Ogled vsebine
Kako prihraniti pri gorivu
KAKO PRIHRANITI PRI GORIVU?
Ko gre za stroške vožnje, je gorivo eno najdražjih. Tudi če nakupujete po najboljši ceni na liter, lahko še vedno zapravite veliko. Upoštevajte te nasvete in se zavedajte svoje porabe goriva; ne bo dobro samo za vašo denarnico, ampak tudi za okolje.
PORABA GORIVA VAŠEGA AVTOMOBILA
Vaša poraba goriva se meri v l/100 km (litri na 100 kilometrov). Morda mislite, da samo razdalja, ki jo prevozite, vpliva na količino porabljenega goriva, vendar dejansko obstaja veliko različnih dejavnikov, ki določajo porabo goriva.  Priporočamo vam, da redno spremljate porabo goriva. Vedeti, koliko porabite, pomaga pri vaših financah in okolju.
KAJ BO IZBOLJŠALO MOJO PORABO GORIVA?
Ste nekoliko šokirani, koliko goriva ste porabili, da ste prišli od točke A do točke B? Ne skrbite, naši priročni nasveti vam bodo predstavili veliko načinov za zmanjšanje porabe goriva, ne da bi vam povzročali težave.
KO NAPOLNITE REZERVOAR
Ali ste vedeli, da se vsako leto izgubi več kot 300 milijonov litrov goriva zaradi zelo preproste napake? Ko boste dolivali gorivo, se prepričajte, da ste pravilno zaprli pokrovček za gorivo, sicer bo nekaj goriva izgubljeno zaradi izhlapevanja. To je enostavno in enostavno narediti, in če tega ne storite, lahko zapravljate dragoceno gorivo.
PRIHRANITE Z GORIVOM, PREDEN SE ODPELJETE

Nasveti za varčevanje z gorivom se ne začnejo, ko ste že na poti, obstajajo tudi stvari, ki jih lahko storite, da vam pomagajo prihraniti gorivo, še preden pritisnete pedal.

 

Poskusite potovati čim lažji. Če je vaš avto težji, to pomeni, da bo moral motor porabiti več goriva, da ga poganja. Poskrbite tudi za redno preverjanje tlaka v pnevmatikah. Ne samo, da je to dobro z varnostnega vidika, ampak premalo napolnjene pnevmatike porabijo več goriva kot pravilno napolnjene.

NAČRTUJTE SVOJ POT VNAPREJ
Preden se podate na pot si jo poskušajte organizirati tako, da si postanki sledijo v nekem logičnem zaporedju. Na ta način se boste izognili podvajanju kilometrov, hkrati pa boste prihranili veliko dragocenega časa. Če se odpravljate na daljšo pot, se ne zanašajte na to, da je najkrajša ali najpočasnejša pot tudi najbolj ekonomična. Praksa je že marsikoga naučila, da je optimalna izbira tista pot, ki traja najkrajši čas in predvideva najmanj postankov.
PRIHRANITE Z GORIVOM MED VOŽNJO

Če ste obtičali v prometnem zastoju in se ne premikate, ugasnite motor, saj, če ga pustite prižganega v t.i. "prostem teku", po nepotrebnem porabljate gorivo. Če imate Citroën z motorjem Stop & Start, bo sistem naredil namesto vas. Ne pozabite pa, da motor ugasnete šele, ko je to varno.

 

Če uporabljate tempomat, bo le-ta pripomogel k prihranku goriva, saj bo vaša hitrost ostala konstantna. Prav tako poskusite med vožnjo uporabljati avtoceste namesto podeželskih cest, saj je na avtocesti (v zmernih pogoji) manj ustavljanj in speljevanj, vaša hitrost pa bi morala ostati konstantna.

 

Nekateri vozniki lahko tudi podzavestno naslonijo nogo na zavorni pedal med vožnjo, kar povzroči "mehanski upor". Tako bste porabili veliko več goriva, kot je potrebno, zato se temu poskušajte izogniti.

 

Če vozite z ročnim menjalnikom, čim pogosteje uporabljajte višjo prestavo, tudi če vozite počasi. To bo zmanjšalo pritisk na motor in prihranilo gorivo.

 

Če vozite nežno, počasi zavirate in pospešujete, se boste izognili pogostemu ustavljanju in speljevanju, kar bo pripomoglo k vaši porabi.

 

Če je vroč dan, razmislite o nastavitvah klimatske naprave. Ugotovili boste, da boste prihranili veliko več denarja, manj ko  jo boste uporabljali.

MOTORJI, KI POMAGAJO PRI PORABI GORIVA

Motorji v naši lastni nagrajeni ponudbi PureTech so bili zasnovani tako, da olajšajo delovanje vašega Citroëna in zmanjšajo količino goriva, ki ga porabite; motorji zmanjšajo porabo goriva in emisije CO2 za 18 % v primerjavi s prejšnjimi motorji. Motorji PureTech so na voljo na vseh naših osebnih vozilih Citroën. 

Ko kupujete nov ali rabljen avto, ne pozabite raziskati motorja, da vidite, kako varčen je z gorivom. To je le eno od mnogih področij, kjer lahko veliko prihranite.