PREUSMERITEV SEKUND
Herobanner_CL.19.021.001_1250X400

Koncept Citroën 19_19, potovanje v načinu ë-komfort

BORN CITROËN*

Po konceptu Ami One Concept za urbano električno mobilnost nam Citroën v počastitev svoje stoletnice zdaj predstavlja 19-19 Concept, drugo električno konceptno vozilo, ki izraža vizijo o razširjeni urbani mobilnosti. Koncept 19-19 Concept je tehnološko napredno vozilo spektakularnega dizajna, nastalo po navdihu aeronavtike. Pojem udobja je popeljalo na povsem novo raven, saj je njegova potniška kabina videti kot čisto prava dnevna soba, ki sloni na inteligentnem sistemu vzmetenja, zaradi katerega imajo potniki občutek lebdenja nad cestiščem. Inovativen in futurističen koncept ponuja 800 kilometrov avtonomije, tehnološke sisteme za avtonomno vožnjo in osebnega pomočnika, ki komunicira s potniki.

* Rojen Citroën

Prosojna kapsula

Capsule_CL.19.021.007_597X320

Zaradi povsem zastekljene karoserije 19-19 Concept spominja na prozorno kupolo.

Velik vtis naredi z dolgo medosno razdaljo in izjemno kratkima previsoma.

Neizmerno zaobljena potniška kabina ima na vsaki strani zametke letalskega krila, kar poudarja občutek robustnosti in širine.

Prednji del je iz črnega, zadnji pa iz modrega pleksi stekla, zaradi česar koncept spominja na zgodovinski model znamke Petite Rosalie.

Prednja potnika lahko vidita ven in sta opazna iz zunanjosti, zadnji del pa je prekrit z mikro perforirano folijo, ki varuje zasebnost potnikov.

 

FaceAV_CL.19.021.005_747x400

Futurističen prednji del

Konceptno vozilo 19-19 Concept ima aerodinamičen dizajn. Prednji del prekriva dvodelni pokrov motornega prostora iz pleksi stekla. Zgornji pokrov motornega prostora se razteza zelo visoko nad blatniki, tako da deluje kot spojler in podpora za prednjo osvetlitev Full LED, vanj pa sta vgrajena logotip dvojne puščice in logotip Origins. Potniški prostor in tehnološka oprema sta vidna. Zgradbo vzmetenja, kolesa in notranjost blatnikov krasijo proge, podobne dvojni puščici.

FaceAR_CL.19.021.004_747X400

Tehnološki zadnji del

Zadnji del se zgleduje po prednjemu: kupola prtljažnih vrat, aerodinamično podvozje in osvetlitev z dvema svetlobnima linijama v obliki črke "Y" zajemajo logotip dvojne puščice in tvorijo spojler. Na zadnjem delu strehe sta nameščeni dve laserski zaznavali kratkega dosega (LIDAR). Podvozje je zasnovano kot rolka, skozi katero so vidni baterijski akumulatorji in vsi tehnični elementi. Krasijo ga modri, rdeči in vijolični odtenki.

Kolesa XXL

Na videz se zdi, da koncept 19-19 Concept lebdi nad kolesi XXL (premer: 930 mm in pnevmatike 255/30 R30), ki so bila razvita skupaj z znamko GoodYear.

Pnevmatika in platišče sta videti kot celota, saj guma sega čez rob platišča, kar izboljša zvočno udobje.

Blatniki so hkrati ločeni od karoserije in integrirani v kolesa, kar daje občutek, da so kolesa povsem ločena od karoserije: zdi se, da kabina sloni na štirih kroglah, ki jo popolnoma izolirajo od cestišča.

Srednji del koles se ne vrti, tako da logotip Citroën Origins opazimo, tudi kadar se 19-19 Concept premika.

 

Roues_CL.019.023.004_597X320

BORN COMFORT*

Salon na kolesih

Salon_CL.19.021.009_308X176

19-19 Concept nudi vsakemu potniku čisto posebno okolje po meri. Voznikovo mesto ponuja intuitivna upravljalna stikala,prosojni zaslon za prikaz podatkov o vožnji v višini oči skozi vetrobransko steklo, ultra udoben sedež in zvočnik v vzglavniku. Sovoznik ima na razpolago sedež z motoriziranim dvižnim naslonom za noge, zadnja sedeža pa sta zasnovana kot zofa. Vsak potnik lahko uživa v svojem zvočnem območju z individualno prilagojenimi vsebinami, ki se mu neposredno posredujejo.

Do potankosti poenostavljena armaturna plošča ima na spodnjem delu zastekljen predel, ki se lahko preobrazi v zaslon za predvajanje filmov. Lebdeči volan je izdelan iz materiala v videzu marmorja in ima na sredini zaslon, na katerem se zaporedoma prikazujejo vse generacije Citroënovega logotipa.  

Vrata se odpirajo v nasprotni smeri in so brez sredinskega stebrička, tako da vsem potnikom omogočajo optimalen dostop.

 

* Rojen za udobje

 

Občutek lebdenja nad cestiščem

Konceptno vozilo 19-19 Concept je opremljeno z inteligentnim sistemom vzmetenja z aktivnim krmiljenjem in sistemom za zaščito pred nagibanjem in proti vibracijam. Vzmetenje deluje v kombinaciji s progresivnimi hidravličnimi omejevalniki,  s čimer odpravi vse udarce in motnje iz zunanjosti.

Kolesa in pnevmatike prispevajo k udobnemu vzmetenju. Na podlagi tehnologije IntelliGrip s sistemom inteligentnih zaznaval konceptno vozilo 19-19 Concept določi optimalen način vožnje, ki vpliva na hitrost, zaviranje, lego na cesti in stabilnost.

 

Survoler2_CL.19.021.006_597X350

BORN FUTURE*

100 % električna in avtonomna vožnja

800km_CL.19.022.001_747X400

800 kilometrov avtonomije

19-19 Concept ima 100 % električni pogon. od 0 do 100 km/h pospeši v petih sekundah in doseže najvišjo hitrost 200 km/h. Opremljen je s sistemom za izjemno hitro indukcijsko polnjenje, s katerim v 20 minutah brez polnilnega kabla zbere toliko energije, da lahko prevozi 600 kilometrov.

 

* Rojen za prihodnost

Autonome_CL.19.022.003_747X400

Avtonomna vožnja

19-19 Concept lahko samodejno upravlja vožnjo. Tako lahko na primer prevzame nadzor nad določenimi fazami vožnje na avtocesti ali v prometnih zastojih. Kadarkoli si želi voznik privoščiti užitke v vožnji ali v določenih bolj zapletenih situacijah, kot je vožnja po zgoščenih mestnih središčih, pa lahko v vsakem trenutku prevzame nadzor nad volanom.

Intuitiven in proaktiven osebni pomočnik

Assistant_CL.19.023.008_308X176

Osebni pomočnik je potnikom na voljo v obliki cilindričnega totema nad armaturno ploščo. Opremljen je z umetno inteligenco ter upravlja interakcije z vozilom in potniki. Medtem ko voznik vozi, ostane pomočnik aktiven, vendar ne prevzame nadzora. V avtonomnem načinu se volan in sklop pedal vstavita in osebni pomočnik se pomakne navzgor po armaturni plošči ter za voznika sprosti površino za predvajanje vsebin.

Osebni pomočnik je opremljen z glasovnim prepoznavanjem naravnega govora, ki ga je razvilo podjetje SoundHound Inc., pred kratkim ustanovljeno podjetje iz Silicijske doline (angl. Silicon Valley).

 

Izkušnje 19_19 Inspired by Future You

Top