Ogled vsebine
Citroën gre na elektriko

CITROËN GRE NA ËLEKTRIKO

Električna mobilnost za vse

CITROËN ŽE VEČ KOT 100 LET IZDELUJE AVTOMOBILE ZA ŠIRŠO MNOŽICO 

In s tem še zdaleč ni končal !

Citroën je od leta 1919 eden od glavnih akterjev, ki si prizadevajo za dostopnost avtomobilov širši množici. V današnjem času znamka vstopa v dobo električne mobilnosti, v kateri namerava pustiti svoj pečat.

 

Glede na to, da se vaše potrebe po mobilnosti spreminjajo in da postaja okolju prijazna mobilnost vse bolj pomembna za vas, se je Citroën odločil svojo ponudbo še okrepiti! Znamka s stoletno zgodovino odslej ponuja vse modele tudi na 100 % električni pogon in hkrati še priključno hibridne modele, ki ste jih navdihnili VI in vaš vsakodnevni način uporabe avtomobila.

     KAKŠEN JE VAŠ PROFIL UPORABE ELEKTRIČNEGA VOZILA ?

Priključni hibrid

Se želite z električnim pogonom prevažati čez teden in imeti ob koncu tedna možnost za brezskrben pobeg v neznano. Svoje vozilo lahko povsem enostavno napolnite pri sebi doma, v službi ali na javnih mestih in tako vsakodnevno koristite prednosti 100 % električnega načina pogona.

100% električni pogon

Ali vsakodnevno pretežno opravljate kratke poti in lahko na poti enostavno dostopite do rešitev za polnjenje? Ali želite prihraniti denar in imeti pri tem možnost za okoljsko odgovorno ravnanje? Izberite popolna električno vozilo Citroën.

OPTIMIZIRAJTE DOSEG VOZILA

Citroen vam pokaže vse, kar morate vedeti o dosegu električnih in priključno-hibridnih vozilih. 

REŠITVE POLNJENJA

Kako napolnite svoje električno ali hibridno vozilo?

Če želite izvedeti vse o dnevnem polnjenju, odkrijte razpoložljive rešitve za polnjenje.

STORITVE, DA BO VAŠE ŽIVLJENJE Z ELEKTRIKO BOLJ ENOSTAVNO

Neposredno prek pametnega telefona

Medtem ko udobno sedite v svojem fotelju, lahko upravljate doseg, polnjenje in predhodno toplotno klimatiziranje svojega vozila. Na voljo v aplikaciji My Citroën.
Načrtujte svoja dolga potovanja ob upoštevanju življenjske dobe baterije in drugih pomembnih dejavnikov, ki vplivajo na doseg vozila, preko aplikacije OneCharge (Petrol) ali GremoNaElektriko.
Poiščite polnilna mesta, ki so združljiva z vašim vozilom, kjer koli v Sloveniji s pomočjo mobilni aplikcij OneCharge (Petrol) ali GremoNaElektriko.

NAŠE OBLJUBE OB NAKUPU ELEKTRIČNEGA VOZILA

● 8-letna garancija ali 160.000 km za pogonsko baterijo

● Citroën Asistance: 24 ur na dan, 7 dni v tednu

● Ë-Expert center : strokovna pomoč in svetovanje pri vzdrževanju vašega električnega vozila

● Ë-CARE storitve: pogodbe o podaljšanem jamstvu in vzdrževanju za električna ali hibridna vozila

● Certificiran pogodbeni partner za  najbolj ustrezno rešitev za montažo vaše polnilne postaje

● Nenehno posodabljanje programske opreme za najboljše vozne izkušnje

● Napolnitev 100% električnega vozila do 80% polnosti baterije pri vsakem opravljenem servisu

IMATE KAKŠNO VPRAŠANJE O ELEKTRIČNEM POGONU? CITROËN VAM ODGOVARJA

NAKUP IN STROŠKI

Katera vozila v vaši ponudbi so na voljo na električni pogon?

