da odstranite akumulator in ga shranite v suhem in temnem prostoru s sobno temperaturo.
Tlak v pnevmatikah 
Tlak v pnevmatikah dvignemo na vrednost v skladišču (na primer 3,0 bar). Pred ponovno uporabo vozila pa tlak vrnemo na vrednosti, ki so napisane na nalepki na stebričku prednjih vrat vozila.
Vozilo naj bo očiščeno
Vozilo naj bo očiščeno (notranjost, zunanjost, pnevmatike in platišča, kolesni loki,…).
Ključavnice zaščitite
Ključavnice zaščitite z antikorozivnim sredstvom (npr. WD40). 
Nelakirane dele vozila zaščitite
Vse nelakirane dele vozila (velja za vse kovinske dele, ki niso lakirani) lahko zaščitimo z antikorozivnim sredstvom (npr. WD40).
PREDNO SPELJEMO S PARKIRIŠČA

Ko se želimo po dolgem času ponovno odpraviti na vožnjo s svojim avtomobilom, ki dalj časa ni bilo uporabljeno in je bilo parkirano na domačem dvorišču, je prav tako pomembno, da preverimo stanje vozila. Da nas ne bi že na prvih prevoženih metrih pričakalo neprijetno presenečenje.

 • Preverite, da pod pokrovom motorja in v drugih odprtinah ni kakšnih živali.
 • Operite vozilo, da odstranite morebitno nabrano umazanijo (če ga niste že pred parkiranjem očistili in zaščitili pred umazanijo).
 • Vetrobransko steklo in metlice operite s toplo blago milnico (obvezno preden prvič vključimo brisalnike). Enako storimo z zadnjim brisalnikom in steklom.
 • Preverite nivo olja in ostalih tekočin.
 • Preverite puščanje tekočin oziroma morebitne madeže pod vozilom.
 • Preverite tlak v pnevmatikah.
 • Vozila ne zaženite v zaprtem prostoru.
 • Pred speljevanjem, preverite delovanje volana in zavor. Na rotorjih se je morda nabrala rja. V večini primerov se odstrani sama, potem ko se boste z vozilo peljali.
 • Preverite delovanje svetlobnih naprav in smernih indikatorjev.
 • Preverite morebiten obstoj napak in prižganih kontrolnih lučk.
 • Najprej vozite zmerno toliko časa, da temperatura motorja naraste na normalno obratovalno vrednost.