Ogled vsebine
Novi Citroën ë-Berlingo
NOVI CITROËN E-BERLINGO: VSESTRANSKI, ELEKTRIČNI IN ZA VSAK AKTIVNI ŽIVLJENJSKI SLOG
15.12.2023
Citroën predstavlja prenovljeno različico svojega kultnega modela Berlingo, ki ga je povzdignil na povsem novo raven. Berlingo se ponaša z moderno in izrazno oblikovno zasnovo ter prenovljenim prednjim delom. Bolj kot kadarkoli doslej izpolnjuje pričakovanja kupcev, ki živijo aktivno življenje. Novi Berlingo ohranja tudi izjemno praktičnost in modularnost ter izvedenko, ki lahko prevaža do 7 oseb.

Citroën predstavlja prenovljeno različico svojega kultnega modela Berlingo, ki ga je povzdignil na povsem novo raven. Berlingo se ponaša z moderno in izrazno oblikovno zasnovo ter prenovljenim prednjim delom. Bolj kot kadarkoli doslej izpolnjuje pričakovanja kupcev, ki živijo aktivno življenje. Ponuja dodatno optimizirano udobje sedežev Citroën Advanced Comfort®, informacijsko razvedrilni sistem in funkcije za vzpostavitev povezljivih storitev najnovejše generacije. Novi Berlingo ohranja tudi izjemno praktičnost in modularnost ter izvedenko, ki lahko prevaža do 7 oseb.

 

Citroën kot izumitelj segmenta družinskih enoprostorcev svojim strankam od nekdaj zagotavljala vzdržljiva vozila, ki se prilagajajo njihovim potrebam. Berlingo je priljubljen model, ki je zaslovel zaradi svoje vsestranskosti in prijaznosti do uporabnika. Z leti je Berlingo pridobil veliko novosti na področju udobja in slogovnih posebnosti, hkrati pa je utrdil svoj status vzornika na tržišču, saj ponuja resnično strokovno podkovane rešitve s področja zasnove, prostornosti in praktičnosti. Citroën Berlingo ponuja rešitev, ki zagotavlja svobodo in brezskrbnost tako družinam, starejšim kot tudi aktivnim posameznikom.

 

V Evropi je Berlingo na voljo le v električni izvedenki, opremljeni z novo baterijo LFP s 50 kWh (uporabna kapaciteta), po zaslugi katere se je njegov doseg povečal na 320 km (kombinirani cikel WLTP, ki je trenutno v postopku homologacije). To je idealna rešitev za tiste posameznike in družine, ki se v prostem času ukvarjajo z najrazličnejšimi dejavnostmi in si prizadevajo za čim manjši vpliv na okolje. Tovrstne stranke najpogosteje prebivajo v predmestjih ali na podeželju, zato imajo lažji dostop do polnilnic za domačo rabo in si želijo čim nižje stroške.

 

 

OBLIKOVNA ZASNOVA: MODERNI BERLINGO Z VELIKIM ZNAČAJEM

 

Zunanjost z novo oblikovno zasnovo znamke Citroën. Prednji del novega Berlinga je popolnoma prenovljen, saj je dobil novo estetsko identiteto znamke Citroën. Dobil je bolj navpično obliko in večje površine, tako da izraža moč in moderen videz. Okrasna maska in odbijač tvorita homogen sklop, na sredini katerega vidimo novi logotip Citroën ovalne oblike.

 

Na obeh straneh logotipa se razteza črna okrasna letev s tematskimi motivi dvojne puščice, ki pričajo o skrbno dodelanih podrobnostih in vozilo navdajo s pridihom elegance. Slednja povezuje logotip z novimi žarometi, ki so pridobili najnovejši Citroënov svetlobni podpis v treh segmentih, ki zajemajo eno navpično in dve vodoravni vrstici, podobni lopaticam. Ta svetlobni podpis zagotavlja Berlingu značilen, tehnološko izpopolnjen videz.

