OBVESTILO ZA STRANKE V ČASU EPIDEMIJE COVID-19

Preverite informacije

PREUSMERITEV SEKUND

VSE, KAR MORATE VEDETI O POLNJENJU IN DOSEGU

Ko govorimo o električnem vozilu, se nam pogosto zastavljajo ista vprašanja!

Na voljo imate številne rešitve za polnjenje, bodisi pri vas doma, v službi ali na poti, s pomočjo katerih boste lahko svojega Citroëna povsem enostavno do potankosti izkoristili.

HIŠNE REŠITVE ZA POLNJENJE

Za polnjenje na domu zadostuje klasična gospodinjska vtičnica.

Svoje vozilo lahko seveda napolnite na klasični gospodinjski vtičnici s kablom za gospodinjski priključek, ki je dobavljen serijsko.

Če pa želite vozilo hitreje napolniti, se odločite za zmogljivejši priključek ali postajo Wallbox. Medsebojno se razlikujeta po tehničnih karakteristikah:

Postaja Wallbox je zmogljivejša in ponuja možnost zelo hitrega polnjenja.
Priključek Green up pa je zlasti zelo ugodna rešitev. Med polnjenjem porabi manj energije in poleg tega omogoča tudi hitrejše polnjenje kot na klasični vtičnici.
Polnilni kabel za gospodinjsko vtičnico, ki je vašemu vozilu priložen serijsko, je primeren za uporabo na zmogljivejšem priključku. Ob nakupu postaje Wallbox pa boste prejeli poseben kabel.

Seznanite se s trajanjem polnjenja, ki je odvisno od tipa vaše instalacije.

V primeru namestitve priključka bomo vaš primer celostno obravnavali, vsi postopki pa bodo potekali na centralni ravni in v digitalizirani obliki. Vaš prodajni svetovalec vas bo povezal s svojim partnerskim podjetjem GIASERVIS d.o.o., ki je pooblaščeno za montažo, in bo spremljal potek namestitve.

 

Polnjenje v večstanovanjski zgradbi:

Vsak uporabnik električnega vozila, ki prebiva v večstanovanjski zgradbi, lahko uveljavlja svojo pravico do vtičnice za polnjenje in na lastne stroške na svojem parkirnem mestu namesti rešitev za polnjenje.

Javni polnilni priključki

Poiščite lokacijo polnilnice, sprostite priključek, priključite in napolnite. Vse skupaj ne bi moglo biti bolj enostavno.

el_javne

Trenutno je v Evropi na voljo 110.000 javnih polnilnih mest, v Sloveniji pa je trenutno preko 300 javnih polnilnic. Omrežje se nenehno širi v okviru izgradnje novih polnilnih mest, ki se strateško nahajajo v neposredni bližini vaših vsakodnevnih dejavnosti.

*Za uporabo javnih polnilnih priključkov si morate priskrbeti primeren kabel. Kabel vam je na voljo med dodatno opremo v mreži Citroën ali pa boste prejeli ob nakupu postaje Wallbox.

*Polnilni priključki, ki so na razpolago na javnih mestih, imajo v povprečju 22 kW moči, lahko pa so tudi zmogljivejši. Posebej za hibridna vozila so primerni izključno priključki z močjo največ 43 kW.

Široko avtocestno omrežje s hitrimi polnilnicami

Postanek, kava in dodatnih 80 % dosega.

el.postaje

Avtocestno omrežje polnilnih priključkov se nenehno širi, zato se lahko z električnim vozilom ob koncu tedna prepustite svojim nenadnim željam. Razni ponudniki, kot na primer PETROL ali SODO, bodo od leta 2020 dalje ponujali celovito mrežo polnilnic po celotnem slovenskem avtocestnem omrežju.


*Hitre polnilnice (več kot 43 kW) so primerne izključno za vozila na 100 % električni pogon.

NEKAJ NASVETOV ZA OHRANITEV KAPACITETE BATERIJE

VSAKODNEVNO POLNJENJE IN HITRO POLNJENJE

Svoje vozilo lahko polnite vsak dan, lahko pa ga tudi dlje časa ne polnite, ne da bi  to imelo kakršnekoli posledice na baterijo. Vendar pa je priporočljivo, da ga napolnite vsaj enkrat mesečno.

Nadzor sistema za upravljanje baterije poteka elektronsko in zahteva zelo malo energije. V primeru, da se pogosto odločate za hitra polnjenja, je priporočljivo, da baterijo na vsaka dva tedna v celoti napolnite na standardnem priključku.

PRIMEREN TIP TOKA ZA POLNJENJE VAŠEGA VOZILA

Svoje vozilo boste lahko napolnili ne glede na to, ali imate sklenjeno naročniško razmerje za enofazni ali trifazni tok.

Če je vaše vozilo primerno za tovrstno polnjenje, se pravi, da je opremljeno z vgrajenim trifaznim polnilnikom, boste z zmogljivejšim trifaznim tokom baterijo hitreje napolnili.

*Pri novem vozilu SUV C5 Aircross Hybrid bo proti doplačilu na voljo trifazni integrirani polnilnik.

ZAVZEMITE NAČIN "EKO" VOŽNJE

VOZITE UMIRJENO IN TEKOČE

S sprejetjem prilagodljivega načina vožnje se izognete preveliki porabi energije. Predvidevajte zaviranje in pojemanje, omejite in ogibajte se nenadnih manevrov. Na hitrih cestah čim bolj prilagodite svojo hitrost, saj visoke hitrosti lahko hitro zmanjšajo domet vašega avtomobila.

UPORABITE FUNKCIJO "BRAKE"

Kakor hitro je mogoče, namesto zavone stopalke uporabite zaviranje motorja.  To bo omogočilo vašemu električnemu ali hibridnemu vozilu, da si med zaviranjem in zaviranjem napolni baterijo.

ZAŽENITE IN PRILAGODITE KLIMATSKO NAPRAVO ŠE PRED VOŽNJO

Izkoristite čas polnjenja, da vnaprej klimatizirate avtomobil, ne da bi vplivali na njegovo stopnjo napolnjenosti. Tako omejite porabo energije klimatskih ali ogrevalnih sistemov med vožnjo.

NADZORUJTE STANJE PNEVMATIK

Poleg varnosti morate nujno zagotoviti, da so pnevmatike vašega vozila v dobrem stanju in pravilno napolnjene, da optimizirate porabo energije.

el-eco_drive

NA DOSEG VPLIVA VAŠ STIL VOŽNJE IN TUDI DRUGI DEJAVNIKI

el_klima

GRETJE IN KLIMATIZACIJA

el_stilvoznje

STIL VOŽNJE IN HITROST

el_teren

TEREN

el_tovor

PREVAŽANI TOVOR

Top