Ogled vsebine
Koncept Citroën Autonomous Mobility Vision
TRI NOVE INTERPRETACIJE KONCEPTA CITROËN AUTONOMOUS MOBILITY VISION
26.4.2023
Citroën je na avtomobilskem salonu v Šanghaju predstavil nove interpretacije koncepta Citroën Autonomous Mobility Vision z različnimi moduli, ki so bili razviti v skladu z lokalnimi potrebami. Citroënov oblikovalski studio na Kitajskem je razvil tri nove potniške kapsule, ki ponujajo tri različne uporabniške izkušnje: Immersive Air, Cozy Capsule in Wander Café. 

Citroën je na avtomobilskem salonu v Šanghaju predstavil nove interpretacije koncepta Citroën Autonomous Mobility Vision z različnimi moduli, ki so bili razviti v skladu z lokalnimi potrebami. Citroënov oblikovalski studio na Kitajskem je razvil tri nove potniške kapsule, ki ponujajo tri različne uporabniške izkušnje: Immersive Air, Cozy Capsule in Wander Café. 

 

Citroën želi preoblikovati mobilnost v mestih in omogočiti vsakemu posamezniku, da izkoristi čisto vse priložnosti, ki jih ponujajo urbana središča brez nobenih nevšečnosti. Da bi bilo to možno uresničiti, mora mestni promet postati bolj tekoč, bolj prijeten in bolj človeku prijazen, potnikom pa je treba ponuditi udobno, brez stresno, učinkovito in koristno potovanje. S konceptom Citroën Autonomous Mobility Vision, Citroën ponuja inovativen koncept avtonomne in odgovorne mobilnosti z možnostjo souporabe, ki se prilagaja povpraševanju in temelji na odprtokodnem načelu.

 

Poleg platforme mobilnosti Citroën Skate je predstavljena večnamenska potniška kapsula Immersive Air ovalne oblike, na sredini katere se razteza navpični steber oglate oblike, opremljena pa je z dvoje drsnih vrat iz zatemnjenega stekla. V notranjosti je prostor namenjen zabavi, saj lahko potniki igrajo video igrice, poslušajo glasbo, pojejo pesmi ali gledajo filme. S tem drznim konceptom Citroën nadaljuje s svojim pristopom, ki se ga je lotil leta 2020 in nam z njim predlaga novo vizijo električne mobilnosti, ki je še bolj odgovorna in namenjena souporabi.

 

Ta model mobilnosti temelji na razdelitvi vlog med platformo Citroën Skate in potniško kapsulo. Citroën Autonomous Mobility Vision zato predlaga vozni park platform Citroën Skate oziroma transportnih robotov, ki neprekinjeno krožijo po mestih in so povezani s potniškimi kapsulami, ki obljubljajo edinstvena doživetja. Citroën Skate je prevozno sredstvo in nosilec mobilnosti. Potniške kapsule, priključene na Citroën Skate, pa uporabnikom omogočajo koristiti storitve po lastni izbiri, kadarkoli želijo. Zahvaljujoč Citroënu se uporabnikom ni več treba osredotočati na vožnjo, temveč lahko namesto tega dragoceni čas izkoristijo zase in uživajo v doživetju potovanja.

 

Tehnologija platforme Citroën Skate deluje po načelu odprtokodnega sistema, tako da lahko katerikoli neodvisni oblikovalec zanjo razvije združljivo potniško kapsulo, pri čemer mora upoštevati zgolj tehnične specifikacije platforme Citroën Skate. Ne glede na svoje potrebe lahko skupnosti, javne organizacije ali podjetja izkoristijo tehnologijo platforme Citroën Skate in zanjo razvijejo lastne kapsule za prevoz ljudi, za storitvene ponudbe ali trženje potrošniškega blaga na javnem ali zasebnem mestu. Odpirajo se nova obzorja za mobilne javne storitve, lokalno mobilnost in osebne storitve: od zdravstvenih centrov do tovornjakov s hrano, od knjižnic do telovadnic.

 

Avtonomna tehnologija platforme Citroën Skate zagotavlja okolju prijazno mobilnost in zmanjšuje prometne zastoje. Z avtonomnimi vozili lahko posebni vozni pas uporablja trikrat večje število vozil. 100-odstotno avtonomno vozilo za individualno rabo bi bilo namreč povsem predrago. Namesto tega koncept Citroën Autonomous Mobility Vision temelji na optimizaciji stroškov avtonomne tehnologije s čim večjo uporabo platform Citroën Skate. Poleg tega inteligentno upravljanje voznega parka omogoča, da se platforme Citroën Skates uporabljajo v največji možni meri glede na povpraševanje.

 

Razširjanje tega inovativnega Citroënovega pristopa temelji na optimalni uporabi virov z izkoriščanjem celotnega ekosistema: potniške kapsule, platforme Citroën Skates, posebni vozni pasovi in upravljanje voznega parka.

