PREUSMERITEV SEKUND

KONCEPT C3 WRC: ZAŽENIMO MOTORJE!

Citroën Racing se pripravlja na svoj veliki povratek na sceno svetovnega reli prvenstva organizacije FIA. To je najnovejši izziv in naslednja pustolovščina športne ekipe s priznanimi izkušnjami. Poleg tega pa bo na ta način znamka pospremila lansiranje novega C3, energičnega vozila z edinstveno oblikovno zgradbo in dinamičnim motorjem. Citroën nam bo konceptno študijo C3 WRC premierno na svetu predstavil na letošnjem avtomobilskem salonu v Parizu. Konceptno vozilo, ki ga je zasnoval oblikovalski studio Citroën v sodelovanju z ekipo Citroën Racing, je ekstremna različica modela C3 z mišičastimi in izklesanimi linijami ter osupljivo vizualno zasnovo. Koncept naznanja nov dirkalnik, ki bo januarja 2017 debitiral na reliju Monte-Carlo.

S tremi naslovi svetovnega prvaka med vozniki v žepu, Citroën trenutno čaka še na osvojitev tretjega naslova svetovnega prvaka med konstruktorji na prvenstvu FIA WTCC z vozilom C-Elysée. Ta model je požel obilo tekmovalnih in tudi tržnih uspehov na vseh večjih mednarodnih trgih, na katerih je Citroën prisoten. Zdaj pa bo Citroën z lansiranjem novega C3 vnesel nov zagon v svojo produktno ofenzivo in se pripravil na nove zmage na prvenstvu FIA WRC. Ekipa Citroën je s to panogo že zelo dobro seznanjena, saj je osvojila že osem naslovov svetovnega prvaka med konstruktorji in rekordnih 96 zmag. Tekmovalno prvenstvo je idealno prilagojeno tehnični osnovi novega C3 in njegovemu energičnemu značaju.

NEWC3WRC

 

Konceptno vozilo C3 WRC je precej podobno končni verziji dirkalnika in namiguje na namere Citroënovega oblikovalskega studia, vendar ne razkriva vseh podrobnosti končne verzije. Zasnovana je na novem C3, od katerega je povzela zaobljene linije in svež videz. Ta ultra športna, mišičasta in izklesana izvedenka se ponaša s stilskimi elementi serijskega modela: dvonivojske luči, dvobarvna streha in barvite podrobnosti, ki se ujemajo z barvo strehe. Zunanjost se od novega Citroëna C3 razlikuje po 55 mm širši karoseriji, kar vozilu zagotavlja večjo aerodinamičnost po zaslugi spojlerja na prednjem odbijaču.

 

Stil zunanjosti konceptnega vozila C3 WRC je bil prilagojen za avtomobilski šport, na kar nakazujejo odbijači temne barve, ki izpostavijo videz vozila, in pa tudi kromana dvojna puščica, ki se razteza vse do prednjih LED luči. Posebna pozornost je bila posvečena tudi dekorativnim dodatkom: streho krasijo obrobe v rumeni barvi. Zunanja ogledala so izdelana iz karbonskih vlaken za zares pravi dirkaški videz in so okrašena z rumeno barvo, ki spominja na eno od razpoložljivih barv karoserije novega Citroëna C3.

 

NEWC3WRC_2

Končna izvedenka, ki bo sodelovala na prvenstvu, bo v celoti ustrezala pravilniku FIA WRC, ki bo stopil v veljavo leta 2017, konceptno vozilo C3 WRC pa skoraj izpolnjuje vse zahteve. V skladu z novim pravilnikom je bila zasnovana širina koncepta in pa tudi aerodinamični dodatki na prednjem in zadnjem delu. Pri končni dirkalni izvedenki pa bodo seveda upoštevane vse spremembe. Med glavne spremembe prištevamo:

 

-       povečanje moči motorjev do približno 380 konjskih moči, kar omogoča zlasti 36 mm večji premer prirobnice turbokompresorja;

-       večja svoboda pri zasnovi aerodinamike, kar se odraža na 1875 milimetrih širine, izstopajočem prednjem odbijaču in zadnjem blatniku z vgrajenim usmernikom zraka;

-       širši zadnji spojler, ki je nameščen še bolj nazaj za zagotovitev večje aerodinamičnosti;

-       25 kg znižano težo vozila;

-       elektronski nadzor diferenciala je odslej dovoljen.

 

Znamka Citroën se venomer zavzema za inovativen in avantgarden pristop in bo predpremierno ponudila na ogled video posnetek, ki prikazuje konceptno vozilo C3 WRC v akciji. Video, ki je bil zasnovan ekskluzivno za avtomobilski salon v Parizu 2016, je plod sodelovanja med Citroënom in agencijo ScanLab Projects, ki je specializirana za "3D skeniranje". To je inovativna tehnika obdelave podob na podlagi skeniranih slik in podatkov. Film so posneli proti koncu maja v okviru relija po Portugalski, na 26 km dolgem odseku hitrostne preizkušnje v Macau. Umetniško zrežiran film, ki je bil v celoti posnet v črno beli tehniki, se popolnoma ujema s Citroënovo željo po inovacijah.

 

Medtem ko čakate na reli Monte-Carlo, ki bo na sporedu januarja 2017, vas vabimo, da se nam pridružite na razstavnem prostoru znamke Citroën v paviljonu 1, aleja C, razstavni prostor 320!

Mere konceptnega vozila C3 WRC:

Dolžina: 4,15 m

Širina: 1,90 m

Top