PREUSMERITEV SEKUND

CITROËN STOPIL PONOVNO NA ZMAGOVALNI PODIUM !

Na reliju na Portugalskem, ki je potekal od 30.maja do 2. junija 2019, je Citroën ponovno stopil na zmagovalni oder. 

Kljub slabšim uvrstitvam na preteklih dirkah in manjši možnosti za zmago nista Sebastien Ogier in Julien Ingrassia nikoli obupala in njuna borbenost je bila s šestimi stopničkami v tej sezoni poplačana. Za ekipo Citroën World World Rally Team so bile to že sedme stopničke na letošnjih dirkah. 

Esapekka Lappi in Janne Ferma, ki sta bila do tega trenutka zelo uspešna, sta doživela odstop tik pred koncem zadnje etape dirke.

S samo dvainpetdesetimi načrtovanimi kilometri dirke tega dne in na vsem udeležencem dobro poznanih preizkušnjah, so bile možnosti Sébastiena Ogierja in Juliena Ingrassia, da nadoknadita 11,8 sekund, ki so ju ločevale od stopničk, zelo majhne. Vodilni v ekipi Citroën Total WRT so se osredotočili na preizkušnjo Power Stage, ki prinese nekaj bonusnih točk in so hkrati računali na napako konkurence, ko je pod pritiskom. Do napake je dejansko prišlo v zadnji HP, kar je omogočilo francoski posadki, da se zavihti na tretje mesto in tako zasede svoje šeste stopničke v tej sezoni, ki so bile, zahvaljujoč premišljeno izpeljani dirki , že sedme za ekipo Citroën Total WRT. S petimi dodatnimi točkami iz preizkušnje Power Stage sta tako Sébastien in Julien ohranila vodstvo v prvenstvu.

Na Portugalsko sta prišla kot vodilna posadka in zato primorana, da začneta dirko med prvimi. Šestkratna prvaka si nista mogla predstavljati, da se bosta morala soočiti s takšnimi težavami zaradi razrahljane in presušene podlage.  Kljub temu sta z ustrezno izbiro pnevmatik prvi dan odpeljala junaško in zaključila  etapo na petem mestu s samo 3 sekundami zaostanka do stopničk. Toda razlika v položaju na dirki v primerjavi z ostalimi kandidati za stopničke je bila v soboto takšna, da Sébastienu in Julienu ni omogočala enakovredne borbe. Zato sta zadnjo nedeljsko etapo začela z 11,8 sekund zaostanka za tretjeuvrščeno posadko.

Esapekka Lappi in Janne Ferm, ki so jima do četrtega mesta zmanjkale le 2,3 sekunde po HP 2, sta prav tako dobro začela, a se jima je kasneje zaradi udarca žal zrahljala pnevmatika (HP 3) in sta v prvi etapi nazadovala na osmo mesto. A že v soboto sta se povzpela na peto mesto zahvaljujoč trem četrtinskim kronometrom, čeprav sta dve tretjini dneva dirkala v nehvaležnem drugem položaju. Žal, je majhna napaka na začetku nedeljske etape (HP 16) imela hude posledice: rahlo preostro sta zavila v desni ovinek, se prevrnila na streho in se zakotalila. Nadaljevala sta v naslednjo preizkušnjo, da bi ubranila peto mesto, a sta ob tem zadela ob pobočje, poškodovala zadnje levo vzmetenje in zato morala tik pred koncem odstopiti.

Top