Citroën je od leta 1919 eden od glavnih akterjev, ki si prizadevajo za dostopnost avtomobilov širši množici. V današnjem času znamka vstopa v dobo električne mobilnosti, v kateri namerava pustiti svoj pečat.

Glede na to, da se vaše potrebe po mobilnosti spreminjajo in da postaja okolju prijazna mobilnost vse bolj pomembna za vas, se je Citroën odločil svojo ponudbo še okrepiti! Znamka s stoletno zgodovino odslej ponuja vse modele tudi na 100 % električni pogon in hkrati še priključno hibridne modele, ki ste jih navdihnili VI in vaš vsakodnevni način uporabe avtomobila.

Trenutno v naši ponudbi ponujamo priključni hibrid SUV C5 AIRCROSS HYBRID in C5 X HYBRID. Pri električnih vozilih pa je izbor bolj pester: Ë-C4, Ë-BERLINGO,  Ë-SPACETOURER in med gopodarskimi vozili ponujamo Ë-BERLINGO VAN,   Ë-JUMPY. Predivdene še nove okrepitve: Ë-JUMPER.

Kaj pa, če elektrika ni primerna zame?

Naša strategija je ponuditi stranki izbiro: ponuditi pravo izbiro vozila, glede na potrebe posameznih voznikov in cikla uporabe. Zato ponujamo izbiro bencinskih, dizelskih in elektrificiranih opcij na istem modelu vozila. To pomeni, da vam ni treba sprejemati kompromisov glede velikosti ali dizajna vozila in ste še vedno bolj osredotočeni na okolje, tako da lahko izberete pogonski sklop, ki vam najbolj ustreza.

 

Čeprav smo zavezani, da bomo električna vozila s časom postavili na primarno komercialno ponudbo, še naprej investiramo v raziskave in razvoj vseh različnih vrst goriv, tako da bomo lahko vedno zagotovili  najboljše rešitve za potrebe naših kupcev.

Kakšne so posebnosti hibridnega vozila Citroën?

S priključnim hibridnim vozilom lahko vsakodnevno do potankosti izkoristite udobje in zmogljivosti povsem električnega načina pogona, ne da bi se pri tem odrekli svojim željam po pustolovščinah z motorjem na notranje zgorevanje, ki po potrebi samodejno prevzame nadzor nad krmiljenjem.

 

Če povzamemo, priključni hibrid je premišljena združitev električne energije in notranjega zgorevanja, ki omogoča večjo zmogljivost in več udobja.

Kolikšen je strošek postavitev polnilne postaje na domu?

V  sodelovanju s podjetjem GIASERVIS d.o.o. ponujamo paket, ki vsebuje nakup, montažo in registracijo polnilne postaje v omrežje (za verziji 1P 7,4 Kw / 3P 11kW).

Paket vsebuje:

 • DOBAVA WALL BOX-A.
 • MONTAŽA *.
 • CERTIFIKAT O ZAKLJUČENI STROKOVNI MONTAŽI POSTAJE

Če se stranka odloči za nakup oziroma montažo polnilne postaje, je strošek ogleda na domu krit* s strani podjetja GIASERVIS d.o.o.

*V kolikor ni potrebnih dodatnih delo (sicer stroške krije stranka sama : daljši kabel, SIM kartica, ipd).

Do katerih javnih subvencij sem upravičen?

Električni avtomobili so vse bolj pogosti in zanimivi zaradi ugodne cene, večjega dosega in tudi zaradi podpore z različnimi subvencijami, ki jih nudi Eko sklad. O pridobitvi subvencije, višini subvencije in postopku pridobitve smo se za odgovore na najpogostejša vprašanja obrnili na Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad.

Višina subvencije za nakup električnega vozila 2022: Eko sklad fizičnim in pravnim osebam nudi finančne spodbude v primeru nakupa novega 100 % električnega avtomobila z namenom ohranjanja okolja. Eko sklad je 11. novembra 2020 v Uradnem listu RS in na svoji spletni strani objavil nova javna poziva za pridobitev nepovratnih finančnih spodbud za nakup električnih vozil. V letu 2022 tako višina subvencija za električna vozila znaša do 3.500 €. Za pravne osebe se lahko ta podatek razlikuje. Pred nakupom preverite na spletni strani Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad.

