OBVESTILO ZA STRANKE V ČASU EPIDEMIJE COVID-19

Preverite informacije

PREUSMERITEV SEKUND

Imate kakšno vprašanje o električnem pogonu? Citroën vam odgovarja

DOSEG

POLNJENJE

VZDRŽEVANJE

STROŠKI

OKOLJE

"Kakšno razdaljo lahko prevozim z električnim vozilom?"

S povprečno dvema polnjenjema na teden boste vsakodnevno prevozili vse načrtovane poti. Če pa se bo izkazala potreba, boste lahko v neposredni bližini vaših vsakodnevnih dejavnosti, enostavno našli polnilne priključke.

Novi SUV C5 Aircross Hybrid vam v 100 % električnem načinu nudi 50 kilometrov dosega po preizkusnem postopku WLTP. Doseg vozil na 100 % električni pogon znaša od 150 do 200 kilometrov.

Za več podrobnosti o dosegu določenega vozila preglejte strani posameznih modelov vozil. Prenesete si lahko tudi tehnične podatke vozil.

Pri tem pa se morate zavedati, da je dejanski doseg vašega vozila odvisen od več dejavnikov:

 • Prevažani tovor
 • Vaš stil vožnje
 • Večji ali manjši naklon terena
 • Uporaba gretja, klimatske naprave

"Katera vozila v vaši ponudbi so na voljo na električni pogon?"

Citroën je od leta 1919 eden od glavnih akterjev, ki si prizadevajo za dostopnost avtomobilov širši množici. V današnjem času znamka vstopa v dobo električne mobilnosti, v kateri namerava pustiti svoj pečat.

Glede na to, da se vaše potrebe po mobilnosti spreminjajo in da postaja okolju prijazna mobilnost vse bolj pomembna za vas, se je Citroën odločil svojo ponudbo še okrepiti! Znamka s stoletno zgodovino odslej ponuja vse modele tudi na 100 % električni pogon in hkrati še priključno hibridne modele, ki ste jih navdihnili VI in vaš vsakodnevni način uporabe avtomobila.

Trenutno v naši ponudbi ponujamo priključni hibrid SUV C5 AIRCROSS HYBRID, v začetku naslednjega 2021 pa so predivdene še nove okrepitve: NOVI ë-C4- 100% ELEKTRIČEN, ë-SPACETOURER in gopodarska različica ë-JUPMY.

"Kaj pa, če elektrika ni primerna zame?"

Naša strategija je ponuditi stranki izbiro: ponuditi pravo izbiro vozila, glede na potrebe posameznih voznikov in cikla uporabe. Zato ponujamo izbiro bencinskih, dizelskih in elektrificiranih opcij na istem modelu vozila. To pomeni, da vam ni treba sprejemati kompromisov glede velikosti ali dizajna vozila in ste še vedno bolj osredotočeni na okolje, tako da lahko izberete pogonski sklop, ki vam najbolj ustreza.

Čeprav smo zavezani, da bomo električna vozila s časom postavili na primarno komercialno ponudbo, še naprej investiramo v raziskave in razvoj vseh različnih vrst goriv, tako da bomo lahko vedno zagotovili  najboljše rešitve za potrebe naših kupcev.

"KAJ SO POSEBNOSTI HIBRIDNEGA VOZILA CITROËN?"

S priključnim hibridnim vozilom lahko vsakodnevno do potankosti izkoristite udobje in zmogljivosti povsem električnega načina pogona, ne da bi se pri tem odrekli svojim željam po pustolovščinah z motorjem na notranje zgorevanje, ki po potrebi samodejno prevzame nadzor nad krmiljenjem.

Če povzamemo, priključni hibrid je premišljena združitev električne energije in notranjega zgorevanja, ki omogoča večjo zmogljivost in več udobja.

"Ali z električnim vozilom lahko "vlečem" prikolico?"

Ne, naša električna vozila niso namenjena vleki.

"KAKO LAHKO NADZORUJEM DOSEG SVOJEGA VOZILA?"

V električnem vozilu je električni doseg prikazan poleg števca hitrosti, enako kot to velja za gorivo pri klasičnem motorju na notranje zgorevanje. Doseg se izračunava sproti ob upoštevanju vašega stila vožnje in številnih drugih dejavnikov.

Tako na primer pri hibridnem vozilu na notranjem vzvratnem ogledalu zasveti modra kontrolna lučka, ki nakazuje, da imate vklopljen 100 % električni pogon. Na števcu je na eni strani prikazan električni doseg, na drugi strani pa doseg z motorjem na notranje zgorevanje.

