Ogled vsebine
Rešitve polnjenja

REŠITVE POLNJENJA ELEKTRIČNEGA ALI HIBRIDNEGA VOZILA

Na voljo imate številne rešitve za polnjenje, bodisi pri vas doma, v službi ali na poti, s pomočjo katerih boste lahko svojega Citroëna povsem enostavno do potankosti izkoristili.

VSE, KAR MORATE VEDETI O POLNJENJU

ELEKTRIČNO OMREŽJE

Lahko je enofazna - večina domačih instalacij - ali trifazna. Pred izbiro rešitve za polnjenje  morate preveriti vrsto namestitve. 

POLNILNA POSTAJA

Določa porazdeljeno moč in čas polnjenja vašega električnega ali priključnega hibridnega vozila.

Na voljo je več rešitev: standardno polnjenje z domačo ali ojačano vtičnico, pospešeno polnjenje s polnilno postajo Wall box doma ali v javnem omrežju, hitro in super hitro polnjenje v javnem omrežju in avtocesti. Kompresorji z močjo 50 kW so opremljeni z lastnim kablom in niso združljivi s priključnimi hibridnimi vozili.

 

POLNILNI KABLI

Hitrost polnjenja je odvisna tudi od moči, ki jo lahko sprejme kabel. Vsako način polnjenja ima svoj tipski kabel. 

VGRAJENI POLNILNIK

Njegova vloga je pretvoriti izmenični tok, ki ga napajajo vtičnice in polnilne postaje (razen polnilnikov), v enosmerni tok za napajanje baterije.

Njegova moč določa tudi čas polnjenja. Na voljo so  tudi zmogljivejši polnilniki na vozilu, odvisno od modela vozila, da se kar najbolje optimizira čas polnjenja.

 
BATERIJA
Pogonska baterija Garancija na baterijo velja 8 let oziroma 160.000 kilometrov oziroma do 70 odstotkov prvotne zmogljivosti.
Baterije v naših električnih vozilih so združljive tudi za polnjenje na hitrih polnilnicah, ki so na voljo v javnem omrežju. 
 

MERSKE ENOTE

KILOVAT ZA POZNAVANJE MOČI MOTORJA

Kilovat (kW) vam omogoča, da poznate moč motorja vašega električnega vozila. Pomnožimo ga s približno 1,36, da dobimo njegovo konjsko moč.

Na primer, motor Citroën ë-C4 Electric ima 100 kW ali 136 konjskih moči.

KILOVATURA ZA MERITEV ZMOGLJIVOSTI BATERIJE

Električni motor vozila oskrbuje z energijo baterija, katere zmogljivost je izražena v kilovatnih urah (kWh), to je količina kW, ki jo lahko baterija odda na uro.

Na primer, baterija Citroën ë-C4 Electric vsebuje 50 kWh energije. To ustreza 50 litrom bencina.

KILOVAT ZA OCENO ČASA POLNJENJA

Moč polnilnih postaj se giblje od 3,7 kW do 22 kW pri domačih polnilnih postajah in sega do 100 kW ali celo več pri javnih postajah. Višja kot je meritev, večja je dobavljena moč. Večje kot je število kW, krajši je čas polnjenja.

Na primer, Wall Box z močjo 11 kW lahko shrani 11 kW energije. Za polnjenje 50 kWh baterije Citroën ë-C4 Electric torej traja manj kot 5 ur.

ZA VSAK NAČIN POLNJENJA SVOJ KABEL

Ta standardno dobavljen kabel lahko prenese moč 1,8 kW. Namenjen je občasni uporabi v gospodinjstvu.

KABEL STANDARDNEGA TIPA MODE 2

Ta standardno dobavljen kabel lahko prenese moč 1,8 kW. Namenjen je občasni uporabi v gospodinjstvu.

OJAČANI KABEL MODE 2

Ta kabel, ki je na voljo kot dodatna oprema, lahko podpira moč 3,7 kW. Zasnovan je za uporabo na zmogljivejši gospodinjski vtičnici Green'UP.

