Ogled vsebine
Nasvet mladim voznikom
NASVET MLADIM VOZNIKOM
Pravkar ste uspešno opravili vozniški izpit. Čestitamo! Zdaj, ko je svet res vaš, lahko potujete kamor koli želite. Vendar se vam zdi vožnja bolj strašljiva kot ste si mislili prej. 
MLADI ZA VOLANOM
Pravkar ste uspešno opravili vozniški izpit. Čestitamo! Zdaj, ko je svet res vaš, lahko potujete kamor koli želite. Vendar pa se lahko to sliši kot zastrašujoča perspektiva in morda je vožnja po svoje bolj strašljiva kot ste si mislili prej. Brez skrbi, mnogi mladi vozniki so se počutili enako, in to je povsem normalno. Oglejte si naš nasvet za mlade voznike, da se boste znašli na poti in bili pripravljeni na nekatere nevšečnosti.
PRVIČ SAMI NA VOŽNJO

Verjetno se  počutite kar malo negotovi, saj dokler niste opravili vozniškega izpita niste nikoli bili sami v avtomobilu. Torej, da se navadite na vožnjo sami, sledite tem nasvetom:

 

  • Odpravite se na kratko pot v znani okolici, kjer poznate vse poti in ceste
  • Če ste nervozni, je morda bolje, če ugasnete radio ali ga utišate, da se boste lažje skoncentrirali
  • Na vožnjo se ne odpravite v prometnih “špicah” ali v temi
  • Splača se investirati v navigacijo, če vas skrbi, da se boste na daljših relacijah izgubili. V naših vozilih so na voljo navigacijski sistemi Citroën Connect Nav* ali opcija Mirror Screen*, ki vam omogoča preslikavo zemljevida z vašega telefona. Tako boste vedno vedeli, kam greste in kje se nahajate.
NA KAJ MORATE BITI POZORNI PREDNO SPELJETE?

Zadnje, kar si želite, ko se prvič vozite sami, da bi bilo kaj narobe z vašim avtomobilom. Seveda je malo verjetno, vendar vas bo ena hitra kontrola pomirila.  Imate na primer dovolj goriva? Ste že kdaj napolnili avto z gorivom? Če ne, pojdite z nekom bolj izkušenim, ki vas lahko nauči kako se dotoči gorivo v rezervoar.

 

Ali sta nivo olja in vode zadostna? Zelo pomembno je, da veste, kako to preveriti. Vaš učitelj vožnje bi vas moral poučiti na vašem učnem avtomobilu, vendar se prepričajte, kako to preveriti na svojem avtomobilu, saj se lahko razlikuje od vozila do vozila. Prav tako morate preveriti, ali vaši žarometi in zavorne luči pravilno delujejo, tudi če vozite samo podnevi. Polomljena luč ali pregorela žarnica v luči bi vas lahko spravila v veliko težav.

 

Poleg preverjanja avtomobila ga tudi dobro spoznajte. Prilagodite vsa ogledala na prave položaje in poskrbite za to vsakič, ko se odpravite na pot! Kako je z vašim sedenjem in položajem sedeža? Ali lahko enostavno stopite do pedalov? Vzemite si nekaj časa, da bo vaš vozni položaj čim bolj udoben.

 

Prav tako je dobro poznati preverjanje tlaka v pnevmatikah. To počnite redno, vendar obvezno pred daljšo vožnjo ali če vozite v slabem vremenu. Mnogi naši modeli vozil so opremljeni z monitorjem tlaka v pnevmatikah, ki nenehno spremlja tlak v vseh štirih pnevmatikah in vas bo opozoril, če bodo prenizki.