"KAKŠNO RAZDALJO LAHKO PREVOZIM S SVOJIM ELEKTRIČNIM VOZILOM?"

S povprečno dvema polnjenjema na teden boste vsakodnevno prevozili vse načrtovane poti. Če pa se bo izkazala potreba, boste lahko v neposredni bližini vaših vsakodnevnih dejavnosti, enostavno našli polnilne priključke.

Novi SUV C5 Aircross Hybrid vam v 100 % električnem načinu nudi 50 kilometrov dosega po preizkusnem postopku WLTP. Doseg vozil na 100 % električni pogon znaša od 150 do 200 kilometrov.

Za več podrobnosti o dosegu določenega vozila preglejte strani posameznih modelov vozil. Prenesete si lahko tudi tehnične podatke vozil.

Pri tem pa se morate zavedati, da je dejanski doseg vašega vozila odvisen od več dejavnikov:

 • Vaš stil vožnje
 • Večji ali manjši naklon terena
 • Uporaba gretja, klimatske naprave
 • Prevažani tovor

"KAKO IN KJE LAHKO NAPOLNIM SVOJE VOZILO?"

Obstajajo številne rešitve za polnjenje, bodisi pri vas doma, v službi ali na poti.

Najbolj razširjena rešitev je polnjenje na domu: z rešitvijo za polnjenje na domu lahko vozilo napolnite do želenega dosega v nočnem času.

Vse več rešitev za polnjenje pa boste lahko enostavno našli tudi v pisarni ali v neposredni bližini vsakodnevnih dejavnosti.
 

KAKO LAHKO POLNILNI PRIKLJUČEK NAMESTIM PRI SEBI DOMA?

Ne glede na to, ali živite v samostojni hiši ali v večstanovanjski zgradbi, vam bo Citroën nudil podporo in vas bo povezal s partnerskim podjetjem za montažo. 

Znamka Citroën je za montažo priključka Wall Box na vašem domu izbrala podjetje GIASERVIS d.o.o., saj vam želi zagotoviti najboljšo možno storitev in vam nuditi maksimalno pomoč pri postavitvi vaše rešitve za polnjenje, da boste povsem brez vseh skrbi.

Da bi bilo vse skupaj še bolj preprosto in enostavno, bomo vaš primer celostno obravnavali in ves postopek bo potekal pri vašem prodajalcu. Ko bodo vse vaše potrebe opredeljene in po potrditvi predračuna, bo podjetje za montažo neposredno naročilo potrebno opremo. Vaš prodajni svetovalec pa vam bo tekom celotnega postopka še vedno na voljo za dodatne informacije in bo spremljal potek namestitve.

"KOLIKO ČASA BOM PORABIL ZA POLNJENJE VOZILA?"

Čas polnjenja je odvisen od več dejavnikov, kot na primer od tipa baterije, a še zlasti od vrste izbrane instalacije.

Obstaja več vrst priključkov, gospodinjskih ali javnih, z različnimi stopnjami moči. Za podrobne informacije o razpoložljivih rešitvah za polnjenje in o trajanju polnjenja, preglejte ustrezno stran.

Poleg tega ima vsako vozilo drugačne karakteristike, ki se nanašajo na trajanje polnjenja. Vse informacije so vam na voljo na straneh posameznih vozil in tudi v tehničnih podatkih, ki si jih lahko prenesete.

 

"ALI LAHKO ELEKTRIČNO VOZILO POLNIM NA KLASIČNI VTIČNICI?"

Svoje vozilo lahko seveda napolnite na klasični gospodinjski vtičnici s kablom za gospodinjski priključek, ki je dobavljen serijsko.

Če želite vozilo hitreje napolniti, pa se odločite za montažo zmogljivejšega priključka ali postaje Wallbox.

"KAKO LAHKO PRIKLJUČEK ALI POSTAJO WALLBOX NAMESTIM V VEČSTANOVANJSKI ZGRADBI?"

Ne glede na to, ali živite v samostojni hiši ali v večstanovanjski zgradbi, vam bo Citroën nudil podporo in vas bo povezal s partnerskim podjetjem za montažo.

Da bi bilo vse skupaj še bolj preprosto in enostavno, bomo vaš primer celostno obravnavali in ves postopek bo potekal pri vašem prodajalcu. Ko bodo vse vaše potrebe opredeljene in po potrditvi predračuna, bo podjetje za montažo neposredno naročilo potrebno opremo. Vaš prodajni svetovalec vam bo na voljo tekom celotnega postopka še vedno na voljo za dodatne informacije in bo spremljal potek namestitve.

