Ogled vsebine
Vožnja pozimi
VOŽNJA V SLABIH VREMENSKIH POGOJIH
Slabo vreme ne pomeni, da morate odpovedati načrte. To samo pomeni, da morate biti bolj previdni, pripravljeni in si za vožnjo vzeti dovolj časa. Upoštevajte te nasvete, da boste v zimskih razmerah varni.
STVARI, KI JIH OPRAVITE PRED VOŽNJO

Preden se odpravite, morate biti prepričani, da imate vse, kar potrebujete, za kakršno koli priložnost. Vožnja po snegu pomeni, da bo pot najverjetneje trajala dlje in na to morate biti pripravljeni. Pred vsakim potovanjem je pomembno, da preverite, ali je vaš avto v dobrem stanju, to je še posebno  pomembno, ko se peljete po snegu in ledu.

Prepričajte se, da brisalci delujejo, da imate tekočino za odmrzovanje ledu, dovolje tekočine za pranje vetrobranskega stekla (za zimske razmere) ter dovolj goriva.

 

Spodnje točke so lahko koristne tudi za vožnjo v drugih slabih vremenskih pogojih:

 

  • Nosite udobne, primerne čevlje (take, v katerih lahko vozite in so tudi primerni za sneg).
  • Če imate vozilo z ročnim menjalnikom bodite s sklopko čim bolj nežni, saj se želite izogniti spodrsavanju pod kolesi.
  • Poskusite se izogniti nenadnemu zavijanju in nenadnemu zaviranju, saj lahko to povzroči drsenje vozila ali do neobvladljive vožnje.
  • Če je mogoče, se izogibajte vožnji ponoči ali vožnji pri slabi vidljivosti.
OSREDOTOČENOST NA CESTO
Osredotočenost na cesto je vedno ključnega pomena, vendar lahko postane otežena med vožnjo po snegu. Citroën head-up zaslon projicira vse bistvene informacije o vožnji, ki jih potrebujete, ravno v vašem vidnem polju, tako da lahko ostanete osredotočeni na cesto.
VOŽNJA V SNEGU
Ključ varne vožnje po snegu je v tem, da smo izjemno previdni, vozimo počasi in se zavedamo vse okolice.  Tu je ključna previdna in odgovorna vožnja, in čeprav vozite previdno in odgovorno, ko ste vajeni v običajnih razmerah, za varnejšo vožno upoštevate tudi druga priporčila. Z vozilo se odpeljite (zaštartatje) v  drugi prestavi, saj to zagotavlja več oprijema na zasneženem cestišču kot štart v prvi prestavi.
VOŽNJA V MOČNEM NALIVU
Tako kot sneg bo močan dež zmanjšal vašo vidljivost in lahko povzročil drsenje, ki ga zaradi padavin imenujemo “akvaplaning”. V močnem dežju poskrbite, da boste zmanjšali hitrost in vključili žaromete - tudi pri dnevni svetlobi. Upoštevajte varnostno razdaljo, bolje še kakšen mater več, kot premalo. Če je le mogoče, se na vožnjo ne odpravite, takoj, ko začne deževati, saj je takrat cesta najbolj drseča.
VOŽNJA V GOSTI MEGLI
Ob zelo gosti megli, ki resno zmanjšuje vidljivost, je nevarno voziti. Ob megli, se odpravite na pot le, če vidljivost ni preveč zmanjšana, ni pretemno pretemna in motno ozračje. Počakajte, da se razjasni. Ko je ponovno varno voziti, vozite počasi; v megli so lahko celo običajne hitrosti nevarne. Uporabljajte meglenke in ne dolgih luči in bodite pozorni.