PREUSMERITEV SEKUND

CITROËN C3 R5 NA RELIJU VAR

Citroën C3 R5, ki je trenutno sredi intenzivnega programa razvojnih testiranj, se bo javnosti prvič prestavil na reliju Var (23.-26. november).

Dirko bosta otvorila aktualna reli prvaka Francije Yoann Bonato in Benjamin Boulloud, ki sta v sezoni 2017 naziv osvojila z dirkalnikom DS 3 R5.

Od začetka septembra do danes je Citroën C3 R5 opravil številne testne vožnje tako na asfaltni kot tudi na neutrjeni podlagi. Prototip, ki je sedaj že zelo podoben končnemu produktu, katerega prodaja bo stekla v prvi polovici leta 2018, so izmenično preizkušali Stéphane Lefebvre, Craig Breen in Yoann Bonato. Do danes so z njim prevozili že več kot 4000 kilometrov, med katerimi je dirkalnik dokazal popolnoma zadovoljivo raven zmogljivosti in zanesljivosti.


Naslednja etapa za ekipo Citroën Racing pa bo predstavitev njene najnovejše kreacije javnosti. Od 23. do 26. novembra se bo na reliju Var, kjer bo potekala zaključna etapa francoskega prvenstva, kot prvi na progo podal Citroën C3 R5. S številko 0 na vratih bo nastopil izven konkurence, saj še ni prejel homologacije organizacije FIA.


Za volan Citroëna C3 R5 bo sedel Yoann Bonato, ki si je s štirimi zmagami (Limousin, Rouergue, Mont-Blanc in Cœur de France) z dirkalnikom DS 3 R5 že priboril naziv prvaka Francije. Yoann in njegov sovoznik Benjamin Boulloud bosta lahko brez kakršnegakoli pritiska zaradi konkurence proslavljala osvojeni naslov in inženirjem ekipe Citroën Racing posredovala dragocene informacije. Na tej testni vožnji v povsem realnih okoliščinah bosta dirkalnik C3 R5 preizkusila na različnih cestnih podlagah, mehaniki pa bodo lahko nato ocenili, ali je njegovo delovanje dovolj zadovoljivo.


Reli Var se bo pričel v petek, 24. novembra na začetku popoldneva in se bo zaključil v nedeljo opoldne po 14 hitrostnih preizkušnjah, v sklopu katerih bodo dirkalniki skupno prevozili 183 kilometrov. Pot bo voznike popeljala po najlepših cestah francoskega departmaja Var, ena od odločilnih hitrostnih preizkušenj pa bo potekala ob vasici Collobrières.

IZJAVE


Yves Matton, direktor Citroën Racing: "Yoann Bonato je imel na prvenstvu Francije odlično sezono in je dirkalniku DS 3 R5 priboril nov naziv. Čeprav mu v zadnjih dveh sezonah sreča ni bila vedno naklonjena, je na prvenstvu WRC 2 dosegel zelo lepe rezultate. Zato se mi je to zdela povsem logična odločitev, da mu zaupamo volan Citroëna C3 R5 na njegovem prvem javnem nastopu na reliju Var. Poleg tega bomo v središče pozornosti postavili izvrstnega voznika, ki aktivno sodeluje pri razvoju našega novega produkta za tekmovanja in končne kupce. Na reliju Var bomo imeli priložnost vozilo pokazati vsem tistim, ki se zanj zares zelo zanimajo; poleg tega pa bo imela tehnična ekipa možnost oceniti napredek razvoja pod povsem drugačnimi pogoji, kot jih ima na razpolago na testnih preizkušnjah."


Pierre Budar, direktor razvoja vozil za tekmovanja-končne kupce: "Zahvaljujoč tehničnim odločitvam, ki smo jih sprejeli že dolgo pred prvimi preizkusi na cesti, nam je uspelo testne vožnje zaključiti brez večjih tehničnih težav in doseči potencialno zmogljivost, na katero smo upali. Poleg tega, da smo ocenjevali vzdržljivost sklopov, smo analizirali razne konfiguracije nastavitev, da bi odkrili občutljive točke vozila in prišli do najbolj učinkovitih rešitev. Po drugi strani pa smo ogromno dela na motorju opravili na preizkusni napravi, tako da smo uspeli ovrednotiti številne konfiguracije in zdaj že vse specifikacije čakajo na homologacijo. Še en pomemben mejnik pa bo dosežen ob naši udeležbi na reliju Var, kjer bomo dirkalnik C3 R5 testirali pod pogoji blizu tistim, v katerih bo na koncu uporabljen."


Yoann Bonato: "Svojo kariero pri Citroënu sem začel na prvenstvu Saxo Challenge in tako sem uspel prvič postati uradni voznik. Naše poti so se zatem razšle vse do leta 2016, ko smo začeli znova sodelovati in ponudila se mi je priložnost, da sem sezono končal zelo uspešno. Tokrat sem imel prvič možnost sodelovati pri razvoju nekega vozila že od povsem zgodnje faze dalje. Od samega začetka sem bil navdušen nad tem, da je vozilo tako brezhibno, zmogljivo in enostavno vodljivo. Zelo težko bi dirkalnik C3 R5 primerjali z modelom prejšnje generacije, kajti vse je zares popolnoma drugače. Izkoristek podvozja, motor, ergonomska zasnova: človek zares dobi občutek, da je naredil preskok v višjo kategorijo. Na reliju Var si bom prizadeval, da bomo uspešno nadaljevali z dosedanjim delom, ekipi bom poskušal posredovati maksimalno število informacij, poleg tega pa bom z največjim užitkom vozil po tem prečudovitem terenu."

Top