PREUSMERITEV SEKUND

DS E-TENSE:EDINSTVEN, NAVDUŠUJOČ IN ZMOGLJIV ZA RESNIČNO PRIHODNOST

Leto po lansiranju tržne znamke in le nekaj dni po prenovi vseh evropskih modelov DS pripravlja še en dogodek z edinstvenim avtomobilom: DS E-TENSE.

Avtomobil je plod obrtniškega znanja na ravni največjih francoskih prestižnih oblikovalskih hiš v kombinaciji z uporabo digitalnih orodij. Edinstven je po svojem zunanjem oblikovanju in občutjih v vožnji, ki jih ponuja: v njem se prepletajo prestiž, visoke tehnologije in izjemne zmogljivosti. Ta avantgardna kreacija je tehnološka in slogovna vizija tržne znamke, ki tlakuje pot v prihodnost, zato je opremljena z zmogljivim električnim pogonskim sklopom.

516 Nm moči in tišina, 402 KM in nič toplogrednih plinov, 4,72 m dolžine in 1,29 m višine … Nekaj številk in nekaj besed, ki narekujejo ton: zadnja kreacija znamke DS, ki jo bodo vsemu svetu premierno predstavili na ženevskem mednarodnem avtomobilskem salonu 2016, bo pritegnila vse poglede. Že drugo leto zapored je mlada francoska prestižna tržna znamka zasnovala nov avtomobil, v katerem sta ključni besedi visoka tehnologija in prefinjenost. Če se vrnemo nazaj na ta izdelek, ki je plod odličnega sodelovanja …

 

"Želeli smo ustvariti zmogljiv električni avtomobil GT. Avtomobil, ki bo utelešal prefinjenost, tehnologijo in oblikovanje znamke DS. Avtomobil, ob katerem se bodo ljudje zasanjali in si zaželeli sesti za volan", nam v en glas zaupa projektna skupina oblikovalcev in inženirjev, ki so vsi po vrsti navdušeni in navdušujoči.

 

SREČANJE MED AVANTGARDNIM OBLIKOVANJEM IN TEHNOLOGIJO

Izklesan, fluiden, v gibanju … Te tri besede pridejo na misel ob pogledu na DS E-TENSE. S svojo obliko prestižnega športnega kupeja Grand Tourisme, ki jo poudarjata kroman profil po karoseriji in kovinska zelena barva Vert Amétrine, budi eno samo željo: videti ta avtomobil v gibanju!

 

Avantgarden pridih, ki je pri oblikovanju DS zelo priljubljen, najdemo na zadnjem delu vozila. Pravzaprav tudi DS E-TENSE, tako kot DIVINE DS, nima zadnjega stekla, zato so oblikovalci imeli veliko svobode pri snovanju silhuete, produktne ekipe pa so lahko v avtomobil vgradile digitalno tehnologijo za zagotavljanje vzvratne preglednosti.

 

Resničen pečat oblikovanja DS so signaturne luči avtomobila - tako sprednje kot zadnje - ki jim je bilo posvečene veliko pozornosti. Moduli LED (DS ACTIVE LED VISION) v sprednjih lučeh so izdelani po navdihu oblikovanja nakita in ročnih ur in dodelani do najmanjše podrobnosti. Pri tem je bilo glavno vodilo oblikovanja stranki vedno ponuditi več. Dnevne luči – v obliki biserov - poudarjajo "pogled" avtomobila. Zadnji smerni kazalci so vgrajeni v strehi, da spominjajo na model DS iz leta 1955. Vrhunec dodelanosti signaturnih luči: zadnje luči s tehnologijo full LED v obliki lusk med vožnjo prav zaživijo. Te luči napovedujejo smernice prihodnjih modelov DS.

 

Notranjost avtomobila je kombinacija francoskega prestiža in plemenitih materialov, kot sta prešito patinirano usnje sedežev in dekoriran aluminij na sredinski konzoli. Za zasnovo, testiranje in izdelavo armaturne plošče ter prenovljenega vzorca ročne ure na sedežnem oblazinjenju so usnjarski mojstri potrebovali 800 delovnih ur. Na armaturni plošči najdemo tudi hladno jeklo, ki ji daje futuristično strukturo, in volanski obroč poudarjene ovalne oblike. Skrajni izraz skrbne izdelave vseh podrobnosti, ki je lastna znamki DS, je motiv ‘Clous de Paris‘, ki obdaja klecna stikala na sredinski konzoli.