Na podlagi evropske direktive "pravica do vtičnice za polnjenje" se lahko odločite za montažo rešitve za polnjenje na vašem parkirnem mestu v večstanovanjski zgradbi ali v pisarni, enako kot to velja za samostojno hišo.

"Kaj pa, če nimam dovoza ali garaže? Kako lahko napolnim svoje vozilo?"

Če na vašem bivalnem naslovu, najsi bo to hiša ali večstanovanjska zgradba, še vedno obstajajo načini za polnjenje vašega vozila.
Po Sloveniji jih je že več kot 500, za našo severno mejo sploh ni težav, pa tudi na Hrvaškem je polnilnih postaj čedalje več. Pri tem je treba ločiti tri vrste polnjenja:  

 • polnjenje na destinaciji,  
 • javne polnilne postaje z izmeničnim tokom in
 • hitre javne polnilne postaje.


Ko gre za polnjenje na destinaciji, gre večinoma za enake polnilne postaje kot pri polnjenju doma. Hoteli, restavracije in nakupovalni centri se čedalje pogosteje odločajo za namestitev polnilnih postaj, saj ob rastočem številu uporabnikov električnih avtomobilov to postaja vse pogostejši razlog, zakaj se ti odločijo za obisk določene destinacije.

 • Doma v garaži/na dovozu ali na za to namenjenem parkirnem mestu/parkirišču v skupni rabi (običajno za stanovanja).
 • V službi na parkirišču vašega delodajalca, ki je rezervirano ali (delno) javno.
 • Na javni površini na ulicah, na avtocesti in na katerem koli javnem parkirišču.
 • V nakupovalnem centru trgovini ali večjemu nakupovalnemu središču.
 • V javni garažni hiši  zaprte garažne hiše in javne garaže.
 • Pred javno ustanovo uradi, mestna jedra in občinske palače.
 • Pred večstanovanjskem bloku lastniška ali skupna parkirna mesta.

"Se zmogljivost baterije poslabša s starostjo?"

Pričakuje se nekaj poslabšanja baterije, vendar je to minimalno. Sodobna električna vozila imajo visoko zmogljive baterije. Garancija na baterijo velja 8 let oziroma 160.000 kilometrov pri 70 % napolnjenosti.

 

Pešanje zmogljvosti baterije je sicer odvisno od števila ciklov polnjenja, načinov polnjenja in drugih dejavnikov. Upoštevati pa je treba tudi, da je celotna baterija sestavljena iz več celic (več baterij). Praviloma se tako ne izrabi baterija v celoti, ampak se izrabijo njene posamezne celice. In to ne vse naenkrat.

"Kako skrbim za svoje električno vozilo?"

Za vzdrževanje optimalnega stanja vašega električnega vozila priporočamo, da redno obiskujete  pooblaščenega serviserja ter skladno s priporočenim intervalom servisa.
Pri naših električnih avtomobilih z baterijami je to običajno vsake 2 leti ali na 16.000 milj (odvisno od tega, kaj se zgodi prej), za natančne informacije preverite pri serviserju ali v servisni knjižici.

 

"Kakšno redno vzdrževanje lahko pričakujem?"

Redno vzdrževanje električnega vozila je zelo podobno vzdrževanju bencinskega ali dizelskega vozila. Obrabljivi deli, kot so: pnevmatike, zavore, brisalci in žarnice, bo treba s starostjo in uporabo zamenjati. Komponente vzmetenja bo morda potrebno zamenjati tudi skozi celotno življenjsko dobo vozila, odvisno od uporabe in prevoženih kilometrov.
Električno vozilo potrebuje hladilno tekočino, ki zagotavlja, da njegova baterija ostane v optimalnem delovnem območju, zato jo bo občasno potrebno zamenjatio, da se podaljša življenjska doba baterije in doseg.

"Kdo lahko servisira moje električno vozilo?"

Naši pooblaščeni serviserji lahko redno servisirajo in vzdržujejo vaše električno vozilo. Naši strokovnjaki bodo poskrbeli, da bo vaše vozilo v optimalnem stanju.
Zlasti je pomembno, da se na nobenem delu visokonapetostnega sistema ne izvajajo nobeni posegi, razen ustrezno usposobljenega tehnika s pravilno varnostno opremo in orodjem.