 

Omenjena okrasna letev in razne spodnje rešetke poživijo celoten prednji del, poudarijo občutek širine in prispevajo k samozavestnemu in odločnemu značaju vozila. Če je vozilo opremljeno z opcijskim paketom Advanced Comfort XTR, ima odbijač na sredini zaključni element v videzu aluminija, ki nakazuje na avanturistično plat te izvedenke. Poleg tega ima na vsaki strani tudi barvne animacije, ki se prek nalepk v rdeči barvi Infrared izražajo v obliki navpične črte, ki je v kontrastu z vodoravnimi črtami in harmonično dopolnjuje navpično vrstico svetlobnega podpisa. Te nalepke zasledimo tudi na zaščitnih oblogah Airbumps ob straneh vozila. Obloge Airbumps so grafični podpis vozila, saj dodatno razgibajo že tako izklesano silhueto.

 

Za najvišji nivo opreme so na voljo strešni prtljažni drogovi, v ponudbi pa sta tudi dve dimenziji koles: 16- in 17-palčna. Linija na zadnjem delu strehe navda obliko karoserije s še več dinamičnosti. Novi Berlingo je na voljo v petih barvah karoserije, vključno z novima modro Kiama in zeleno Sirkka, ki sta se pridružili beli Kaolin, črni Perla Nera in sivi Acier.

 

Notranjost prežema nova stilska zasnova, ki zagotavlja še več ergonomičnosti. Popolnoma novo armaturno ploščo odlikuje predvsem velika prostornina, ki daje občutek kakovosti in vzdržljivosti. Njena oblikovna zasnova postavlja v ospredje tehnologijo, ki jo simbolizirata novi sredinski 10-palčni zaslon na dotik visoke ločljivosti, idealno umeščen na zgornjem delu in nova digitalna instrumentna plošča, ki si jo lahko uporabnik individualno nastavi.

 

V zgornjem delu armaturne plošče se nahaja velik predal za drobnarije Top Box. Njegovo vgradnjo je omogočila premestitev varnostne blazine na streho. V njenem spodnjem delu pa so na sredinski konzoli združene funkcije za izbiro prestavnega razmerja in načina vožnje, električna parkirna zavora, stikalo za zagon vozila in 2 priključka USB ter inovativno odlagalno mesto, ki omogoča indukcijsko polnjenje pametnega telefona.

 

Novost je tudi volan, ki je proti doplačilu lahko ogrevan, pridobil pa je novo obliko volanskega obroča z rahlo sploščenim spodnjim delom in bolj grafično osrednjo blazino z novim logotipom Citroën na sredini. Na njem so nameščena upravljalna stikala avdio sistema in tempomata.

 

 

BIVANJE V VOZILU: VSE UDOBJE CITROËNA IN POLEG TEGA ŠE PRAKTIČNOST

 

Berlingo je domiselno vozilo s prvorazrednim bivalnim udobjem in vrhunsko funkcionalnostjo, ki potnikom zagotavlja prijetno bivanje in enostavno upravljanje.

 

Z namenom izboljšanja udobja je novi Berlingo je povsem prvič opremljen s prednjimi sedeži Advanced Comfort®. Njihova prefinjena arhitekturna zasnova, ki je sicer ekskluzivno na voljo le pri znamki Citroën, v kombinaciji s posebno visokokakovostno peno in stranskimi oporami zagotavlja visoko raven udobja. Poleg tega sta njihova posebna tkanina in tribarvna končna obdelava še posebej trendovska in elegantna. Oblikovno zasnovo naslonjala poživi barvni trak v obliki črke U na hrbtišču, medtem ko stranice sedežev poudarja okrasna obroba v isti barvi.