KABEL MODE 3

Ta kabel lahko podpira moč 7,4 kW. Optimiziran je za uporabo na polnilni postaji Wall Box 7,4 kW ali javnem priključku. Polnjenje preko WallBox omogoča obnovitev popolne avtonomije v 2 urah za priključno hibridno vozilo in v manj kot 1 noči za električno vozilo. Priključno hibridno vozilo boste morali opremiti z  7,4kW polnilnim kablom, da boste v polnosti izkoristili tovrstno polnjenje.

KABEL MODE 3 ZA TRIFAZNI TOK

Namenjen 100% elektirčnim vozilom, ta kabel lahko podpira moč 22 kW. Optimiziran je za uporabo na Wall Box 22kW ali javnem priključku. Idealen je za redno polnjenje na javnih terminalih. Pri trifaznih instalacijah vam bo omogočil boljši čas polnjenja. Če želite izkoristiti prednosti tovrstnega polnjenja, mora biti vaše vozilo opremljeno s 11kW vgrajenim polnilnikom.

ZASEBNE REŠITVE ZA POLNJENJE : DOMA ALI V SLUŽBI

POLNJENJE PRIKLJUČNEGA HIBRIDA: JE ENOSTAVNO !

Svoje vozilo lahko seveda napolnite na klasični gospodinjski vtičnici s kablom za gospodinjski priključek, ki je dobavljen serijsko.

Če pa želite vozilo hitreje napolniti, se odločite za zmogljivejši priključek ali postajo Wallbox. Medsebojno se razlikujeta po tehničnih karakteristikah:

 ● Postaja Wallbox je zmogljivejša in ponuja možnost zelo hitrega polnjenja.

 ● Priključek Green'Up pa je zlasti zelo ugodna rešitev. Med polnjenjem porabi manj energije in poleg tega omogoča tudi hitrejše polnjenje kot na klasični vtičnici.

Polnilni kabel za gospodinjsko vtičnico, ki je vašemu vozilu priložen serijsko, je primeren za uporabo na zmogljivejšem priključku. Ob nakupu postaje Wallbox pa boste prejeli poseben kabel.

Z WALL BOX Z  7,4kW

Boste napolnili baterijo do 100 % kapaciteto v manj kot 2 urah, oziroma do 55 km električnega dosega.

Doseg v električnem načinu med 54 in 55 km, odvisno od opreme, vgrajene v avtomobil. Doseg se lahko razlikuje glede na dejanske pogoje uporabe vozila.

OJAČANA GOSPODINJSKA VTIČNICA S 3.7 kW 

Boste napolnili baterijo do 100 % kapaciteto v manj kot 4 urah, oziroma do 55 km električnega dosega.

Doseg v električnem načinu med 54 in 55 km, odvisno od opreme, vgrajene v avtomobil. Doseg se lahko razlikuje glede na dejanske pogoje uporabe vozila.

GOSPODINJSKA KLASIČNA VTIČNICA

Boste napolnili baterijo do 100 % kapaciteto v manj kot 7 urah, oziroma do 55 km električnega dosega.

Doseg v električnem načinu med 54 in 55 km, odvisno od opreme, vgrajene v avtomobil. Doseg se lahko razlikuje glede na dejanske pogoje uporabe vozila.

POLNJENJE ELEKTRIČNEGA VOZILA JE ENOSTAVNO !

Na voljo so različne možnosti polnjenja, odvisno od tudi od tega, koliko kilometrov dnevno nameravate prevoziti ter od samih možnosti polnjenja izven vašega doma.

 

   ● Wallbox 7.4kW ali 11kW: Namestitev Wall Box polnilne stenske omarice je idealna rešitev, če želite izkoristiti optimiziran čas polnjenja. Citroën ima v svoji ponudbi različne priključke Wall Box, ponuja pa vam tudi možnost montaže, ki jo opravi njegovo partnersko podjetje, ki bo opravilo tudi diagnostiko vaše električne instalacije.

   ● Ojačana gospodinjska vtičnica: vtičnica tipa Green'up. Ekonomičen za namestitev, za vas je primeren, če prevozite malo kilometrov, saj vam omogoča, da v 1 noči napolnite do 60% baterije.

