PREUSMERITEV SEKUND

Ë.Popeja ali električno prečkanje Sahare

Leta 2020, natanko 100 let po prvem prečkanju Sahare, se bo Citroën lotil novega podviga: Ë.Popeje ali električnega prečkanja Sahare!

Razstava replike vozila Scarabée d’Or na salonu Rétromobile 2020 naznanja začetek novega drznega projekta, ki sodi med takšne, kakršne je imel rad tudi André Citroën.

Leta 2022, natanko sto let po prvem prečkanju slavne puščave z avtomobili, se bo Citroën vnovič lotil tega podviga v sklopu svoje Ë.POPEJE oziroma prečkanja Sahare z električnimi vozili. Ista destinacija, isti pogum, iste ambicije.

Cilj projekta ni tekmovanje v hitrosti, temveč človeška pustolovščina s tremi različnimi tipi vozil: iz preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. Cilj je prevoziti zgodovinsko pot oziroma skupno 3170 kilometrov v 21 dneh.

sahara_epopee

Sto let po prvem prečkanju Sahare z avtomobili se je Citroën lotil novega podviga, v sklopu katerega namerava svoj dosežek ponoviti z električnim pogonom: Ë.POPEJA. Gre za projekt, v katerem bodo na preizkusu tako človekove kot tudi tehnološke sposobnosti s ciljem promocije inovativnih in trajnostnih oblik mobilnosti. Odvijal se bo v času stoletnice prvega prečkanja: od 19. decembra 2022 do 7. januarja 2023.

Projekt Ë.POPEJA (Ë.POPÉE v francoščini) je bil javnosti predstavljen na tiskovni konferenci, 4. februarja, ki je potekala na Citroënovem razstavnem prostoru salona Rétromobile. Ista destinacija, isti pogum, iste ambicije. Cilj projekta ni tekmovanje v hitrosti, temveč človeška pustolovščina s tremi različnimi tipi vozil: iz preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. Sodelovali bodo:

  • dve repliki goseničarjev iz prvega prečkanja: Scarabée d’Or (zlati skarabej) in Croissant d’Argent (zlati polmesec),
  • električna vozila iz serijske proizvodnje za asistenco iz Citroënovega prodajnega programa v letu 2022,
  • in eno konceptno vozilo prihodnosti na 100 %   električni pogon.

 scarabe

Cilj je prevoziti zgodovinsko pot oziroma skupno 3170 kilometrov v 21 dneh (s potrebnimi prilagoditvami zaradi geopolitičnega ozadja nekaterih prečkanih območij): 200 km iz Touggourta v Ouargalo, 770 km iz Ouargale v In-Salah prek Inifela, 800 km iz In-Salaha v Silet prek Tamanrasseta, 500 km iz Sileta v Tin Zaouaten, 100 km iz Tin Zaouatena v Tin Toudaten, 100 km iz Tin Toudatena v Kidal, 350 km iz Kidala v Bourem, 100 km iz Bourema v Bambo in 250 km iz Bambe v Timbuktu.

 sahara_map

Replika vozila Scarabée d’Or je enaka originalu iz leta 1922, v popolnoma delujočem stanju in pripravljena na spopad s saharskim peskom. Druga replika, Croissant d’Argent, pa bo lansirana letos, da se bo lahko pridružila pustolovščini leta 2022. Nadaljevanje sledi …

Top