 

Trije posamični zadnji sedeži. Novi Berlingo združuje optimalno udobje potnikov z izjemno modularnostjo, ki jo omogočajo trije individualni, drsno pomični in zložljivi sedeži v drugi vrsti. Model je še vedno na voljo v dveh velikostih, M (dolžina 4,40 m) in XL (dolžina 4,75 m), pri čemer slednja omogoča dva dodatna opcijska sedeža v 3. vrsti. Pri preklopljenem sovoznikovem sedežu je dno povsem ravno, dolžina prtljažnega prostora pa se podaljša na 2,70 metra pri izvedenki M in 3,05 metra pri izvedenki XL, kar je idealno za prevoz dolgih predmetov.

 

S streho Modutop® še vedno na vrhu! Novi Berlingo ohranja večnamensko streho Modutop®, ki zajema prosojni lok, odlagalno mesto pod stropom, ambientalno osvetlitev in panoramsko stekleno streho, ki jo je možno zastreti z električnim senčnikom. Vse skupaj je po potniškem prostoru razporejenih 27 odlagalnih mest s skupno prostornino do 186 litrov.

 

Novi Berlingo je opremljen z dvižnim zadnjim steklom, ki je prava redkost v njegovem avtomobilskem segmentu in ki se odpira neodvisno od prtljažnih vrat. To je še posebej praktično za hitro natovarjanje in raztovarjanje manjših predmetov v prtljažni prostor, odlagalno mesto na strehi Modutop ali na polico za prtljago, kamor lahko odložimo kar 25 kg.

 

Modularen in prostoren prtljažnik novega Berlinga obsega od 775 litrov (prostornina pod polico za prtljago pri izvedenki Berlingo M) do 4.000 litrov (skupna prostornina pod streho pri izvedenki Berlingo XL). Pri modelu ë-Berlingo so baterije nameščene v podu, tako da ponuja povsem enako nakladalno prostornino. Dostop do vozila Berlingo olajša dvoje velikih bočnih drsnih vrat z električno pomičnimi stekli.

 

 

POVEZLJIVOST IN SISTEMI ZA POMOČ PRI VOŽNJI: UŽITKI IN ENOSTAVNA VSAKODNEVNA RABA

 

Novi Berlingo bo premaknil nov mejnik na področju povezljivosti v vozilu, nad čemer bodo navdušeni zlasti tisti uporabniki, ki od vozila pričakujejo, da je nekakšen podaljšek njihovega multimedijskega okolja. Na sredini nove armaturne plošče imajo namreč na voljo eno od dveh različic 10-palčnega zaslona na dotik, ki je povezan z enim od dveh novih multimedijskih sistemov Citroën, ki ga je mogoče upravljati prek tega zaslona.

 

Prek novega informacijsko razvedrilnega sistema My Citroën Play, ki deluje v povezavi s serijskim 10-palčnim zaslonom, lahko poslušamo avtoradio, uporabljamo telefon ali upravljamo funkcije vozila. Za My Citroën Play je na voljo tudi funkcija za brezžično podvojitev vsebine pametnega telefona, ki je združljiva s protokoloma Apple CarPlay in Android Auto. Na ergonomskem zaslonu je prikazana tudi kamera za vzvratno vožnjo. Ta informacijsko razvedrilni sistem deluje v kombinaciji z novo črno-belo digitalno instrumentno ploščo, ki se nahaja za volanom.

 

Novi sistem My Citroën Drive Plus v kombinaciji z 10-palčnim zaslonom visoke ločljivosti, ki je na voljo s povezljivo 3D-navigacijo, je izjemno prijazen do uporabnika. Njegov sistem, ki se zgleduje po gradnikih na pametnih telefonih, omogoča upravljanje različnih medijskih funkcij. Ponuja sistem za prepoznavanje naravnega glasu, ki deluje kot pravi osebni pomočnik vozila Berlingo. Zaslon visoke ločljivosti se lahko uporablja tudi za projekcijo slike s kamere za vzvratno vožnjo prek funkcije Top Rear Vision. Ta informacijsko razvedrilni sistem je vgrajen skupaj z novo 10-palčno barvno digitalno instrumentno ploščo z optimiziranim in prilagodljivim prikazom bistvenih informacij, vključno z informacijami navigacijskega sistema ter informacijami o pretoku energije in polnjenju.

