Ogled vsebine
Koncept Ami Buggy
KONCEPTNI CITROËN MY AMI BUGGY
16.12.2021
Konceptno vozilo Citroën My Ami Buggy izraža Amijevo vizijo prostega časa, ki ga lahko stranke preživijo v pustolovskem slogu s popolnoma električnim vozilom. Koncept My Ami Buggy se ponaša s številnimi stilskimi atributi, s katerimi dokazuje svojo neomajno in simpatično pustolovsko osebnost, ki velja za vzdržljivo in hkrati živahno, poleg tega pa še s številno dodatno opremo in grafičnimi elementi, ki jih najdemo v njegovem potniškem prostoru brez vrat.

Konceptno vozilo Citroën My Ami Buggy izraža Amijevo vizijo prostega časa, ki ga lahko stranke preživijo v pustolovskem slogu s popolnoma električnim vozilom. Koncept My Ami Buggy se ponaša s številnimi stilskimi atributi, s katerimi dokazuje svojo neomajno in simpatično pustolovsko osebnost, ki velja za vzdržljivo in hkrati živahno, poleg tega pa še s številno dodatno opremo in grafičnimi elementi, ki jih najdemo v njegovem potniškem prostoru brez vrat.

Ta koncept se ponaša s Citroënovim stilom, črpa svoj navdih iz neavtomobilskega sveta, kot so igrače za sestavljanje, industrijsko oblikovanje in moda. Konceptno vozilo My Ami Buggy jasno izraža svoj ekstremističen slog obenem pa je do potankosti prizemljen v resničnosti, saj je hkrati zabaven in funkcionalen, estetsko dovršen in ergonomski, priročen in okolju prijazen ter spodbuja mikro mobilnost v prostem času.

  • Konceptno vozilo Citroën My Ami Buggy izraža Amijevo vizijo prostega časa, ki ga lahko stranke preživijo v pustolovskem slogu s popolnoma električnim vozilom.
  • Koncept My Ami Buggy se ponaša s številnimi stilskimi atributi, s katerimi dokazuje svojo neomajno in simpatično pustolovsko osebnost, ki velja za vzdržljivo in hkrati živahno, poleg tega pa še s številno dodatno opremo in grafičnimi elementi, ki jih najdemo v njegovem potniškem prostoru brez vrat.
  • Ta koncept se ponaša s Citroënovim stilom, črpa svoj navdih iz neavtomobilskega sveta, kot so igrače za sestavljanje, industrijsko oblikovanje in moda. Konceptno vozilo My Ami Buggy jasno izraža svoj ekstremističen slog obenem pa je do potankosti prizemljen v resničnosti, saj je hkrati zabaven in funkcionalen, estetsko dovršen in ergonomski, priročen in okolju prijazen ter spodbuja mikro mobilnost v prostem času.
  • My Ami Buggy je igrivo zasnovano konceptno vozilo, ki si ga vsak otrok od 14 do 77 leta starosti želi napisati na svoj seznam želja za Dedka Mraza.

 

Konceptno vozilo Citroën My Ami Buggy je svobodnjaška in značajsko izpopolnjena ponazoritev predmeta, zasnovanega za preživljanje prostega časa na nekoliko drugačen način. To je pravi pustolovec z ekstravertiranimi, barvitimi in izklesanimi slogovnimi potezami, ki pa je obenem tudi povsem preprost in funkcionalen. Pri razvojni zasnovi tega nadvse svobodnjaškega Amija so imele ekipe znamke Citroën v mislih vse tiste, ki stremijo za električnim vozilom, ki je enostavno za uporabo ter izžareva močno osebnost in neverjeten karakter.

Koncept Citroën My Ami Buggy vabi na vožnjo vse ljubitelje neodvisnosti, ki se na potovanjih radi prelevijo v pustolovske raziskovalce najrazličnejših cest ali poti na plažah. Koncept My Ami Buggy je zasnovan kot pripomoček za rekreacijo ob koncu tedna, med počitnicami ob morju ali na podeželju, ki uporabnike prepriča s svojo priročnostjo. To je model z električnim načinom pogona, ki se premika povsem neslišno in brez emisij ter nudi vse užitke v električni vožnji, ki so zaradi odsotnosti vrat še bolj intenzivni, saj se lahko potniki med vožnjo povsem zlijejo z okolico in se zahvaljujoč panoramski strehi prepustijo izjemni svetlobi.

