Ogled vsebine
Citroën Ami One koncept

AMI ONE KONCEPT, PREVOZNO SREDSTVO ZA URBANO OKOLJE

IZ KONCEPTA ZDAJ ŽE V RESNIČNO VOZILO.

Vse od leta 1919 dalje je Citroën vedno odseval nazore svojega časa z nekonformističnimi in revolucionarnimi vozili, ki so postala legendarna. Citroën je na Ženevskem avtomobilskem salonu leta 2019 predstavil svojo vizijo urbane mobilnosti, ki je dostopna čisto vsakomur.

BORN CITROËN*

Citroën Ami One Concept je vizija o svobodi v mestu "By Citroën": #LibertyElectriCityMobility! Združuje vse prednosti 100-odstotno električnega pogona, drzno in barvito oblikovno zasnovo ter nadvse enostavno uporabo prežeto z udobjem in priročnostjo.
Vozijo ga lahko tudi tisti, ki nimajo vozniškega dovoljenja, s čimer vsem vrstam uporabe "à la carte", od souporabe do najema. Tako kot je to uspelo modelu 2 CV v svojem času, danes Ami One Concept promovira svobodo gibanja za vsakega posameznika in nosi v sebi ves potreben potencial, da bi postal priljubljena ikona za urbano rabo!

*Rojen Citroën

OGLATO ZASNOVANA KAROSERIJA

Ami One Concept se ponaša z oglato zasnovano karoserijo in izjemno kompaktnimi dimenzijami (2,50 metra dolžine, 1,50 metra širine, 1,50 metra višine), s čimer dokazuje svojo robustnost, okretnost in izjemno okretnost. Izdelan je posebej za mestno vožnjo, zato ima na vseh štirih vogalih karoserije posebne zaščitne elemente. V stilsko prepoznavne zaščite Airbumps® so vdelani barviti dodatki Out Of the Blue.

IZRAZEN PREDNJI DEL

Moderni Ami One Concept se ponaša z izraznim prednjim delom, ki ga krasi elegantna osvetlitev v obliki črke Y, ki spominja na luči konceptnega vozila CXperience. Dnevne luči in smerni kazalniki z lebdečo strukturo poskrbijo za kanček prefinjenosti. Barva karoserije Orange Mécanique in logotip 2D na sredini lakirane črne površine dinamično povzdigneta njegov pogled. 

DOMISELNA OBLIKOVNA ZASNOVA

Ami One Concept ime domiselno oblikovno zasnovo s simetričnimi komponentami: povsem enaka vrata na levi in desni, ki se odpirajo v različnih smereh (nasprotni na voznikovi strani), prednji in zadnji del z enakimi elementi, spodnji del odbijačev, blatnika in pragovi karoserije. Opremljen je tudi z zadnjimi lučmi z možnostjo medsebojne zamenjave med levo/desno stranjo in s štirimi deli, iz katerih so sestavljena zunanja ogledala in vratne kljuke z drugačno smerjo montaže. Še ena prepoznavna lastnost je njegova razporeditev z zloženo streho. Streha iz tkanine v antracitno sivi barvi z ročnim odpiranjem. Platneno streho, ki se drsno premika, lahko zložimo z enim samim gibom roke.

BORN FREE*

Ami One Concept ponuja obilo svobode pri uporabi in je namenjen urbanim uporabnikom z vozniškim dovoljenjem ali brez. Vozijo ga lahko vsi, ki so stari 16 let (v Franciji 14 let). Citroën si je Ami One Concept zamislil kot alternativo javnemu prevozu in drugim individualnim prevoznim sredstvom (dvokolesniki).

*Rojen svoboden.

100% ELEKTRIČEN

Ami One Concept je vozilo s 100-odstotno električnim načinom pogona, zaradi česar je okolju prijazen in cenejši za uporabo. Med vožnjo lahko doseže hitrost 45 km/h brez emisij CO2. Ponuja 100 kilometrov dosega, tako da lahko z njim opravite številne vožnje po mestu. Ami One Concept lahko priključimo na javno polnilnico ali na postajo Wall Box, kjer se prek električnega kabla enostavno napolni v dveh urah. Ta neslišni model vozila je tudi povsem varen za zunanjo okolico, saj razpolaga z lastnim zvočnim podpisom. Na podlagi evropske uredbe z dne 01/01/2019 morajo vsa električna vozila pri nizki hitrosti oddajati umetno narejen zvok, ki pešce opozarja na njihovo bližino.

BORN CLEVER*

Ami One Concept je 100-odstotno povezljivo prevozno sredstvo, ki pametni telefon uporablja kot uporabniški vmesnik. V notranjost vozila lahko vstopite s pametnim telefonom: vrata se odklenejo in zaklenejo po odčitavanju kode QR, ki se nahaja na podnožju vratnih kljuk iz aluminija.
Ko je pametni telefon odložen na posebno površino, se lahko konverzacija med vozilom Ami One Concept in voznikom začne. Animacija izbrane aplikacije se prikaže v obliki mehurčka in se projicira v voznikovem vidnem polju, podobno kot pri zaslonu v višini oči. Voznik lahko na ta način prek pametnega telefona dostopi do svojega osebnega kotička in pestre palete storitev.
Z vozilom Ami One Concept lahko komunicirate prek dveh gumbov na volanu: enim za glasovne ukaze, s katerimi prikličete asistenta in drugim za spustni meni za brskanje po aplikacijah. Na desni strani "drive poda" sta na posebnem cilindru nameščena gumb za zagon in izbirnik samodejnega menjalnika.

 

*Rojen inteligenten.

RAZKOŠEN POTNIŠKI PROSTOR

Potniški prostor je prijetno prostoren in izjemno funkcionalen. Voznikov sedež (na drsnih vodilih) in sovoznikov sedež (nepremičen) sta razporejena asimetrično, tako da potnikoma zagotavljata dovolj prostora in enostavno premikanje. Odlagalna mesta so domiselno razporejena, tako da je čisto vsak kotiček maksimalno izkoriščen.

PROSTOR ZA ODLAGANJE

Na sovoznikovi strani vozila Ami One Concept je na voljo prostor za odlaganje, v katerega lahko pospravimo kabinski kovček ali torbo. Na zadnjem delu pa se nahaja ploščad, do katere je možno dostopiti po preklopu voznikovega sedeža in nanjo odložiti prtljago, ki jo je posebej za Ami One Concept oblikoval Damien Beal.