 

 

TRI POTNIŠKE KAPSULE ZASNOVANE ZA IZPOLNJEVANJE ŽELJA UPORABNIKOV NA KITAJSKEM

 

Na Kitajskem so razvili tri edinstvene potniške kapsule, ki so namenjene različnim doživetjem in so posebej prilagojene potrebam življenjskega sloga Kitajcev: Cozy Capsule, Immersive Air in Wander Café.

 

Cozy Capsule je primerna za prevoz dveh potnikov v gostoljubnem in zasebnem okolju. To je še posebej dobrodošlo v današnji časih, ko vse več ur preživimo v prometnih zastojih in se vse več ljudi vsakodnevno vozi v velika mesta na delo. Cozy Capsule zagotavlja maksimalno sprostitev med jutranjo vožnjo na delo in pomaga zmanjšati utrujenost, ko vas po napornem dnevu pripelje domov. Oblikovno zasnovo te potniške kapsule so navdihnile stekleničke za parfum francoskih blagovnih znamk. Njeno prozorno ohišje je nameščeno na ravnem podstavku, kapsula pa je od zgoraj osvetljena s prijetno svetlobo v barvi sončnega zahoda.

 

V notranjosti prozornega ohišja se nahaja sedež v obliki jajčne lupine oranžne barve. Sedež je nadvse udoben in modularen, saj ga je možno iz klasičnega sedečega položaja nagniti pod kotom 180 stopinj. Ergonomija notranjosti in na otip mehko oblazinjenje Alcantara zajemata tehnologijo programa Citroen Advanced Comfort. Kadar potrebujejo več zasebnosti, lahko potniki zagrnejo zaveso, ki jim daje občutek dodatnega udobja v vožnji. Na nasprotni strani je nameščen še en sedež, na katerem lahko sedi sopotnik in si privošči prijeten zasebni pogovor. Drugi sedež je izdelan iz plute in opremljen z naslonjalom, ki se ob straneh razširi v naslonjala za roke. V tej potniški kapsuli si lahko privoščite prijetne in poživljajoče izkušnje. V notranjosti je vgrajen sistem za čiščenje zraka, s stropa pa visijo zelene rastline, ki se zalivajo povsem same. Po zaslugi podstavka iz recikliranih materialov in večinoma iz plute izdelane notranjosti je ta potniška kapsula pravo razodetje ekološkega oblikovanja.

 

Immersive Air je ovalna potniška kapsula za več potnikov, na sredini katere se razteza navpični steber oglate oblike. Zunanjost prekriva zatemnjeno steklo, ki ga osvetljuje bleščeč kovinski parametrični vzorec. To potniško kapsulo osvetljujejo visokotehnološki elementi, ki se skrivnostno svetijo. Dvojna drsna vrata iz zatemnjenega stekla in panoramsko okno v notranjosti nudijo idealno ravnovesje med vidljivostjo in zasebnostjo. V notranjosti kapsule lahko potniki poslušajo glasbo, pojejo pesmi, igrajo video igre ali gledajo filme.

 

Kapsula popelje svoje potnike v virtualni svet, ki jih popolnoma prevzame že takoj po vstopu. Po zaslugi posebne osvetlitve, ki je nameščena na raznih dekorativnih površinah in digitalnega zvoka z digitalnimi animacijami, ki dopolnjujejo celotno potopitveno izkušnjo, ponuja izjemne pogoje za karaoke in igranje video igric. Digitalna animacija prehaja od dinamičnih k pomirjujočim grafikam, ki jih spremlja priljubljena glasba potnikov. Zaslon v 4K-tehnologiji, ambientalna osvetlitev in v strop vgrajeni mikrofon so pripravljeni na vaše najboljše nastope.

 

 

Sedeži v tem salonu so izdelani po Citroënovih standardih udobja, tako da vam s svojo dovršeno ergonomsko obliko in mehkimi blazinami zagotavljajo popolno sprostitev. Izvirni vzorec tkanja z rdečimi in modrimi detajli postopoma daje prelivajoč učinek, ki spominja na tehnologijo. Zabave vam ni treba iskati nikjer drugje, saj ima potniška kapsula Immersive Air vse potrebno, da bo zadovoljila vaše želje, medtem ko vas bo popeljala do naslednje destinacije.

 

Wander Café je odprta potniška kapsula, ki dvema potnikoma ponuja hrano in pijačo med vožnjo po velikih urbanih središčih. Za razliko od ostalih dveh potniških kapsul je Wander Café odprta kapsula, zato potnikoma ponuja edinstveno izkušnjo, medtem ko uživata v nežnem mestnem vetriču. V njem sta sedeža obrnjena drug proti drugemu, tako da imata potnika na voljo skoraj 360-stopinjski razgled nad okolico. Wander Café ponuja zabavno in zanimivo potovalno izkušnjo ob uživanju majhnih gurmanskih dobrot.

 

En del potniške kapsule obdajata lebdeči strop in sodobna, grafična arhitekturna struktura, ki potnikom nudi senco. Zasnovana je brez vrat, tako da omogoča bolj praktično vstopanje in izstopanje. Dostop do samopostrežne hrane in pijače je zelo enostaven, saj jo je možno naročati prek vgrajenega zaslona na dotik z uporabniškim vmesnikom. Potniška kapsula Wander Café s sistemom samodejnega izdajanja naročenega blaga je kot nalašč za prigrizek v sončnem popoldnevu ali zgodnji večerni aperitiv med opazovanjem sončnega zahoda.

