PREUSMERITEV SEKUND

CITROËN SE VRAČA NA RELI PRVENSTVO

Nekaj dni po razkritju konceptnega vozila Citroën C3 WRC na avtomobilskem salonu v Parizu je ekipa Citroën Racing naznanila imena članov posadk, ki bodo njene barve zastopale v naslednjih dveh sezonah svetovnega reli prvenstva organizacije FIA. Posadki Kris Meeke / Paul Nagle, ki je svoje sodelovanje v ekipi do leta 2018 že potrdila, se bosta pridružili še posadki Craig Breen / Scott Martin in Stéphane Lefebvre / Gabin Moreau. Predsednik organizacije Abu Dhabi Racing, šejk Khalid Al Qassimi, bo skupaj s sovoznikom Chrisom Pattersonom nastopil na nekaterih preizkušnjah sezone 2017.

Ekipa Citroën Racing postopoma zbira vse potrebne sestavine za svoj uradni povratek na svetovno reli prvenstvo organizacije FIA. Od aprila letos do danes je bilo z dirkalnikom Citroën C3 WRC opravljenih sedem razvojnih testnih voženj, tako na neutrjenem terenu kot po asfaltiranih cestah in končna izvedenka bo v kratkem pripravljena.

 

Do 16. oktobra bodo imeli obiskovalci avtomobilskega salona v Parizu možnost občudovati konceptno vozilo Citroën C3 WRC, kot zares pravo poslastico stilskega oblikovanja, ki napoveduje novo generacijo dirkalnikov World Rally Cars, ki se bodo na tekmovanju prvič pomerili na reliju Monte-Carlo 2017.

 

Z napovedjo svojih posadk za sezoni 2017 in 2018 je Citroën Racing izvedel zelo pomemben korak, ki so ga številni opazovalci prvenstva WRC že težko pričakovali.

 

Ob koncu lanskega leta je bila že potrjena udeležba dvojice Kris Meeke in Paul Nagle, ekipi pa se bosta pridružili še dve posadki, katere člani sodijo med najbolj obetavne mlade talente prvenstva WRC. Craig Breen/Scott Martin in Stéphane Lefebvre/Gabin Moreau, ki so se s svojimi prvimi dosežki izkazali v sklopu reli programa skupine PSA in so letošnjo sezono tekmovali za ekipo Abu Dhabi Total WRT, so uspeli prepričati Citroën, da je svojo usodo zaupal mladim.

 

Ta odločitev se povsem ujema z dolgoletno Citroënovo strategijo, katere cilj je odkrivanje in šolanje talentiranih mladih reli voznikov. V nekaj več kot zadnjih petnajstih letih je Citroën uspel odkriti nekaj najbolj uspešnih reli voznikov: Loeb, Ogier, Sordo, Neuville, Camilli in seveda Meeke. Temu slavnemu seznamu se bosta zagotovo pridružila tudi Breen in Lefebvre!

 

Na začetku sezone bo ekipa nastopila z dvema dirkalnikoma Citroën C3 WRC, enega bo vozil Kris Meeke, v drugem pa se bosta izmenjevala Craig Breen in Stéphane Lefebvre. Točna razporeditev voznikov na posameznih dirkah bo objavljena nekoliko kasneje, Citroën pa bo na tekmovanjih nastopil s tremi dirkalniki, kolikor hitro bo možno. Svetovni svet organizacije FIA (World Motorsport Council) je pred kratkim odločil, da bodo imeli proizvajalci možnost nastopiti s tremi dirkalniki, vendar bo na lestvici svetovnega prvenstva med konstruktorji upoštevan le rezultat najboljših dveh.

 

Na nekaterih dirkah svetovnega prvenstva sezone 2017 bosta v enem od dirkalnikov Citroën C3 WRC nastopila tudi šejk Khalid Al Qassimi in Chris Patterson.

 

Kris Meeke, Craig Breen, Stéphane Lefebvre in šejk Khalid Al Qassimi, ki že zdaj sodelujejo pri razvoju Citroëna C3 WRC, bodo nadaljevali s testnimi vožnjami vse do homologacije vozila. Istočasno pa bodo letos nastopili še na reliju po Španiji (Meeke, Breen, Al-Qassimi) in na reliju po Walesu v Veliki Britaniji (Meeke, Breen, Lefebvre), kjer si bodo nabirali izkušnje za volanom dirkalnikov, ki jih trenutno vozijo.

 

Yves Matton, direktor Citroën Racing: "Pri izbiri naših posadk za prihodnost smo imeli na razpolago več scenarijev. Kris Meeke je bil potrjen že ob koncu lanskega leta in je tako povsem samoumevno postal vodilno ime ekipe. Poleg tega, da se je na vsakem nastopu v sezoni 2016 potegoval za vodilno mesto ter zmagal na Portugalskem in Finskem, je opravil tudi večino dela pri razvoju našega Citroëna C3 WRC. S tem, ko smo v svojo ekipo vključili dve mladi posadki, prav gotovo nismo izbrali najbolj enostavne opcije. Nedvomno pa se ta izvirna odločitev popolnoma ujema s Citroënovo miselnostjo. Craiga Breena in Stéphanea Lefebvreja smo v letošnji sezoni videli nastopati za ekipo Abu Dhabi Total WRT, zato verjamemo v njun potencial. Imata naraven talent, sta motivirana in imata pravo delovno etiko za zmagovanje na relijih. Želel pa bi tudi povedali, da bomo s ponosom popeljali ta dva mlada voznika, ki sta že dolga leta zvesta skupini PSA, do najvišjega nivoja v avtomobilskem športu. Na začetku sezone nam ne bo preostalo nič drugega, kot da si bosta izmenjevala volan drugega našega Citroëna C3 WRC. Takoj ko bo možno, pa bodo na vsaki dirki nastopili trije naši dirkalniki. Šejk Khalid Al-Qassimi je zares pravi ambasador relija na Bližnjem vzhodu in zelo nas veseli, da mu lahko pri tem stojimo ob strani."

 

 

 

Top