Ali lahko brezplačno parkiram na javnih polnilnih mestih?

JAVNA PARKIRIŠČA:

 V Sloveniji je trenutno peko 400 javnih polnilnic. Omrežje se nenehno širi v okviru izgradnje novih polnilnih mest, ki se strateško nahajajo v neposredni bližini vaših vsakodnevnih dejavnosti.

AVTOCESTE:

Avtocestno omrežje polnilnih priključkov se tudi nenehno širi, zato se lahko z električnim vozilom ob koncu tedna prepustite svojim nenadnim željam. Razni ponudniki, kot so na primer Petrol ali SODO, od leta 2020 dalje ponujajo celovito mrežo polnilnic po celotnem slovenskem avtocestnem omrežju.

DOSEG

KAKO LAHKO NADZORUJEM DOSEG SVOJEGA VOZILA?

V električnem vozilu je električni doseg prikazan poleg števca hitrosti, enako kot to velja za gorivo pri klasičnem motorju na notranje zgorevanje. Doseg se izračunava sproti ob upoštevanju vašega stila vožnje in številnih drugih dejavnikov.

 

Tako na primer pri hibridnem vozilu na notranjem vzvratnem ogledalu zasveti modra kontrolna lučka, ki nakazuje, da imate vklopljen 100 % električni pogon. Na števcu je na eni strani prikazan električni doseg, na drugi strani pa doseg z motorjem na notranje zgorevanje.

KAKŠNO RAZDALJO LAHKO PREVOZIM S SVOJIM ELEKTRIČNIM VOZILOM?

S povprečno dvema polnjenjema na teden boste vsakodnevno prevozili vse načrtovane poti. Če pa se bo izkazala potreba, boste lahko v neposredni bližini vaših vsakodnevnih dejavnosti, enostavno našli polnilne priključke.

SUV C5 Aircross Hybrid vam v 100 % električnem načinu nudi do 55 kilometrov dosega po preizkusnem postopku WLTP. Doseg vozil na 100 % električni pogon znaša od 150 do 350 kilometrov.

Za več podrobnosti o dosegu določenega vozila preglejte strani posameznih modelov vozil. Prenesete si lahko tudi tehnične podatke vozil.

Pri tem pa se morate zavedati, da je dejanski doseg vašega vozila odvisen od več dejavnikov:

 • Vaš stil vožnje
 • Večji ali manjši naklon terena
 • Uporaba gretja, klimatske naprave
 • Prevažani tovor

Se zmogljivost baterije poslabša s starostjo?

Pričakuje se nekaj poslabšanja baterije, vendar je to minimalno. Sodobna električna vozila imajo visoko zmogljive baterije. Garancija na baterijo, v primeru pravilne uporabe jamči, da stanje baterije v roku osmih let (ali do 160.000 prevoženih kilometrov, odvisno od tega, kaj nastopi prej) znaša najmanj 70 % zmogljivosti.

Pešanje zmogljvosti baterije je sicer odvisno od števila ciklov polnjenja, načinov polnjenja in drugih dejavnikov. Upoštevati pa je treba tudi, da je celotna baterija sestavljena iz več celic (več baterij). Praviloma se tako ne izrabi baterija v celoti, ampak se izrabijo njene posamezne celice. In to ne vse naenkrat.

 ALI SE BATERIJA SAMODEJNO POLNI MED VOŽNJO?

Naša vozila, tako hibridna kot električna imajo možnost samodejnega polnjenja baterije. Vaše vozilo se delno napolni, ko zavirate ali upočasnite. Tako si povrnete avtonomijo, ne da bi o tem razmišljali. Tudi z izborom načina vožnje "Brake Mode", ki omogoča polnjenje baterije pri upočasnjevanju in zaviranju.

