PREUSMERITEV SEKUND

WTCC: RDEČA ARMADA ZMAGALA TUDI V RUSIJI

Yvan Muller in José María López sta po bogati zbirki uspešnih kvalifikacij znova poskrbela za dvojno zmago ekipe Citroën Total na dirkališču Moscow Raceway (5.- 7.6.2015). Citroënovi dirkalniki C-Elysée WTCC se v drugi dirki niso povzpeli na zmagovalni oder, njegovi dirkači Ma Qing Hua, Yvan Muller in Sébastien Loeb pa so se razvrstili od petega do sedmega mesta. Kljub temu, da se mu v drugi dirki ni uspelo uvrstiti na zmagovalne stopničke, José María López ostaja vodilni v svetovnem prvenstvu med vozniki pred Yvanom Mullerjem in Sébastienom Loebom. Citroën pa je prav tako ohranja vodilni položaj med konstruktorji.

GALERIJA POSNETKOV Z DIRKALIŠČA

Na dirkališču Moscow Raceway se je tistega dne sonce vendarle prebilo skozi oblake in dvignilo temperaturo za nekaj stopinj. Prvo dirko, ki jo je spremljal tudi Jean Todt, predsednik združenja FIA, sta Yvan Muller in José María López začela iz prve linije. Yvan Muller je izvrstno startal in v prvem ovinku prehitel svojega moštvenega kolego. Tik za petama sta jima bila Gabriele Tarquini in Rob Huff, tako da so se v vodilni skupini zvrstili kar štirje svetovni prvaki FIA WTCC!

 

Tudi Ma Qing Hua je dobro začel in s petega mesta nemudoma prehitel Toma Chiltona. Sébastien Loeb se je na progo podal iz šeste vrste, zaradi česar je imel veliko težjo nalogo. Devetkratni svetovni prvak v reliju se je na začetku sicer zavihtel na osmo mesto, vendar ga je v tretjem krogu prehitel Tiago Monteiro. Vse do cilja se omenjeni vrstni red ni več spremenil in Yvan Muller je osvojil tretjo zmago sezone, ki se je pridružila zmagama v Marrakechu in na Nürburgringu!

 

Druga dirka se je odvila kmalu zatem. Tokrat pa je med Citroënovimi vozniki najbolje startal Ma Qing Hua, s petega mesta. Nekaj mest za njim so se na progo podali José María López, Yvan Muller in Sébastien Loeb, ki so startali z devetega, desetega in enajstega mesta. Po uspešnem startu je Ma Qing Huaja zapeljal s proge zaradi gneče dirkalnikov na prvem ovinku. Kitajec je prvi krog končal na petem mestu tik za Monteirom, Micheliszem, Catsburgom in Valentejem. Za njimi pa so se uvrstili Huff, Tarquini, Loeb, Chilton, Muller in López. Argentinec se je zavedal, da je bila dirka izgubljena zaradi neuspešnega starta. Vodilni v svetovnem prvenstvu pa je nato dobil še kazen vožnje skozi bokse!

 

Medtem ko je Monteiro drvel zmagi naproti, pa so se za njim odvijale prave bitke. V spopadu med Ma Qing Huajem in Sébastienom Loebom je bila sreča naklonjena prvemu, ki se je povzpel vse do petega mesta, njegovi moštveni kolegi pa so mu bili tik za petami. Yvan Muller se je uspel prebiti mimo Seba, tako da so trije Citroënovi dirkalniki C-Elysée WTCC zasedli peto, šesto in sedmo mesto ter ekipi priborili dragocene točke v razvrstitvi svetovnega prvenstva med ‘vozniki’ in ‘konstruktorji’.

 

IZJAVE

 

Yves Matton, direktor Citroën Racing: «Prejšnji vikend se je v Moskvi zvrstil pravi športni spektakel, ki je poskrbel za zares tesne rezultate. Seveda pa moramo počakati še nekaj naslednjih dirk, da bomo videli, ali smo zdaj priča novemu trendu ali je bil to zgolj enkratni fenomen. Za Yvanom Mullerjem je zelo uspešen vikend, tako da se je zavihtel na drugo mesto svetovnega prvenstva med vozniki in uspel zmanjšati razliko do Pechita Lópeza. Očitno bodo prihodnje dirke še zelo zanimive, saj moramo računati na maščevanje Sébastiena Loeba in seveda je tu še Ma Qing Hua, ki postaja vse boljši!»

 

Yvan Muller: «Zmaga je vedno enostavna, če imaš na razpolago najboljši avto. In prejšnji vikend je bil Citroën C-Elysée WTCC znova najbolj zmogljiv. Na prvi dirki sem dobro startal in s tega mesta sem lahko situacijo tudi nadzoroval. V prvih dveh ali treh krogih sem silovito napadel, potem pa sem pazil, da ne bi preveč obrabil pnevmatik. Vse do cilja sem nadzoroval razliko do Pechita. Na drugi dirki pa sem slabo startal, ravno nasprotno kot Seb. Šesto mesto je pravzaprav najboljši rezultat, na katerega sem lahko upal. Točke so se obrnile meni v prid in zavedam se, da je pred nami še dolga sezona, vendar pa še vedno nisem izgubil upanja!»

 

José María López: «Yvan je bil najhitrejši, tako kot na kvalifikacijah. Jaz sem nekoliko tvegal in izbral aerodinamične nastavitve z malo potisne sile, vse to pa ni bilo dovolj, da bi ga lahko prehitel. Gabriele mi je bil za petami in vse do cilja se nisem mogel sprostiti. Na drugi dirki sem na startu storil napako in moj dirkalnik se je premaknil. Stopil sem na zavoro, potem so se ugasnile luči in izgubil sem več mest, na glavo pa sem si nakopal še kazen vožnje skozi bokse. Ponavadi sem ob napakah zelo strog do samega sebe. V tem primeru pa sem si zgolj rekel, da moram obrniti novo stran. Do tega trenutka je bila sezona zame popolna in zaradi tega sem iz Rusije odšel kot vodilni v svetovnem prvenstvu.»

 

RAZVRSTITEV  VOZNIKI:

1. José María López 199 točk

2. Yvan Muller 164 točk

3. Sébastien Loeb 135 točk

4. Tiago Monteiro 102 točki

5. Ma Qing Hua 84 točk

 

RAZVRSTITEV KONSTRUKTORJI:

1. Citroën 434 točk

2. Honda 317 točk

3. Lada 126 točk

 

Top