Ogled vsebine
Citroën Ami v Sloveniji
CITROËN AMI: ELEKTRIČNA MOBILNOST DOSTOPNA VSEM
23.5.2023

Danes je bil slovenski javnosti prvič predstavljen popolnoma električni lahki  štirikolesnik Citroën AMI, ki predstavlja revolucionaren korak naprej k prizadevanju za trajnostno mobilnost in dostopnost električnih vozil širšemu krogu ljudi. Na današnji novinarski konferenci so ga podrobno predstavili Filip Koren, direktor podjetja C Automobil Import d.o.o., Rok Marolt, vodja produkta in izobraževanj, in Polona Gruden, skrbnica oglaševanja in spletnih strani Citroën.

 

 

Uvodoma je Filip Koren, direktor podjetja C Automobil Import d.o.o., poudaril, da »nas izjemno navdušuje dostopna cena vozila Citroën AMI, saj dokazuje, da električna mobilnost lahko postane dostopna vsem. AMI je na voljo po konkurenčni ceni, ki bo pomagala zmanjšati ovire za vstop v svet električnih vozil. Ob tem velja dodati, da ga uporabniki lahko vozijo brez vozniškega izpita kategorije B, zgolj s kategorijo AM, kar je odlična novica tudi za mlajše generacije«.  

 

Citroën AMI je kompakten, urbani avtomobil, ki je zasnovan za enostavno uporabo in maksimalno praktičnost. S svojo inovativno zasnovo in električnim pogonom je idealna izbira za kratke mestne vožnje, ki so postale del našega vsakdana. AMI ponuja tudi okolju prijazno vožnjo v mestu in predstavlja odgovor na nove potrošniške navade ljudi. 

 

Polona Gruden, skrbnica oglaševanja in spletnih strani, je pojasnila, komu je namenjeno vozilo AMI: »Vozilo AMI primarno vidimo kot dopolnilno prevozno sredstvo v gospodinjstvu, ki je namenjeno družinam z najstniki, starimi od 14 do 18 let. Pogosto v teh letih še nimajo vozniškega izpita, zato jim AMI omogoča optimalno prevozno sredstvo po mestu. Ob tem je namenjen tudi upokojencem, ki iščejo majhno in okretno vozilo ter prevozijo kratke razdalje, in jim tako poenostavlja vsakodnevno mobilnost. Vrsto prednosti bodo v njem prepoznali tudi tisti, ki so trajnostno naravnani, ter tisti, ki ga bodo po potrebi najemali preko storitve mobilnosti Free2move. Hkrati je namenjen tako manjšim kot večjim podjetjem, saj predstavlja odlično priložnost za promocijo lastne dejavnosti, AMI namreč lahko služi kot pravi reklamni pano na 4 kolesih.«

 

AMI je 100-odstotno električen, polnite ga na klasični 220 V vtičnici, vozite ga lahko od 15. leta dalje z AM kategorijo, ima do 75 km dosega, dolg je 2,41 metra, lahko ga najamete preko Free2move ali kupite prek spleta, kjer bo tudi možnost dostave na dom ali pa osebnega prevzema na AMI točkah po Sloveniji.

 

Kot je poudaril Rok Marolt, vodja produkta in izobraževanj, je vozilo AMI »kompaktno, z majhnim obračalnim krogom, kar omogoča enostavno parkiranje tudi na majhnih parkiriščih v mestu. AMI omogoča individualne nastavitve in edinstvene značilnosti, ki spreobračajo ustaljene zapovedi. Na klasični vtičnici 220 V se v 4 urah napolni do polnega. Njegov motor pa poganja 5,5 kWh baterija, 6 kW in 40 Nm navora. Baterija ima garancijo 3 leta oziroma do 40.0000 km. Uporabniki bodo v Sloveniji lahko izbirali med tremi različicami vozila AMI, AMI COLOR (Orange, Blue, Grey), AMI TONIC in AMI CARGO.«

 

Dizajn vozila AMI je zasnovan zelo premeteno: dvoje širokih vrat, ki so popolnoma enaka, ponujata klasično odpiranje na sovoznikovi strani in nasprotno obrnjeno na voznikovi strani. Zahvaljujoč panoramski strehi ponuja AMI pravi občutek prostornosti in osvetljenosti, okrepljen z velikim vetrobranskim steklom, stranskimi stekli in zadnjim steklom. Velike steklene površine zagotavljajo 360 stopinjsko vidljivost tako vozniku kot sovozniku. Nudi tudi prostor z USB vtičnico, ki je namenjen polnjenju pametnega telefona ali predvajanja glasbe z USB ključem. Omogoča nadziranje vseh aplikacij, ki so bile predhodno nameščene na pametni telefon. S pomočjo MyCitroën aplikacije pa lahko dostopate do vseh podatkov o vozilu AMI: razpoložljiv doseg, prevožene kilometre, preostalega časa do 100-odstotne napolnjenosti in opozoril o vzdrževanju.  

 

Ob zaključku je Filip Koren, direktor, izpostavil: »Veselimo se, da bomo s tem vozilom omogočili več ljudem, da prestopijo na električno mobilnost in s tem prispevali k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov in ohranjanju našega okolja. AMI ponuja zanesljivo izkušnjo električne mobilnosti in verjamemo, da bo postal priljubljen med uporabniki in prispeval k bolj trajnostni prihodnosti prometa.«