Regenerativno zaviranje polni baterijo vsakih, kadar vozilo upočasnjujete. Ta »brezplačna« elektrika podaljša dosega vašega vozila. Regenerativno zaviranje skupaj z mehkejšo vožnjo zagotavlja vozilu kar do 20% večji doseg med mestno vožnjo.

KAJ PA, ČE JE NAČRTOVANA POT DALJŠA OD DOSEGA MOJEGA ELEKTRIČNEGA VOZILA?

Če se želite s svojim električnim vozilom odpraviti na daljšo pot, si lahko naložite aplikacijo:

 

GREMONAELEKTRIKO

Ali

ONECHARGE

 

Te aplikacije vam prikažejo polnilne postaje na poti po Sloveniji. Vse to s pomočjo pametnega telefona.

POLNJENJE

KAKO IN KJE LAHKO NAPOLNIM SVOJE VOZILO?

Obstajajo številne rešitve za polnjenje, bodisi pri vas doma, v službi ali na poti.

 

Najbolj razširjena rešitev je polnjenje na domu: z rešitvijo za polnjenje na domu lahko vozilo napolnite do želenega dosega v nočnem času.

 

Vse več rešitev za polnjenje pa boste lahko enostavno našli tudi v pisarni ali v neposredni bližini vsakodnevnih dejavnosti.

KAKO LAHKO POLNILNI PRIKLJUČEK NAMESTIM PRI SEBI DOMA?

Ne glede na to, ali živite v samostojni hiši ali v večstanovanjski zgradbi, vam bo Citroën nudil podporo in vas bo povezal s partnerskim podjetjem za montažo. 

 

Znamka Citroën je za montažo priključka Wall Box na vašem domu izbrala podjetje GIASERVIS d.o.o., saj vam želi zagotoviti najboljšo možno storitev in vam nuditi maksimalno pomoč pri postavitvi vaše rešitve za polnjenje, da boste povsem brez vseh skrbi.

 

Da bi bilo vse skupaj še bolj preprosto in enostavno, bomo vaš primer celostno obravnavali in ves postopek bo potekal pri vašem prodajalcu. Ko bodo vse vaše potrebe opredeljene in po potrditvi predračuna, bo podjetje za montažo neposredno naročilo potrebno opremo. Vaš prodajni svetovalec pa vam bo tekom celotnega postopka še vedno na voljo za dodatne informacije in bo spremljal potek namestitve.

KOLIKO ČASA BOM PORABIL ZA POLNJENJE VOZILA?

Čas polnjenja je odvisen od več dejavnikov, kot na primer od tipa baterije, a še zlasti od vrste izbrane instalacije.

 

Obstaja več vrst priključkov, gospodinjskih ali javnih, z različnimi stopnjami moči. Za podrobne informacije o razpoložljivih rešitvah za polnjenje in o trajanju polnjenja, preglejte ustrezno stran.

 

Poleg tega ima vsako vozilo drugačne karakteristike, ki se nanašajo na trajanje polnjenja. Vse informacije so vam na voljo na straneh posameznih vozil in tudi v tehničnih podatkih, ki si jih lahko prenesete.

ALI LAHKO ELEKTRIČNO VOZILO POLNIM NA KLASIČNI VTIČNICI?

Svoje vozilo lahko seveda napolnite na klasični gospodinjski vtičnici s kablom za gospodinjski priključek, ki je dobavljen serijsko.

 

Če želite vozilo hitreje napolniti, pa se odločite za montažo zmogljivejšega priključka ali postaje Wallbox.

Kaj pa, če nimam dovoza ali garaže? Kako lahko napolnim svoje vozilo?

Če na vašem bivalnem naslovu, najsi bo to hiša ali večstanovanjska zgradba, še vedno obstajajo načini za polnjenje vašega vozila.