 

«Koncept My Ami Buggy je ponudba, ki se ujema z Amijevo filozofijo. Glede na to, da Ami ni pravi avtomobil smo svoj navdih za njegovo zabavno in funkcionalno plat iskali v svetu igrač za sestavljanje, za njegovo ergonomsko zasnovo in estetiko pa v svetu industrijskega oblikovanja oziroma v predmetih iz vsakodnevnega življenja (pohištvo, svetila itd.) in dodatkih iz sveta mode (športni copati, oprema za šport, očala itd.). Tako smo se na primer pri zasnovi preprosto oblikovanih nosilcev za kamero in pametni telefon zgledovali po delu oblikovalcev, ki so v drugi polovici prejšnjega stoletja ustvarjali brezčasne potrošniške predmete za najosnovnejšo rabo. Koncept My Ami Buggy je minimalističen, funkcionalen in preprost, v najčistejšem duhu ikonskih in sodobnih industrijskih predmetov. » Samuel Pericles, oblikovalec koncepta My Ami Buggy

 

 

OBLIKOVNA ZASNOVA: AMI IGRA NA KARTO SVOBODNJAŠKEGA PUSTOLOVCA 

VZDRŽLJIVA IN SAMOZADOSTNA STILSKA ZASNOVA ZUNANJOSTI

 

My Ami Buggy, ki je čvrsto "zasidran" na širokih kolesih, ima odločno pustolovski značaj, ki ga na prednjem in zadnjem delu dodatno poudarjajo zaščitni okvirji odbijačev, okrasni profili in rešetke žarometov, odbijači in ščitniki z logotipom dvojne puščice. Na bočnih stranicah opazimo oblikovno prenovljene podaljške blatnikov in cevne zaščite na spodnjem delu vrat, ki dajejo obliki karoserije bolj izklesan videz. S strešnim prtljažnikom in rezervnim kolesom na strehi je to konceptno vozilo videti še bolj avanturistično. Vsi dekorativni dodatki so v enakem črnem barvnem odtenku materiala.

Na prednjem delu strehe je nameščeno svetlobno vodilo LED light bar za še bolj "pustolovski" videz in dobro vidljivost ponoči ali v megli. Ko je vozilo zaustavljeno, se okoli njega ustvari pravo vzdušje "taborniškega ognja" po zaslugi tega svetlobnega vodila in glasbe, ki jo s priljubljenega seznama skladb predvaja prenosni zvočnik.

Namesto vrat ima vozilo prozorno nepremočljivo platno, ki ga je možno v primeru slabega vremena povleči nazaj po zgledu modela Méhari. Na robovih platna so nameščene zadrge, tako da lahko potniški prostor zapremo, na zgornjem delu pa ima odprtino, ki spominja na zastekljena vrata klasičnih vozil. Te praktične zaščite lahko odstranimo, zvijemo in v posebnih torbah pospravimo za sedeže.

Na zgornjem delu vetrobranskega stekla se nahaja ščitnik, ki sega iz strehe in zagotavlja učinkovito zaščito pred vremenskimi nevšečnostmi. Poleti pa nudi senco, saj ščiti pred sončnimi žarki opoldanskega sonca.

Široke pnevmatike za blato in platišča z mat pozlačenimi robovi zagotavljajo dober oprijem na vseh vrstah cestišč in visoko stabilnost.

Čeprav je svoboda izražanja pri konceptu neomejena, so oblikovalci kljub temu poskrbeli, da je My Ami Buggy realističen in učinkovit. Pritrditev nekaterih elementov je bil pravi izziv za tehnike, ki so jih morali ponekod pričvrstiti neposredno na cevno podvozje, da jim jih je uspelo dovolj trdno pritrditi. Te velja zlasti za zaščitne okvirje odbijačev in rezervno kolo, ki je nameščeno na strehi.

 

STANJE DUHA, KI GA IZRAŽAJO BARVE IN MATERIALI

Konceptno vozilo My Ami Buggy ima vsega skupaj samo tri barve: črno, kaki in rumeno. Črna, ki je povzeta po opremi za kampiranje, poudari funkcionalno in vzdržljivo plat vozila. Razni odtenki črne, kot na primer Anodised Black na blatniških koših in strehi ali Speckled Black za teksturirani videz na zadnjem delu, se idealno ujemajo z barvama karoserije Anodized Khaki in Citric Yellow. Z vsemi tremi barvami in dovršeno izdelanimi podrobnostmi je celotna karoserija videti nadvse pustolovska.