KAJ ISKATI PRI NOVEM AVTOMOBILU?
Po opravljenem vozniškem izpitu, je naslednja najbolj zanimiva naloga, izbira vašega novega avtomobila, morda celo prvega. Morda si želite avtomobil, s katerim boste naredili vtis na svoje prijatelje ? Ali pa potrebujete avtomobil, s katerim bo manevriranje po mestu enostavno in dovolj dinamično?
CITROËN C3
Prometni zamaški, gost promet, prometne konice, zamude, počasna vožnja ... Poznate to zgodbo?  S svojo moderno in kompaktno obliko karoserije navihanega videza je novi CITROËN C3 kot ukrojeni za vožnjo po mestu. Vožnja po ulicah in izvajanje manevrov v mestnem središču postaneta otročje lahka! Ste pripravljeni na spopad z izzivi urbane džungle?
CITROËN C3 AIRCROSS
Vsestranski, modularni in kompaktni Citroën C3 Aircross je SUV za enostavno vsakodnevno rabo. Idealen za pustolovce. Citroën omogoča svojim strankam, da se za volanom počutijo "kot doma". Za to je zaslužen zlasti njegov program Citroën Advanced Comfort®, ki zagotavlja še več dobrega počutja v notranjosti. C3 Aircross ponuja vse tehnologije za pomoč pri vožnji in varnost v vožnji, da boste za volanom bolj pomirjeni in sproščeni. 
KAKŠNA PA JE PREDNOST CITROËNOVIH AVTOMOBILOV?

Zato, ker porabite veliko časa v avtomobilu, si Citroën prizadeva, da bi svoje vožnje preživeli čim prijetnejše, po zaslugi velikodušne in prostorne notranjosti, udobne in funkcionalne brez pomanjkanja prostora za shranjevanje ...

Že od svoje ustanovitve leta 1919, je CITROËN v ospredju avtomobilskega udobja. Današnja obljuba ponazarja duh znamke Citroën "Be different, feel good" in pooseblja štiri glavne stebre inovativnega programa CITROËN ADVANCED COMFORT®: omejitev stresa, poenostavljena uporabnost in funkcionalnost vozila ter mentalna razbremenitev.

ZAVAROVANJE ZA MLADEGA VOZNIKA
Zakaj ga potrebujete?

Imate vozniški izpit. Izbrali ste si nov avto. Kot morda že veste, mora biti vaš avtomobil zavarovan, če želite voziti zakonito. Tudi vaš prvi avto, ki ga želite voziti kot mladi voznik. Na slovenskem tržišču je kar nekaj ponudnikov zavarovanj avtomobila, ki ponujajo tudi zavarovanje za mladega voznika. Cenovne ponudbe pa so lahko med zavarovalnicami različne. Zavarovanje mladih voznikov je namenjeno vsem, ki so vozniški izpit opravili pred manj kot 3 leti.

Poznamo več vrst avtomobilskih zavarovanj:

  • AVTO. ODGOVORNOST (AO)
  • AVTO. ZAVAROVANJE VOZNIKA (AO+)
  • AVTOMOBILSKI KASKO (AK)
  • AVTOMOBILSKA ASISTENCA
  • ZELENA KARTA

 

Za pokritje morebitne škode iz AO zavarovanja (tudi AO Plus zavarovanja za telesne poškodbe voznika) in AK zavarovanja, ki bi jih kot mladi voznik povzročil s svojim ali izposojenim avtom oz. na tem avtu.

Pomemben prihranek: tebi oziroma drugemu lastniku avta (staršem, prijatelju, babici in dedku …) ni potrebno plačati dodatnega kritja za povečano nevarnost mladega voznika na polici avto zavarovanja, ki si ga izposodiš oz. ga voziš.

S SVOJIMI STRAHOVI SE SOOČITE ŽE OD ZAČETKA
Vremenske nevšečnosti

Če ste v določenih razmerah nervozni, vzemite s seboj nekoga, ki mu zaupate, in se soočite s svojimi strahovi zaradi vožnje. Najpogostejši vzroki za strah so vremenske nevšečnosti. 

Z vožnjo po Sloveniji se je težko izogniti slabemu vremenu. Voziti se je treba v močnem dežju, snegu, megli in vetru, tako da je najbolje, da se že od samega začetka navadite nae vremenske nevšečnosti.  Vožnjo v slabih vremenskih pogojih vadite raje v domačem okolju ali okolju, ki ga dobro poznate, da vožnja ne bo zastrašujoča. 