 

 

CITROËN SKATE V PODROBNOSTIH

 

Vgrajena tehnologija za izboljšanje mobilnosti v urbanih središčih

 

Citroën Skate je prevozno sredstvo za urbano mobilnost, ki lahko vozi po vseh mestnih središčih, na posebej zaščitenih voznih pasovih, tako da omogoča tekočo in optimizirano mobilnost. Električno prevozno sredstvo Citroën Skate za avtonomno vožnjo se polni indukcijsko, tako da lahko deluje skoraj neprekinjeno 24 ur na dan, vse dni v tednu in se po potrebi samodejno polni na namenskih polnilnih postajah.

 

Citroën Skate je mobilna platforma, ki premika potniške kapsule glede na potrebe: na zahtevo se zapelje pod potniške kapsule, da jih premika naokoli in nudi dane storitve. Potniške kapsule se lahko nanjo namestijo v manj kot 10 sekundah. Citroën Skate je univerzalna platforma za mobilnost, ki se lahko uporablja za premikanje vseh vrst potniških kapsul in s tem poveča uporabo tehnologije v vsakdanjem življenju.

 

Opremljen je z vso potrebno tehnologijo za premikanje transportnih ali logističnih celic brez odvečne in drage opreme, zaradi česar bo tehnologija avtonomne vožnje lahko postala dobičkonosna. Po statističnih podatkih je osebno vozilo 95 % časa parkirano in nikoli ne bi izkoristilo vseh možnosti te tehnologije. Citroën Skate je visokotehnološka rolka z vso potrebno inteligenco in tehnologijo za avtonomno in električno vožnjo: baterije, električni motor, zaznavala, itd. Njegova najvišja hitrost je omejena na 25 km/h ali celo 5 km/h, da se zagotovi varnost vseh uporabnikov v različnih predelih mest. Hitrost je mogoče prilagoditi glede na uporabo potniških kapsul.

 

Citroën Skate se lahko pohvali z majhnimi merami, saj v dolžino meri zgolj 2,60 metra, v širino 1,60 metra in v višino 51 centimetrov, s čimer ne zasede veliko javnih površin. Zaradi kompaktnih dimenzij in oblikovne zasnove brez avtomobilske karoserije predstavlja pametno in univerzalno rešitev za mobilnost.

 

 

 

S tehnologijo prežeta oblikovna zasnova

 

Oblikovna zasnova platforme temelji na formalnem jeziku tehnološko naprednega podvozja koncepta 19_19 Concept, s čimer izpostavi vgrajeno tehnologijo z nadvse pozorno dodelanimi podrobnostmi: velike dvojne puščice, materiali v temnih odtenkih, ki se prepletajo z nesvetlečo črno barvo in aluminijem predstavljajo nekakšno izložbo za potniške kapsule, ki jih bo prevažala naokoli.

 

Vse naokoli platforme Citroën Skate so razporejeni vgrajeni sistemi, skriti za logotipi znamke Citroën, ki omogočajo varno in avtonomno vožnjo: zaznajo pešce, avtomobile, kolesarje, skuterje in vse druge predmete na cesti. Ker sta sprednji in zadnji del platforme Citroën Skate popolnoma enaka, imata logotipa Citroën osvetljeno ozadje: spredaj je belo, zadaj pa rdeče, tako da ustreza predpisom in drugim udeležencem v prometu jasno nakaže smer vožnje.

 

Platforma Citroën Skate je opremljena s premičnimi hidravličnimi omejevalniki, ki med vožnjo zagotavljajo neprimerljivo raven udobja in seveda omogočajo udoben prevoz potniških kapsul brez nobenega cukanja. Logotipi Citroën Advanced Comfort® nas opozarjajo, da se Citroën rima z udobjem, ne glede na vrsto vozila.

 

Kolesa Goodyear

 

Kolesa, ki so revolucionarna po svoji zasnovi in oblikovanju, je zasnoval in razvil Goodyear, ki je s Citroënom sklenil partnersko sodelovanje že pri spektakularno oblikovanih in nadstandardno velikih kolesih konceptnega vozila 19_19 Concept. Goodyear je za Citroën Skate razvil kolesa Eagle 360, ki so vsesmerna in sestavljena iz sferičnih pnevmatik, okrašenih s simbolom stopala s krili in logotipom Goodyear. Vanje so vgrajeni majhni električni motorji, ki robotu omogočajo popolno svobodo 360-stopinjskega gibanja, tako da se lahko premika v vse smeri na enak način kot računalniška miška, se obrača na mestu in se prebija skozi najmanjše prostore, brez da bi mu težave povzročala katerakoli smer vožnje.

 

TEHNIČNI PODATKI

 

Citroën Skate

 

Dolžina: 2.600 m

Širina: 1.600 m

Višina: 0.510 m

Največja hitrost: 25 km/h

Samodejno indukcijsko polnjenje.