SREČANJE VELIKIH FRANCOSKIH PRESTIŽNIH OBLIKOVALSKIH HIŠ

Ta prefinjena notranjost je postala zgled za oblikovanje edinstvenih predmetov, ki so nastali v sodelovanju s francoskimi prestižnimi znamkami in utelešajo vrednote znamke DS.

 

Etui za čelado, izdelan v sodelovanju z oblikovalci pri Maison Moynat

Pri oblikovanju tega edinstvenega kosa je umetniški vodja hiše Moynat našel navdih v jermenu v obliki črke Y, s katerim so včasih pritrjevali košare za rezervno kolo, ki so bile nameščene na zadku vozil. Ta etui ima glavni prekat, izdelan iz naravnega telečjega usnja v ekskluzivnem barvnem odtenku Terre de Sienne, ki sčasoma pridobi še lepšo patino. Etui so po tradicionalnih postopkih ročno izdelali vrhunski usnjarski obrtni mojstri. V notranjosti je mehek usnjen žepek, podložen s kozjim usnjem jantarjevo rumene barve. Ta model je večnamenski, saj ga je mogoče pritrditi na voznikov sedež, da ostane vedno varno na svojem mestu. Mogoče ga je tudi odstraniti in v njem na praktičen in eleganten način prenašati čelado. Služi lahko tudi kot torba.

 

Ura, edinstven primerek, ki so ga izdelali pri BRM Chronographes

Ta ura je pravi koncentrat urarske tehnologije (Records TB). Zasnovana je bila za voznika oziroma voznico avtomobila DS E-TENSE, ki jo lahko nosi na zapestju ali jo pritrdi na sredinsko konzolo v avtomobilu. Ohišje je nagnjeno za 90°, da potniki med vožnjo lahko pogledajo na uro.

 

Izjemen zvok po zaslugi znamke FOCAL

V čisto tihem potniškem prostoru dobijo čustva, ki jih prikliče edinstveno ozvočenje, povsem novo dimenzijo. Za ekskluzivno izkušnjo devet zvočnikov z visoko kakovostjo reprodukcije FOCAL Utopia notranjost avtomobila DS E-TENSE pretvori v avditorij za najzahtevnejše avdiofile. Po zaslugi znanja made in France znamke FOCAL, ki povezuje užitek in visoko tehnologijo, ima ta izjemen avtomobil tudi ozvočenje na primerni ravni.

 

To je bil edinstven podvig, saj se je tržna znamka povezala s partnerji, ki jih sicer v avtomobilski industriji le redko srečamo.

 

SREČANJE MED NAPREDNIMI TEHNOLOGIJAMI

Zmogljiv električni avtomobil

Ker sodeluje na svetovnem prvenstvu v Formuli E, se je znamka DS odločila svojo najnovejšo kreacijo opremiti s čistim, tihim in predvsem zmogljivim načinom pogona: zanjo so izbrali 100-odstotno električni pogon z močjo 402 KM in navorom 516 Nm. DS E-TENSE lahko z enim polnjenjem v kombinirani vožnji prevozi 310 km (oziroma 360 km v mestni vožnji), kar ga trdno uvršča med zelo zmogljive prestižne športne avtomobile GT.

Litij ionski akumulatorji so nameščeni v podvozju avtomobila, kar mu omogoča nizko težišče in enakomerno porazdelitev navora na obe premi.


Elementi, zasnovani s parametričnim oblikovanjem

Po avtomobilu DS 4 Concept je tudi DS E-TENSE opremljen z nekaterimi elementi, ki so bili izrisani z novim, inovativnim in avantgardnim postopkom: parametričnim oblikovanjem. Postopek, ki ga že uporabljajo pri oblikovanju oblačil in arhitekturi, omogoča drugačno ustvarjanje površin in tridimenzionalnih oblik.

Dokaz najdemo na armaturni plošči avtomobila DS E-TENSE, ki je s svojo futuristično jekleno strukturo prava skulptura. Rešetka prednje okrasne maske je ravno tako izdelek parametričnega oblikovanja in 3D tiskanja.