"Kolikšen je strošek električnega vozila v primerjavi z vozilom na termični pogon?"

Električni avto je dolgoročno cenejši. Električna vozila so na začetku dražja za nakup, vendar so tekoči stroški precej nižji in obstajajo davčne ugodnosti in druge spodbude - tako da se za številne cikle uporabe to izravna v času lastništva količine. Prihranki se bodo začeli seštevati z uporabo vozila, saj boste s prehodom na elektriko občutno znižali strošek za gorivo. Kaj pa servisiranje? Pri električnem vozilu odpadejo stroški za olje, oljne filtre, pogonske jermene ali sklopko. Dodatno boste prihranili pri delih, ki se bodo pri e-avtomobilu obrabljali počasneje, na primer pri zavornih ploščicah, ki se obrabljajo počasneje, ker pač večino zavornega učinka ustvari regenerativna funkcija elektromotorja.

"Kakšni so stroški polnjenja električnega vozila?"

To je popolnoma odvisno od tega, kje polnite in stroškov električne energije. Nekatere javne polnilnice so popolnoma brezplačne, druge pa imajo variabilne stroške. Večina kupcev namesti polnilnođico kar  na svojem domu.

Električna energija se ceni v kWh (kilovatna ura) - torej za popolno napolnjenost baterije pomnožite ceno na kWh z zmogljivostjo baterije (na enak način kot bi danes pomnožili ceno za liter goriva s kapaciteto rezervoarja za gorivo.

"Ali je vzdrževanje mojega električnega vozila dražje?"

Popolnoma električno vozilo bo verjetno imelo nižje stroške vzdrževanja kot običajni motor z notranjim zgorevanjem - saj električna vozila vsebujejo veliko manj mehanskih delov.

100% pogona električnega vozila zagotavljata pogonski motor in akumulator, zato ni potrebe po rednih menjavah motornega olja in filtrov. Pomembno je, da se v drugih sistemih preveri obraba in se po potrebi zamenjajo nadomestni deli, na primer filtri za cvetni prah.

 

Regenerativno zaviranje ne bo samo povečalo dosega, ampak tudi zmanjšalo obrabo zavornih ploščic in kolutov, ter jim bo podaljšalo življenjsko dobo. Obrabni deli, kot so: pnevmatike, zavore, brisalci in žarnice, bo treba s starostjo in uporabo vozila zamenjati. Komponente vzmetenja bo morda treba zamenjati tudi skozi celotno življenjsko dobo vozil, odvisno od uporabe in prevoženih kilometrov.

 

Za vzdrževanje optimalnega stanja vašega električnega vozila priporočamo, da obiščete pooblaščenega serviserja na vsaki 2 leti ali na vsakih 16.000 milj, odvisno od tega, kateri pogoje je prej izpolnjen ter v skladu s priporočenim intervalom servisa.

 

Naša mreža pooblaščenih serviserjev CITROËN lahko opravi redne servise in vzdrževalne posege na vašem električnem vozilu, saj razpolagajo s strokovnim osebje in tehniki, ki so v celoti usposobljeni za delo na visokonapetostnih sistemih. Naši strokovnjaki bodo poskrbeli, da bo vaše vozilo v optimalnem stanju. Najbližjega pooblaščenega serviserja najdete tukaj.


Zlasti je pomembno, da se na nobenem delu visokonapetostnega sistema ne izvajajo nobeni posegi izven pooblaščene mreže CITROËN, saj le-ti razpolagajo z ustrezno usposobljenimi tehniki ter s pravilno varnostno opremo in orodjem.

"Kaj naredi znamka CITROËN za okolje?"

V celoti smo zavezani zmanjšanju vplivov našega poslovanja na okolje. To ni omejeno le na zmanjšanje izpustov CO2 in NOX vozil, ki jih prodajamo, ampak sega na celoten življenjski cikel teh vozil in sestavnih delov ter na naše širše poslovanje, vključno z našimi pisarnami in proizvodnimi obrati. Naše matično podjetje Groupe PSA ima na tem področju zelo širok obseg dejavnosti: od projektov odstranjevanja ogljikovih spojin, krožnega gospodarstva delov vozil, do uporabe povezane avtomobilske tehnologije za zagon inovativnih shem delitve električnih avtomobilov (car sharing).

 
Podrobnosti o izčrpni politiki o družbeni odgovornosti skupine PSA najdete na naši spletni strani: https://www.groupe-psa.com/sl/automotive-group/responsibility/

Top