Po Sloveniji jih je že več kot 500, za našo severno mejo sploh ni težav, pa tudi na Hrvaškem je polnilnih postaj čedalje več. Pri tem je treba ločiti tri vrste polnjenja:  

 

 • polnjenje na destinaciji,  
 • javne polnilne postaje z izmeničnim tokom in
 • hitre javne polnilne postaje.

 

Ko gre za polnjenje na destinaciji, gre večinoma za enake polnilne postaje kot pri polnjenju doma. Hoteli, restavracije in nakupovalni centri se čedalje pogosteje odločajo za namestitev polnilnih postaj, saj ob rastočem številu uporabnikov električnih avtomobilov to postaja vse pogostejši razlog, zakaj se ti odločijo za obisk določene destinacije.

 

 • Doma v garaži/na dovozu ali na za to namenjenem parkirnem mestu/parkirišču v skupni rabi (običajno za stanovanja).
 • V službi na parkirišču vašega delodajalca, ki je rezervirano ali (delno) javno.
 • Na javni površini na ulicah, na avtocesti in na katerem koli javnem parkirišču.
 • V nakupovalnem centru trgovini ali večjemu nakupovalnemu središču.
 • V javni garažni hiši  zaprte garažne hiše in javne garaže.
 • Pred javno ustanovo uradi, mestna jedra in občinske palače.
 • Pred večstanovanjskem bloku lastniška ali skupna parkirna mesta.

Kakšni so stroški polnjenja električnega vozila?

To je popolnoma odvisno od tega, kje polnite in stroškov električne energije. Nekatere javne polnilnice so popolnoma brezplačne, druge pa imajo variabilne stroške. Večina kupcev namesti polnilnođico kar  na svojem domu.

 

Električna energija se ceni v kWh (kilovatna ura) - torej za popolno napolnjenost baterije pomnožite ceno na kWh z zmogljivostjo baterije (na enak način kot bi danes pomnožili ceno za liter goriva s kapaciteto rezervoarja za gorivo.

KAKŠNE KABLE POTREBUJEM ZA POLNJENJE ELEKTRIČNEGA VOZILA?

Nekateri kabli so del serijske opreme, medtem ko so bolj specializirani na voljo za nakup med dodatno opremo.

 

Za vsako vrsto polnjenja je na voljo poseben kabel. Za optimalno polnjenje vašega vozila je na voljo več vrst kablov (odvisno od države in modelov):

 

 • STANDARDNI KABEL MODE 2: kabel je na voljo serijsko in je optimalno prilagojen za uporabo na gospodinjski vtičnici. Velja za električna in priključna hibridna vozila.
 • ZMOGLJIVEJŠI KABEL MODE 2: kabel je na voljo za doplačilo in je zasnovan za uporabno na zmogljivejši gospodinjski vtičnici. Velja za električna in priključna hibridna vozila.
 • KABEL MODE 3 ZA ENOFAZNI TOK: kabel je na voljo za doplačilo za vozila z vgrajenim polnilnikom 7,4 kW in je optimalno prilagojen za uporabo na polnilni postaji WallBox in na javnih polnilnicah. Velja za električna in priključna hibridna vozila.
 • KABEL MODE 3 ZA TRIFAZNI TOK: kabel je na voljo za doplačilo za vozila z vgrajenim polnilnikom 11kW in je optimalno prilagojen za uporabo na polnilni postaji WallBox ali na javnih polnilnicah. Velja za električna vozila.

Ali lahko programiram polnjenje svojega električnega vozila?

Zaženete lahko takojšnnje polnjenje, programirate zakasnjeno polnjenje in ali prednastavitev gretje/hlajenje kabine preko zalsona na dotik v vozilu ali preko aplikacije My Citroën.
VZDRŽEVANJE / STORITVE / GARANCIJA

Ali z električnim vozilom lahko vlečem" prikolico?"

Ne, naša električna vozila niso namenjena vleki.

Kako skrbim za svoje električno vozilo?

Za vzdrževanje optimalnega stanja vašega električnega vozila priporočamo, da redno obiskujete  pooblaščenega serviserja ter skladno s priporočenim intervalom servisa.