   ● Gospodinjska klasična vtičnica: Pri električnih vozilih ta način n ravno priporočen, saj je čas polnjenja izredno dolg. Za do 30% napolnjenosti boste potrebovali eno celo noč. Priporoča se le kot priložnostna rešitev za polnjenje.

Za Citroen-C4 ë-C4 Electric imate več možnosti polnjenja:

 

  • Na javni hitri polnilnici 100kW: 80% polnjenja v 30 minutah.
  • WallBox11 kW: čas polnjenja 5h
  • WallBox 7,4 kW stenska škatla: čas polnjenja 7:30h
  • Zmogljivejši gospodinjski priključek  Green'up: 4h30 za 100km dosega ali 9h za 100km gosega na klasični gospodinjski vtičnici.

Za  električni Citroën ë-SpaceTourer imate več možnosti polnjenja:

 

  • Javna hitra polnilnica 100kW : do 80% v 30 minutah za 50kWh pogonsko baterijo in v 45 minutah za  75kWh baterijo,
  • WallBox 11kW: od 4:45 do 7:00, odvisno od velikosti baterije,
  • WallBox 7,4kW : od 7:30 do 11:20, odvisno od velikosti baterije,
  • Zmogljivejša vtičnica Green'up: do 60% napolnjenosti v 1 noči.

NAMESTITEV POLNILNE POSTAJE

V ENODRUŽINSKI HIŠI ALI VEČSTANOVANJSKI ENOTI

V primeru namestitve priključka bomo vaš primer celostno obravnavali, vsi postopki pa bodo potekali na centralni ravni in v digitalizirani obliki. Vaš prodajni svetovalec vas bo povezal s svojim partnerskim podjetjem GIASERVIS d.o.o., ki je pooblaščeno za montažo, in bo spremljal potek namestitve.
ČAS POLNJENJA VAŠEGA ELEKTRIČNEGA ALI HIBRIDNEGA VOZILA
Simulirajte čas polnjenja priključnih hibridnih in električnih vozil Citroën glede na različne razpoložljive načine polnjenja.

JAVNI POLNILNI PRIKLJUČKI

POIŠČITE LOKACIJO POLNILNICE, SPROSTITE PRIKLJUČEK, PRIKLJUČITE IN NAPOLNITE. ENOSTAVNO !

Trenutno je v Evropi na voljo 260.000 javnih polnilnih mest, v Sloveniji pa je trenutno preko 400 javnih polnilnic. Omrežje se nenehno širi v okviru izgradnje novih polnilnih mest, ki se strateško nahajajo v neposredni bližini vaših vsakodnevnih dejavnosti.

 

*Za uporabo javnih polnilnih priključkov si morate priskrbeti primeren kabel. Kabel vam je na voljo med dodatno opremo v mreži Citroën ali pa boste prejeli ob nakupu postaje Wallbox.

 

*Polnilni priključki, ki so na razpolago na javnih mestih, imajo v povprečju 22 kW moči, lahko pa so tudi zmogljivejši. Posebej za hibridna vozila so primerni izključno priključki z močjo največ 43 kW.

ŠIROKO AVTOCESTNO OMREŽJE S HITRIMI POLNILNICAMI

Avtocestno omrežje polnilnih priključkov se nenehno širi, zato se lahko z električnim vozilom ob koncu tedna prepustite svojim nenadnim željam. Razni ponudniki, kot na primer PETROL ali SODO, bodo od leta 2020 dalje ponujali celovito mrežo polnilnic po celotnem slovenskem avtocestnem omrežju.

 

 

*Hitre polnilnice (več kot 43 kW) so primerne izključno za vozila na 100 % električni pogon.

UMIRJENO POTOVANJE V ELEKTRIČNEM ALI HIBRIDNEM VOZILU
Kjer koli ste, potujte brez skrbi in poiščite polnilna mesta, ki so združljiva z vašim električnim ali priključnim hibridnim vozilom.

ODKRIJTE ELEKTRIČNA IN HIBRIDNA VOZILA CITROËN