 

Vožnja po avtocesti
Vožnja po avtocesti je sama po sebi spretnost, ki se je je koristno naučiti, če razmišljate o potovanju po Sloveniji in preko meja naše države. Najbolje je, da se čimprej seznanite s situacijami na avtocestah;  vključevanje na avtocesto, zastoji na avtocesti, vožnja skozi predore, ukrepanje v primeru prometne nesreče, predvsem ključna pa sta varnostna razdalja in spoštovanje omejitev hitrosti. 
Vožnja po mestu

Vožnja v prometnem mestu je lahko zastrašujoča. Toliko se dogaja: avtobusi, kolesarji, taksisti, pešci in sistemi za nadzor prometa. Naučite se ohraniti mirne živce in vadite mestno vožnjo z nekom, ki območje dobro pozna. Če ste resnično nervozni, ne vozite v prometnih “špicah” temveč v urah, ko je promet v mestu malo bolj umirjen.

 

NA KAJ MORATE ŠE POSEBNO BITI POZORNI MED VOŽNJO?
Avtobusne proge, kolesarske proge, motoristi in še kaj
Ko se prvič vozite sami, boste morda preobremenjeni z vsem, na kar morate biti pozorni na cesti. Medtem ko morate biti pozorni na prometne predpise, vas lahko zaskrbijo še druge stvari, še posebej, če se vozite na nepoznani lokaciji:
 

AVTOBUSNE PROGE

Vozni pas s cestno označbo v rumeni barvi in napisom BUS ali TAXI je izključno namenjeno vožnji avtobusnih prevoznikov in taksistom in po tem voznem pasu ne smete voziti. Rumena neprekinjena črta prepoveduje ostalim vozilom, razen avtobusom, da bi zapeljali ali vozili po tem prometnem pasu.

 

KOLESARSKE STEZE

V prometnih mestnih središčih se morate resnično zavedati kolesarjev. Vedno preverite svoja ogledala na križišču ali semaforju in se prepričajte, da kolesar ni v vašem “mrtvem kotu”. Kolesarske steze so v večini mestnih središč označene z rdečo barvo in simbolom kolesa. Sicer pa z belo črtkano črto in oznako. Kolesarji so nepredvidljivi, posebno v poletnih mesecih, ko lahko velikokrat privede do konfliktnih situacij.

 

MOTORISTI

Velik del vožnje v mestnih središčih pa predstavljajo tudi motorji in skuterji. Znani so v tem, da se vključujejo v promet dokaj nepredvideno, vijugajo med vozili in iščejo možnost, da se prerinejo v ospredje.  Redno preverjate ogledala, da motorist ni v vašem “mrtvem kotu" in se vedno zavedajte svoje okolice.

Parkiranje v mestnih središčih

Ulično parkiranje je lahko naporno in stresno, še posebej, če se vozite na novem območju. V mestnih sredičih je le malo mest, kjer je mogoče prosto parkirati, saj so zunanja parkirna mesta označena z različnimi barvami, vsaka pomeni določeno kategorijo parkirnega območja.

Parkirna mesta za povečini označena z belo črto, tako plačljiva kot neplačljiva, kar je tudi posebej označeno s prometnim znakom na območju parkiranja.

Označbe na parkirnih območjih, ki niso bele barve:
Parkirna mesta označena z modro barvo: to so območja kratkotrajnega parkiranja, ki še posebej označena s prometnimi znaki. Na teh območjih je parkiranje omejeno do 2 uri.

Parkirna mesta označena z zeleno barvo so namenjena parkiranju vozil na električni pogon ali s Plug-In-Hybrid sistemom.

rumeno barvo so označena mesta, na katerih je prepovedano parkiranje, in zaznamujejo mesta, rezervirana za določene namene (avtobustna postajališča, postajališča za taksije, parkirna mesta za invalide, itd.