Pri naših električnih avtomobilih z baterijami je to običajno vsake 2 leti ali na 16.000 milj (odvisno od tega, kaj se zgodi prej), za natančne informacije preverite pri serviserju ali v servisni knjižici.

Kakšno redno vzdrževanje lahko pričakujem?

Redno vzdrževanje električnega vozila je zelo podobno vzdrževanju bencinskega ali dizelskega vozila. Obrabljivi deli, kot so: pnevmatike, zavore, brisalci in žarnice, bo treba s starostjo in uporabo zamenjati. Komponente vzmetenja bo morda potrebno zamenjati tudi skozi celotno življenjsko dobo vozila, odvisno od uporabe in prevoženih kilometrov.

Električno vozilo potrebuje hladilno tekočino, ki zagotavlja, da njegova baterija ostane v optimalnem delovnem območju, zato jo bo občasno potrebno zamenjatio, da se podaljša življenjska doba baterije in doseg.

Kdo lahko servisira moje električno vozilo?

Naši pooblaščeni serviserji lahko redno servisirajo in vzdržujejo vaše električno vozilo. Naši strokovnjaki bodo poskrbeli, da bo vaše vozilo v optimalnem stanju.

Zlasti je pomembno, da se na nobenem delu visokonapetostnega sistema ne izvajajo nobeni posegi, razen ustrezno usposobljenega tehnika s pravilno varnostno opremo in orodjem.

Ali je vzdrževanje mojega električnega vozila dražje?

Popolnoma električno vozilo bo verjetno imelo nižje stroške vzdrževanja kot običajni motor z notranjim zgorevanjem - saj električna vozila vsebujejo veliko manj mehanskih delov.

100% pogona električnega vozila zagotavljata pogonski motor in akumulator, zato ni potrebe po rednih menjavah motornega olja in filtrov. Pomembno je, da se v drugih sistemih preveri obraba in se po potrebi zamenjajo nadomestni deli, na primer filtri za cvetni prah.

KOLIKO DOLGO VELJA GARANCIJA NA BATERIJO?

Garancija na pogonsko baterijo velja 8 let do 160.000 prevoženih kilometrov, oziroma do preteka enega od obeh pogojev, pri čemer je potrebno upoštevati, da je osnova za garancijsko obravnavno manjša zmogljivost baterije do 70% glede na originalno zmogljivost.

Garancija na upravljani akumulator (12-voltni) je enaka kot za ostale dele vozila.

VPLIV NA OKOLJE

Kaj naredi znamka CITROËN za okolje?

V celoti smo zavezani zmanjšanju vplivov našega poslovanja na okolje. To ni omejeno le na zmanjšanje izpustov CO2 in NOX vozil, ki jih prodajamo, ampak sega na celoten življenjski cikel teh vozil in sestavnih delov ter na naše širše poslovanje, vključno z našimi pisarnami in proizvodnimi obrati. Naše matično podjetje Groupe PSA ima na tem področju zelo širok obseg dejavnosti: od projektov odstranjevanja ogljikovih spojin, krožnega gospodarstva delov vozil, do uporabe povezane avtomobilske tehnologije za zagon inovativnih shem delitve električnih avtomobilov (car sharing).

 

Podrobnosti o izčrpni politiki o družbeni odgovornosti skupine PSA najdete na naši spletni strani: https://www.groupe-psa.com/sl/automotive-group/responsibility/

Kaj se zgodi z baterijami na koncu njihove življenjske dobe?

Skupina STELLANTIS (PSA CITROËN) je v partnerstvu s priznanimi evropskimi proizvajalci recikliranja vzpostavila postopek zbiranja in recikliranja baterij iz električnih vozil in hibridov na vseh prodajnih mestih v Evropi.

Evropska direktiva določa učinkovitost recikliranja 50% na mesec (glede na maso baterije).

STELLANTIS prek svojih partnerskih reciklaž zagotavlja učinkovitost recikliranja vsaj 70%.