 

Na sredinski konzoli se nahaja nadvse priročna površina za brezžično polnjenje pametnega telefona, poleg tega pa sta še vedno na voljo tudi dva USB-priključka.

 

Berlingo je družinski enoprostorec, ki mu »klasične« limuzine nimajo kaj zavidati, saj ponuja kar 18 tehnologij za pomoč pri vožnji, kot na primer barvni prosojni zaslon v višini oči, prilagodljivi tempomat s funkcijo Stop & Go, električna parkirna zavora, kamera za pomoč pri vzvratni vožnji s funkcijo Top Rear Vision, sistem za izboljšano vlečno moč (Grip Control) s pomočjo pri spustu po strmini (Hill Assist Descent) ali sistem za nadzor stabilnosti vlečne kljuke.

 

Novi Berlingo omogoča tudi lažje parkiranje s pomočjo kar 12 zaznaval, ki so nameščena na prednjem in zadnjem delu vozila. Poleg tega se slika kamere za pomoč pri vzvratni vožnji sistema Top Rear Vision zdaj prikazuje v visoki ločljivosti na 10-palčnem osrednjem zaslonu novega Berlinga.

 

ŠE VEČ VSESTRANSKOSTI

 

Da bi uporabnikom zagotovili še večjo vsestranskost, je novi ë-Berlingo pridobil večji doseg. Opremljen je z visokozmogljivim motorjem s 100 kW (136 KM), ki se vgrajuje skupaj z novo baterijo LFP s 50 kWh (uporabne zmogljivosti), tako da novi ë-Berlingo odslej ponuja do 320 kilometrov dosega (kombinirani cikel WLTP - trenutno v fazi homologacije). Ta številka je za 20 % višja od prejšnjega modela in je rezultat obsežnih prizadevanj na področju učinkovitosti, zaradi česar je ë-Berlingo v svojem segmentu prevzel vlogo vzornika. Ta doseg je popolnoma prilagojen povprečnemu številu kilometrov, ki jih dnevno prevozijo njegovi uporabniki.

 

Omenjeni doseg je mogoče dodatno optimizirati po zaslugi novega sistema regenerativnega zaviranja, ki ga lahko voznik aktivira na treh stopnjah z novima ročicama, ki sta nameščeni za volanom. Poleg tega so stalno na voljo trije načini vožnje: Eco za največji doseg, Power za največjo zmogljivost in Normal. Za doplačilo pa bo na voljo tudi inovativna toplotna črpalka, ki lahko ogreva potniški prostor brez porabe energije iz baterije in tako ohranja doseg vozila.

 

Ë-Berlingo je opremljen s 7,4 kW vgrajenim polnilnikom, za lažje polnjenje pa ga je mogoče opremiti s trifaznim polnilnikom (11 kW), ki je na voljo med opcijami. Na polnilnici WallBox s 7,4 kW se lahko popolnoma napolni v 7 urah in pol, na polnilnici WallBox z 11 kW pa v 5 urah.

 

Za še bolj brezskrbno vožnjo na občasnih daljših potovanjih tekom leta pa se lahko ë-Berlingo pohvali z najkrajšim časom pospešenega polnjenja v svojem segmentu: Na javni polnilni postaji z močjo 100 kW se njegova baterija napolni od 0 do 80 % v 30 minutah. Njegova prednost je baterija, katere velikost, masa in stroški so precej omejeni, da zagotavlja še večjo učinkovitost na kratkih vožnjah skozi vse leto, njegovih 100 kW polnilne kapacitete pa pomeni, da se lahko z njim brez stresa odpravite tudi na daljšo vožnjo.

 

V Evropi bo na voljo izključno električna različica modela Berlingo. To je smiselna odločitev glede na posebnosti tega prostornega vozila, ki pomaga varovati okolje, zagotavlja nizke stroške uporabe in je primerno za stranke, ki prebivajo v predmestju ali na podeželju in imajo tako lažji dostop do polnilnih postaj.