Koncept My Ami Buggy ima dvobarvno zunanjost z nadvse privlačno in dinamično oblikovno zasnovo: Anodized Khaki na prednjem delu in Speckled Black na zadnjem delu se simetrično dopolnjujeta, tako da je prednji del vozila jasno ločen od zadnjega.

Barva Anodized Khaki spominja na naravo, črna pa kot sinonim za moč in modernost zajame svetlobo in dramatično odseva barve, s katerimi je povezana. Črna je bila z namenom izbrana tudi zato, ker smo hoteli uporabiti temno barvo, ki se ne umaže tako hitro.

Številne ključne elementa koncepta My Ami Buggy Concept poudarjajo barvite podrobnosti v rumeni Citric Yellow, kot so na primer sedeži, polnilni kabel, gelirani predel na vratih, celoten predel za prtljago in številna dodatna oprema. Ta pikantna barva tudi nakazuje, da imajo z njo okrašeni predmeti funkcionalen namen.

 

SKRBNO IZDELANE PODROBNOSTI

Celoto poživijo dodatne tehnične podrobnosti, s katerimi je na voljo še več možnosti za individualizacijo podobe.

Trakovi in nalepke s tematskim motivom dvojne puščice, ki je pomemben znanilec Citroënovega stila, se z isto grafiko raztezajo po različnih zunanjih in notranjih elementih in spominjajo na okrasno masko modela La Traction, sredinsko konzolo konceptnega vozila 19_19, prednji spodnji del karoserije koncepta vozila Ami One in oblikovno zasnovo odlagalnih mest vozila Ami. Pri konceptu My Ami Buggy jih opazimo na zunanjih površinah, in sicer na okrasnih pokrovčkih koles, prednjih ploščah, strešnemu ščitniku, bočnih zaščitnih ploščah, nosilcih svetlobnega vodila, na spodnjem delu odbijačev in zadnjem delu zunanjih ogledal; in pa tudi v notranjosti, na nosilcih dodatne opreme, na odlagalnih predalih in armaturni plošči.

Na voznikovi strani strehe je napis «Pilot», na sovoznikovi pa «Copilot» po zgledu avtomobilskega športa, kar velja tudi za številko 01 na voznikovem in številko 02 na sovoznikovem sedežu.

Rumene nalepke v obliki puščice pod spojlerjem označujejo smer vetra v poklon letalstvu. Takšen dekorativen dodatek najdemo tudi na blatniških koših.

V predelu zunanjega ogledala na voznikovi strani je nameščena ploščica z oznako «+», ki nakazuje na električni motor in na pozitivni pol baterije; takšen znak najdemo tudi na parkirnih mestih za električna vozila.

 

PRAKTIČEN: FUNKCIONALEN IN ERGONOMSKI

STILSKA, FUNKCIONALNA IN BOLJ UDOBNA NOTRANJOST

 

Naslednja tri področja koncepta My Ami Buggy so bila predmet skrbnega notranjega oblikovanja: sedeži, odlagalna mesta in prostor za prtljago.

 

Koncept My Ami Buggy je pridobil nove sedežne blazine Advanced Comfort® iz debele penaste gume. Pri vozilu Ami meri v širino 35 mm, pri tem konceptu pa kar 70. Sedeži imajo poleg tega še spominsko peno, zaradi česar so lahki in tudi mehki. Z lahkoto se jih odstrani s školjke ter so medsebojno zamenljivi in pralni. Narejeni so iz dveh školjk, ki sta nameščeni ena na drugi po navdihu oblikovanja boj, s čimer ustvarita povezavo s svetom dodatkov za plažo.

Odlagalna mesta so domiselna in prenosljiva. Vsak ima v potniškem prostoru sicer svoje mesto, vendar jih je možno tudi odnesti iz vozila za potrebe piknika ali katere druge zunanje uporabe.

 

Odlagalni predalčki na armaturni plošči, ki so kot dodatna oprema na voljo že pri vozilu My Ami, so bili za koncept My Ami Buggy posebej preoblikovani. Nad predalčki je nameščena ograjica iz nesvetleče pozlačene kovine, ki zadržuje predmete pred premikanjem.