Od luči DS LED VISION k lučem DS ACTIVE LED VISION

Konceptni avtomobil je tudi predstavitev smernic za prihodnost. Podpis vseh aktualnih modelov DS je tehnologija DS LED VISION, ki je pri konceptu DS E-TENSE še nadgrajena in postane aktivna. Moduli LED, ki so še vedno izdelani po navdihu oblikovanja nakita in urarstva, se obračajo za 180°. Ponujajo spremljevalno osvetlitev s širšim svetlobnim snopom, ki je ob straneh razširjen še za 20°, in nove funkcije (funkcija high-way za avtocesto ter funkcija "vreme", ki razširi svetlobni snop ob dežju, snegu in megli). Tehnologija DS ACTIVE LED VISION tako odmika meje teme in izboljša varnost vožnje.

 

Najsodobnejše tehnologije, ki dokazujejo pozornost, posvečeno podrobnostim

Avtomobil je opremljen še z drugimi kosi tehnološke opreme, kot je digitalni sistem za zagotavljanje vzvratne preglednosti v kombinaciji s kamero na zadku vozila. Ali inovativna tehnologija za čist potniški prostor, poimenovana clean cabin, ki je del klimatske naprave in omogoča aktivno zaščito potnikov. Sistem neprestano zaznava, analizira in filtrira škodljive snovi, ki v avtomobil vstopajo od zunaj, in s tem čisti zrak v potniškem prostoru.


 

SREČANJE MED STRASTJO DO AVTOMOBILOV TER UČINKOVITOSTJO

Edinstvena kreacija za vse, ki želijo izživeti svojo strast do avtomobilov in se ob tem ne odpovedati užitku niti zmogljivostim … To predstavlja DS E-TENSE.

To mu omogoča dvosedežna samonosna karoserija, ki je izdelana iz ogljikovih vlaken in nameščena na neodvisnih obesah z dvojnimi prečnimi vodili. Avtomobil ima zelo nizko težišče, saj so akumulatorji umeščeni v podu, kar mu omogoča natančno in dosledno obnašanje in najpomembneje, varno dinamično vožnjo. Oblika karoserije, ventilator iz ogljikovih vlaken in ravno podvozje veliko prispevajo k aerodinamiki avtomobila. Zmogljivosti, ki jih nudijo avtomobili GT! Ne smemo pozabiti še na pnevmatike MICHELIN, ki so bile razvite posebej (prilagojenost na visok navor električnega pogona) za varno in udobno potovanje tudi med zelo dinamično vožnjo.

Varno in udobno vožnjo olajšajo digitalni merilni instrumenti visoke ločljivosti na 12-palčni digitalni instrumentni plošči in 10-palčnem zaslonu na dotik. Slednji nudi učinkovito in intuitivno upravljanje, krmili pa ga elektronski sistem, ki so ga razvili v sodelovanju z znamko Coyote.

V osrčju potniškega prostora imata oba potnika dostop do vseh tehničnih informacij o vožnji, kot so parametri o meritvah čistoče zraka ali vrtljaji obeh motorjev, in do povsem novega predvajalnika multimedijskih vsebin. Pozornost, ki jo pri DS namenjajo najmanjšim podrobnostim, dokazuje tudi način prikazovanja teh informacij v slogu, ki združuje prefinjenost in tehnologijo. "Oživeli" histogrami spominjajo na letalsko industrijo, pod prsti se izrisujejo oblike diamantov (v barvah Champagne in Carmin) in izrisujejo oblikovalsko smer, v katero so namenjeni bodoči uporabniški vmesniki v avtomobilih znamke DS.

TEHNIČNI PODATKI

-           Mere: D 4,72 x Š 2,08 x V 1,29

-           Tip motorja: 100% električni motor z močjo 402 KM

-           Akumulatorji: 53 kWH (360 V, enosmerni)

-           Pospeševanje: 4,5 sekunde od 0 do 100 km

-           Avtonomija: 360 km (mestna vožnja) ali 310 km (kombinirana vožnja)

-           Največji navor: 516 Nm

-           Končna hitrost: 250 km/h

-           Masa: 1,8 tone

-           Pnevmatike: MICHELIN Pilot Supersport; Prednje: 245/35 ZR 20; Zadnje: 305 /30 ZR 20

-           Dvokolesni pogon

-           Samonosna karoserija iz ogljikovih vlaken

-           Zvok: Sistem Focal Utopia z 9 zvočniki, 640 W, ki ga krmili procesor za digitalno obdelavo signalov (Digital Signal Processor)

ETENSE

Top