 

Zasnovali smo tudi čisto posebno linijo prtljage, tako da se vsak del natančno prilega notranjim površinam vozila. Torbico za okoli pasu se lahko z magnetom pritrdi na sredino volana, ki ima v ta namen posebno vdolbino, lahko pa se jo nosi tudi na pasu. Pod armaturno ploščo, v odlagalnem mestu, kamor lahko odložimo kabinski kovček, se nahaja mornarska torba na preklop. Na dnu jo zadržuje cevna struktura, ki preprečuje njeno premikanje.

 

V vratih se v višini sedežev nahaja odlagalno mesto. Vanj lahko pospravimo vse vrste predmetov ali veliko snemljivo torbo, ki je posebej zasnovana za to odlagalno mesto in ki jo je mogoče odpreti od znotraj. Služi lahko kot odlagalni predal. Z nadvse igrivim potisnim gumbom lahko odklenemo vrata, ki se tako kot pri vozilu Ami odpirajo v nasprotnih smereh.

 

Polnilni kabel je pritrjen na okvir sovoznikovih vrat s posebnim elementom v obliki ročice, s katero ga lažje pridržimo in premikamo.

 

ESTETSKA IN FUNKCIONALNA DODATNA OPREMA Z INOVATIVNO ZASNOVO

Dodatna oprema koncepta My Ami Buggy ni bila izdelana zgolj kot rezultat vaje iz stilskega oblikovanja. V resnici je zelo funkcionalna. Oblikovalci so se postavili v kožo ljubiteljev najrazličnejših prostoročnih dejavnostih in razvili funkcionalne dodatke, da bodo popotovanja s konceptom My Ami Buggy igriva in tudi praktična.

Zasnova delov v notranjosti je bila didaktično naravnana, tako da so vse kretnje v notranjosti povsem enostavne: premikanje predmetov je zelo intuitivno. Tako je na primer zatezni vrtljivi gumb, s katerim pritrdimo razne predmete ali izberemo nastavitve, zaradi večje homogenosti uporabljen na več mestih. Njegova oblikovna zasnova instinktivno nakazuje na njegovo delovanje. Mehanizmi za pritrditev številne dodatne opreme so bili zasnovani po enakem načelu, tako da so univerzalni in jih je možno odstraniti in premeščati na razna mesta v potniškem prostoru kot otroško sestavljanko.

To na primer velja za nosilec kamere ali fotoaparata, s pomočjo katerega lahko zabeležimo najpomembnejše trenutke potovanja ali pokrajini, ki jo prečkamo in jih še v istem trenutku podelimo z drugimi... Nosilec je opremljen z univerzalnim vijakom in zato primeren za vse vrste naprav, lahko ga odstranimo s premikom sprostitvenega zapaha in ga zatem namestimo na štiri pritrdišča, ki se nahajajo na vertikalnih okvirjih voznikovih in sovoznikovih vrat.

Zunanji ogledali, ki ju je možno nastavljati s pomočjo krogličnega zgloba, integriranega v pritrdilni mehanizem, se vstavita v za to predvideni ležišči na vratnih stebričkih. Lahko ju tudi odstranimo.

Nosilec za kozarec ali plastenko se nahaja na armaturni plošči ali na nosilcu obešala za torbo modela My Ami.

Nosilec za pametni telefon, ki je bil zasnovan za vozilo My Ami in se nahaja desno od voznikovega mesta, je pri konceptu My Ami Buggy postal oblikovalski cilindrični nosilec, ki ima na skrajni desni strani vrtljivo kolesce za pridržanje naprave na mestu. V cev je možno vgravirati lastnikovo ime in priimek. To ključno lastnost bodo nekateri znali visoko ceniti.

Novi stožčasti nosilec je bila zasnovan za čvrsto pritrditev prenosnega zvočnika v zaobljeno vdolbino na armaturni plošči za volanom.

Pri 3D tiskanju je od zamisli do realnosti zgolj kratek korak. Vsak od teh dodatkov predstavlja povsem izviren koncept, saj so bili izdelani s 3D tiskalnikom in jih je torej možno na zahtevo kadarkoli znova natisniti.

Konceptno vozilo My Ami Buggy je predvsem povabilo na zabavo in ​​potešitev žeje po svobodi, prostem času in nekonformizmu. Ta stilska študija, ki bo kmalu na mnogih seznamih želja za Dedka Mraza, prikazuje zgolj eno od številnih podob, ki bi si jih lahko nadel Ami. My Ami Buggy je atipično vozilo znamke Citroën, ki je pripravljeno na raziskovanje novih obzorij.